• 9.108.540 stemmen

Nothing Is Private (2007)

Alternatieve titel: Towelhead

Geregisseerd door: Alan Ball

Met onder meer: Summer Bishil, Aaron Eckhart en Toni Collette

Gesproken taal: Arabisch, Engels, Spaans en Frans

Releasedatum: 14 mei 2009

Plot Nothing Is Private

"How can you find yourself if no one can see you?"

Wanneer de vriend van haar moeder een ongezonde interesse in haar begint te vertonen wordt Jasira, een dertienjarig Amerikaans-Arabisch meisje, door haar moeder naar Texas gestuurd om bij haar Libanese vader te gaan wonen. Haar strenge vader is echter niet in staat zijn puberdochter de aandacht en liefde te geven die ze nodig heeft, noch kan hij omgaan met Jasira's tegenstrijdige gevoelens over haar snel veranderende lichaam. Amerika staat op het punt Koeweit binnen te vallen, en Jasira raakt op school steeds meer geïsoleerd als haar klasgenoten haar beginnen uit te schelden voor 'Theedoek!'. Haar eenzaamheid en haar groeiende frustratie over de tegenstrijdige regels van haar ouders drijven haar tot rebels gedrag. Daarnaast worstelt ze met haar ontluikende seksualiteit.

avatar van Zandadder

Zandadder

Het boek is stukken beter. Acteurs tonen geen greintje emotie. Alleen het meisje zelf af en toe en de buurman (Eckhart) . Misser.

avatar van Myotu

Myotu

Hele mooie film! Dit is mijn adbsolute favoriet van 2009!

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Thomas83 schreef:

Ik vond het ook wel heel erg overdreven hoe Jasira op een gegeven moment echt overal loop te masturberen.

Overdreven, je had mij als jochie moeten zien (niet letterlijk natuurlijk) toen ik het per ongeluk ontdekte, ik ging tussendoor nog wel eten maar daar is alles mee gezegd.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

De grootse verwachtingen van een productie van Alan Ball, schrijver van het geniale American Beauty en het even geniale Six Feet Under, worden niet waargemaakt. Towelhead is zeker geen slechte film, maar het mist enige affectie met zijn karakters. De satirische laag over een maatschappij die zich overal mee wil bemoeien maar de dingen die echt mis zijn niet ziet, staat dat in de weg. Zelfs hoofdrolspeelster Jasira, die notabene misbruikt wordt door zo'n beetje iedereen in haar omgeving, wil maar niet ontroeren of medelijden opwekken. Ook gaat de film vele malen teveel over mijn grenzen van de moraliteit heen. Het uitbeelden van seksualiteit moet gewoon kunnen, maar als je bijna softporno maakt van de seks tussen een jong meisje en een oudere man, dan is er toch iets verkeerds aan de hand. Wel weer sterk is het weergaloze acteerwerk van Aaron Ackhart, die man is echt de nieuwste ontdekking van Hollywood.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Amerikaanse cultuuroverstijgende wegkijker waarin de hoofdzaak van het verhaal de seksuele verwarring is bij een 13-jarig meisje die de maatschappij amper kent. De film is niet humoristisch en subtiel genoeg om een satire te zijn, en veel te braaf om echt hard aan te komen. Wat nu het resultaat is is een simplistische voorstelling zonder ook maar iets memorabel. Voortkabbelend en risicoloos, dialogen beneden niveau, kilo's clichés, bijna slechte personages, en weinig dat echt spontaan of geloofwaardig aanvoelt.

avatar van Theunissen

Vond dit best een leuk drama met ook regelmatig een komische ondertoon (vooral door Peter Macdissi in de rol van de vader). Verhaal zat goed in elkaar en er werd ook goed in gespeeld door de diverse acteurs, vooral natuurlijk door Summer Bishil. Maar de rest van de cast deed het ook prima.

De film is natuurlijk wel vrij preuts (m.u.v. het begin) op zijn Amerikaans verfilmd. Ik moet wel toegeven dat er best veel mooie soms ietwat rijpere schoonheden in deze film zaten met o.a. Maria Bello, Carrie Preston, Toni Collette en Lynn Collins.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik vond dit echt een hele indrukwekkende film. Heel tragisch om te zien hoe twee ouders hun dochter behandelen zodat ze enigszins sexueel verknipt raakt. Vader door haar een hoer te laten voelen, allerlei verwijten naar het kind schreeuwt zonder iets uit te leggen en het kind daarna ook aan haar lot overlaten door zelf bijna iedere dag bij zijn vriendinnetje te zitten.

