- Home
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 18 augustus 2016
Bekijk via HBO Max
Plot The Shallows
"What was once in the deep is now in the shallows."
'The Shallows' volgt een vrouw, Nancy genaamd, die alleen is aan het surfen op een afgelegen strand. Op een korte afstand van de kust wordt ze aangevallen door een grote witte haai. Nancy komt vast te zitten op een kleine rots, minder dan 200 meter verwijderd van het strand. Zal ze de oversteek wagen?
Nancy Adams
Chloe Adams
Carlo's Son
Intoxicated Man
Insignificance
Mooi. Exotisch en zo. In en op het water, hoe het af en toe onder de loep wordt genomen en dan is daar ook nog eens een schaars geklede Blake Lively op een surfplank. Iets waar de cameraman blijkbaar ook wel raad mee weet. Maar een groots actrice is het niet, hè. Als haar Nancy het moeilijker krijgt, geldt dat dus ook voor Blake. In jezelf lullen blijkt lastig. Wat dat betreft krijgt ze niet veel hulp van Collet-Sera en het is eigenlijk nergens dat de film gekleurd wordt door een serieuze vorm van wanhoop. Elders is wel kleur te vinden, bloed bijvoorbeeld, maar de CGI valt op sleutelmomenten nogal tegen.
Het slot is zelfs een behoorlijke misser, maar ook een scène als die met de kwallen valt in het water. Op zich best gaaf, maar neem er dan de tijd voor. Iets wat de film vaker nalaat voor mijn gevoel. De slo-mo's zijn me dan weer te aanstellerig. Net als wat voor de subtekst door moet gaan. Nancy's alone time, haar moeder, eb en vloed; klinkt veelbelovend, maar als je aan de oppervlakte komt met sentimenteel gedoe als flashbacks en iets roepen over vechten, dan heb ik geen zin om daar nog eens in te duiken. Zo is het op beide vlakken wat te lomp om er in op te gaan en er écht iets moois van te maken.
joolstein
Ik kijk vaak voordat ik een review schrijf even naar de regisseur, om te zien wat hij heeft gedaan. En wat ik zag was dat hij vooral standaard vakkundige Hollywood films maakt. Orphan was voor mij een positieve uitschieter. The Shallows doet wat het moet doen en daar is verder natuurlijk niets mis mee. De film ziet er mooi en gelikt uit, helblauwe zeeën, parelwitte stranden, en Blake Lively is de perfecte surfbabe. Verder krijgen we wat telefoonbeelden om de dame in kwestie wat achtergrond mee te geven voordat het afspraakje met de haai kan beginnen. En dan op de juiste momenten komt de spanning in de vorm van die haai. En die zag zeer goed uit. Nu zit Blake Lively vast op een rots en veranderd dan helaas meer en meer in een snotterend wicht dan de stoere vrouw met de surfplank die ze was. En net als de film dreigt in te kakken komt er op precies het goede moment weer wat actie. Hierdoor wordt de film net gered van de ondergang en is de film vooral standaard maar vakkundig gemaakt.
Macmanus
Aardig.
Beetje een platte film. Krijg altijd wat jeuk van die wel heel flauw geschreven drama stukjes in het begin. Dus je moeder is overleden! Dat betekend dat jij gaat vechten voor je leven straks. Als wij als kijker dat niet wisten en je gaat toch vechten voor je leven. Denken we allemaal, waarom eigenlijk? Iedereen weet toch dat je pas wat om je leven geeft als je een dierbare hebt verloren!
Anywho dit obligate hollywood dribbel duurt niet heel lang. Echt indrukwekkend wordt de film daarna niet. Maar de spanning is wel aanwezig. Tempo blijft gehele speelduur aanwezig. De haai is best aardig gemaakt. En de billen en halve boobie short van Lively zijn best geinig. Jaume Collet-Serra weet wat hollywood van hem wil. Het is net wat te tandloos (Ghehe wat een geweldige pun!) om dagen wild van te zijn, maar ook niet vervelend genoeg om heel boos over te worden.
3 kleine sterren. Een echt goede haaien film is eigenlijk niet gemaakt!
