menu

Side Street (1950)

mijn stem
3,47 (36)
36 stemmen

Verenigde Staten
Misdaad / Film noir
83 minuten

geregisseerd door Anthony Mann
met Farley Granger, Cathy O'Donnell en James Craig

Postbode Joe Norson steelt een gevallen enveloppe met $ 30.000. Wat Joe zich niet realiseert is dat dit gestolen geld bedoeld was als aflossing in een afpersingszaak. Spijt gekregen van deze diefstal probeert Joe de enveloppe met geld terug te geven aan de advocaat, de geadresseerde van de enveloppe. Omdat hij in die afpersingszaak is verwikkeld veinst de advocaat echter van het geld niets af te weten,. Joe laat het geld bij een goede vriend achter, die er stilletjes mee tussenuit knijpt. De chanteurs traceren Joe en dwingen hem zijn vriend aan hen uit te leveren. Die is echter nergens meer te vinden. Joe komt terecht in een strijd op leven en dood met deze chanteurs, met als hoogtepunt een wilde autoachtervolging in de straten van Manhattan, New York.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=zR7gRki-XKM

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Dogie_Hogan
3,5
Verwachte DVD-release juli 2007 ( Warner)

avatar van Dogie_Hogan
3,5
Deze regisseur is wel de Anthony Mann van o.a. Man of the West, The Naked Spur, Bend of the River, Winchester'73 en nog meer films bij MM toegevoegd.
Correctie vandaag verstuurd (deze post maar verwijderen bij accoord).

avatar van stephan73
4,5
Moet dan wel goed komen met die correctie, want ook ik had al een verbetering verstuurd..

avatar van boerenpummel
3,5
Aardige noir met veel mooie plaatjes van NY. Bijrolletje van Jean Hagen mag er ook best wezen!

3,5*

avatar van Dogie_Hogan
3,5
boerenpummel schreef:
Aardige noir met veel mooie plaatjes van NY. Bijrolletje van Jean Hagen mag er ook best wezen!

3,5*
Jean Hagen zit ook in THE ASPHALT JUNGLE, als Sterlin Hayden's vriendin...

avatar van MNV2
3,5
Weeral een aardige Noir met Farley Granger en Cathy O'Donnell. Beide acteurs deelden al eens eerder de hoofdrollen in They Live by Night, het regiedebuut van Nicholas Ray en opnieuw weten ze me te overtuigen als jong, onschuldig koppeltje dat betrokken geraakt in een zaak rond leven en dood. Verder ook zeer goede bijrollen van onder andere Jean Hagen en James Craig. Maar waar deze film echt in uitblinkt zijn de mooie straatscène's in New York, zeker de achtervolgingsscène in Manhattan was behoorlijk goed in beeld gebracht, verder zijn ook de begincredits waarbij je New York vanuit de lucht ziet ook wel het vermelden waard. Alleen de voice-overs in het begin vond ik wat nutteloos, verder weer de moeite om eens gezien te hebben.

3.5 sterren

avatar van Biosguru
3,0
Redelijke Noir in mijn ogen, het eerder genoemde They Live by Night is erg veel sterker. Het verhaal is helaas wat 13 in een dozijn. Wel een aanrader voor de prachtige beelden van New York. Maar als Noir niet zo geslaagd ondanks de fijne beelden en mooie compositie.

avatar van yeyo
3,5
Veelal is de voice-over in de film noir een echo van het geweten van de getroebleerde protagonist die – misschien ten overvloede – de kijker nog eens uitlegt hoe hij steeds verder wegzinkt in een spiraal van verderf (Double Indemnity). Hoewel ook in Side Street foute keuzes en hubris centraal staan, is het in essentie toch een film over de anonimiteit van de grootstad. Mann gebruikt de voice-over op een speelse, haast ironische ‘news reel’ manier en benadrukt de inwisselbaarheid zijn verhaal, één dat in principe iedereen zou kunnen overkomen. New York City wordt voorgesteld als een kille metropool, een kluwen van allerlei louche dealtjes en doublecrosses waar je als onaandachtige buitenstaander toevallig in meegesleurd kunt worden. Vervreemding speelt een belangrijke rol: de protagonist keert na een paar dagen terug naar zijn stamcafé (één van de weinige herkenningspunten in de film), enkel om vast te stellen dat zijn vertrouwde barman spoorloos verdwenen is. Tijdens de achtervolgingsscène veranderen de straten van Manhattan met zijn vele wolkenkrabbers haast in een kubistisch doolhof. Toch is er ook plaats voor menselijke emotie: Mann is een zeer fysieke regisseur en contrasteert de overdreven en engelachtige close-ups van een teder, verliefd koppel (perfect op elkaar ingespeeld na het superieure They Live by Night) met opflakkeringen van bruusk geweld (brutale pistolwhippings, inzoomen op een strak gespannen wurgkoord) en een grote nadruk op textuur (het verfrommelde, steeds wederkerende pakketje, de protagonist die gefrustreerd een krant wringt). Deze schijnbare breuk wordt verzoend in één prachtige scène, wanneer de ideale schoonzoon plots zonder enige moeite in een gladde praatjesmaker transformeert die in een groezelige nachtclub liefdevol een fles whisky deelt met een tragische nymfomane en de vraag zich stelt: komt de noir ‘everyman’ altijd in dit soort hachelijke situaties terecht door het noodlot of is het een bewuste vlucht van zijn kleinburgerlijk leventje?

avatar van gauke
3,5
Een moraliserend misdaadverhaal: n beetje rommelig, wel spannend, benauwend en melodramatisch. De film ging over een jonge oorlogsveteraan die door een klein vergrijp (als gevolg van erbarmelijke omstandigheden) het noodlot naar zich toetrok. De gekozen locaties van New York maakte het verhaal (alhoewel het in de kern ongeloofwaardig was) realistisch. Ik vond de cast goed spelen.

avatar van wihu61
2,5
Buiten de top in dit genre is er natuurlijk veel middenmoot en laten we zeggen "beneden middenmoot". Deze volgt een beetje het bekende stramien, niet echt bijzonder allemaal, maar wel met aan het einde een hele leuke achtervolging door Zuid-Manhattan, nog nooit zo gezien in een film uit die tijd.

avatar van mrklm
4,0
Farley Granger speelt Joe Norson, een postbode die probeert met een zeer bescheiden inkomen financieel het hoofd boven te houden voor zichzelf, en zijn hoogzwangere vrouw Ellen [Cathy O'Donnell]. Wanneer hij $200 vindt in een dossier van een dubieuze advocaat, besluit hij het dossier even later te ontvreemden. Met het geld wil hij die vakantie naar Europa waar Ellen al zo lang naar uitkijkt betalen. Zo gezegd, zo gedaan, totdat Joe het pakketje openmaakt en ontdekt dat er maar liefst $30.000 in te zitten! In paniek laat hij het pakketje achter bij een bevriende barman die denkt dat er een cadeau voor Ellen in zit. De problemen worden groter wanneer blijkt dat Joe geld heeft gestolen van een crimineel en dat zowel de barman als het geld zijn verdwenen!

Prima thriller met film-noir elementen. Granger speelt (net als in de twee Hitchcockfilms) de rol van een man die door een inschattingsfout in problemen komt die hem boven het hoofd groeien. Het scenario van Sidney Boehm bevat voldoende twists om de spanning erin te houden en het gebruik van authentieke locaties in New York - waar ook een fraaie achtervolgingsscène werd gefilmd - is een extra reden om deze zeer onderhoudende film te bekijken.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:01 uur

geplaatst: vandaag om 04:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.