• 9.374.052 stemmen

De Scheepsjongens van Bontekoe (2007)

Avontuur | 135 minuten

Met onder meer: Pim Wessels, Martijn Hendrickx en Billy Zomerdijk

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 22 november 2007

Plot De Scheepsjongens van Bontekoe

Hajo wil naar zee als scheepsjongen op het schip van schipper Bontekoe. Zijn moeder, die haar man op zee heeft verloren, doet er alles aan om hem aan wal te houden, maar de roep van de zee is te sterk en Hajo's aanwezigheid op het land brengt niets dan ellende. Padde, het onhandige vriendje van Hajo, kan geen afscheid van hem nemen. Hij springt vlak voor het vertrek aan boord en er wordt besloten dat hij meereist tot Harlingen, waar ze buskruit in moeten laden. Daar zal Padde met een tjalk mee terug naar Hoorn varen. Padde valt echter in slaap en wordt pas wakker als ze al op zee zijn. Aan boord sluiten Hajo en Padde vriendschap met Rolf, een jongen die al kan lezen en schrijven. Op hun tocht naar Oost beleven ze samen met schipper Bontekoe veel spannende avonturen.

avatar van Quido

Quido

Grootste probleem zijn de wat flauwe en voorspelbare passages in het scenario en het karakter 'Padde'. Ontzettend kinderlijk en bovendien veel te overdreven gespeeld. Daartegenover staan echter de prachtige muziek, goede 'actiescènes', het uitstekende spel van de rest van de cast en het zichtbare plezier in de onderneming. De film mist de geliktheid en rust (met name in de beeldregie) van bijvoorbeeld een Kruistocht in Spijkerbroek, maar is desalniettemin erg vermakelijk.

Erg aangename film. Heeft aan mijn verwachtingen voldaan.

Een goede avonturenfilm met indrukwekkende stormscènes.

Drie erg leuke hoofdrollen. Ik moest een beetje wennen aan Padde, maar vond het uiteindelijk een erg leuk karakter.

Ondanks dat het een kinderfilm is, schuwt het rauwheid en wreedheden niet. Er vallen ook veel doden.

De oud-Hollandse interieurs en exterieurs zien er goed uit.

Misschien duurt de film iets te lang. In het laatste gedeelte is de spanningsboog niet meer optimaal.

Als De Jong deze progressie voortzet, kunnen we nog veel moois van de man verwachten.

avatar van gotti

Tot nu toe De Jong's leukste, en vooral beste film. Het zal hem wat moiete gekost hebben om het ultra trage boek tot film om te bouwen (ik kwam er iig niet doorheen). Het eerste uur zit de vaart er lekker in, helaas is het geheel met de imboorlingen niet bijster bijzonder en een beetje flauuwig. De volwassencast staat, bij de kids is het vooral Padde die enigzins uit de boot valt, met z'n dommige opmerkingen en zeurderige gedrag. Was iets te allemaal...
Muziek, camera, & production design zijn verder allemaal dik in orde. Ooit kunnen Steven en ik nog wel vrienden worden denk ik. Scheepsjongens is een in ieder geval een stap in de goeie richting.

avatar van Quentin

Quentin

Alleraardigst, het leukste wat De Jong gemaakt heeft, goede cast m.u.v. de verschrikkelijke Billy Zomerdijk die hopelijk nooit meer te zien is op het witte doek. Prima fotografie verder alhoewel de montage niet helemaal lekker loopt, kleine 3*.

avatar van Theunissen

Is inderdaad een echte kinderfilm (voor kinderen tot 10 jaar). Ik heb hem ook proberen te kijken maar kon het niet volhouden. Na een uur kreeg ik er toch echt de schijt van en ben hem vooruit gaan spoelen met 2 speed.

