- Home
Met onder meer: Colin Farrell, Kiefer Sutherland en Forest Whitaker
Releasedatum: 12 juni 2003
Bekijk via Videoland
Plot Phone Booth
"No options. No lies. No fear. No deals. Just keep talking."
Stuart Shepard neemt een telefoon op die in een telefooncel over gaat. De persoon aan de andere kant van de lijn vertelt hem dat wanneer hij ophangt hij hem neer zal schieten. Het kleine rode lichtje dat hij op zich gericht ziet zorgt ervoor dat hij de bedreiging nogal serieus neemt...
Stu Shepard
Corky
Asia
Leon
Sergeant Cole
Helaas tegenvallend. Een aardig idee, dat absoluut niet overtuigend is uitgewerkt. Misschien leuk als aflevering uit een TV-serie maar hij brengt te weinig (en is vooral onsamenhangend, het plot slaat in feite nergens op) om echt een goede film te zijn. En paar redelijk vermakelijke stukjes en Farrell en Whitaker spelen erg goed, maar dat is het dan ook wel.
neo
Heerlijk spannend en beklemmend tot de laatste minuut. Erg effectief, en goed gebruik van splitscreens. Andere keuze voor de rol van de sniper zou ook wel eens Jeremy Irons zijn geweest die zo'n soort zelfde stem van Sutherland heeft, alleen dan nog enger/spannender. OOk erg simpele maar oh zo doeltreffende muziek van Hary Gregson Williams. 4 sterren
Yak
Goeie film. Al vanaf het begin lag (daar door het geleuter van Stu) het tempo bijna ondraaglijk hoog. Knap dat een film op zo'n beperkt oppervlak, en toch voornamelijk gebaseerd op enkel conversatie, zoveel snelheid kan bevatten. Veel interessante wendingen, en een gewéldige rol van Colin Farrell. Het einde vond ik nogal zwak maar 4 sterren is deze film zeker waard.
Phoenix
Erg goede film. Spannend voor de volle 72 minuten die om zijn voor je er erg in hebt. De oude garde kan opstappen want de nieuwe generatie talentvolle acteurs, Collin Farrell hoort hier zeker bij, staan te trappelen om hun kunnen te laten zien. Leuk om te zien hoe Schumacher zo veel mogelijk shots in 1 beeld propt wat een claustrofobisch sfeertje geeft (wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat het principe van een krappe telefooncel weer beter uit de verf komt). 4*
Wat een hoop geneuzel over het feit dat de film zich voornamelijk op één locatie afspeelt. Velen hebben hier blijkbaar toch wat last van short attention spans.
Joel Schumacher demonstreert hier perfect het belang van hoe je iets presenteert vs het belang van wat je presenteert. Phone Booth is een script van 5 regels uitgerokken tot een film van 77 minuten. Verschil met andere Hollywood films: elke minuut van de film is waard bekeken te worden.
Van de eerste minuten, die in ware videoclipstijl aan elkaar geëdit zijn, tot de splitscreens, tracking shots, vervaagde kleuren die voor abstractie zorgen, gefade stemmen, echos, blurs. Altijd is er wat te zien, en op geen enkel moment twijfel je of er de volgende minuut ook wat te zien zal zijn. Nergens valt de film dan ook maar even in elkaar.
Verder is de basis ook best interessant, en blijft het de hele film lang best spannend. Het einde mag dan voorspelbaar zijn, het is voor mij het enig passende einde aan de film. In de rand ook nog vermelden dat Farrell hier een lovenswaardige prestatie neerzet, en dat de telefoonstem zeer goed gecast is, maar de ster blijft gewoon Schumacher zelf. Hulde ook voor de speeltijd van de film. Eindelijk een Amerikaanse regisseur dat een film niet noodzakelijk lang hoeft te duren om goed te zijn. Liever kort en intens dan lang en vervelend. Lang en intens is jammer genoeg meestal geen optie.
4.25* ... afronden maar naar 4.5*. Niet echt even goed als m'n andere 4.5*, maar de speelsheid van dit soort films verdient een ruggesteuntje.
PS: een dagje verder, en toch maar teruggebracht naar 4*.
Niet onaardig, maar niet helemaal geslaagd. Het uitgangspunt is leuk, maar het vervolg daarop dan grotendeels nogal flauw (man moet leven beteren, allles opbiechten, bla,bla,bla). Het imo sterker gekund.
