• 9.373.180 stemmen

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada

Geregisseerd door: Stuart Gordon

Met onder meer: Jeffrey Combs, Ryan Crocker en Patrick Gallagher

Plot The Black Cat

De beroemde horrorschrijver Edgar Allen Poe krijgt nog één kans om een verhaal te schrijven. Als hij deze verknalt, staat hij op straat. Voor Poe, die torenhoge schulden heeft, gaat de tijd dringen. Helaas heeft hij maar weinig inspiratie. Hij grijpt naar de drank en verliest de greep op de realiteit. In zijn eigen zieke wereldje, wordt hij bedreigd door allerlei gevaren die hij met bruut geweld het hoofd biedt. Bovendien wordt hij geterroriseerd door een bloeddorstige zwarte kat. Deze zal zijn leven op gruwelijke wijze verwoesten, of hem inspireren om één van zijn beste verhalen te schrijven. Maar ondertussen is de gestoorde Poe te ver heen om te beseffen welke gewelddadige hoofdstukken fictie zijn en welke keiharde realiteit...

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

Fijn, Edgar Allen Poe, een pracht van een man.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

Jeffrey Combs = fijn

Stuart Gordon = fijn

Jeffrey Combs in film van Stuart Gordon = HEEL fijn

avatar van Linn

Linn

Mooi duister gefilmd in donkere kleuren.

Toch houd het verhaaltje niet veel in, en is het bij momenten zelfs saai. Jammer want er had wat meer ingezeten. Iedereen kent Edgar Allen Poe wel of heeft er wel eens van gehoord.

Of het verhaal enige waarheid bevat of niet, het is grappig eens iets over zijn leven (of hoe het zou kunnen zijn) te zien. Het acteerwerk van de man die Edgar speelt vond ik goed om aan te zien (die man is het gewoon, lijkt er vreselijk veel op), alleen is het dat van de rest wel veel minder en staat dat scherp in contrast met elkaar. Toch een 3*

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Even de short story opgezocht waar dit verhaal op gebaseerd is, want van een Edgar Allan Poe verhaal had ik toch iets meer verwacht. En inderdaad: deze adaptie is slechts zeer losjes gebaseerd op Poe's originele verhaal en kan wat mij betreft zo de prullenbak in.

Ik zat me de gehele aflevering te ergeren aan het irritante personage dat Poe moest voorstellen en begon me al af te vragen of Allan Poe echt zo'n hufter was. Gelukkig laat enig speurwerk zien dat er niks klopt van het beeld dat hier geschetst wordt, laat staan dat men zich houdt aan Poe's short story.

Jammer, want het is best knap om dit materiaal nog te kunnen verpesten. Hoewel ik maar weinig werk van Poe gelezen heb, staat de man bij mij toch altijd op een voetstukje en daar zal hij door het zien van deze prul gelukkig niet vanaf tuimelen. Wie wel daalt in mijn achting is Stuart Gordon, die het in het eerste seizoen toch erg goed deed met een verfilming van Lovecraft's werk, maar nu volledig de plank misslaat.

Buiten het verhaal en het matige acteren, viel er visueel (gore) ook niets te beleven. 1* voor de gothic sfeer.

Vond het een mooi filmpje.

Lekker duistere kleuren en mooie afgewassen look met de ondertussen verplichte sterke kleuren af en toe erdoorheen.

Verhaaltje vond ik ook nog wel leuk al was het al redelijk snel duidelijk waar het allemaal naartoe ging. Deed me denken aan Mysteries of Rampo, die een beetje hetzelfde doet (maar dat met Rampo, schrijver die enorm fan was van Poe).

Ook één van de weinige filmpjes waar goed geacteerd werd vond ik. Poe is een stevige hufter maar dat stoort niet, past zelfs goed bij het verhaal.

Meteen m'n laatste in de MoH reeks, toch wel aardig initiatief al is het jammer dat er niet wat resoluter voor een richting werd gekozen. Nu heb je een hoop filmpjes die wat van het horrorgenre proberen af te wijken en toch nog steeds de hardcore horror liefhebber proberen blij te houden lijkt het. Dat maakt dat er weinig echte uitschieters zijn.

avatar van film88888

film88888

et deze Black Cat sluit ik het 2de seizoen af van Masters Of Horror. Ook deze viel goed mee, en had een hele goede donkere sfeer, met een hoog spanning gehalte. Er zat lekker veel bloed in wat ook in deze soms van het scherm droop. Gordon's eerste segment voor MOH was zeer goed, maar ik vind toch mischien deze beter. Deze vond ik 1 van de betere van seizoen 2. Nu nog hopen dat seizoen 3 er snel aankomt. Een 3,5

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Hoewel de film een losse adaptatie is van Edgar Allan Poe's schitterend griezelverhaal zit de angstfeer er toch degelijk in. Ik vond 'The Black Cat" in elk geval beter dan Stuart Gordon's "The Dream in the WitchHouse" die de grootmeester H.P. Lovecraft wél in zijn graf zou doen omdraaien! Maar hij kan volgens mij niet tippen aan "Dolls", wat ik nog steeds de beste prent van deze regisseur vindt.

avatar van Goto

Goto

Toch wat minder.

