• 9.377.078 stemmen

När Mörkret Faller (2006)

Drama / Thriller | 133 minuten

Genre: Drama / Thriller

Alternatieve titel: When Darkness Falls

Oorsprong: Zweden / Duitsland

Geregisseerd door: Anders Nilsson

Met onder meer: Oldoz Javidi, Mina Azarian en Bahar Pars

Gesproken taal: Zweeds

Plot När Mörkret Faller

Drie verhalen over respect, loyaliteit en geheimzinnigheid. In het eerste verhaal verweren twee jonge zussen zich tegen de in de familie geldende gedragscode. Dit komt hen duur te staan. Twee uitsmijters van een populaire club worden aangevallen door criminelen, waardoor er een totale oorlog ontstaat. Een geprezen journalist dient een aanklacht in tegen haar man die ze beschuldigt van mishandeling. Dit zet kwaad bloed bij haar collega's.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Echt een schitterende uitstekende Zweedse drieluik. Zeker een topfilm. Ijzersterk, keihard, oneerlijk en daarna ineens weer goudeerlijk. Het mooie aan deze film is dat de lafhaards met hun daden weg lijken te komen maar uiteindelijk oogst wel degene wat hun gezaaid hebben. En dan niet op de macho-manier maar heel assertief en toch keihard. De drie verhalen komen dan ook eigenlijk wel een beetje op hetzelfte neer en worden dan niet op volgorde verteld maar switchen van de ene naar de andere. Dat verhaal over die Koerden vond ik wel het beste en ook een van de ergste. Dit is toch gewoon weer een van de dieptepunten en de normen en waarden binnen zo'n gelovig gezien kunnen alle grenzen overschreiden. Het is ook maar net hoe obsessief je je bezig houd met de koran. Normaal zou je denken dat een meid in de problemen komt als ze voor het huwelijk seks heeft. Nee, dit keer is het gewoon een waanbeeld van der vader. Alleen omdat haar telefoontje afgaat denkt paps al gelijk dat haar dochter "een hoer" is. Zulke mensen kan ik echt zo verachten, want het gaat nog veel verder. De hele familie word ervan op de hoogde gesteld en de dochter word met de dood bedreigt door der eigen familie. Ook der zus uiteindelijk omdat die voor der opkomt, waardoor ze op de vlucht moeten slaan. Je bent als kijker dan gewoon stom verbaast. Dit is toch gewoon onmenselijk eigenlijk. De snelwegscene slaat echt alles. Monsters zijn het! En dan ook vooral die lokkertjes van die moeder die dan heel onschuldig lijken en vriendelijk om zo toch nog de moordplan te voltooien. Maar achter de wolken schijnt de zon waneer Layla hulp krijgt van een politie inspectrice, waarbij we steeds dichter bij verdere feiten van de familie komen.

En dan nog zo'n laf verhaal: Namelijk over Carina. Een nogal sub assertieve journalist die de klappen krijgt van der echtgenoot en continu weer der echtgenoot een nieuwe kans geeft en er verder over zwijgt. Waneer het uitkomt word niet de echtgenoot maar zij derop afgerekend. Dan word ze beschuldigt van smaad en komt er een schandaal voort. Ook gewoon walgelijk natuurlijk maar ook juist mooi om te zien hoe een film het oneerlijkste van het oneerlijkste schetst maar dat ondertussen het slachtoffer wel wraak neemt op een nette manier. Hier word der echtgenoot dus door haar publiekelijk op tv gezet met wat ze haar allemaal heeft aangedaan. Echt prachtig.

