• 9.374.618 stemmen

De Scheepsjongens van Bontekoe (2007)

Avontuur | 135 minuten

Met onder meer: Pim Wessels, Martijn Hendrickx en Billy Zomerdijk

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 22 november 2007

Plot De Scheepsjongens van Bontekoe

Hajo wil naar zee als scheepsjongen op het schip van schipper Bontekoe. Zijn moeder, die haar man op zee heeft verloren, doet er alles aan om hem aan wal te houden, maar de roep van de zee is te sterk en Hajo's aanwezigheid op het land brengt niets dan ellende. Padde, het onhandige vriendje van Hajo, kan geen afscheid van hem nemen. Hij springt vlak voor het vertrek aan boord en er wordt besloten dat hij meereist tot Harlingen, waar ze buskruit in moeten laden. Daar zal Padde met een tjalk mee terug naar Hoorn varen. Padde valt echter in slaap en wordt pas wakker als ze al op zee zijn. Aan boord sluiten Hajo en Padde vriendschap met Rolf, een jongen die al kan lezen en schrijven. Op hun tocht naar Oost beleven ze samen met schipper Bontekoe veel spannende avonturen.

avatar van Rocco1984

Rocco1984

Even voor de mensen die niet gecharmeerd waren van mijn bericht. Ik ben soms niet alleen maar serieus. En probeer af en toe een beetje grappig te zijn, de meeste mensen vinden mijn grappen namelijk heel erg leuk, vooral ikzelf.

Ben blij dat artifact mij wel een beetje snapt. Maar het valt me wel op dat hoe slechter de films altijd zijn. Hoe meer reactie's je altijd loskrijgt bij het plaatsen van een bericht.

Ik zal niet meer zo ongenuanceerd doen.

avatar van Quentin

Quentin

Redelijke opening, maar denk dat de er meer van verwacht werd.

soom

Awwwwwwww. Ik ben in het echte leven echt al 4 keer zodanig onder de indruk van een jongen geweest dat ik echt hartkloppingen, vlinders in m'n buik had en me moeilijk kon concentreren wanneer de desbetreffende jongen wat dan ook tegen me zei. Al zou hij het over de verhandeling van ijzer gehad hebben, dan zou me dat op dat moment niets hebben kunnen schelen..

Maar hier had ik het gevoel niet 1 keer per keer, maar zeker 3 keer. Die Scheepjongens zijn gewoon echt lief! Ik ben compleet van mijn bioscoopstoel gevallen voor ze, voor alle drie en dat echt gewoon tegelijkertijd!

Wel een paar kleine foutjes, maar dat mag de pret niet drukken. Want de Scheepjongens van Bontekoe is een fijne film, vol met scenes waarbij iedereen wel iets krijgt wat hij wil zien.

Leuk blij bericht.

Wat vond je van de Kameleon films trouwens?

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

soom schreef:

de Scheepjongens van Bontekoe is een fijne film, vol met scenes waarbij iedereen wel iets krijgt wat hij wil.

Dat belooft wat. Ben benieuwd.....

kappeuter schreef:

Wat vond je van de Kameleon films trouwens?

De eerste heeft 2,5 gekregen, de tweede staat op 3*.

avatar van books

books

Eindelijke een nederlandse filmvan internationale allure. Bioscoop was helaas nauwelijks gevuld, maar voor kinderen en volwassenen een film om ruim 2 uur van te genieten!

soom

Eindelijk ? Zwartboek niet gezien..? Of Kruistocht in Spijkerbroek?

Komt meer in aanmerking dan deze film, hoor. Al is Scheepjongens natuurlijk zeker niet slecht .

Quido

De trossen gaan nog niet echt los in de bios. Hopelijk in de kerstvakantie.

avatar van Quentin

Quentin

Ja echte matineefilm ...

Quido

Denk dat De Jong toch ook gehoopt had op het wat oudere publiek, dat denk ik meer met het boek heeft dan de huidige jeugd.

avatar van bert_vl

bert_vl

Ondanks slechte reacties en recensies toch een "goede" film. Acteerwerk was prima (wat bij nederlandse films een uitzondering is) en de special effects en camerawerk (enkele uitzonderingen) waren toch erg goed.