De acteurs doen het goed, belichting was sterk en het verhaaltje is verder ook leuk uitgewerkt. Maar de look van de film vond ik maar lelijk, dat oude kostuumdrama gedoe hoeft van mij niet. Daardoor was ook de sfeer niet echt mijn ding. Verder kijkt het wel lekker weg en is het allemaal mysterieus genoeg.

Kleine 3

avatar van horrorjp

horrorjp

Aardig Masters Of Horror deel. The Black Cat verwachte ik niet veel van maar al snel wist het mij te boeien. Leuk verhaal en goed geacteerd. Alleen vond ik het meer een Thriller dan een horror.

Eindelijk weer een nieuw Masters Of Horror deel gezien. Ik hoop dat ik de rest van seizoen 2 ook snel zal zien. Is er al wat bekend over seizoen 3?

avatar van nightbreed

nightbreed

Vrij aardig en sfeervol horrorwerkje.

Jeffrey Combs is geknipt voor deze rol, ik zie hem graag als een typetje dat niet helemaal normaal is zoals in 'Love and a .45'.

Het is duidelijk een low-buget film maar door de mooie sfeer en het goede script is de film zeker te genieten.

avatar van DonLeone

DonLeone

afschuwelijke film, totaal tijdverlies, misschien in de jaren stillekes dat het nog enigzins te bekijken viel. heb me tijdens het kijken vaak afgevraagd of er recencenten geweest zijn die beweerden dat je hiervoor meerderjarig moest zijn om het te kunnen zien.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Prima aflevering. Mooie donkere setting, sfeervolle belichting en een aantal heerlijke tongue in cheek momenten, zoals het uitspugen van bloed in slomo . Met de knipoog zit het dus wel snor, maar ook de serieuze scènes zitten prima in elkaar. Grappig om Combs onder een grote hoeveelheid make-up te zien, maar belangrijker is nog zijn overtuigende prestatie in de huid van Edgar Allan Poe. Mooie ode aan een veel voorkomend thema in Poe's werken.

avatar van Savatage

Savatage

Vond dit één van de mindere MoH afleveringen. Acteerwerk en belichting was echt goed gedaan, maar het verhaal? Zwakjes en ook weinig horror, eerder een hoop miserie bij elkaar.

avatar van namingway24

namingway24

Jeffrey Combs houdt deze film bij elkaar, en door hem blijft deze aflevering van MoH erg genietbaar. Maar met de hele aflevering zit het wel goed: ik vind dit een goede uitwerking van een intrigerend concept.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Ben een beetje teleursgesteld in deze aflevering. Stuart Gordon zet (zoals gewoonlijk) een sterke sfeer neer maar ik vond het verhaal niet zo handig verteld als in andere varianten. Zo hebben Dario Argento en Roger Coreman beiden veel betere versies gelevert onder andere doordat het hoofdpersonage in hun versies vanaf het begin al niet pluis is. Hier hebben we weliswaar te maken met het personage van Edgar Ellan Poe (wat toch interessant is) maar zijn ontwikkeling werkt vanwege opgewekte sympathieen duidelijk minder overtuigend. Met het spel is overigens niets mis, Jeffrey Combs laat zeer zeker zijn kwaliteiten zien en speelt overtuigend. De sfeer en decors zijn aanstekelijk en de film is absoluut geen slechte aflevering maar The Black Cat is helaas al vaker en beter verteld

avatar van Noodless

Noodless

Niks nieuws onder de zon. De film vertoont heel wat clichés van het horrorgenre.

Matige film !

avatar van Elineloves

Elineloves

Middelmatig, had een interessant gothisch gebeuren kunnen worden.

Laat ik voorop stellen dat ik niet veel met katten heb, beter gezegd, ik vind ze eng en vervelend. Die beesten hebben iets tegen me, een jarenlang complot waarbij ze samen af hebben gesproken om me open te krabben wanneer ze de kans krijgen. Zwarte katten vind ik al helemaal creepy.