Die nachtclub-gedeelte vond ik ook erg knap. Hier gaat het echt meer de misdaadgedeelte op. Prachtige rollen ook van die portieren waarbij het draait om Peter die al door een akefietje met een paar bezoekers flink in de problemen komt. De discotheek word beschoten en de gangsters zitten hem nog steeds op de hielen en gaan een spelletje met hem spelen. Waardoor ook Peter in een vicieuze circel terecht komt. Waar het in deze film ook vaak om draait. Mondje dicht of anders word het je dood. Ook Leo vond ik erg goed en stal eigenlijk wel een beetje de rol. Vanwege zijn charme omdat hij ondanks hij er groot en sterk uitziet, totaal nergens stoer overkomt. Het einde dat hij op de vuist gaat met een van de gangsters is ook slechts iets wat hij toelaat en niet zelf uitlokt. Erg mooie scene was dat overgens. De happy end was niet zo misplaatst vond ik, zoals vele hier denken.

Maar verder is dit gewoon een prachtige Zweedse film die wat voorbeelden uit het hedendaagse leven voorschoteld. En ja, het leven is niet eerlijk.

avatar van holbewoner

holbewoner

Wat een prachtige parel van een film is dit zeg. Verbaasd mij dat er zo weinig mensen deze gezien hebben. Echt een schitterende film. Ik vond het ook zeer goed gevonden dat het meisje van die extremistische familie van het katholiek geloof was. Ik ben zeker dat iedereen inclusief mij dacht dat het een moslim was. Nog maar eens een bewijs hoe oordelend wij kunnen zijn. Het is overigens belachelijk wat sommige hier zeggen. Ja eremoorden gebeuren meer bij Moslims, maar bij Christenen gebeurd het ook.

avatar van BBarbie

BBarbie

Uitermate boeiende film met drie verschillende verhaallijnen, die met elkaar gemeen hebben dat de slachtoffers van zinloos geweld uiteindelijk de moed vinden om tegen de stroom in tot het einde toe terug te vechten.

Het meest aansprekende vond ik het verhaal over de familie-eer, die in tegenstelling van wat hier elders beweerd wordt nu eens niet ontleend wordt aan de Koran, maar aan een verwerpelijke volkswijsheid: “Als je het leven schenkt aan een hoer, dan ben je zelf ook een hoer”.

Ook het verhaal over huiselijk geweld hakt er nogal in. Ondanks het feit dat de dader een gevierd collega is en het slachtoffer daarom bij het naar buiten brengen van haar verhaal alleen maar stuit op veel weerstand en ongeloof, zet de vrouw vastberaden door, enkel gesteund door haar naaste omgeving.

Het derde verhaal over de nasleep van een incident met portiers van een nachtclubrestaurant sprak mij het minste aan. Dat lijkt toch min of meer op een standaard misdaadverhaal.

Drie varianten op één helaas actueel thema –op indringende wijze vormgegeven– maken dit tot een intense kijkervaring.

avatar van MatthijsGr00t

MatthijsGr00t

When Darkness Falls is een film met een uitermate sterk verhaal, geregisseerd door Anders Nilsson. Als gevolg van de relatief lange speelduur is het een film die niet direct uitnodigt om hem te gaan zien. Toch kan ik het meer dan aanraden want de 130 minuten vliegen om. Elk van de drie verhalen is zeer boeiend en verveelt niet. De afwisseling van de verhalen was fijn, mede doordat elk verhaal boeiend is. De opbouw en de weg naar de climax is eveneens sterk. Ook het acteerwerk van eigenlijk elk personage is goed verzorgd en voelt goed aan. When Darkness Falls is een relatief onbekende film die ik een ieder kan aanraden. Ik beoordeel het met 4 ruime sterren.

avatar van helleke

helleke

Zaterdag 30/06 te bekijken, van 23u15 - 01u25 op Canvas

avatar van nightbreed

nightbreed

Vorig jaar al gezien, maar ik ga 'm zeker nog een keer kijken vanavond.

mar007

was vanavond aan het zappen toen begon deze film ik dacht even kijken of dit wat is.

nou dat viel mij niet tegen best wel een goede film.

drie goede en boeiende verhalen,goed acteerwerk.

ik kijk niet zo vaak naar zweedse of duitse films maar dit was een prima film.

de scene op de snelweg vond ik erg heftig en aangrijpend.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Promotiefilmpje voor de Europeese Unie met als thema's: eerwraak, huiselijk geweld en criminaliteit.