En moeder, die jaloers is op de schoonheid van haar dochter en bang is dat haar vriendjes verliefd zullen worden op het meisje. En haar in feite ook voor hoer uitmaakt. En dan verbaast zijn dat het kind verwart raakt en in de klauwen valt van die smerige buurman.

Het acteerwerk vond ik niet van iedereen even goed. Buurvrouw Melina bijvoorbeeld vond ik niet zo overtuigend overkomen.Vader vond ik op het einde van de film wel heel goed, ik kreeg zelfs af en toe kippenvel van zijn spel. Alhoewel dat in het begin niet zo was. De humor die in de film zou zitten is bij mij niet echt overgekomen. Fimisch gezien is het niet bepaald een meesterwerk maar het verhaal en de vertelling ervan heeft me zeker wel geraakt.

avatar van Film Pegasus

Moeilijke film om te beoordelen. De personages zijn niet echt karaktervol en tonen niet zo veel emoties. Anderzijds had ik toch wel regelmatig het gevoel van 'g**dverd**, gij verdient echt wel een stamp tegen uw kl***!! Laat die meid met rust!!'. Het weinige emotionele maakt de film niet melig (toch naar Amerikaanse normen) en zorgt voor een zekere hardheid in bepaalde situaties. Jasira krijgt ook de ene tegenslag na de andere, maar het wordt niet overdramatisch voorgesteld. In tegendeel, het lijkt wel een soort naïviteit waarbij Jasira zich afvraagt of dat eigenlijk zo moet. Denk aan de buurman, aan de sexboekjes, aan de reacties van haar ouders, geen pakjes met kerstmis, de vriend die haar enkel terug wil als ze sex hebben, ... Ze zit tenslotte in een periode waarin ze te maken krijgt met haar lichaam: maandstonden, lichaamsverandering, seksualiteit, ... En haar ouders leggen totaal niets uit. Die zijn enkel bezig met hun eigen individu waarbij een nieuwe partner, status en eergevoel belangrijker zijn dan het welzijn en opgroeien van hun dochter.

Voor een Amerikaanse film was dit niet zo heel braaf, al is er altijd wel verschil met een Europese film. Wel op het randje is het erotiseren van de sexscène tussen Jasira en de buurman. Bedoeling is ongetwijfeld de reactie van de kijker op de proef stellen, al is het toch gewaagd.

avatar van Menno

Menno

Pff, moeilijke film.

Bijna geen personages waar je zonder afkeer naar kan kijken. En het onderwerp, let's say: female sexuality, is voor mannen niet direct op een begrijpelijke manier uitgelegd. En dat is een van de redenen waarom het een sterke film is.

Knap en gedurfd verhaal. Goeie en verassende vertelling die maar heel weinig kijkers onberoerd zal laten.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Aardige film met een sterk geconcentreerde hoeveelheid hedendaagse 'Amerikaanse' misère van de schrijver van de topserie 'Six feet under'. 'American beauty' vond ik ook goed, maar niet meer dan dat. Hier ongeveer van hetzelfde laken een pak. Ball weet het droogjes te brengen en er wordt prima geacteerd, maar er mist iets. Té droogjes, misschien, moeilijk te benoemen. Verder vond ik de hele look van de film veel te matig en te donker, hooguit enkele creatieve stukjes, waarbij ik aan 'Six feet under' moest denken, die er bovenuit staken. Vanwege de content zeker aan te raden, maar dat is het dan ook wel.

3,0*.

avatar van barcelonagek

barcelonagek

Ben het wel eens met Donkerhout, maar vond het beslist geen verkeerde film!

avatar van Aapje81

Aapje81

Bijzonder sterke film met uitstekend acteerwerk, een prima scenario en een heel beklemmende sfeer. Het is ontzettend knap hoe deze regisseur er in slaagt om de uitersten emoties in beeld te brengen en vooral de hobbelige ontdekkingsreis van de puberende hoofdrolspeelster komt heel goed over. Enig kritiekpuntje is dat het allemaal net iets te ver wordt doorgevoerd en de film iets te lang duurt.