Het hele schrijver met een writersblock gegeven kennen we wel van een aantal andere films. Toch komt dit niet goed uit de doeken. Je kijkt naar een alcoholist die in tijdnood zit. Het komt hierdoor erg traag op gang en de echte spanning komt pas na, pakweg, 30 minuten.

Er is nog iets anders wat me stoort, ik kan de vinger er niet precies op leggen, maar het voelde 'stoffig' en 'overacted' aan. Weet niet hoe ik dit gevoel moet omschrijven, dus dat doe ik ook maar niet, maar voor mij werkte het niet.

Hoewel, nu hoop ik niet dat ik morgen een zwarte kat tegen kom... En ik ben ook nog eens vies verkouden, dus hoesten zal ook rare ideeën opleveren..

Tot overmaat van ramp, loopt er op mijn werk ook een éénogige kat rond.

avatar van Halcyon

Halcyon

Ontzettend, maar dan ook ontzettend sterke film die hier schromelijk ondergewaardeerd wordt. Laat ik het parels voor de zwijnen noemen, zonder anderen te willen schofferen (of toch een beetje, want wat een zonde van deze lage score!).

Stuart Gordon, die we vooral kennen van zijn obsessie met Lovecraft, gaat voor één keertje vreemd met Poe. Zijn respect ten aanzien van deze befaamde horrorauteur spat van het scherm in een duister verhaal dat tegelijkertijd een treffend portret van de schrijver zelf aflevert. Grotendeels verantwoordelijk hiervoor is culticoon Combs die een ijzersterke vertolking neerzet. Ze hebben hem zelfs zodanig opgemaakt dat hij als twee druppels water op de echte Poe gelijkt. De toewijding waarmee hij in verschillende scènes uit diens oeuvre citeert, is werkelijk ontroerend.

Was Gordon in de eerste reeks al een van de weinige lichtpunten, dan is hij dat in de tweede reeks des te meer. Visueel valt er niets op zijn regie aan te merken: de decors, rekwisieten, kostuums en warme kleurenpaletten slagen er moeiteloos in om het beoogde tijdskader op te roepen. Minstens even memorabel is het verhaal dat drama en waanzin op schitterende wijze in elkaar verweeft. Sommige scènes willen nog wel eens smerig worden, maar Gordon houdt zich duidelijk in en maakt er niet het splatterfestijn van zoals hij in de jaren '80 wel eens poogde te doen. Gelukkig houdt hij het dus subtiel en stelt hij zijn regiekwaliteiten volledig in dienst van Poe's verbeelding.

Deze belandt ongetwijfeld in mijn top drie over beide reeksen.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Fijne aflevering weer.

Qua belichting erg sterk, setting is tof en erg leuk dat het verhaal van Poe nu uitgezet wordt als een persoonlijke beleving van Poe. Ik heb altijd wel wat met de verhalen van Poe, hij weet toch een ondefinieerbaar mysterie te scheppen waardoor zijn verhalen erg onverfilmbaar lijken, erg vergelijkbaar met het oeuvre van de eerder genoemde Rampo. Ik herkende Combs bijna niet terug. De slowmo bloed spuug scene is prachtig, mooie kleur rood ook maar eigenlijk is het heel de aflevering best genieten, mede door de magistrale belichting. Aankleding is ook top notch, qua production value misschien wel de beste MoH. Erg onheilspellende sfeer ook, al had het verloop soms vlotter gemogen. De axe scene was ook erg indrukwekkend.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Wat een vreselijke en walgelijke aflevering.

Had ook totaal andere verwachtingen bij dit deel, wist ik veel dat juist die kat zo mishandeld zou worden, gadverdamme wat een walgelijke beelden (ook al was het nep) Ik kan daar toch echt niet naar kijken hoor, bah! Ook de hoofdrolspeler vond ik zwaar irritant, wat een stomme vent zeg, echt lachwekkend. Ik heb dan verder ook helemaal niks met Poe, geen idee ook wie dat verder mag zijn, ken ook zijn verhalen niet en daar ben ik nu dan achteraf wel blij om. De film had wel een bepaalde sfeer, maar dat trok mij ook totaal niet. Ik vond het gewoon een van de slechtste MoH aflevering

avatar van rep_robert

Vraag me af hoe jullie naast elkaar op de bank zitten wanneer jullie altijd van dat soort tegenstrijdige dingen neerzetten. Kom het wel is vaker tegen

avatar van rep_robert

Helaas een ietwat tegenvallend deel uit de MOH reekst. Ik kon er eigenlijk weinig mee, ondanks dat er veel pogingen tot spanning ondernomen werden voelde ik eigenlijk totaal niets met de film. Wat dat betreft is the Black Cat eigenlijk te kort, want dit soort films hebben wat mij betreft een diepere uitwerking nodig, waar andere delen uit de MOH reeks de speeltijd prima benutten. Zo voelde ik helemaal niets voor Poe(blijkbaar op een echt iemand gebasseerd) en zijn veelste mooie vriendin(wat moet zij met die armoedzaaier?).

