The Kite Runner (2007)
Met onder meer: Shaun Toub, Saïd Taghmaoui en Khalid Abdalla
Gesproken taal: Urdu, Portugees, Russisch en Engels
Releasedatum: 10 januari 2008
Plot The Kite Runner
"There is a way to be good again."
Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan.
Young Hassan
Rahim Kahn
Young Amir
Sohrab
Respekked
Erg goed eerste uur, daarna komt de klad erin. Het middenstuk is een gigantische dip en ten slotte wordt naar mijn idee het einde veel te snel verteld. Maar toch een voldoende want ik heb genoten van het eerste uur met de mooie vlieger partijen en de schijnbaar oprechte vriendschap tussen de twee goed acterende jochies. Ook Baba is een innemend figuur!
tn2543
Ik vond het een goede film. Alleen vond ik het jammer dat de confrontatie met de Taliban (naar mijn mening) niet echt goed is uitgewerkt. Ik vond dit namelijk het spannendste gedeelte van de film, maar het duurde vrij kort. Ik had een heftiger ontknoping verwacht.
Ik vond de opbouw van de film verder goed. Leuk eerste stuk, waarin de twee vrienden met elkaar optrekken. Herinneringen werden daar vastgelegd en weer gebruikt in het verdere verhaal. Ook vond ik de rol van Rahim Khan interessant, omdat hij diegene was die hem weer terug op een missie stuurde zodat het verleden eindelijk kan rusten.
Het camerawerk met die kites vond ik echt vet gedaan trouwens!
Goed verhaal.. goede film. Ik gaf een 3,5.
Het boek interesseert me niet zo heel veel, we beoordelen hier een film.
De film is i.i.g. een uiterst onderhoudend en sfeervol werkje dat zich soms een beetje als een sprookje doet aanvoelen. Enigszins degelijk en sentimenteel, maar alles werkt behoorlijk.
Zeer goed.
Ge0force
Fantastische film! In 't begin wist ik niet goed of ik wel zou verder kijken maar ik ben blij dat ik het wel heb gedaan.
Filmkriebel
Pluspunten :
- Gevoelig verhaal met respect voor de islam. Er wordt aandacht besteed aan de waarden en tegenwaarden in de moslimcultuur en met name boetedoening en familiale relaties. Ook sterke en progressiefdenkende vrouwen worden uitgebeeld in plaats van onderdrukte anonieme dames.
- Ook visueel goed gebracht. Geeft een getrouwe indruk van Afghanistan.
- Sterke rollen, zelfs van de kinderen.
Minpunten :
Ik kan er geen bedenken. Dit is een kanjer van een film.
orbit
- 12092 berichten
Mooie film inderdaad, prima geacteerd en een logische cirkel die wordt rondgemaakt. Misschien ietsjes te braaf, had wel wat meer verwacht van de tweede terugkomst in Afganistan, verder geen vlekjes.
Filmkriebel
wat had je dan verwacht bij die terugkeer naar afghanistan orbit?
mavii
ik zweer je moet ook boek lezen is zo mooi!! en in het boek staan veel meer details in kreeg toch nog dikke 5.0 punten want ondanks dat het boek beter is denk ik ook maar dat je niet alles in een film kan proppen:)
Film die ontroerd. Zeer mooie film met een verrassende wending.
armandeus
Een zeer goede film, goed verhaal.
Als ik van origine Nederlander zou zijn dan had ik deze film een 4 geven , maar als iemand van het Midden-Oosten geeft ik deze film een 5, omdat ik er volgens mij iets meer feeling met het verhaal heb vanwege mijn achtergrond.
bakatje
Goede verfilming, het boek raakte me alleen net iets meer. Ik vond vooral de sfeer erg goed, je voelde wel echt dat Afghanistan van redelijk vrolijk naar zwaar depressief was overgegaan. Muziek was wel erg slecht vond ik.. en dan doel ik met name op die elektrische gitaar (?) deuntjes bij diverse situaties.
DiKKe_OsCaR
- 2034 stemmen
Erg mooi verhaal en mooie beelden uit Afghanistan. Enige achtergrond bij het hele gebeuren, ik moet zeggen dat ik me er nooit in heb verdiept dus voor mij is dit al 'enige achtergrond'.
Goed geacteerd, je leeft als kijker echt mee met de personages. Het Hazara-jongentje (Hassan) was echt een schatje.
Ik heb het boek niet gelezen.
Leland Palmer
Leuke film, mooi verhaal, maar écht overtuigend wordt het eigenlijk nooit. Het acteerwerk is prima, de film kent een paar prachtige beelden. De vliegerscénes zijn mooi en apart om te zien, al denk ik wel dat het vooral computerwerk is geweest.
