Genre: Fantasy / Mystery
Gesproken taal: Engels, Italiaans en Portugees
Releasedatum: 11 mei 2000
Bekijk via Netflix
Plot Stigmata
"The messenger must be silenced."
Priester Andrew Kiernan wordt door het Vaticaan naar Brazilië gestuurd om onderzoek te doen naar een bloed huilend Mariabeeld. Intussen vertoont Frankie Page, een jonge atheïstische kapster, op een dag voor het eerst de tekenen van de stigmata, de wonden van Christus. Priester Kiernan vertrekt naar Amerika om zich te ontfermen over het meisje. Aanvankelijk twijfelt hij aan de echtheid van de wonden aangezien de stigmata nooit voorkomen bij niet-gelovige mensen. Wanneer de tekens echter duidelijker worden, beseft Kiernan dat hij te maken heeft met onverklaarbare krachten die hem rechtstreeks confronteren met zijn geloof.
Frankie Paige
Father Gianni Delmonico
Jennifer Kelliho
Steven
Rujar
Ik vind het een mooie film omdat het laat zien dat het katholieke geloof iets anders is dan alleen kerkjes met vage versieringen
Yep, heeft natuurlijk betrekking op allerlei godsdiensten.
Ik vond personnlijk dit wel een aardige passage:
Jesus said...the Kingdom of God is inside you, and all around you, not in mansions of wood and stone. Split a piece of wood...and I am there, lift a stone...and you will find me.
martijn77
Ook ik heb niet zoveel problemen met deze film. Filmisch zit het best goed in elkaar en ook conceptueel klopt het wel. Ik hou wel van dit soort 'bezeten van het geloof' verhaaltjes. De scene waarin Arquette in de kleuren van de Maagd Maria (rood/blauw) over straat loopt zijn mooie extra verwijzingen voor wie ze oppikt. Ook de tekst hierboven, zogenaamd afkomstig uit het Evangelie van (uitgerekent) St. Thomas, is een hele mooie. Vooral omdat de complete katholieke kerk hiermee haar bestaansrecht wordt ontnomen, a bold statement. Maarja, tis maar een film.
3 *
Anatraxa
Deze film is wel echt de max, voor mij de beste film ooit !
Het exorcisme doet me wat terug denken aan de Exorcist film uit 1973.
De film zit ook goed inmekaar, maar wat mij stoort is het feit dat dit soort films weinig gemaakt worden en er wordt ook weinig belangstelling aan gegeven !
Jammer is dat ....
shady_lady
Deze film is echt AF!! Heb 'm dit weekend gehuurd omdat m'n beste vriendin al zolang stoefte over de film en ze had groot gelijk. Ben blij dak 'em gehuurd heb!
Thx DiDi & Joepie!
Kus, Shady_Lady -X-
jedymaster
Gabriel Byrne zorgt ervoor dat de film dragelijk is en trouwens ik hou wel van zo'n ik geloof wel/ik geloof niet films.
Elsenburg
Je ontkomt niet aan een vergelijking met the exorcist (die ik overigens veel beter vind). Maar de film zelf vond ik erg interessant. Hij staat op 3,5*
Teskuh17
Yep, heeft natuurlijk betrekking op allerlei godsdiensten.
Ik vond personnlijk dit wel een aardige passage:
Ontzettend goede passage inderdaad..
Carow
Zeer vermakelijke film... Erg spannend ook.
Ik snap best dat het Vaticaan dat evangelie niet erkent en het ziet als 'ketterij' ... Het zou namelijk het einde van hun macht, of wat er nog van over is, betekenen. Persoonlijk ben ik niet gelovig, maar geloofde ik wel in God dan zou ik het denk ik ook zien als in dat evangelie!
-x- Carow
xel
Voor de 2de keer gezien en en ik vind um beter dan de 1ste keer!
Begin song is overigens ook heel goed, Mary Mary (Stigmata MIX) by Chumbawamba
dope
- 20054 stemmen
Vond het einde wel leuk, maar de rest van de film wist me niet te imponeren! 2,5*
~Jewel~
Een goede film met een goed verhaal en nog betere acteurs (Gabriel Byrne en Patricia Arquette)!
Vamperia
Prima Film. Orgineel. Heeft niets van doen met de Exorsist en de Duivel. Hoogstens dat de kerk zelf de duivel is
Prachtig gefilmd. Goed geacteerd. Mooie muziek.
En het heeft zelfs een moraal.... en het draagt het evangelie uit.... wat willen we nog meer ?
Stephan
...en het draagt het evangelie uit.... wat willen we nog meer ?
Maar ja... welk evangelie... that's the question!