De zwarte kat is me zelf eigenlijk ook niet dreigend genoeg en het algehele sfeertje was helaas ook niet aan mij uitbesteed. Het kleurenfiltertje vond ik overigens wel mooi.

avatar van Nitrouz

Nitrouz

Op We All Scream For Ice Cream na stond er niks meer interessants op het programma van Masters of Horror. Het duurde even, maar ik heb toch maar de 11e disc van Masters of Horror in mijn laptop gestopt. Tijd voor "The Black Cat".

Het begint allemaal wel tof waar Poe fantaseert hoe hij Mr. Graham wurgt. Ook de daaropvolgende scène in het café is vermakelijk! Begint allemaal best leuk dus.

Het hoesten van Poe's vrouw is echt érg tof in beeld gebracht, toch wel een van de meest toffe scènes in de gehele Masters of Horror reeks.

De scène waar Poe zijn kat halfblind maakt had van mij dan weer niet gehoeven, dit ging me wat te ver. En even later kwam het verhangen van zijn kat, nee, dit gaat me echt te ver. En toen die kat weer iets later terug kwam, had ik er genoeg van. Ik kijk niet naar een horrorfilm om een dier geslacht te zien worden.

Ik besloot het maar versneld te gaan kijken, want hier had ik geen zin in.

Sterretje voor het begin van de film.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Hmmm, lastig. Eigenlijk helemaal niet zo goed, en toch kwam ik er de tijd wel mee door. Combs als Poe had wel wat en dan nog Levesque... En meesterlijke gore tegen het einde trouwens! Ik hou het op 'aardig voor een keertje':

2,5*.

P.s. mijn voorlaatste MoH, enkel The Washingtonians nog te gaan...............

avatar van RuudC

RuudC

Ik sluit niet uit dat ik meerdere (film)versies van The Black Cat in mijn filmcollectie heb liggen. Dat dit verhaal van Edgar Allen Poe hier vaker voor gebruikt is, kan ik niemand kwalijk nemen. Het is namelijk een goed verhaal met een interessante, licht autobiografische, inslag. Poe wordt er goed neergezet door Jeffrey Combs. In die zin dat hij er op lijkt. Hoe de beste man zich gedroeg of hoe hij klonk. De film laat in elk geval duidelijk een schrijver in verval zien. Als zijn omgeving (zieke vrouw, ‘demonische’ kat) dan ook nog eens niet meewerkt, belandt Poe in een neerwaartse spiraal terecht. De film is wel voor verbetering vatbaar, maar de nachtmerrie waarin E.A. Poe belandt is best de moeite waard om te zien. Ook hier betreft het een heel degelijke film uit de Masters of Horror reeks, maar de kat had wel wat vaker gebruikt mogen worden.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Lekker sfeertje hangt er rondom Poe in z'n neerwaartse drank-spiraal: beetje mysterieus, onheilspellend en zwartkomisch tegelijkertijd, precies goed. Combs acteert prima en Stuart Gordon en co geven de film weer een mooie look mee; leuke camerastandpunten, de belichting springt in het oog en het (schaarse) rode bloed steekt fel uit boven de donkere toonzetting gedurende de hele film.

De bijl dwars door dat schattige koppie is ook zo'n voltreffer wat betreft contrasten. Het beeld dat ze op de grond ligt en nog met haar hoofd licht beweegt had wel nét iets langer moeten duren, maar de warrige beslissingen van Poe die daarop (blijven) volgen maken het weer goed.

avatar van Phantasm

Phantasm

Leuke horrfilm met goede acteurs, aardig verhaal.

avatar van Theunissen

Dit was dan mijn voorlaatste korte Horror film welke ik heb gezien/herzien uit de leuke en vermakelijke "Masters of Horror" TV-serie. Het verhaal was opzicht wel leuk gevonden en hetzelfde geldt voor de uitvoering (ook visueel stijlvol in beeld gebracht, waarbij de kleur zwart de boventoon heeft en het rood van bloed geaccentueerd wordt), waarbij het er regelmatig grof (vooral van toepassing op de zwarte kat Pluto) aan toe gaat. Maar na 30 minuten (als Virginia voor de eerste keer dood gaat aan de gevolgen van tuberculose) wordt het eigenlijk wel allemaal wat belachelijk omdat je dan niet meer weet wat realiteit en fictie is, met als gevolg dat het verhaal een aantal vreemde en bizarre wendingen heeft en dat tot de laatste minuut.

