Genre: Horror / Mystery
Met onder meer: Belén Rueda, Geraldine Chaplin en Fernando Cayo
Gesproken taal: Spaans
Releasedatum: 22 mei 2008
Plot El Orfanato
"A tale of love. A story of horror."
Laura (Belén Rueda) en haar gezin keren terug naar het weeshuis waar Laura het gelukkigste deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Met haar terugkeer heropent ze het weeshuis om zo kansarme kinderen te kunnen helpen. Maar eenmaal in het weeshuis begint het gedrag van haar eigen zoontje Laura te beangstigen. Hij bedenkt een onzichtbare vriend en begint vreemde spelletjes te spelen.
Laura
Tomás
Aurora
Alicia
Xen0n
Het horror-spook genre, je zou zeggen 'Uitgekouwd' maar niets is minder waar. Dat bewijzen ze hier, wat een geweldig sterke horror-film. Zo zie je ze niet vaak meer de laatste dagen.
Eindelijk is niet Hack&slash horror en nu goed geplaatste schrikmomenten. Elke keer schrik je weer evenhard en dat maakt het dan ook goed, je zit nog meer in het verhaal. Je gaat meeleven. De laatste jaren worden deze aspecten weggelaten in het horror-genre, maar misschien zijn ze wel essentieel voor het slagen ervan?
In ieder geval was ik met deze film helemaal in mijn nopjes, en heb me toen ook geen moment hoeven storen aan de spaanse taal.
Als iemand mij films kan noemen van ongeveer hetzelfde kaliber en manier van Horror. Dan zou ik deze heel graag willen horen.
Queen-Bee
Door de kleuren, zit je in een sprookjessfeer. 't Is toch meer een thriller... ongeluk zit in een piepklein hoekje.
Geen hysterische hartkloppingen veroorzakende schrikmomenten...is ook wel eens lekker. Lekker kalm en laat je maar vermaken....
Zeer verassens plot
kijken dus...
predator
- 1954 stemmen
Schitterende film. In het begin een beetje aan de trage kant, maar op een gegeven moment komt het helemaal los. De film "klopt" helemaal, knap gedaan, en de beelden en de sfeer zijn fantastisch.
Topfilm
Baggerman
Trouwens de films die jij opnoemt, nou ja , buiten the others, toch ook niet van hoge kwaliteit.
Hmmm, del Toro's 'Espinazo del Diablo' vind ik wèl een film van hoge kwaliteit, hoor!
Je betoog dat de film niet origineel en realistisch is en dat alleen beginners in dit genre zich alleen gaan vermaken.
De film is niet origineel, zie de waslijst er op lijkende eerdere films die ik gaf. Qua realisme rammelt het aan alle kanten; had niet gehoeven! En dat laatste over de beginners heb ik niet beweerd.
maar je betoog vond ik niet zo geslaagd en meer gericht om de film af te breken.
Wat je van mijn betoog vindt moet je zelf weten, maar waarom zou ik de film af willen breken? Ik gaf alleen mijn mening over de film en ik heb niet de illusie dat ik zo'n autoriteit ben dat de rest van de wereld nu de film ineens slecht gaat vinden.
Glacius
Dit is amper horror te noemen. Het begint aardig, totdat het begint met de afschuwelijk speelse muziek. De film springt vervolgens van hak op de tak. Wil het drama zijn? Horror? Een sprookje? In iedergeval geen goede combinatie van eerdergenoemde elementen. Voelde ook totaal niks voor de clichématige karakters en hun handelingen.
banana_biiatch
vond dit een zeer goede film, ik houd meer van films waarbij ik niet constant de schrik van mijn leven krijg. dit verhaal was daarom goed te volgen en toch goed uitgewerkt met hier een daar een moment van schrik, goed verhaal en het einde, tja weet nog niet helemaal of dit nou triest of mooi was, een beetje van beide denk ik zo.
Kuwiel
Goed verhaal , en redelijk spannend en mysterieus . En ondanks Spaans talig ,kijk hij lekker weg .Een aanrader !
handsomedick
Goede film!
Moest wel even wennen aan de taal, ben dat niet gewend.
Ze kunnen in Spanje dus ook wat anders dan het achterlijke stierenvechten.
