• 9.374.524 stemmen

De Scheepsjongens van Bontekoe (2007)

Avontuur | 135 minuten

Met onder meer: Pim Wessels, Martijn Hendrickx en Billy Zomerdijk

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 22 november 2007

Plot De Scheepsjongens van Bontekoe

Hajo wil naar zee als scheepsjongen op het schip van schipper Bontekoe. Zijn moeder, die haar man op zee heeft verloren, doet er alles aan om hem aan wal te houden, maar de roep van de zee is te sterk en Hajo's aanwezigheid op het land brengt niets dan ellende. Padde, het onhandige vriendje van Hajo, kan geen afscheid van hem nemen. Hij springt vlak voor het vertrek aan boord en er wordt besloten dat hij meereist tot Harlingen, waar ze buskruit in moeten laden. Daar zal Padde met een tjalk mee terug naar Hoorn varen. Padde valt echter in slaap en wordt pas wakker als ze al op zee zijn. Aan boord sluiten Hajo en Padde vriendschap met Rolf, een jongen die al kan lezen en schrijven. Op hun tocht naar Oost beleven ze samen met schipper Bontekoe veel spannende avonturen.

Quentin schreef:

Trailer en regisseur voorspellen naar mijn gevoel een oubollige en trage film, maar met tegenovergestelde pretenties van de makers.

Toch ben ik wel nieuwsgierig. Als kind heb ik het boek talloze malen gelezen.

Stephan schreef:

Anyway... de "teksten" zijn gewoon Nederlandse kreten, die, als we ze in het Engels hadden gehoord, bij niemand kromme tenen had gegeven.

Had het bij de trailer van Kruistocht ook, hoor. Voor de rest wel met je eens. Al kwam Cees Geel wel heel 'kindvriendelijk' over in de seconde dat hij in beeld was. Maar ik ben zeker benieuwd.

avatar van Wouter

Niet onaangenaam verrast door de trailer, moet ik zeggen.

Wouter schreef:

Niet onaangenaam verrast door de trailer, moet ik zeggen.

Vrij theatraal hè? Althans zo kwam bij mij de trailer over. Alsof het een, hoe zal ik het stellen, Amerikaanse blockbuster betreft.

(ik bedoel het niet sarcastisch)

dragje

Met de verfilming van Scheepsjongens van Bontekoe, naar het beroemde boek van Johan Fabricus die zijn verhaal baseerde op het oorspronkelijke scheepsjournaal van Willem Ysbrantsz uit de 17e eeuw, ziet regisseur Steven de Jong, (regisseur van de twee Kameleon films), zijn grote droom werkelijkheid worden.

Het verhaal volgt de avonturen van Hajo (Pim Wessels), de held van het verhaal, aan boord van het VOC-schip van schipper Bontekoe. Samen met zijn maatjes Rolf (Martijn Hendrickx) en Padde (Billy Zomerdijk) beleven zij, onder erbarmelijke omstandigheden, een lange reis richting Indonesië. Wanneer het schip voor de kust van Java vergaat komen zij, samen met enkele overgebleven bemanningsleden, na lang ronddobberen in Java aan wal.

Daar krijgen zij problemen met de inheemse bevolking maar worden Hajo, Rolf, en Padde geholpen door een inheemse schone Dolimah (Reena Giasi).

De productietijd omvatte jaren van voorbereiding en de opnames vonden, naast Nederland, plaats in Australië en Litouwen.

Ook op visueel gebied werd hulp ingeroepen van specialisten op het gebied van speciale effecten en die van 3D animatie. Voorts werd in Nederland de Bataviawerf in Lelystad omgetoverd tot een complete filmset.

Dit alles betaalt zich uit in een visueel epos waardig aan die van een professionele Hollywood productie. Hiermee toont Steven de Jong respect ten aanzien van dit beroemde verhaal wat geen minderwaardige behandeling zou hebben verdiend. De film is dan ook overduidelijk met veel liefde en met het oog voor detail gemaakt. Het decor, waarbij VOC-schip De Duyfken in Port Douglas en VOC-schip de Batavia in Lelystad voor poseerden, is extra onder handen genomen. Zo is het dek van beide schepen vies en valt het water van de opgerolde zeilen naar beneden wanneer de zeilen losgehangen worden; klaar voor vertrek.

De film begint voortvarend met een spectaculaire opening die de toeschouwer direct meesleurt in het tijdperk van de VOC.