In dit verhaal draait het om de beroemde horrorschrijver Edgar Allen Poe, die zwaar aan drank verslaafd is en wiens muzikale (zingt en speelt piano) vrouw Virginia lijdt aan tuberculose. Omdat Edgar behoorlijk in de financiële problemen zit, moet hij een goed verhaal schrijven om geld te verdienen. Maar door de drank lukt dat maar niet (hij kan zich niet meer concentreren en hij verliest de greep op de realiteit) en tevens raakt hij afgeleidt en geïrriteerd door de zwarte kat Pluto, die het lievelingshuisdier is van zijn vrouw en die een hekel heeft aan hem (krabt hem o.a.). Naarmate Virginia steeds zieker wordt, krijgt Edgar een steeds grotere hekel aan de zwarte kat Pluto en zeker als deze zich vergrijpt aan de andere huisdieren, te weten een goudvis en een kanarie. Edgar wil daarom afrekenen met de zwarte kat Pluto, die hij ook nog eens de dood van zijn vrouw verwijt.

De opening van het verhaal was wel leuk en met name de weddenschap om "staan op één vinger" met de barman in een café (deed me denken aan de mop die Quentin Tarantino vertelde over een weddenschap aan de barman in de geweldige Actie / Komedie film "Desperado (1995)"). De barman kon deze weddenschap echter niet waarderen Daarna draait het verhaal eigenlijk alleen nog maar om Edgar Allen Poe, zijn zieke vrouw Virginia en de zwarte kat Pluto en vanaf dan wordt zowel grof en raar, met een aantal vreemde en bizarre wendingen, waarvan je dus niet weet of het realiteit of fictie is. Qua grofheid (met name zeer dieronvriendelijk) gaat het er hard aan toe met o.a. het dood knijpen van de kanarie, het oog uitsteken van de kat en het ophangen van de kat die ook nog eens in brand vliegt. Die scenes waren niet plezierig om naar te kijken en het werd ook best gedetailleerd in beeld gebracht. Dus bij deze een waarschuwing voor dierenliefhebbers (met name kattenliefhebbers), die deze film nog moeten zien.

Wat overigens ook gedetailleerd in beeld werd gebracht, was het ophoesten van bloed door Virginia ten gevolge van de tuberculose, wat er niet bepaald smakelijk uitzag en later moet Virginia het ook nog eens ontgelden als Edgar Allen Poe haar per ongeluk met een bijl in het gezicht slaat (wel fraai in beeld gebracht), hij wilde eigenlijk de kat raken, waardoor ze voor de tweede keer dood gaat. Desondanks keren Virginia en de zwarte kat Pluto weer steeds heelhuids en gezond terug en dat is tevens ook het vreemde en bizarre aan dit verhaal omdat alles schijnbaar fictie is en dat tot de laatste minuut. De cast is eigenlijk maar beperkt tot Jeffrey Combs in de rol van Edgar Allan Poe en de mooie Elyse Levesque in de rol van Virginia Poe en ze spelen beiden hun rol aardig, hoewel ik me soms stoorde aan Jeffrey Combs, maar dat hoorde natuurlijk bij zijn rol.

Gewoon een vermakelijke maar wel vreemde korte (duurt circa 55 minuten) Horror film, waarbij het er tevens niet bepaald diervriendelijk aan toegaat. Deze film is geregisseerd door Stuart Gordon en die heeft met name in de jaren 80 een aantal goede en leuke horrorfilms gemaakt (o.a. "Re-Animator (1985)", "From Beyond (1986)" die ik recent nog heb gezien en toch ook "Dolls (1987)").

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Jeffrey Combs zet een hele leuke Edgar Allan Poe neer: een zuipende rotzak die zijn poëzie hoger heeft staan dan zijn begeerlijke jonge vrouw. Onbegrijpelijk, want Elyse Levesque is beeldschoon. Het budget is aardig besteed aan een fijne gotische set en enkele lekker bloederige scenes. Echt eng of spannend wil het niet worden, maar omdat de nadruk meer op het drama ligt dan op het griezelen, geeft dat helemaal niet.

avatar van Bélon

Bélon

Donkerwoud schreef:

Jeffrey Combs zet een hele leuke Edgar Allan Poe neer

Als je fan bent van Combs kan ik deze film van harte aanraden: Love and a .45 (1994)