De eerste helft van de film vond ik het best. Een paar prachtige scénes, maar ook een paar scénes die redelijk aangrijpend waren. Eén van de mooiste scénes vond ik het moment dat Amir en Hassan iedereen inmaken met ''vliegeren''. Het moment dat Hassan ''te grazen'' genomen wordt, is dan weer aardig aangrijpend, maar toch miste ik iets wat zo'n scéne echt over de streep trekt. De druppen bloed van Hassan, wanneer hij wegloopt is dit ''iets'' dan bijna, maar nog niet helemaal. Wel een sterke scéne. Daarna zakt het allemaal wat in eigenlijk. Naar het einde toe kent de film wel weer wat leuke, spannende scénes en ondanks dat ik het gevoel heb dat het einde onnodig overgedramatiseerd is, kon ik het opzich wel waarderen. Heb ik toch een zwak voor.
Visueel zit het wel goed met deze film. De eerste helft - met de scénes van Amir en Hassan - is het mooist, vooral dankzij de leuke, vlotte beelden die ondersteund worden door de prima score. De tweede helft deed me minder eigenlijk en dat is jammer. Toch een dikke voldoende, want de film kent genoeg mooie dingen.
AardeWerk
Absoluut een van de mooiste, beste en meest aangrijpende films die ik ooit gezien heb (4,5*)
Vermakelijke film, die toch het nodige mist om een echte topper te zijn. Het verhaal is mooi en vooral het eerste gedeelte van de film zit goed in elkaar. De vliegerscénes zien er mooi verzorgd uit en twee jongetjes acteren overtuigend, waarbij de onderlinge verhouding tussen de twee goed tot zijn recht komt.
Het tweede gedeelte, d.w.z. de vlucht naar en het leven in de Verenigde Staten is iets minder. De volwassen Amir acteert toch beduidend minder dan zijn jonge alter ego en je voelt de film ook wat inzakken, hoewel Amir's vader overigens wel erg sterk speelt.
Dan is er op het einde de zoektocht naar de jongen, die zoals anderen hier ook al aangeven inderdaad wat afgeraffeld wordt. Toch zitten er wel weer wat mooie scénes in, al wordt er wel heel wat moeite gedaan om de kijker te proberen te ontroeren.
In zijn geheel echter wel een boeiende film, met enkele mooie scénes, al had ik gehoopt dat de film wat heftiger of spannender zou zijn.
3,0* die overigens dik verdiend zijn.
DiStefanO
De film doet toch wel onder voor het boek. Het boek is gedetailleerder en beter uitgewerkt.
Baggerman
Ja, net als Spetie zei wordt het laatste gedeelte afgeraffeld. Maar voor de rest zeker niet slecht gedaan. Eigenlijk is er wel overeenstemming hier dat het begin sterk is verfilmd, maar dat de film na de vlucht uit Afghanistan nogal inkakt.
Rebelny
Normaal gesproken hou ik er niet van om het boek met de film te vergelijken, maar deze keer kan ik het toch niet laten. De film verteld het verhaal in een sneltrein vaart. Dit gaat duidelijk ten kosten van de spanning, ontroering en het mooie verhaal. Je kan toch wel merken dat de film met zorg is gemaakt, maar als ik het boek niet gelezen zou hebben, dan zou ik niet gegrepen worden door het verhaal.
Mensen die deze film geweldig vinden. Lees zeker het boek, want het verhaal is erg mooi.
Zeer mooie scene met de vlieger. Goede acteerprestaties van de kinderen.
Min
Zeer veel elementen uit het boek weggelaten wat het verhaal niet ten goede komt. Vooral het laatste gedeelte ontbreekt een heel erg belangrijk stuk.
Scarlett2
Ik vond het een mooie film, maar het was niet de topper die ik had verwacht. Zeker niet gezien de vele goede kritieken die ook hier te lezen zijn.
Ik vond dat de emotie van de volwassenen te weinig werd uitgediept. De film was mooi, maar pakte mij net niet genoeg, terwijl hij wel alle elementen had om dit te doen.
Ik sluit me aan bij de kijkers hierboven: een vermakelijke film, maar niet meer dan dat.
elmo4ever
echt Prachtig!!! ik had dit niet gedacht hoe kan je zo`n super mooi boek nou zo geweldig verfilmen!!! echt super stoer!!! super mooi met die vliegers echt waar! maar als ik alleen naar de film kijk valt het eigenlijk wel weer tegen het verhaal is gewoon heel goed en de beelden zijn matig daarom een 3,5 maar voor het boek een 5,0!