Het gedeelte over eerwraak is het sterkst...al vinden we het wat ongeloofwaardig dat deze familie feilloos Zweeds spreekt en wordt er expliciet op gehint dat deze familie christelijk is en zeker niet moslim....vreemd soort politieke correctheid.

Verhaaltje over de ondernemer die ongewild in aanraking komt met zware criminelen zou wat geweest kunnen zijn, maar de toebedeelde tijd is te weinig om er echt een goede thriller van te maken.

Verhaaltje over huiselijk geweld is gewoon saai en een beetje ongeloofwaardig zeker de transformatie van de mannelijke partner (lieve intelligente man....jaloerse blik....en nou word ik de Hulk!!!!....).

In technisch opzicht degelijk, maar nergens bijzonder .... en dan nog eens al die sluikreclame voor Europa.

Veelgeroemd deze film, maar wat mij betreft een duffe tegenvaller.

avatar van scorsese

Prachtige film waarin drie verschillende verhalen over eerwraak, huiselijk geweld en bedreiging. Als één geheel moeilijk te beoordelen, omdat de verhalen verder weinig met elkaar te maken hebben en bovenal omdat het gedeelte met de eerwraak veruit het krachtigst is. Wel allemaal goed opgebouwd en de film heeft ook zeker wel een aantal indringende momenten. Met gemak 4.0 sterren.

avatar van bloepie

bloepie

wat een film zeg,tjonge drie verhalen in een adem gekeken,dat van de eerwraak de meeste indruk verschrikkelijk...dat arme meisje..dan denk ik : het is een film! maar heel indrukwekkend...

avatar van ewalk

ewalk

Goede film met een duidelijke boodschap. Soms moet je lef hebben om uit eengeweldsspiraal te komen. Waar sommige mensen problemen hebben met het feit dat het hier een conservatief orthodox christelijk gezin betreft ipv een islamitisch gezin, ben ik van mening dat dit juist een eyeopener is. De maker maakt namelijk duidelijk dat eerwraak, een vorm van bloedwraak, niet verbonden is aan religie maar aan culturele tradities die vaak ouder zijn dan beide religies samen. Eerwraak is geen typisch islamitisch, maar een regionaal verschijnsel.

Citaat: "Men moet eerwraak niet relateren aan de islam, want de godsdienst verbiedt eerwraak uitdrukkelijk en voor de komst van de islam kwam eerwraak ook gewoon voor. Het is meer een pre-islamitische concept dat vooral voorkomt in stamverbanden waar men elkaar nauwer kent dan daarbuiten. De kans is ook aannemelijk dat eerwraak overal op de wereld in de Oudheid voorkwam." Bron: Eerwraak - Wikipedia - nl.wikipedia.org

avatar van SunChaser

SunChaser

Beetje langdradig. Moest 2x kijken waarom die borden met vluchtgegevens waren geblurred, viel nogal uit de toon

mar007

dank je voor de info ewalk,interessant.

maar als je goed leest komt het in deze tijd vooral nog voor in het midden oosten.

al met al vind ik het een heftig gebeuren en ja deze film maakt best indruk en dan

sta je weer even stil bij het feit dat wij vrijheid en eigen keuzes vaak voor vanzelfsprekend

nemen.

avatar van SunChaser

SunChaser

Sjan schreef:
Tja, dan vind ik het einde dus erg lelijk en flauw. .