Alleen het verhaal was wat slap, maar nemen we dan maar, want onderhoudend was hij zeker wel!

Erg aangename film. Heeft aan mijn verwachtingen voldaan.

Een goede avonturenfilm met indrukwekkende stormscènes.

Drie erg leuke hoofdrollen. Ik moest een beetje wennen aan Padde, maar vond het uiteindelijk een erg leuk karakter.

Ondanks dat het een kinderfilm is, schuwt het rauwheid en wreedheden niet. Er vallen ook veel doden.

De oud-Hollandse interieurs en exterieurs zien er goed uit.

Misschien duurt de film iets te lang. In het laatste gedeelte is de spanningsboog niet meer optimaal.

Als De Jong deze progressie voortzet, kunnen we nog veel moois van de man verwachten.

Weet iemand wanneer de retail DVD uitkomt...??

avatar van lottetje

lottetje

leuke film.

ben een aantal jaar geleden ook naar de musical geweest en nu de film die ook wel geslaagt is.

3,5

avatar van Pimolition

Pimolition

Prima film, overtuigend acteerwerk en geloofwaardige locaties. Ook het soms ouderwetse taalgebruik kwam gewoon geloofwaardig over in tegenstelling tot wat bijvoorbeeld de Veronica gids zei. Wel vond ik het opvallen dat alle BN'ers even de revu moesten passeren, dit vond ik soms een beetje overbodig.

Die officier van de VOC op het einde, is dat niet Herman Koch van Jiskefet? Zo ja dan vat ik dat wel als een subtiele verwijzing naar COC schip de Bruyne ster op.

avatar van 93.9

93.9

Werden er toen ik jong was maar zo veel leuke avonturenfilms gemaakt in de Nederlandse taal!!!

Voor een jeugdfilm heel geslaagd hoor!

avatar van Wouter

'Voor een jeugdfilm'?

avatar van 93.9

93.9

Wouter schreef:

'Voor een jeugdfilm'?

Ja, jeugdfilm---film voor de jeugd in eerste plaats.

avatar van gotti

Tot nu toe De Jong's leukste, en vooral beste film. Het zal hem wat moiete gekost hebben om het ultra trage boek tot film om te bouwen (ik kwam er iig niet doorheen). Het eerste uur zit de vaart er lekker in, helaas is het geheel met de imboorlingen niet bijster bijzonder en een beetje flauuwig. De volwassencast staat, bij de kids is het vooral Padde die enigzins uit de boot valt, met z'n dommige opmerkingen en zeurderige gedrag. Was iets te allemaal...
Muziek, camera, & production design zijn verder allemaal dik in orde. Ooit kunnen Steven en ik nog wel vrienden worden denk ik. Scheepsjongens is een in ieder geval een stap in de goeie richting.

avatar van tessai

tessai

Vond het hele verhaal toch wat magertjes uitgewerkt...had er meer van verwacht. Vond Hajo ook iets te 'Goois' voor een jan maat van de VOC (had hij niet vroeger iets met ' kinderen voor kinderen' gedaan?)

op het einde:
paddo blaast het hele schip op ;iedereen dood: bontekoe: 'ach jongen dat kan toch gebeuren', en hij geeft hem vervolgens dubbel loon ROFL

avatar van teigetje37

teigetje37

Geweldige nederlandse speelfilm van eigen bodem.

Voor nederlandse begrippen een top film voor jong en oud.

Heel leuk geacteerd en prachtige lokaties.

Een echte aanrader !

Waardering: ****1/2

avatar van Wouter

93.9 schreef:

Ja, jeugdfilm---film voor de jeugd in eerste plaats.

Maar 'voor een jeugdfilm heel geslaagd' klinkt alsof jeugdfilms minder goed mogen zijn.

Uit persbericht:

'Sinds de release op 22 november jongstleden ligt de film DE SCHEEPSJONGENS VAN BONTEKOE stevig verankerd in de top 10. Tientallen films zijn de afgelopen vier weken uitgebracht, maar DE SCHEEPSJONGENS VAN BONTEKOE vaart in gestage tred door.