Lekkere spannende film. Slim gefilmd (vond de beeldtrucjes wel leuk en effectief) en met een prima Farell. Prima lengte ook. Precies lang genoeg voor het idee. Einde was helaas wat minder. Daardoor een halfje minder. Maar ik heb me prima vermaakt.
remorz
Inhoudelijk echter is de film volslagen belachelijk. Hoe langer ik erover nadenk hoe minder logisch ik de ideologiën van de sniper snap. Waar slaat het op om iemand onder schot te houden omdat hij alleen maar denkt aan seks hebben met een andere vrouw? Ik kan het totaal niet als een doodszonde zien. Ook het feit dat de sniper Farrell dwingt tot een bekentenis over hoe slecht Farrells leven wel niet is trekt op niets. Farrell deed eigenlijk niks wat echt vreselijk slecht was en het is zeker niet de moeite waard om zo'n flauwe bekentenis eruit proberen te schieten. Ik snap sowieso niet wat de sniper hier nou mee denkt op te schieten. Hij wil de wereld verbeteren, maar uiteindelijk kreeg ik geen seconde het idee dat Farrell slechter was dan de sniper. Maar filosofische killers zijn op het moment in en je kunt natuurlijk niet bij elke thriller een logische beweegreden verzinnen...
Probleem is misschien dat de Sniper te idealistisch naar voren is gebracht, terwijl hij in feite niet meer hoeft te zijn dan een psychisch labiele sadist met een geweer. Het zou de logica van zijn beweegredenen overbodig maken. Ik heb me er echter niet aan gestoord.
De film is uitermate onderhoudend, met fenomenaal spel van Farrell, die een zeer geloofwaardige metamorfose van arrogante bal naar emotioneel geknakt menneke neerzet. Zoals de sniper zijn motieven uiteenlegt, maakt hem dat inderdaad hypocriet, en zijn handelingen haaks op zijn filosofie, maar is dat storend voor de film? Voor mij niet.
Ben achteraf het meest blij met de perfecte lengte van deze film; de spanningsboog blijft constant strak gespannen en de climax komt op het juiste moment. 4* voor een heel erg amusant niemendalletje.
Linn
Erg spannende film... het begon wat slapjes maar het werd al snel erg spannend en bleef boeiend tot aan het einde 4,5* Alleen Katie Holmes had weg mogen blijven met dat super irritante stemmetje van haar
thunderball
Goede spannende film, die zonder veel special effects, grote decors en settings toch voornamenlijk slechts van uit een telefooncel de aandacht vast weet te houden.
Goed spel van Farrel en gesproken door Sutherland.
Alleen als geoefend kijker voel je wel aan dat het niet de geheimzinnige schutter is die dood wordt aangetroffen, ik zat er gewoon op te wachten dat je ergens nog even Sutherland zou zien (het zou pas echt een verassing geweest zijn wanneer dat niet was gebeurd!)
Grootste nadeel is wel: wanneer je de film eenmaal een keer gezien hebt en je weet hoe ie gaat aflopen, zal het bij een volgende vertoning nooit meer zo spannend zijn.
4 sterren!
Fran
- 1953 berichten
Heel spannend ! Ik had verwacht dat het zou afzwakken omdat het maar 1 locatie was maar dat is niet gebeurd. De intro in het hele begin vond ik net alsof je naar een Disneyfilm ging kijken maar dat was zo weer over.
Wat ik erg sterk vond is dat je in het begin die pizzakoerier ziet, en denkt: dat is hem. En als op het einde je die pizzakoerier dood ziet liggen op de brandcard denk je, ha, ha ik had gelijk. Maar dan toch uiteindelijk, blijkt hij het plots niet te zijn. Goed verrassingselement.
eRCee
- 1978 stemmen
Zou deze film graag nog wat lager geven vanwege het lelijke camerawerk. Ultrahippe camera-zwiepers, de splitscreens, het vreselijke begin en einde. Allemaal zeer op de voorgrond staand, terwijl er geen enkel mooi shot in de film zit. Qua amusement is Phone Booth verder wel okey. 2,5*
otherfool
Redelijk filmpje. Schumacher houdt de film gelukkig lekker kort en Farrell doet het optimale op de vierkante meter. Jammer alleen dat de beweegredenen van de mysterieuze beller wat onduidelijk blijven...
3*.
Shinobi
Man wat een spannende film is dit om te zien zeg, met een top rol van Farrell. Deze film houdt je zeker van het begin tot het eind aan de buis vastgekluisterd.