Gehenna
De sfeer is een van de factoren die me het meest beviel aan deze film, op sommige momenten angstaanjagend en het acteerwerk is ook goed, bijzondere verrassende film.3.5*
Guardian667
Dit is best een goede film , maar tipt nog niet aan the excorsist
Diesel
Boeiende thema maar de uitwerking is vaak op de lijn van average. Spanning is aanwezig maar niet maximaal. Acteerwerk is aardig maar valt niet op, vooral Byrne op de automatisch piloot. 2,5*
BlueSword
wel een vermakelijke film, goed verhaal, best wel spannend...niet heel erg maar ging nog wel.
Sfeervol filmpje.
Ik begrijp dat 'vorm over inhoud' gezeur hier ook niet. Dat mensen er bij een Tetsuo wat last van hebben, tot daar aan toe, maar je moet al serieus verblind zijn door de visuals in deze film om de inhoud te missen. Je wordt er ook redelijk zwaar mee rond de oren gemept. Het wordt ook maar een keer of 10 herhaald.
Daarbij vind ik het inhoudelijk zelfs nog redelijk interessant, al boeit het mij verder voor geen meter. De film heeft wat te melden, al is dat niet meteen wereldschokkend. Welke film is dat wel. Verder is het vooral een film die teert op sfeer en moodsetting, en dat doet de film gewoon erg goed. De stigmata momenten zijn knap in beeld gebracht, de soundtrack is mooi. Vooral het moment waarop Frankie zweeft ziet er erg mooi uit.
Film stevent op een duidelijke 4* af, maar net zoals de vorige kijkbeurten verpest het einde jammer genoeg wel een deel. Je krijgt alles te makkelijk op een dienblad aangereikt, de clou van de film haalt veel van de mystiek weg, en dat gehele exorcism gedoe vind ik allesbehalve boeiend, de scene zelf is ook opvallend lelijk in vergelijking met de rest van de film.
Verder weinig op de film aan te merken, behalve dat Arquette iets te oud lijkt voor haar personage. Maar de eerste 90 minuten vond ik erg mooi en sfeervol. Eén van de betere suspense flicks, jammer dat het einde nog wat roet in het eten komt gooien.
Opvallend lage score hier.
dutchtuga
Een verdiende lage score imo. Had de DVD ooit gekocht maar die is inmiddels in betere handen hoop ik. Stigmata mist ontzettend veel 'ziel'. Het geheel voelt erg leeg aan. De personages deden mij geen reet en de gebeurtenissen worden te flitsend geregistreerd. Niet iets waar ik op zit te wachten bij een horrorfilm. Geef mij maar het veruit superieure Exorcist als het om 'bezetting' gaat.
Dennis Evahi
Deze film stelt mij teleur. Ik had er meer van verwacht. Ik vind het ook niet mooi gefilmd. Die sfeer is het net-niet. Vleesch noch Visch. Niet echt spannend genoeg. Het kan mij niet bekoren. Te vlak. Kortom: geen uitschieter deze film.
*-ster
Waku
Beetje vreemde film met Patricia Arquette in de hoofdrol.
Weet niet echt wat ik er mee aan moet.
De film is zeker niet slecht en boeit enigzins doordat er voortdurend een laagje mysterie over heen hangt.
Maar echt spannend en enerverend wordt het ook niet.
_Tomm_
niets tegen deze film,
maar waarschijnlijk is hij neergesabeld door de godsdienstige kerk, net zoals the da vinci code, terwijl die wel degelijk goed was
Dit is een heel goede film. De regisseur heeft zeker niet op een emmertje meer of minder filmbloed gekeken.
enkel de eindscene, waar ze in bed ligt en het vuur oplaait rondom haar,terwijl de de bijbeltekst uitspreekt moest wat realistischer uitgewerkt worden, want Hoe kon die man in hemelsnaam door dat vuur zonder in brand te vliegen, het was een behoorlijk grote vuurzee
Maar, dat is film natuurlijk
Split a piece of wood and I'm here
Lift up the stone,
and you will find me
there
Stigmata
pjutter
deze film heeft een ijzersterk verhaal,
helaas is er veel te veel informatie ingestopt voor de lengte van de film.
de schokkende dingen gebeurde te snel op elkaar, waardoor het er niet realistischer op werd.
ook de stemmen in haar hoofd, van de gesprekken van die dag (die een kleine 13 seconden eerder echt gebeurde) vond ik behoorlijk iritant; evenals de scene waar patricia arquette in een steegje een motorkap van een auto aan het bekrassen was, daar hoorde je in 1 keer allemaal vage stemmen, dat verneurkt het op vele fronten.