Een schip in nood, in gevecht met haar grootste liefde en vijand de zee. De scène biedt de opening voor de introductie van de 15 jarige protagonist Pim Wessels die de rol van Hajo, de held van het verhaal, subliem weet te vertolken. Ook de zestienjarige Martijn Hendrickx en de vijftienjarige Billy Zomerdijk verdienen positief onthaal en weten hun karakterrollen overtuigend neer te zetten. Thomas Acda, Chris Zegers, Cees Geel (Simon - 2004) en Peter Tuinman (Nynke (2001) spelen hun karakterrollen met verve.

Het verhaal omvat spektakel, spanning en ontroering en de film doet daar niet voor onder en hoeft zich geenzins te schamen voor een groot opgezette Hollywoodfilm.

Een film voor jong en oud ook al boet het verhaal, voor laatst genoemde, op het einde ietwat aan kracht in maar verveelt voor beide doelgroepen geen moment.

raymon

als ik dit zo lees, dan had ik al gelijk toen ik de trailer zag...

avatar van gotti

Klinkt goed Dragje.

Ben overigens gestopt met het lezen van het boek. Niet om door te komen...

raymon

wat een walgelijke poster is dit zeg is tog niet de uiteindelijke poster??, haalt wel het nivueau wat naar beneden.

Een kijkje achter de schermen bij het maken van De Scheepsjongens van Bontekoe

The Making-of wordt op televisie uitgezonden op

Zondagmiddag 11 november 2007

16.30 uur – 16.45 uur | Nederland 3 | Z@pp

Herhaling

Zaterdagmiddag 17 november 2007

16.55 uur – 17.10 uur | Nederland 3 | Z@pp

Quido

Grootste probleem zijn de wat flauwe en voorspelbare passages in het scenario en het karakter 'Padde'. Ontzettend kinderlijk en bovendien veel te overdreven gespeeld. Daartegenover staan echter de prachtige muziek, goede 'actiescènes', het uitstekende spel van de rest van de cast en het zichtbare plezier in de onderneming. De film mist de geliktheid en rust (met name in de beeldregie) van bijvoorbeeld een Kruistocht in Spijkerbroek, maar is desalniettemin erg vermakelijk.

dragje

Ah een 3.5 dus. Ik had enig twijfel of 4 inderdaad niet wat "te" hoog was ingeschat, met name omdat het verhaal nadat de personages stranden in Indonesië, mijns inziens, toch behoorlijk aan niveau inzakt.

Padde speelt inderdaad heel "kinderlijk" maar afgewisseld met scènes waarin Padde geconfronteerd wordt met de situatie dat zijn grootste maatje een steeds meer afstandelijke houding aanneemt en steeds vaker optrekt met derden in plaats van met Padde zelf vormt wel een verklaring voor die, soms te, kinderlijke beteuterde houding van deze jonge knaap.

By the way, heb jij ergens een tijger in beeld zien komen? De dreiging van "gegrom" is telkens aanwezig eenmaal op het eiland te zijn aanbeland maar deze grommende viervoeter komt nergens echt in beeld. Ik vond dat tamelijk vreemd.

dragje schreef:
Probleem is dat hij al vanaf de eerste scène waarin 'ie voorkomt zo dom en onvolwassen overkomt. Hij is ook echt dat kleine, domme dikkertje (deed me aan Billy Turf denken). Had wel iets menselijker mogen zijn. Vroeg me meteen af waarom Hajo überhaupt zijn vriend geworden is (medelijden kan het niet zijn).

Die tijger zit er wel op een gegeven moment in. Komt in een shot van ongeveer 3 seconden duidelijk voor. Komt daarna echter niet meer terug en - zoals ik het geïnterpreteerd heb - was dat gegrom dus niet van dat beest, maar van de koopman (wat overigens meteen een van de minpunten van het scenario blootlegt: het op flauwe wijze oproepen van angst en spanning, waarvan echter al snel duidelijk is dat er tóch niks gebeurt (denk hierbij ook aan die droomscène met die haai; het ligt er zo dik bovenop dat die haai er niet echt is)).

PERSBERICHT

KIJKWIJZER 9 voor DE SCHEEPSJONGENS VAN BONTEKOE

NICAM verleent film DE SCHEEPSJONGENS VAN BONTEKOE dispensatie

Officiële kijkwijzer classificatie wordt 9 jaar

Het NICAM (Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media) heeft bij monde van directeur W. Bekkers de Nederlandse avonturenfilm DE SCHEEPSJONGENS VAN BONTEKOE, naar het beroemde gelijknamige boek van Johan Fabricius, dispensatie verleend. De officiële kijkwijzer classificatie wordt 9 jaar met de pictogrammen angst en geweld.