En het meest geniale is dat het zich voor het grootste gedeelte alleen maar in die telefoon cel afspeelt. En dan de opdrachten die hij moet uitvoeren van die sniper, zoals door een luidspreker zeggen dat hij vreemd is gegaan. Nou dan sta je daar wel even met een beschamende blik.
Alleen snap ik niet zo goed het motief van de dader, want waarom juist Farrell uitkiezen en wat is de connectie tussen die twee. Want op het einde denk je dat die sniper dood is, maar het blijkt dus een ander persoon te zijn. Wat dus nog mogelijkerwijs de ruimte openlaat voor een mogelijk vervolg.
Ik geef 'm, 4, 0 sterren.
Op zich een simpel concept met iemand in een telefooncel. Het doet me denken aan Liberty stands still, dat wat van het zelfde niveau is. Acteerprestaties vallen uiteindelijk wel mee, vooral als je rekening houdt met het feit dat A) Collin Farell de film praktisch op zichzelf draag (buiten de stem aan de andere kant van de lijn) en B) dat er weining beweging in komt omdat je qua locatie nu eenmaal vastzit met die telefooncel. Toch krijg je een sterke thriller en wordt de spanning goed opgebouwd. Iets dat we van Schumacher niet altijd gewoon zijn. Ik hou het op 3.5*
killerfreak
behoorlijk filmpje, alleen bezorgde het ge*** van het begin me ergernis, en niet te vergeten de caller-stem die veel 'enger' mocht.
Anyway, toch boeiend blijven kijken hoe de film zou aflopen, en acteerwerk was zeker ook voldoende. Dus 3* is hier op z'n plaats
Matchostomos
'Phone Booth' is na 'Falling Down' het tweede bewijs dat ome Schumacher nog enigszins iets in zijn mars heeft. Maar Schumacher zou Schumacher niet zijn, moest hij zijn kenmerkende stijl, inclusief moraliserende ondertoon, niet kunnen botvieren. Resultaat is een bijwijlen hyperspannende en strak gestructureerde thriller annex semi-exploitation flick, maar eveneens een prent die visueel niet altijd kan overtuigen (het botte gebruik van split-screens en het niet voldoende uitbuiten van de claustrofobische telefooncel) en in de finale deels onderuit gaat. De afhandeling an sich is zondermeer correct, maar Schumacher speelt meermaals met de grens van valse moraliteit en lijkt het bovendien nodig te vinden om de onbekende, sadistische dader alsnog ten tonele te brengen. De yuppie van dienst, die gaandeweg met beide voeten terug op de grond wordt gezet, wordt daarbij overtuigend neergezet door een gladde, charismatische Farrell.
Heel erg boeiende film. Origineel concept, erg sterk uitgewerkt. Gek dat een film met een man in een telefooncel zo kan boeien. Maar dankzij het sterke acteerwerk en de constante dreiging is het een erg lekkere film geworden. Ook mijn favoriet Sutherland heeft een goede rol, al hoor je hem dan alleen.
OlafK
Prima film. Geen topper maar wel degelijk goed vermaak met een mooie rol van Colin Farrell. Doordat de film niet zo lang duurt, gaat de film niet zo traag en dat komt het concept van de film ten goede.
dave
Deze film moet het zeker niet hebben van zijn 'scherpe dialogen' of 'origineel' verhaal. De eerste zinnen die uit Farrell's mond vloeiden waren bijna niet bij te houden. Ik had de tv bijna uitgezet in een wanhopige poging een halt toe te roepen aan het onuitstaanbare geblaat, maar ik hield vol.
Later in het verhaal krijgen we een situatie voorgeschoteld die in een flits doet denken aan 'Die Hard: With A Vengeance' en 'Speed'. Niet bijster origineel dus.
Deze film film moet het vooral hebben van zijn visuele hoogstandjes (al zag het vizier van de de scherpschutter er wel wat belachelijk uit) en van de acteerprestatie van Farrell, die bij momenten zeer degelijk is.
Sportingerke
Sterke thriller die me qua psychopatisch karakter doet denken aan "Duel" van Spielberg. In "Phone Booth" is er echter veel meer dialoog en dit zorgt ervoor dat ik er meer warm voor liep.
Dat men er in slaagt om een hele film te laten afspelen op 1 vierkante meter (indien we de rest van de kleine straat niet meerekenen
) is een pluim waard, maar bovendien slaagt men er in om de film vlot te laten verlopen en niet te laten vervelen. Integendeel, dankzij de spanning die hele tijd aanwezig was wilde ik erg graag weten hoe de film af zou lopen.
