• 9.374.105 stemmen

Geregisseerd door: Boaz Yakin

Met onder meer: Sean Nelson, Samuel L. Jackson en Giancarlo Esposito

Releasedatum: 20 juli 1995

Plot Fresh

"In a world where criminals make the rules, an innocent boy is out to beat them at their own game."

Michael (of Fresh, zoals hij beter bekend staat), is een 12-jarige drugdealer die met enkele neefjes en nichtjes opgroeit bij een tante. Zijn vader is een zwerver geworden, maar staat nog steeds voor 'm klaar als Fresh zijn kennis van de straat nodig heeft, of voor een potje schaken. Op een gegeven moment besluit Fresh dat dealen toch niet is wat hij wil, en besluit hij wraak te nemen op dealers die verantwoordelijk zijn voor de dood van enkele vrienden.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Deze film bij Fame meegenomen, erg indrukwekkende film hoor. Boaz Yakin gaat gelukkig niet de fout in bij deze film, door hem vol te proppen met overdreven stoerdoenerij. Erg mooie beelden van de ghettos, en de criminaliteit. De soundtrack is fantastisch. en past perfect bij de film.

Sean Nelson doet het erg sterk als twaalfjarige drugsdealer. Ik heb net even op IMDB gekeken, en jammer dat hij eigenlijk nooit in andere goeie film heeft gespeeld. Samuel L. Jackson doet het ook goed. Leuk die schaakspelletjes die hij speelt tegen Micheal (Fresh).

Erg grappig hoe hij zich tegen al die gangsters er uit lult. Verder goeie en indrukwekkende film. Wel irriteerde de ik me aan het gedrag van Chuckie, een van Fresh zijn vrienden. Maar over het algemeen een uitstekende film die ik nog vaker zou gaan bekijken.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Op de één of andere manier dacht ik dankzij de poster dat dit een film zoals Shooting Dogs/Hotel Rwanda is. Dat is het dus absoluut niet. Het is meer een film in de richting van Do The Right Thing.

Een film waar op zich niet veel op aan te merken valt, aardig om te volgen, vervalt niet in eentonigheid of iets dergelijks. Leuk rolletje van Jackson en daar is het dan ook wel mee gezegd.

avatar van chevy93

chevy93

Aan de ene kant een supergoede film die zonder overbodig sentiment een mooi stukje cinema is, aan de andere kant is dat ook wel hetgeen wat Fresh nekt, het is niet spannend genoeg. Er gebeurt net iets te weinig om interessant te blijven. Zo af en toe gebeurt er iets opwindends (zoals het neerschieten van de jongen op het basketbalveld, godzijdank dat daar geen melodramatische scène van gemaakt werd), maar verder zou er zo 20 minuten van deze film af kunnen. Wat dan geresulteerd zou hebben in een hoog cijfer.

Fresh krijgt het voordeel van de twijfel met een krappe 3,5*.

avatar van Insignificance

Insignificance

Een van de betere ghetto schetsen. Waar dergelijke films nog wel eens kopje onder gaan door met enige regelmaat valse noten aan te slaan (ja, jij, Menace II Society) of gepreek van een regisseur, gaat Fresh z'n eigen gangetje. Het enige waar het echt last van heeft, is het poser gedrag van Chuckie, maar dat heeft z'n functie binnen het geheel. Zoals eigenlijk alles dat heeft. Dan is er hier en daar nog wel eens een jonkie die wat harkerig staat te acteren, maar het middelpunt is een sterk vertolkt en opgebouwd ventje.

Beredeneerd in plaats van veel poespas, maar als het erop aankomt, is-ie doortastend. Een verademing. Dat geldt ook voor de muziek. Geen opgeblazen lawaai, maar een divers, kalm en zelfs speelse score op momenten. En dan heeft Yakin ook nog een zuiver en doordacht verhaaltje uit de pen geschud dat van een wrevelig, bitter drama met enkele harde momenten overgaat in een kloppende misdaadthriller (en weer terug) met Samuel L. Jackson en het schaakbord als stuwende metafoor. Uitstekende hood film.

avatar van scorsese

Goeie film over een jongen die drugs dealt in de straten van Brooklyn. Vrij realistisch in beeld gebracht (ook zeker vanwege het uitstekende locatie-werk). Het verhaal is soms wat aan de trage kant. Een geloofwaardige rol van de jonge Sean Nelson en een prima regie-debuut van Boaz Yakin. Met gemak 3.5 sterren.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Lang geleden eens gekocht en onlangs gezien. Het is een leuke mix tussen Do The Right Thing en Menace 2 Society.

We volgen Fresh, een 12 jarige loopjongen van een plaatselijke drugsdealer die leeft bij zijn tante. Zijn vader treft hij slechts als dakloze op straat. Tussen het drugsdealen door volgt Fresh gewoon het leven van een 12 jarige. Hij gaat naar school, hangt wat rond op straat en brengt zijn tijd door met zijn neefjes en nichtjes en legt hij de schaak met zijn vader. Dat zo'n dubbelleven niet zonder gevolgen is wordt ook al snel duidelijk. Fresh raakt verwikkeld in een concurrentie en zijn eerst nog zo'n stabiele dubbelleven begint te wankelen. Op een moment staat hij voor een belangrijke beslissing.

En in deze beslissing zien we wat de kracht van een naïef kind voor beide gerivaliserende of samenwerkende bendes kan veroorzaken. Een heel sterk uitgangspunt van een verloop dat nog op een standaard manier voort pruttelt.

Fresh is een bijzondere misdaadfilm waarin we weer eens te zien krijgen dat het leven in de getto niet van rozen gaat en iedereen medeplichtig kan zijn of te wantrouwen is. Sean Nelson zet hier als jongeling de rol van zijn leven neer en de sfeer van de Bronx is indrukwekkend. Goed geregisseerd ook door de man die later de no nonsens actieflick met Jason Staton op zijn naam heeft staan.

Om ook over de soundtrack te zwijgen. Van dromerige jazz tot de vanoudse hip hop. Het komt goed uit de verf en ik liet de aftiteling gewoon even staan.