Het NICAM loopt hiermee vooruit op onder andere het rapport Wijzer Kijken van de commissie Jeugd, Geweld en Media die concludeert dat het kijkwijzer systeem goed functioneert, maar nog verbeterd kan worden door een extra leeftijdscategorie van 9 jaar in te voeren.

Het is voor de vijfde keer dat het NICAM dispensatie verleent voor de 9 jaar keuring. Eerder werd dispensatie verleend aan HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN, DE GRIEZELBUS, KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK en BRIDGE TO TERABITHIA.

DE SCHEEPSJONGENS VAN BONTEKOE is typisch een van de voorbeelden en redenen waarom de classificatie 9 ingevoerd zou moeten worden. Als ondergrens is de leeftijd van 6 jaar te jong, terwijl met een keuring van 12 jaar de kinderen vanaf 9 jaar buitengesloten worden.

DE SCHEEPSJONGENS VAN BONTEKOE is vanaf DONDERDAG 22 november in heel Nederland in de bioscoop te zien. De film wordt gedistribueerd door Bridge Entertainment Group (onderdeel van Foreign Media Group) in samenwerking met RCV Entertainment.

bron: MVSP

Quido schreef:

Klopt, dat was mij ook opgevallen maar hij doet verder niks...

Duidelijk. Mee eens inderdaad, ook die haai was enorm overbodig, misschien dat het bij de jeugdige kijkertjes spanning oproept....

avatar van neo

neo

Kan iemand mij vertellen welke componist de muziek van deze film deed? Eigenlijk zou het Merkies moeten zijn, die eerder al de musical deed, maar dat betwijfel ik. De Jong heeft immers altijd al Ronald Schilperoort ingezet.

Quido

Schilderpoort, as usual. Erg mooi.

Quido schreef:

Schilderpoort, as usual. Erg mooi.

Mooi maar wel veel herhaling bij "spannende" momenten van de melodie dat vond ik wel jammer. Dit kan ook de schuld zijn van de regisseur die de hand heeft wanneer de edit plaatsvindt natuurlijk.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

Wordt in de Veronica Magazine redelijk met de grond gelijk gemaakt.

BlueJudaskiss schreef:

Wordt in de Veronica Magazine redelijk met de grond gelijk gemaakt.

Veronica heeft haarzelf redelijk met de grond gelijk gemaakt.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

In de Mikro Gids dan weer een positieve recensie: 4 uit 5.

avatar van Rocco1984

Rocco1984

Oh god, weer een Nederlands misbaksel. Heb er eergister een paar stukjes van gezien.

Tenenkrommende personages. Echt vreselijk. Nederlanders moeten geen films maken, het is genant.

En dan die regiseur. Wat een vreselijke vent. Als zo'n soort persoon een film maakt dan weet je wel wat je kan verwachten. Een emmer met 10 liter diaree die je moet opdrinken.

Waarschijnlijk zullen we over 20 jaar nog steeds van deze film horen. Over hoe prachtig en geweldig het toen allemaal niet was. Zelfs over turks fruit wordt nog steeds gepraat, wat in feite ging over een stel slecht acterende exibishonisten.

Dit soort films zijn de reden dat ik vaak aan emigreren denk.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Doe maar, snel weg jij. En terwijl je vertrekt, haal dan even je stem weg. Je hoort namelijk niet te stemmen als je een film niet gezien hebt.

Stem verwijderd.

avatar van Artifact

Artifact

Ach ik begrijp Rocco wel, weinig fatsoenlijk spul gezien van eigen bodem.

avatar van Wouter

Het grootste deel van de films is troep. Dus ook in Nederland, Artifact.

avatar van Artifact

Artifact

Shit ik ben me toch een lap tekst kwijt. Someone shoot me please ...

avatar van gotti

*pang*

avatar van TimD

TimD

Rocco1984 schreef:

Dit soort films zijn de reden dat ik vaak aan emigreren denk.

Als dat diarree idee je aanspreekt zou ik Zwartboek eens gaan kijken.

En dan nu serieus: Waar wil je dan heen emigreren? Naar het land waar alleen goede films gemaakt worden? Mocht dat zo zijn, laat dan even weten welk land dat is, scheelt een hoop zoekwerk naar toffe films in de videotheek.

avatar van consilleri

consilleri

net in de bios gezien, vooral de dikkere jongen speelt ontzettend slecht. Een duidelijke kinderfamilie, meer dan familiefilm. Op zich redelijk vermakelijk, maar te onrealistisch waar men op sommige punten geloofwaardig wil overkomen.

raymon

ik vind de special effects in de trailer er goed uitzien en als je na gaat dat de film maar een budget van 3,2 miljoen had, is deze film in vergelijking met kruistocht in spijkerbroek ( 10 mil. ) een koopje......