Deze film zorgde dan ook voor het eerste lichtpuntje in een week of twee mindere films.
Enig minpuntje: het einde vind ik niet zeer goed, maar kom, toch zat ik hele tijd in spanning
Luchtige thriller met een enigszins origineel gegeven. Bij vlagen erg spannend maar soms ietwat te geloofwaardig op punten dat de film zich juist serieus neemt. Desondanks een claustrofobische sfeer en prima vertolkingen. Goed.
®Tc
Respect voor de regisseur alvast, films die zich afspelen op 1 locatie en elke minut boeiend blijven verdienen respect. Phone Boot is dus een heel spannend en boeiende film, je zit aan het scherm genageld. Ook mijn respect dat de film niet belachelijk langdradig gemaakt werd. Van deze man wil ik meer films zien. De acteerprestaties krijgen dan ook respect. Op 1 locatie met een telefoon in de hand zo een rol neerzetten, proficiat Colin Farrell, had ik niet in hem gezien met vorige films die ik met hem zag. Ook kon ik weer genieten van Forrest Whitaker. We waren hier op de perfecte film aan het afstevenen dacht ik.
Inderdaad, dacht ik. Waar is die puntenaftrek dan vandaan gekomen? Wel het einde: Zo een psycho (want dat is de rol van Sutherland wel) moet veel beter uitgediept worden: Wat is zijn motief?Wie is hij? Hoe is het zover gekomen? Ik miste het allemaal, echt zonde. Wie de mysterieuze psychobeller echt was zullen we dus nooit weten.
Voor die reden 0,5 puntje aftrek.
wwelover
Zeer sterke thriller. Echt één waarbij je de hele tijd geboeid blijft, al heeft het er ook mee te maken dat hij slechts 81 minuten duurt. Een origineel verhaal dat ook nog eens volledig klopt en goed in elkaar loopt. De bedenker van Saw zal hier ook wel naar gekeken hebben.
Ik ben op zich geen fan van Colin Farrel, maar in deze film is hij toch erg sterk. Hetzelfde geldt voor Forest Whitaker. En natuurlijk een briljante rol van Kiefer Sutherland, hehe. Was voor hem wel een simpele rol. Maar ja aan de andere kant is ook weer geen briljante acteur dus dat is maar beter ook. Ook de andere rollen waren wel okay zoals Katie Holmes.
Maar ja zeker een aanrader en gezien de lengte van de film kan hij altijd wel even tussendoor.
Prima thriller. Je verwacht dat dit best wel eens een saaie film zou kunnen zijn (speelt zich namelijk hoofdzakelijk of in een telefooncel) maar het tegendeel wordt in deze film bewezen. De film was boeiend en zelfs spannend.
JacoBaco
Toen een tijdje op de plank blijven liggen wegens de sluipschutter die in 2002 Washington, D.C. teisterde. Ik ben blij dat de film alsnog vrij snel is uitgebracht. Maar dat was uiteraard gewoon een kwestie van tijd.
Als je de aftiteling eraf haalt, dan kom je volgens mij op ongeveer 75 min. En dat is wat mij betreft ook lang genoeg voor een film als deze.
In het begin van de film krijg je meteen al een vrij goed beeld van Stuart Shepard. De Eminem Parodie in het begin vind ik ook wel geslaagd trouwens. Maar goed, al snel komt hij in contact met de persoon die zegt hem te vermoorden als hij ophangt en vanaf dat moment heb ik het naar me zin. De dialogen tussen Stuart en de beller zijn in mijn ogen (oren) erg amusant. En je wilt natuurlijk weten wat nou de bedoeling is van dit alles en dat komt totaal niet langdradig over. Toch een dik uur in een telefooncel zonder dat de verveling toeslaat.. Ik vind het netjes gedaan in elk geval.
Ok, ik snap dan best dat mensen het niet kunnen uitstaan dat bijvoorbeeld de politie (in het echt) in zo'n situatie anders handeld dan hier in deze film. Het zijn voor mij vooral de dialogen, de spanning, het acteren en de lengte van de film die deze film zo goed maken. De geloofwaardigheid interesseerd me in dit geval gewoon niet.
Opzich ook nog is redelijk origineel. Al bestaat er nog een film uit 2002 die op deze lijkt. En inderdaad! dat is Liberty Stands Still.