De beelden zijn soms mooi maar het verhaal en de acteurs stellen weinig voor. Vooral de acteur die voor mongool jongetje moest spelen was vreselijk. Zo slecht en zo niet grappig heb ik zelden een acteur gezien. Maar waarschijnlijk kunnen kinderen er wel om lachen.

avatar van Zinema

12-

Een puike film is het op wat mooie plaatjes na, niet geworden. Behalve voor de allerkleinsten. Het is moeilijk voor te stellen dat de jeugd boven 12 jaar dit werk geweldig vind. Het acteerwerk is namelijk zeer wisselvallig en Zomerdijk ronduit matig. Ondanks de aanwezigheid van Tuinman, Acda en Geel valt er voor de volwassenen weinig te beleven. Behalve een avontuurlijke film vol flauwe grappen. Het blijft prettig dat er jeugdfilms zijn die ook de ouders kunnen doen genieten. Toch valt dit werk allesbehalve slecht te noemen en zal menig klein kind er plezier aan kunnen beleven. Daardoor is de missie enigszins geslaagd, al is er voor die leeftijdscategorie zoveel beters, ook van eigen bodem.

Redelijk.

avatar van nakada

nakada

Ik had hier ook veel meer van verwacht. Ik heb het boek gelezen in mijn jeugd en dat was een ware belevenis. maar ik zag het al misgaan toen dat Indonesisch meisje zo'n kort rokje en een topje aan moest. Alsof dat iets met die tijd te maken had.

De film zelf zag er zeker voor Nederlandse begrippen wel mooi uit. ( de boot, de zee en de natuur ) En hoewel ik me niet zozeer ergerde aan Padde, was het gemiddeld genomen acteerwerk niet zo best. Voeg daar aan toe het voortijdige doden van Harm, een wel heel grote "aanpassing" van het verhaal en voor mij bijna heiligschennis, en ziedaar mijn grote teleurstelling.

En ik had hier zoveel van verwacht.....

avatar van ibendb

ibendb

Ik als belg verstond niet alles wat ze zeiden. Daarvoor trek ik al een half puntje af omdat ik al zonder problemen (en ondertitels) naar Moordwijven en Komt een vrouw bij de dokter heb kunnen kijken en verstaan.

Het verhaal was echt langdradig en saai. Voor een jeugdfilm zou dat eigenlijk niet mogen, maar ja... De cast vond ik ook niet goed acteren.

Net een 2*.

avatar van baspls

baspls

Voor een nederlandse film nog best aardig.

Vind de houden eeuw een mooie tijd en lees er veel over en dit is wel een mooie film die best goed gelukt is.

avatar van debbietino

debbietino

Zojuist gekeken met mijn kinderen (7 en 10) en zij vonden het een leuke film. Ze hebben zich geen enkel moment verveeld en zaten er helemaal in. Geslaagd dus....want volgens mij is dit gewoon een kinderfilm, niets meer en niets minder.
Als volwassene heb ik genoeg aan te merken aan de film natuurlijk...Padde...grrrr, tenenkrommend slecht en inderdaad die stem....volgens mij DE reden dat men ooit condooms heeft uitgevonden... . Ook de 5 dagen op zee scène in een sloep zonder water en eten, in de volle zon....haha Cees Geel zag er wel heel fit uit... Of de reactie van Bontekoe aan het eind van de film waarin hij Padde red van de galg, die dwaas helpt z'n hele bemanning de kelder in inclusief schip en dan zogenaamd geen wrok hebben want ach...Padde.... Ik denk als ze de rol van Padde eruit hadden gelaten dat de film beter werd beoordeeld...maar ja dit alles is mijn mening als volwassene en nogmaals...mijn kinderen vonden 'm heel leuk dus wat zeur ik eigenlijk....

avatar van mrklm

mrklm

Formulematige avonturenfilm is nadrukkelijk gericht op jeugdige kijkers die de tekortkomingen - waaronder een oubollig gevoel voor humor - waarschijnlijk voor lief zullen nemen. Centraal staan drie jongens die door een samenloop van omstandigheden als scheepsjongens op het schip van de vermaarde kapitein Bontekoe [Peter Tuinman] en de nodige avonturen beleven. Inclusief stereotiepe inboorlingen op een onbewoond eiland, waaronder de veel te Westers ogende Reena Giasi als love-interest, en karikaturale zeemannen als Schele [Bart Slegers] en Dove Nelis [Rense Westra]. Volwassenen zijn gewaarschuwd maar kinderen zullen zich hiermee wel kunnen vermaken.