Fran
- 1953 berichten
Wat een schitterende film is dit. Ik had geen idee wat ik van deze film moest verwachten toen ik hem opzette maar het is me zo ontzettend meegevallen.
Deze film laat een heel mooi beeld zien van Afganistan voordat de russen en de taliban daar de boel kwamen verzieken en het land ten gronde richten. Heel veel mooie beelden van het land.
De vliegerwedstrijd vond ik visueel gezien een van de mooiste scene's. En dan het verhaal .... het is een schitterende vertelling over de vriendschap tussen twee jongetjes. Wat triest om te zien hoe die kleine Hassan behandeld wordt nadat hij zo trouw is geweest aan zijn vriend. En toch zal hij zijn hele leven trouw blijven. Heel mooi stuk als hij eerst de vlieger niet wilde opgeven voor zijn vriend en later het huis niet terwijl hij het met de dood moest bekopen.
Door deze film kan ik eigenlijk niet wachten om het boek te lezen. Dan heb je het in mijn ogen goed gedaan met het maken van deze film. Ik kan eigenlijk weinig minpunten bedenken. Het middenstuk .... daar dutte het een beetje in. Maar de film blijft boeien en de beelden zijn gewoonweg schitterend. Echt een aanrader !
®Tc
Goede film.
Vond het goed dat er integestelling tot andere Amerikaanse drama's hier het drama nooit te opdringerig wordt. Forster vindt op elk vlak de juiste balans en verzorgt zijn film erg mooi. De scènes met de vliegers zijn daar een mooi voorbeeld van, erg knappe beelden met goed geluid erop. Het sterkste punt van de film blijf ik de soundtrack vinden.
Gert P
Ik wilde hem nooit en hebben en zien maar heb hem via een ruil toch maar gekregen en wat een mooi verfilmd verhaal is dit.
Schitterende film.
mathias265
zeer mooie film, vooral het einde,
je moet wel goed in het begin oplette op al de namen van iedereen, om nog te kunnen volgen als het 20 jaar later is,
en das makkelijker gezegd dan gedaan
nightbreed
Prachtige en ontroerende dramafilm met sterk acteerwerk en een erg mooi script. De regie en de beelden zijn ook prachtig.
N_SANE
Ik heb het boek niet gelezen en wist ook niet wat ik zozeer van de film kon verwachten. Na lang uitstellen heb ik besloten om het toch te kijken.
De film zelf is prachtig. De sfeer, het acteren door de jonge jongens (de jonge Amir en Hassan). Uiteindelijk acteert de ouder geworden Amir beduidend minder. Petje af voor zijn vader die erg goed heeft geacteerd.
De eerste helft van de film is erg goed verfilmd. Het tweede deel, met name de zoektocht naar zijn neefje, is afgeraffeld en had naar mijn mening beter uitgewerkt kunnen worden.
Het proces waar de vader overigens doorgaat, heeft mij ontzettend weten te raken. Dat stuk is zeer goed geacteerd.
Dealniettemin een dik verdiende:
Quintijn
Ik ben niet bekend met de boeken, dus daar kan ik het sowieso niet mee afkeuren.
Prima film, netjes gedaan en deed me een beetje denken aan Slumdog Millionair.
Kijzer
Ik merk aan de reactie's van diegene die het boek niet hebben gelezen het een goede film is. Ik kan me daarbij iets voorstellen. Maar ik heb het boek gelezen en daarbij veel meer details en emotie's kunnen zien in het verhaal dan op het doek. Het afghanistan leeft veel meer in het boek. (eigenlijk leeft alles meer in het boek). De rassenscheiding tussen sjiiten en soenieten zie ik ook al nauwelijks terug. De casting vond ik matig. Assef slaat de plank mis in mijn ogen. De hazelip van hassan was niet aanwezig dus ook het kado van baba (de operatie) komt er niet in voor en zo kan ik nog wel even doorgaan...
Ik was wel blij dat er geen engels werd gesproken en ze trouw aan de taal zijn gebleven. En inderdaad, de vliegers hebben ze mooi gefilmd (waar was het kapot geslagen glas op het touw en de bebloede handen?) . Maar dat is in tegenstelling tot de titel niet de essentie van het verhaal.
Daarom voor mij weliswaar een voldoende (in het oogpunt als je het boek niet gelezen hebt ) maar alom teleurstellend als je het boek wel hebt gelezen.

Sciencefictionfilm 'Prometheus' van Ridley Scott komt binnenkort naar Netflix

The Railway Man
Drama / Biografie, 2013

Buddy
Drama / Komedie, 2003
jaren 70afghanistanhang gliding afghanistan war (2001-2021)talibancowardicebeste vriendincowardlinesskindoscar nominated