Goed

avatar van Fuentes

Fuentes

Totaal ongeloofwaardige film waarbij de moraal er erg dik bovenop ligt.
Ik zie een meisje nog niet tegen de buurman zeggen, "ik mis uw blaadjes, ik krijg er orgasmen van". Leeftijd lijkt me daarbij geen excuus (als je zo jong bent dat je dit uit naïviteit zegt, dan lijkt het me weer vreemd dat je het woord 'orgasme' al wel kent). En hoe het kind tijdens de les op school, en tijdens de pauze, met haar benen tegen elkaar zit te wrijven uit geilheid, lachwekkend bijna als het niet zo gênant was, en dan bedoel ik natuurlijk niet dat sexuele gevoelens gênant zijn, maar het bedenken van deze compleet ongeloofwaardige scènes.
Verder kun je wel jong zijn, maar die complete 'dommige' naïviteit irriteerde op den duur behoorlijk.

avatar van mikey

mikey

Ziet eruit als een arthouse film maar het is een merkwaardig en moralistisch product.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Schrijver van American Beauty en Six Feet Under en daar heeft de film ook wel wat van weg, alleen is de hoofdpersoon hier een 13-jarig meisje- dochter van Amerikaanse moeder en Libaneese vader.

Als stiefvader een beetje te intiem met haar wordt stuurt haar moeder haar naar haar vader.

Die probeert haar een beetje in te tomen, maar ze ontdekt haar lichaam, een schoolvriendje en dan is er ook nog de buurman.

Cultuurclash, pubertijd, vrouwelijke seksualiteit.

Enkele scenes zijn nogal op het randje van de goede smaak, maar als geheel toch een stuk minder sterk dan Six Feet Under misschien omdat de karakters niet overal even overtuigend overkomen, zodat het soms wat soaperigs krijgt.

avatar van BBarbie

BBarbie

Het gelikte "Hollywood"-sausje doet niet helemaal recht aan het boek van Alicia Erian. Geen slechte film, maar ik denk dat een Europese regisseur er een veel betere film van zou hebben gemaakt. Het is moeilijk om enige affiniteit te krijgen met de acteurs (m.u.v. buurvrouw Toni Collette).

avatar van centurion81

centurion81

• 2053 berichten

Het was ok om naar te kijken maar weinig verheffend of meeslepend. 3*

avatar van mikey

mikey

Misschien is de film wat overdreven en vergezocht en snapte ik daarom niet de goede bedoelingen. Ik snapte een aantal wijsvingers en karakters ook niet helemaal. Film overschat de kijker.

avatar van mnrk

mnrk

Een prima film, met een thema waar iedereen wel zijn gedachte over zal/kan hebben....

Het acteerwerk in deze film is wel oke, vooral Aaron Eckhart en Toni Collette spelen erg overtuigend.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Een stel onvolwassen ouders die in het bijzijn van het kind hun vete uitschreeuwen en haar ook nog de schuld geven van de onmin, een dominante vader zonder begrip voor zijn dochter, een hysterische moeder met veel eigenbelang, beiden totaal geen inlevingsvermogen, geen wonder dat het kind op zoek is naar een aai over haar bol. Heel realistisch neergezet.

Helaas vind ik het kind dan in de film weer veel te snel toehappen op veel te jonge leeftijd in te veel seksuele avances en komt het op mij niet meer zo geloofwaardig over. Van een timide meisje in enkele weken naar een vamp, tja...

Het acteren was verder prima in orde. Best een aardige film dus.

avatar van missl

missl

Een dominante vader en een moeder die alleen maar aan zichzelf denkt, daar raak je als meisje van 13 in de war van. Echter komt het verhaal niet over en het is ontzettend traag. Pas over de helft komt er wat vaart in maar het kon mij niet grijpen.

avatar van u.alreadyknow

u.alreadyknow

Egoïstische ouders, verschrikkelijk. Ik kan me niet helemaal inleven in alle personages, vooral Jasira niet. Ook dat ze zoveel interesse in seks toont op zo een jonge leeftijd niet (al is dat tegenwoordig blijkbaar steeds meer ''normaal'''aan het worden)

In het begin had ik het gevoel dat de film wat langdradig was, na ongeveer de helft niet meer zo.

Toch vond ik de film wel oké, ondanks de 124 minuten had ik niet het gevoel dat het te lang duurde.

avatar van kanjertje

kanjertje

Mooie film met een levensecht verhaal.

Blijft boeien tot het einde.

Aanrader

avatar van voskat

voskat

Zo, ik kom toevallig na lange tijd nog eens terug op deze pagina...

Valt op dat veel momenten worden afgeschreven als "ongeloofwaardig", met name zaken rondom de seksualiteit van Jasira.

Ik zou daar niet te snel over oordelen. Het werkt niet overal zoals hier in Nederland. Verschillende culturen, verschillende mensen, verschillende acties en reacties.

