• 9.371.961 stemmen

Cocaine Cowboys (2006)

Documentaire / Misdaad | 116 minuten / 152 minuten ("Reloaded")

Genre: Documentaire / Misdaad

Speelduur: 116 minuten / 152 minuten ("Reloaded")

Alternatieve titel: Cocaine Cowboys: Reloaded

Geregisseerd door: Billy Corben

Met onder meer: Jon Roberts, Mickey Munday en Jorge Ayala

Plot Cocaine Cowboys

"How Miami became the cocaine capital of the United States!"

In de jaren 80 trokken veel Colombiaanse drugsbaronnen naar de Verenigde Staten en vestigden zich veelal in de stad Miami. Miami kreeg ineens te maken met meedogenloos geweld zoals de stad nog nooit eerder had gezien of meegemaakt. Deze documentaire laat zien hoe de stad de drugs- en moord stad van de wereld werd, verteld door de mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Er kwam inderdaad heel veel informatie in korte tijd, maar dat vond ik niet erg.

Heel interessant!

avatar van Prudh

Prudh

Ook tijdens een tweede kijkbeurt blijft dit een goede documentaire, simpelweg door de enorme opstapeling drugsfeiten. De informatie vliegt voorbij in sneltreinvaart, opgebouwd in rise and fall formaat. De opkomst en val van de cokehandel in Florida was zeker niet misselijk. Vooral het begin is leuk, wanneer Micky Munday en Jon Roberts vertellen hoe zij samen met wat anderen een emperium van vervoer en verkoop op wisten te zetten. Het tweede deel, wanneer de staat daadwerkelijk ondergedompeld wordt in drugsgeweld, is wat eentoniger. Vooral omdat de opzet voornamelijk uit pratende hoofden bestaat, afgewisseld met heel veel foto's van dode mensen. De muziek van Jan Hammer past natuurlijk uitmuntend!

avatar van Zinema

Hmmm.

Lekkere soundtrack van Hammer. Op het einde nog een beetje promo-praat waarom het nu allemaal zo goed gaat in Miami. Onder andere dankzij? Juist ja, Miami Vice. Hebben de state weer even op de map gezet. Waar TV al niet goed voor is. En dankzij de Cocaine cowboys. Oh ja, hebben we net naar zitten kijken, was ook zo. Al het drugsgeld en de wolkenkrabbertjes.

Persoonlijk vond ik e.e.a een beetje tegenvallen. Leuk inkijkje in de wereld der grootdealers en de opkomst van de coke in de US, maar soms vond ik het ook een hoop geblabla. Niet dat het niet zou kloppen, maar alle anekdotes ten spijt, niet alles was even boeiend.

De case met de Godmother. Eerst 2 uur lang al die enge verhalen en vervolgens 1 minuut besteden waarom ze haar zaak verneukten. Althans hoe Riv de zaak letterlijk verneukte door met iemand van het OM o.i.d. te slapen en alles wat daarbij onder de lakens gebeurt. Dan is zo'n minuut wel erg karig.

Ook de 10 seconden die aan het coke-gebruik van de hoofdpersoon werden besteed, waren veel te kort. En zo miste ik soms dus wat diepgang. Wat doe je tegenwoordig Jon? Zou toch geen gekke vraag zijn bijvoorbeeld.

Zeker niet onaardig kijkvoer met leuke copyshop-beelden en oude journaalfragmenten. Hapt lekker weg, ondanks de beperkte info. Geinig is ook het enorm hoge tempo. Doet me aan iets denken. Hmmm, was dat niet iets met drugs?

Redelijk.

avatar van pieter_kerkhof

pieter_kerkhof

Verzorgde documentaire, met uitgebreide documentatie onderbouwd. De snelle afwisseling maakt het boeiend. Het doet je versteld staan van de manier van handelen van de autoriteiten in die tijd. Heb zelf ooit een onderzoekje gedaan naar corruptie in Miami na de Mariel-boottocht. Dat is schrikbarend.
De bedragen die in die tijd rondgingen zijn nu ongekend. Waar het allemaal is gebleven blijft in het ongewisse. Ik vond vooral Rivi, met zijn Engels met Spaanse tongval, intrigerend. Bikkelhard en met de nodige brutaliteit. Vanuit dat perspectief is de verwijzing naar Scarface naar het einde toe op meerdere punten treffend.