Met bijna 70.000 bezoekers tot nu toe zal de 100.000ste bezoeker niet lang op zich laten wachten.'

Jammer. Veel meer dan 100.000 zal er vermoedelijk niet inzitten.

Ik weet niet hoe groot de kershausse is en hoe lang de film in bioscopen blijft bij dergelijke cijfers.

avatar van FisherKing

FisherKing

Film is eigenlijk, qua mediabelangstelling, geheel langs me heen gegaan.

avatar van TOthehulk

TOthehulk

consilleri schreef:

net in de bios gezien, vooral de dikkere jongen speelt ontzettend slecht. Een duidelijke kinderfamilie, meer dan familiefilm. Op zich redelijk vermakelijk, maar te onrealistisch waar men op sommige punten geloofwaardig wil overkomen.

padde speelt beter dan de andere personages! vooral de hoofdrolspeler was niet zo goed! maar ze beginnen ook nog maar net! Deze film is zeker een goede film! en een tip voor de mensen die van nederlandse films houden.

En als je er niet van houd kijk er niet na en geef ook geen commentaar!

avatar van *Tjeerd*

*Tjeerd*

De film viel me reuze mee, na een aantal negatieve dingen gehoord te hebben.

Ik vond de acteerprestaties goed voor hun leeftijd, bij bijvoorbeeld Afbijven kreeg ik kromme tenen van het 'acteertalent'.

De film was wel voorspellend maar dat is niet erg bij een film als deze.

Ik vond het beeld er ook goed uitzien.

avatar van Mobilemel

Mobilemel

Ik vond de film knap gemaakt. Heerlijk om peter tuinman weer in actie te zien als een vaderlijke stoere schipper en prachtige rollen neergezet door de blonde hoofdrolspeler en zijn vriendjes.
Wat een mooie jongen is dat en hij acteert al heel lekker. Dat is vast een blijvertje. Ik heb de film met mijn dochter van 3 en zoon van 7 gekeken. hij was toch een beetje te spannend voor een 3 jarige. En dan doel ik met name op bepaalde figuren in de film die er een beetje enger uitzien. Ook een hoog sterfgehalte op de boot door die scheurbuik en te spannende dingen in het donker op het eiland. Ik vind deze film dus niet geschikt voor de hele categorie jong en oud maar zeker wel vanaf 6 jaar. Hoewel mijn zoon het stukje waarin padde onder het ijs zit echt angstwekkend vond om naar te kijken maar dat is misschien heel persoonlijk. Al met al een knappe hollandse film waar we weer trots op mogen zijn vind ik.

avatar van IcU

IcU

Tjonge, wat een film. Het genre van deze film is verkeerd beschreven, want de scheepsjongens van Bontekoe is gewoon dramatisch. Is dit serieus een boek geweest? Want een echt duidelijk goed verhaal is hier nergens te bekennen... Ik zat mij dikwijls af te vragen waar ik nu eigenlijk op zat te wachten, want het ging nergens heen. Daarbij kwamen nog de beroerde acteer prestaties van het jochie die Paddo (?? ok, wtf?!) heet. En dan zijn er ook nog grappen bij van het Bassie en Adriaan gehalte! En daarvan zijn grappen letterlijk gekopieert! (Watzeggie!? Je hoeft niet zo te schreeuwen hoor, ik ben niet doof!) Wie heeft deze draak van een scenario geschreven, en sterker nog, wie had hier nu eigenlijk behoeften aan zoveel geld in te pompen?

De vormgeving zag er daar en tegen wel erg mooi uit. Hier ben ik zeer over te spreken. Daar is veel aandacht aan besteet, en is naar mijn mening goed geslaagd.

Ik heb nog nooit het boek gelezen, maar ik kan me niet voorstellen dat dit verhaal een succesvol boek opleverde. De schrijvers moeten het wel erg gestript hebben.

2* voor de mooie vormgeving.

IcU schreef:

3,2 Miljoen voor een film zoals deze is natuurlijk niks.