Technisch scoort deze film bij mij ook geen voldoende,
erg onrealistisch acteerwerk, vooral het eerste uur, het laatste half uur wordt dan weer stukken beter, en dan is hij op de meeste fronten weer een 3.5* waard, maar deze
film is toch echt niet meer dan een 3* waard,
echt heel zonde voor een prachtig verhaal,
een te slordige afwerking.
milus
Deze film heeft weinig te maken met the Exorcist, wie dat beweert heeft niet opgelet bij Stigmata en kijkt teveel naar bewegende plaatjes in plaats van het ontrollen van het verhaal, die is van een andere intensie. Het een religieuze film. De 'horror' is alleen maar een ingredient.
In exorcist gebeurt eigenlijk niet veel. iemand blijkt bezeten, het duurt even voordat het duidelijk is en duurt dan de hele film voordat het lukt een geest uit te drijven. De uitdrijvingscene is legendarisch, maar er zit verder geen concequentie aan vast. UItdrijven en klaar.
In deze film zijn de stigmata -voor zover je dat een bezetenheid kan noemen- en de periodieke persoonswisselingen alleen tekenen van de boodschapper. En die is niet belangrijk (citaatje film
) . Het levert wel een mooi stukje drama en kracht op.
Uit verborgen en vergeten geschiedenis komt een oud versleten manuscript met een kracht naarvoren die de hele gevestigde kerk in de problemen kan brengen.
Ik kan me voorstellen dat als je vanuit een wat minder hippe puberhouding de film gaat zien je de eerste 10 minuten in een videoclip denkt te zitten. Maar de uitgaansroes komt gauw ten einde en iets anders neemt het over. Onvermijdelijk voor Frankie.
Samen met de kijker komt de priester erachter wat er aan de hand is met een meisje dat stigmata heeft, die steeds bedreigender vormen gaan aannemen.
De film heeft een open einde. Wat gebeurt er nu met dit manuscript ?
Vergeet niet te kijken naar het alternatieve einde. Persoonlijk vind ik de versie met de foto van Frankie indrukwekkender (een sterke zet die foto). Die duifjes a la het beeld vind ik te suf.
Ik vond de film niet te snel gaan. Het zou echt teveel stilvallen en 'de kwestie' hangt in de lucht. Daar moet je toch mee verder. Het beeldmateriaal is wel iets te videoclipachtig, wat meer sfeershots zou ik wel op prijs stellen.
Het beeldmateriaal is iets contrastrijker (ook kleur) dan gewoonlijk.
Deze film werkt ook op een andere manier. Als een atheist stigmata kan krijgen is de organisatie eromheen (de organisatie kerk) maar een manier om met de Waarheid -wat het ook wezen mag- om te gaan. Het drijft daarmee een wig tussen het geloof en de kerk als bemoeial die voor eigenbelang zelfs de Waarheid zou kunnen verdoezelen of veranderen. Alleen het denken aan die mogelijkheid -en deze film zet je daartoe aan- is al een bedreiging voor het werkelijke bestaan van de kerk, buiten de film. Want, als de het geloof zoals mensen het kennen niet helemaal blijkt te kloppen...dan is er dus geen sprake van absolute waarheid. Hoe moet je dan verder ?
Als het goed is roept deze film dus vragen op. Op z'n minst: is wat Rome ons verteld heeft wel compleet ? Wie heeft er vooral op basis van welke criteria bijbelboeken weggestopt in de afgelopen 2000 jaar ? Staat er ergens in de bibliotheken van het Vaticaan een rijtje boeken of rollen die in zijn 'verdwenen' uit de Bijbel ? En waarom ? Door wie ? Het blijkt dat ook voor specialisten het nauwelijks te achterhalen is waarom de Bijbel bestaat uit de huidige delen.
Dat is nogal wat want de "waardheid van kaft tot kaft" is daarmee een andere waarheid geworden. Zouden wij het nu nog eens zijn met de mensen die voor het jaar 1000 leefden die -al of niet met goede bedoelingen- bijbelboeken hebben laten verdwijnen ? En wat is er nog meer verloren gegaan ? Wat ligt er nog verborgen in Rome ?
Dit zijn gedachten die nu kunnen in het westen, helaas niet bij alle geloven.
milus
Maar, dat is film natuurlijk
The messenger beliefs
The messenger has faith
Zo ja, dan kun je dat doen. En de functie van boodschapper overnemen.
Op het geluidsspoor met toeliching van regisseur wordt er meer over verteld.
Wel raar dat je juist daarmee komt. Er gebeuren wel meer rare dingen in de film.
Sparks
The Excorsist, The Omen
Allebei heel goed. Voor mij wordt dat door Stigmata nog getopt. Al was het maar door de verwijzing naar de Dode Zee rollen. Trouwens ook briljant gecast

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Woodstock