Was een stijlbreuk die me ook niet aansprak. Laat dan geen vluchtgegevens zien

avatar van ewalk

ewalk

@ mar007

Inderdaad komt het vrijwel alleen nog in het middenoosten voor (alhoewel India en Pakistan er ook aardig aan mee doen!) Omdat dit overwegend islamitische landen zijn, sterkt dit sommige mensen dat het een zaak is die met Islam als religie te maken heeft, wat natuurlijk een grote misvatting is. Misschien kun je wel stellen dat sommige vormen van deze religie, verlichting misschien in de weg staan waardoor oude tradities juist in stand worden gehouden. In sommige religies werden nl oude religies en gebruiken opgenomen of gedoogd zodat men gemakkelijker volgers kreeg. Denk aan het Christendom met kerstfeest en pasen etc. Gelukkig brengen deze gebruiken, voor zover ik weet, (nog) geen geweldadigheden met zich mee.

mar007

inderdaad,we kunnen over dit onderwerp wel een forum topic maken

als ik hier nu teveel op in ga dan raken we erg off-topic en dat is vast niet de

bedoeling.

avatar van skip

skip

Een van de beste films die ik gezien heb de laatste jaren. Ja de wereld waarin we leven is helaas te vaak volkomen geschift en ik denk dat deze film daar een heel mooi licht op weet te schijnen. Een film over verraad en vertrouwen, het beklemmende van traditie, geloof en het verlangen naar vrijheid. De keerzijde van de medaille. Hele mooie en bijzondere film.

avatar van ASman

ASman

ewalk schreef:

@ mar007

Eermoord is uiteraard niet iets waar uitsluitend moslims zich mee bezighouden.

Assyriërs ( wat het denk ik in deze film waren, aangezien Zweden een erg grote Assyrische gemeenschap heeft) en Maronieten zijn Christenen en allebei komt er van tijd tot tijd een eermoord voor binnen hun gemeenschappen. Ook Sikhs in India worden weleens in verband gebracht met eermoorden.

Daarbij gebeurt uithuwelijken ook niet enkel binnen de Islam. Zelfs in de zuidelijke staten van de VS zoals Texas, Mississippi en Georgia wordt er weleens uitgehuwelijkt. ( ik heb dit uit goede bron : een vriend van me heeft een jaar in die streek gewoond)

avatar van moesty

moesty

Prachtige film met drie realistische verhalen die je doet nadenken en na de film blijft nazinderen.

avatar van gejup

gejup

Best een goede film met boeiende verhalen. Ik vond het zweeds geen probleem om naar

te luisteren.

mar007

nee ik ook niet, was even wennen maar op een gegeven moment maakte het

niets meer uit omdat de film zo boeiend was.

en dan is ondertiteling toch wel weer zeer prettig en in dit geval noodzakelijk.

avatar van Ton Paulusse

Ton Paulusse

Film die me geweldig heeft geboeid. Dat deze zaken in werkelijkheid zo gebeuren!! Was erg confronterend op sommige momenten. Het heeft me nog meer overtuigd van mijn verzet tegen dergelijke praktijken.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Indrukwekkend!

Natuurlijk niet de eerste mozaïekfilm, maar de dramatische aard van de verhalen in combinatie met de sterke acteerprestaties maken dit tot een pareltje.

Persoonlijk vond ik het verhaal van de twee zussen het sterkste, en zeker ook het meest tragische. Maar ook de twee andere verhaallijnen zijn prachtig.

Het is geen opgewekte film, er wordt een portie drama en tragiek over de kijker gestort, maar uiteindelijk is er voor allen wel hoop op een nieuw leven. Dat blijkt uit het geniale einde, wanneer de drie verhalen samenkomen. Fantastisch ook hoe de bestemmingen van het meisje en de man ook wazig zijn gemaakt.

Geweldige film.

avatar van Zeriel

Zeriel

Altijd lastig een drieluikvertelling.Vooral ook als de verhalen los van elkaar staan, afgezien van het onderwerp. Het verhaal over de "eer"moord van de eigen dochter was indrukwekkend, dat zou op zich genoeg zijn voor een film. Na de heftige gedwongen zelfmoord, interesseerde die andere verhalen me voor geen meter meer.