Natuurlijk wel nog even een opmerking over die geloofwaardigheid. De killer Kiefer Sutherland wil dus dat Stuart en de mensen voor hem, weer verder kunnen met een schoon geweten. Nadat ze dus alles hebben moeten opbiechten. Ja ok, maar toch lullig voor die Pizzagozer, volgens mij was hij zo onschuldig als wat. Maar toch moet hij dood. Om zo te doen lijken dat het de Pizzaman was, maar dan nog. Had hij niet iets anders kunnen verzinnen dan dat? Iemand zijn keel doorsnijden om mensen hun fouten te laten inzien zodat ze die fouten ook toegeven, opbiechten en het daarna nooooit meer te doen. Maar ach,.. zo zijn psycho's nou eenmaal he. Ja toch?
powerman
Aardige thriller. Phone Booth kan je niet echt origineel noemen: soms doet hij namelijk denken aan de thriller "liberty stands still" met Wesley Snipes . Al is deze film iets anders: het slachtoffer zit vast in een telefooncel. Dit element geeft het geheel een spannende, beklemmende en ietwat claustrofobische sfeer mee. De acteerprestaties zijn van topkwaliteit. Collin Farrel is zonder meer een opkomend talent op acteergebied en Forest Whitaker is perfect voor de rol van agent. Lang is de film niet en dat is juist goed, "Phone booth" wordt nergens langdradig doordat hij op tijd stopt. De film blijft de hele tijd boeiend en heeft een paar leuke plotwendingen. De regie is erg goed en de snelle camerabewegingen geven de film een snel tempo. Korte, spannende en goed geacteerde thriller.
Metalfist
A ringing phone has to be answered
Ik had Phone Booth al een aantal keren al eens op tv zien voorbij komen maar het leek me nu niet zo'n verschrikkelijk interessante film. Na eens wat commentaren hier te hebben gelezen en de rating hier toch maar besloten om hem eens op te zetten.
Phone Booth bevat een origineel concept en een drukke, claustrofobische sfeer. Druk door vooral het hoge tempo van de film en claustrofobisch doordat de film zich afspeelt op één locatie, de telefooncel. Het wordt gelukkig nergens langdradig of saai mede doordat de film ook niet zo bijster lang duurt.
Het samenspel tussen Sutherland, Whitaker en Farell is goed in orde alleen spijtig dat de rol van Sutherland als killer zo slecht wordt uitgelegd. Je weet totaal niet waarom hij het nu allemaal doet. Ook de kleine twist waar het Sutherland is die de sniper is en niet de pizza bezorger zie je al van mijlenver aankomen doordat je toch direct Sutherland's kenmerkende stemgeluid herkent.
Phone Booth is wel een amusant filmpje maar is in mijn opzicht toch wel wat overrated.
Zandkuiken
Sinds Forest Whitaker gestalte heeft gegeven aan Jon Kavanaugh in het onvolprezen The Shield, kan ik die man niet meer zien. Dat heeft waarschijnlijk veel te maken met de rol die hij in die serie vertolkt (hij probeert het Strike Team neer te halen en gebruikt daarvoor alle middelen mogelijk), maar ook met de nijd die je continu van zijn gezicht kan aflezen in dat soort rollen. Als hij een ander type speelt (zoals in Ghost Dog of The Last King Of Scotland), kan ik 'm nog enigzins pruimen, maar in Phone Booth werd mijn afgrijzen voor Whitaker nog maar eens aangewakkerd. Terwijl ie nota bene de good guy speelt.
Met een andere acteur voor die rol, had deze film waarschijnlijk ietsje beter gewerkt bij mij. Ook Kiefer Sutherland vind ik een zoutzak van het zuiverste water. Daar staat dan Farrell tegenover, één van de meest charismatische acteurs die ik ken en altijd wel aardig. Ook hier redt hij de meubelen, aangezien de twee actrices van dienst nu ook niet bepaald overlopen van uitstraling.
De film zelf dan: op zich een aardig idee, maar in mijn ogen toch een te standaard uitwerking om echt boven de middelmaat uit te steken. Aardig tijdverdrijf, dat wel.
Vinokourov
Redelijk origineel en het heeft best grappige dingen. Gelukkig duurt de film niet te lang. Zoveel meer dan het hele telefooncelgebeuren had Phone Booth ook weer niet te bieden.

Blood Diamond

The Sixth Sense
Thriller, 1999

Changeling
Mystery / Misdaad, 2008
new york cityterroristsluipschutterphone boothpsychopaathorrorpublicist one locationaffairphone booth