avatar van Flavio

Flavio

Het is een vlotte docu waarin met nauwelijks verholen trots wordt verhaald over het criminele verleden. De twee Amerikaanse smokkelaars (type 'vrije jongen' en type gladjakker) vonden het toch wel mooi, die tijd. Elke week een nieuwe Mercedes, miljoenen in je tuin begraven, je moet wat. De Columbiaanse/Cubaanse kant van het verhaal vond ik interessanter, ook al omdat de War on drugs (althans de war on cocaine) nu toch vooral in Latijns Amerika wordt uitgevochten maar het bleef net wat te veel aan de oppervlakte.

Bij nader inzien 3,5 ster.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Hectometerpaal schreef:

Lekkere stoerdoenerij docu over en met mensen die aan hun verhaal te horen het zo weer over zouden doen.

"Drugs dealen is cool!"

"Alle gasten in een restaurant doodschieten is nog cooler!"

Ook een stuk of 20 keer die ene foto van the Godmother moeten aanschouwen hehe.

Het gaat over drugs. Als dit over Cheddar cheese ging had niemand hier een 4 voor gegeven.

Eh ja, ik denk er hetzelfde over. Over die kaas vooral.

Voor de rest leek het op een zelfgemonteerde Youtube film.

Dan lees ik liever een spannend boek over basen. Iced bv

wouterbosgra schreef:

Het 1970 miami-sfeertje vond ik wel lekker, maar voor de rest onderscheidt deze docu zich mijns inziens niet van de eindeloze stroom pulp-docu's op discovery/national geographic/animal planet.

Ik moest ook al aan zo'n uitzending over een drukke en bezige mierenhoop denken.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Uiterst vermakelijke docu over de tsunami van drugs en het daaropvolgende geweld dat het voormalige rustoord Miami in de jaren 70 en 80 werd aangedaan.

Het is vooral de snelle montage en de vele goed onderbouwde feiten die het tot een aangenaam kijken maakt. Natuurlijk is het onderwerp op voorhand al spannend en kleeft er iets geheimzinnigs aan maar de manier waarop met name de opkomst wordt verteld en geïllustreerd door Jon en Mickey is erg onderhoudend en interessant. Persoonlijk vond ik het 2e deel over the Godmother wat minder interessant waardoor het geen topdocu is geworden maar desalniettemin het kijken meer dan waard!

avatar van Noir

Noir

Interessante, vlot gesneden documentaire over de wilde drugsjaren ’70 en ‘80 in Miami. Erg boeiend, mijn hart ging bij het zien van de pallets drugsdollars zelfs wat harder kloppen. Een soort van Miami Vice zonder Don Johnson en Philip Michael Thomas maar met Jan Hammer.

Naar aanleiding van deze documentaire heb ik laatst American Desperado gelezen over het onnavolgbare leven van een van deze cocaine cowboys, Jon Roberts. Leest als een trein en is vanwege de extra achtergrondinformatie nog net wat interessanter dan deze docu. 4*

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Al die banken opeens overal.. en snellere telmachines

Redelijke docu met veel informatie en authentieke beelden. Heel veel, en in een hoog tempo, wat een bizarre tijd daar, waar alles kon en mocht. Wel jammer dat ik het een en ander al wist via drugs-programma's van Discovery Channel etc., vooral over Griselda Blanco, en vind het altijd irritant hoe (ex-)criminelen ratelen over zichzelf en hun succes (laat dat aan anderen over).

avatar van david bohm

david bohm

Een interessante documentaire over de grote invloed die de cocaïne handel heeft gehad op Florida en met name Miami. Wel wat onevenwichtig en rommelig maar goed kijkbaar.

avatar van scorsese

Goeie documentaire over de hoogtijdagen van de cocaïnesmokkel in Miami. Interessant en ook zeker onderhoudend door het flinke tempo. De getallen spreken boekdelen hier (geld, kilo's en moorden). Veel archiefmateriaal en ook de direct betrokkenen komen aan het woord. Wellicht iets te sensationeel gebracht voor 4.0 sterren.