Die met de journaliste was opzichzelf nog wel aardig, maar ook nog dat verhaal met de portier er nog bij....., omdat men persé tot een drieluik moest komen. Het is gewoon teveel, voor één speelfilm. Daarbij (en daardoor) komt dat alle 3 de verhalen niet goed zijn uitgewerkt, en ze van rouw realisme een beetje krampachtig switchen naar een toch "goed" einde. Vooral de stap van je zus de dood in drijven, naar je eigen familie in handen geven bij de politie, lijkt mij nogal groot. Misschien leuk voor de kijker, maar het slaat natuurlijk nergens op, die actie met de handremmen, alsof de politie ze anders niet te pakken had kunnen krijgen

Ik dacht persoonlijk dat het om (Christelijk-orthodoxe) Albanezen ging, al wordt het in de film volgens mij nergens expliciet vermeld.

avatar van ASman

ASman

Zeriel schreef:

Aan sommige namen en familienamen te zien die in de scène bij de politie voorbijkwamen, leek het me toch om Assyriërs te gaan ( wie in erg grote getale aanwezig zijn in Zweden). Maar Albanezen zou ook kunnen, al dacht ik dat de Albanezen voor zeker 70% moslim waren.

avatar van Zeriel

Zeriel

Albanees Orthodox met zo'n 700.000 toch een behoorlijke groep in Albanië, en wellicht ook een reden om asiel aan te vragen in een christelijk land Maar ik ben geen expert, het was alleen wat ik (be)dacht tijdens de film. Assyriërs.....hmmm.

avatar van Decec

Decec

Een goede dramafilm...

Prima verhaal...

Drie verschillende verhalen...

Eentje deel heeft wel spannend verhaal...

Prima acteerwerk...

Wel toevallig bekende acteur Reuben Sallmander (komt uit

Irene Huss die zelfde ook restaurant werkt)...

Prima achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...

Prima HD kwaliteit...

avatar van yesplease

yesplease

Ik maak toch bezwaar tegen het stapelen van gruwelijke gebeurtenissen omdat dat een te makkelijke manier is om de aandacht van de kijker te trekken.

In veel films wordt dat gebruikt om evenzo gruwelijke wraak te rechtvaardigen. Hier niet. Hier overwint het recht uiteindelijk. Leuk voor het publiek, maar realistisch? De scenes rond eerwraak vond ik wel erg belastend.

Dat gezegd, de film is spannend en de acteurs o.k.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Film met een goed hart en bij vlagen aangrijpend. Maar al met al net wat te melodramatisch, voorspelbaar en soaperig om een topfilm te zijn. Bepaalde verwikkelingen, gebeurtenissen en personages komen gezocht, onnatuurlijk en te zwart-wit over. Om wat voorbeelden te noemen: de bedreigers van Aram kunnen in de ogenschijnlijk kleine stad ongestoord hun gang gaan, zonder enige politiedreiging; terwijl na de komst van Layla op het politiebureau binnen notime er een nieuw onderzoek in Duitsland plaatsvindt en er een graf geruimd wordt. Ik zeg niet dat dit niet zou kunnen, het gaat meer om hoe het geheel op me overkomt.

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2060 stemmen

Bij vlagen snoeihard drama dat een inkijk in de levens van een drietal schijnbaar verloren personen. Zonder hun eigen toedoen zijn ze in drie benarde, uitzichtloze situaties gekomen. Het heftige gaat in het middenstuk van de film over in een wat rustiger, positief gedeelte, waar de afwisseling tussen hoop en hevige pijn telkens weer dicht bij elkaar blijken te liggen. De verhaallijnen zijn niet alledaags, wat zorgt voor een bepaalde afstand tussen mij als kijker en de personages die het tig malen erger hebben getroffen. Overheersende thema's als vrijheid (van meningsuiting), status en veiligheid (de overduidelijke aanwezige is telkens de staat als in de politiemacht) zijn overduidelijk aanwezig en gedegen gebracht. Bovenal is er ook sterk geacteerd door de tig verschillende personages, van jong tot oud. De film, inclusief kort, symbolisch einde, sluit aan op wat ik vandaag las: 'Het leven is verandering, als de seizoenen. Altijd komt er weer een nieuwe lente' - Paulo Coelho. 4*