Donkerwoud
Hij doet weliswaar alles goed wat een spokenfilm goed kan doen, maar om de een of andere reden kwam ik er maar niet in te zitten. Aan de sfeer en het ijzersterke acteerwerk ligt het niet. Ook het plot wordt op behoorlijke inventieve wijze ontrafeld. Maar de vonk sloeg maar niet over. Misschien omdat het me net iets teveel deed denken aan soortgelijke genrefilms als Dark Water, Fragile en The Others. Of misschien ben ik niet zo'n liefhebber van het genre. Ik weet het even niet.
Anna bij Nacht
Mooie sprookjesfilm. Voor echte die-hard horrorliefhebbers zal dit wel een grot teleurstelling kunnen zijn. De achterkant en de cover doen nl. vermoeden dat het hier om een spannende spokenfilm gaat, maar is meer een fantasiefilm mét een verrassende clou!
misterwhite
Deze moet ik eens dringend gaan bekijken, ik heb hem nu al een tijdje in bezit en nog steeds niet gezien.
gerre
Wat is realiteit en wat is fantasie? Het is me niet duidelijk in deze film. Heb geen zicht over het geheel.
Spoiler: Hoe is het kindje nu écht gestorven..
Baggerman
Welk kindje?
Die met het masker verdronk door toedoen van de andere weeskinderen.
Het stiefzoontje werd per ongeluk door zijn moeder opgesloten in de kast en stierf door ondervoeding (of een val van de trap, dat weet ik ook niet zeker).
Karl van H.
Ik gok dat het stiefzoontje van de trap is gevallen, iets heeft gebroken en daardoor niet meer op kon staan, om vervolgens een uiterst langzame en pijnlijke hongerdood te sterven. Maar misschien ben ik gewoon een sadist.
notorious_kim
Heb lange tijd uitgesteld om deze te bekijken, omdat ik er hoge verwachtingen van had, en meestal dan valt een film tegen.
Deze totaal niet, ik heb gekregen wat ik verwacht had, een drama/fantasyverhaal die me de hele film lang op het puntje van mijn stoel laat zitten en verschillende keren me de adem beneemt.
Zeer leuk voor mij: ik had niet de hele film voorspeld
. Er zijn enkele dingen die ik wel van mijlenver zag afkomen, maar het plot totaal niet, wat ik super vind, ik heb echt tot het einde kunnen blijven raden wat er nu met de jongen gebeurd zo zijn, en pas toen ik het zag, viel de puzzel voor me in elkaar.
Dit was na El Laberinto Del Fauno de tweede film die ik van Guilermo Del Toro zag, en hij was er weer boenk op.
Ik vind dit echt een aanrader voor mensen die The Others, 6th Sense, An American Haunting, ... goed vonden.
=>9/10
Drs. DAJA
Ongelooflijk dit. Dit is zo ontzettend goed geschreven, nog nooit zo'n geweldige Spaanse horror gezien. Zeer bittere pil en gedoemd een klassieker te worden. Die scene met dat medium... één van de beste vijf horrorscenes ooit, zonder twijfel.
Horrorfreak12
had er veeel meer van verwacht met zo een hoge score
soms was het wel eng maar echt veeel gebeurd er niet het is meer een thriller
het verhaal is ondanks dat wel zeer mooi en vrij onverwacht
loveisimmortal
Eindelijk een horror die ik niet na een half uur al helemaal door heb.
Erg spannend en verrassend, een frissen wind in horror land hoop dat er ooit nog is zo'n horror wordt gemaakt, niet gelijk copycats maar over een tijdje.
Genoten !
Anna bij Nacht
Ik denk dat de hoes een verkeerde indruk wekt. Het ziet eruit als een bovennatuurlijke thriller/horror, maar het is eigenlijk meer een mooi sprookje.
Boeikens
Aanrader.
Goede spookhorror. Beter dan The Others.
Meeslepende sfeer, matige maar wel constante spanning met enkele betere schrikmomenten, goed camerawerk en goed geacteerd.
Men moet wel met de gedachten bij het verhaal blijven wil men de verhaallijn niet verliezen.