De wereld is groter dan sommige mensen hier denken.

avatar van gauke

gauke

De seksuele bewustwording van een half Libanees, half Amerikaans dertien jaar oud meisje wordt gepresenteerd als een ruw, vernietigend, duister, geil, satirisch portret van een streng godsdienstige, tegenstrijdige cultuur, die iedereen in feite hartstikke gek maakt; een hels portret van onderdrukking, vooroordelen, onrecht en begeerte en iedereen bemoeit zich met de ander. De humor is bijtend. Het is de verdienste van de regisseur dat ondanks alles niemand geheel onsympathiek of duivels overkomt. De cast opereert uiterst geloofwaardig.

avatar van scorsese

• 12093 berichten

Uitstekende film waarin een dertienjarig Amerikaans-Arabisch meisje worsteld met haar ontluikende seksualiteit. Een vrij indringend en provocerend portret over een meisje die door iedereen gebruikt/misbruikt wordt, zelfs haar ouders. Een geslaagde satire met een wel heel zwart en vlijmscherp randje. Een moedige rol van Summer Bishil die hier moeiteloos doorgaat voor een dertienjarige. Haar vader (Peter Macdissi) vond ik wel veel weg hebben van een Arabische Kevin Kline.

avatar van rep_robert

Een behoorlijk vreemde film, maar de makers durven out of the box te denken qua onderwerp en kunnen hierbij leunen op een goede cast. Het geheel voelt misschien iets teveel aan als een niets aan de hand filmpje en dat kan ook komen door het lome sfeertje dat over de film heen hangt. Hierdoor oogt de film ook traag en is de speelduur ook iets te lang. Aan de andere kant maakt het de film ook wel weer uniek en past het goed bij de zwarte humor die deze Towelhead veel bevat.

avatar van rolandobabel

rolandobabel

In het begin dacht ik: deze film is fokt op. Maar richting het eind werd alles duidelijk, deze vragen behandelt vele complexe vragen op een realistische wijze.

Ik lees dat sommige het niet grappig genoeg vinden voor satire en niet hard genoeg om een dramatische film te zijn. Maar ik vind de toon, manier van acteren precies goed, omdat de karakters echt zijn. Geen enkel personage is een-dimensionaal. De hoofdpersoon zou geen medelijden opwekken of ontroeren? Ik zie haar als typisch meisje, als zij meer zou moeten ontroeren zou dit geforceerd zijn, onecht, dan zou het acteren worden, of zou je een Natalie Portman moeten hebben, iemand met zoveel persoonlijkheid als jongere actrice dat het niet meer voor standaard doorgaat. Maw ik vond het precies goed, heel realistisch.

Soms had ik wel het idee dat de regisseur de hoofrolspeelster woorden in de mond legt. Welke 14-jarige zegt bij een fotoshoot: stop! i'm only 14! dat zie ik als onrealistisch.

De film roept veel vragen op: de realiteit is dat sexualiteit niet begint als mensen er aan toe zijn. Daarvoor komen ze in aanraking met vanalles, zij het via internet, via vrienden, babysitten, volwassenen. Hoe ga je als ouder hiermee om? En daarnaast: in hoeverre moeten ouders hun kinderen bijhouden wat ze doen? Valt dat bij te houden? En wat is een racist? als iemand iets racistisch zegt, betekent het niet dat diegene een slecht mens is. Het voordeel van de twijfel geven is niet in ieder geval het juiste.

avatar van basssss

basssss

Ik heb de film gezien, was onder de indruk. Goede acteerprestaties maar wat een moeilijk onderwerp....

avatar van Fransman

Fransman

Wat mij betreft een zwaar overschatte film. Zonder nuances, karikaturale personages en de kleinsteedse Amerikaanse moraal druipt er vanaf. Opgroeiend meisje raakt klem tussen de moraal van twee idiote ouders, volwassenen die haar de wet voorschrijven en vriendjes die ook alleen maar op hun eigen pleziertjes uit zijn. Toch bouw je niet echt een band op met de hoofdpersoon, die niet voor zich zelf opkomt en kennelijk maar één belangstelling heeft: seks.

Het is ook een hypocriete film. Als Jasira wordt verkracht door de buurman, wordt dat niet als zodanig benoemd, want dat is kennelijk te confronterend voor het publiek. Als Jasira zich uitkleedt voor de buurman zegt hij: dit is het mooiste wat ik ooit gezien heb. Zal best. Maar wij als kijker krijgen het niet te zien. Want ja, we zouden er eens geschokt door kunnen worden. Brrrr.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Fransman schreef:

Vanwaar toch die voldoende?

avatar van Fransman

Fransman

Ja, je hebt gelijk SmackltUp, heb er een halfje afgetrokken. Die drie was meer voor de vorm dan voor de inhoud. Maar wat vond je er zelf van?