Michelle__
Ik vind deze film eigenlijk totaal geen horror. Eerder een prachtige drama-film met wat spannende stukken. Zeker een aanrader.
wibro
Geen onaardige horrorfilm, die het echter toch niet haalt bij soortgelijke films als "The Others" en vooral "Saint Ange". De spanningsopbouw en het acteren was zonder meer goed en dat geldt ook voor de fotografie. Maar op de een of andere manier wist deze film mij niet echt te pakken. Misschien komt dat omdat ik toch al te veel van dit soort films heb gezien.
Near_Dark
Hier had ik al veel goeds over gehoord, om de een of andere reden verwachtte ik mij aan een bangelijke Horror-Thriller, wat deze film dus NIET is !
Het is eerder een sfeervol Drama met bovennatuurlijke elementen erin verwerkt zoals klopgeesten, slaande deuren, mensen zien die er niet zijn enz...
Het einde heb ik niet zien aankomen, dat heb'k blijkbaar ergens gemist....?
Een tweede kijkbeurt zal wellicht opheldering brengen.
6,5/10.
Een Occult Thriller / Drama dat, ondanks zijn trage tempo, toch niet verveelt.
Zeker de moeite om eens gezien te hebben, ik zou er geen geld aan geven maar wachten tot ze hem op tv spelen.
Als debuut kan dit tellen, ik kijk uit naar zijn volgende film.
Filmsite : http://www.clubcultura.com/...
Bottleneck
Erg mooie film met elementen die The Devil's Backbone en Pan's Labyrinth ook bijzonder maken: aandoenlijke kinderen, fantasy/horror dat door de realiteit wordt geweven en een sfeervolle cinematografie. Alleen al de openingsscene met de pollen en spelende kinderen is geweldig.
Opvallend ook dat de "horror" niet de boventoon voert zoals in de standaard-geestenfilms, maar juist het drama en het trauma van Laura (wat me een beetje deed denken aan het veel mindere The Dark, ook aan zee). De verschijningen geven er een mystiek tintje aan en laten je een tijdje in de waan wat wel echt is en wat niet.
Normaal heb ik niet zoveel met geestenfilms die vaak een standaard stramien volgen, maar deze combinatie met de dramatiek en sfeer zorgt voor een flinke meerwaarde. Het enkele schrikmoment pakt goed uit (de hand van het oude vrouwtje) en gelukkig wordt niet de fout gemaakt door de film vol te laden met goedkope schrikmomenten.
Neem bijvoorbeeld ook de scenes met het medium en het 1-2-3-spelletje dat Laura speelt: behoorlijk ijzingwekkend door het sfeertje zelf, zónder gruwelijke dingen te laten gebeuren (die misplaatst zouden zijn) of clichés te volgen.
Prima drama/fantasy/horror dus (om het toch in wat hokjes te plaatsen) met goed acteerwerk en een verhaal waar waarschijnlijk meer achter steekt dan ik in eerste instantie ervan heb meegekregen
(ze heeft haar adoptiezoontje per ongeluk opgesloten toen die het zoekspelletje speelde, vindt hem uiteindelijk, mag een wens doen, pleegt zelfmoord en verenigt met de kinderen, toch..?
Beloki
Mooie horrorthriller.
Geen simpele schrikmomenten, maar een film met een constante drukkende spanning.
Het verhaal was een beetje rommelig, maar dat was ook vernieuwend tov andere ghost-movies. De acteurs tillen de film naar een hoger niveau. Aanradertje.
Een dikke voldoende.
B.
DieGo
Ik weet niet wat het is met kinder-spoken-horror maar het zijn zo ongeveer de enige films waarbij écht de rillingen over mijn rug gaan, mits het goed uitgevoerd wordt natuurlijk.
En dat lukt El Orfanato zeer aardig. Gelukkig leunt de film niet op de gebruikelijke clichés die je in (veel) Horrors tegenkomt; geen overdreven schrikmomenten, geen domme beslissingen en geen goedkope gruweldaden. Maar wél constante spanning met een paar ijzingwekkende scenes waarbij mijn nekharen werkelijk overeind sprongen. Het verhaal is niet overdreven origineel maar het wordt wel vol overtuiging en lekker vlot gebracht al had einde niet zo uitgekauwd van me gehoeven.
Ook ik vind de vergelijking met The Others zeker opgaan (ook al met van die schattige kinder-spookjes brrr) maar die deed me net even meer.

De beste moderne Spaanstalige horrorfilms

De beste Spaanstalige films per genre, volgens Moviemeter