NERD
Kwa verhaal, haai, alleen en op het water, deed het me een klein beetje denken aan het prima All Is Lost (3 sterren). Alleen is Blake Lively geen Robert Redford die een film met eigenlijk maar 1 personage kan dragen. Anthony Jaswinski (de schrijver) is ook geen J.C. Chandor (schrijver/regisseur). Nu ik zie dat Jaswinski o.a. ook het pareltje Vanishing on 7th Street op z'n schrijfconto heeft is het mij ook duidelijk waar het gebrek zit in deze film. Het acteerwerk en het script, met name de belachelijke haai. De beelden zijn namelijk wel prima. 1,5 sterren.
hutsekluts
Blake Lively laat na Age of Adaline opnieuw zien dat ze (toch wel) kan acteren. Al laat ik mij misschien met deze kwalificatie toch beïnvloeden door het compensatieverschijnsel: een lekkere meid om naar te kijken compenseert haar acteertalent. Whatever..... fijne ontspanning door een spannend verhaal(tje). Tijdens het kijken kon ik het echter niet laten een vergelijking te maken met Jaws. De spanning die daarin wordt opgebouwd gaat deze film te boven maar regisseur Collet-Serra heeft z'n best gedaan. De witte haai is levensecht en Blake Lively ook
Aardige film over een jonge vrouw die tijdens haar vakantie gaat surfen op een strand in Mexico. Een simpele opzet waarbij de geloofwaardigheid nogal eens in het gedrang komt. Maar de film verveeld geen seconde, is bij vlagen spannend en ziet er vooral mooi uit (zeker niet alleen vanwege de locatie). Blake Lively weet het geheel redelijk in haar eentje te dragen.
Duke Nukem
- 1988 stemmen
Spannend filmpje, mooie beelden, soms inderdaad nogal ongeloofwaardig. Zomaar een grote, witte haai die in volle vaart zwemt met een flare gun schieten (wat deed die flaregun eigenlijk in die boei?), de vrouw die zwaargewond aan haar been sneller zwemt dan de haai, water dat in brandt schiet enz...
Het meest ongeloofwaardig is de eindscene waarbij de haai als een zwarte tientonner recht op de dodelijke anker van de boei afstevent en blijkbaar niet in staat is om net als de vrouw nog tijdig uit te wijken.
Er waren weinig of geen goedkope jump scares in deze film, wat ik alleen maar prijzenswaardig kan noemen. En het is zeker geen straf om 86 minuten naar Blake Lively (of mevrouw Ryan Reynolds) te kijken.
FillumGek
Toch wel een zwak voor dit soort survival-filmpjes. Vanaf de aankondiging was ik zeer benieuwd, al kun je de film vooraf al een beetje uitstippelen. The Shallows weet niet te verrassen, maar met een shitload aan mooie beelden, een angstaanjagende witte haai en een spetterende Lively weet het wel te vermaken.
Vooral het camerawerk waarbij je het surfgeweld van dichtbij meemaakt en diverse keren mee onder water wordt genomen zijn genieten. Helaas zijn de slowmo beelden een beetje overdreven, maar wanneer het perfecte kontje van Blake in beeld komt moet ik ook niet klagen. Goedkoop scoren is het wel, want ruim een uur lang naar Blake in bikini kijken is niet vervelend te noemen. Haar acteerprestatie is voldoende, lijkt me ook een lastige opgave wanneer je zo'n dertien-in-een-dozijn-achtergrondverhaaltje voor je kiezen krijgt, wat totaal niet aanslaat en compleet overbodig is.
De special effects vond ik voldoende, zeker vergeleken met het merendeel van de haaienfilms die uitgepoept worden. De haai was bij vlagen levensecht en had zeker een paar mooie scenes. Erg spannend wil het echter niet worden, mede door de voorspelbaarheid van de film. Er wordt ook onnodig interessant gedaan over het eb- en vloed gedeelte, en natuurlijk is daar de camera met lost footage.
De kill van de haai is erg ver gezocht, maar wel goed uitgevoerd. The Shallows is een filmpje die op voorhand al bijna geen topscore kan krijgen, simpelweg omdat er te weinig gebeurd en vooral te weinig wordt verrast. Toch heb ik zeker niet met tegenzin gekeken, fijne speelduur ook. Cliché, maar vermakelijk. Maar eigenlijk is Blake's lichaam al een reden om hem op te zetten.
ikkegoemikke
“I'm not totally alone.
I've got this little dude, Steven Seagull, here keeping me company.”
Als je als nietig klein zeemeeuwtje meer aandacht trekt dan een flink uit de kluiten gewassen mensenhaai, dan verdien je toch een eervolle vermelding op elk gerenommeerd filmfestival. Nog nooit werd ik zo gecharmeerd door dergelijk pluimage. Een zelfverzekerd, gewond dier en zeker en vast een aangenaam gezelschap. Geen verkeerd woord kwam over zijn snavel. Een mede-slachtoffer in dezelfde levensbedreigende situatie. Steven Seagull was een inventief bedenksel zodanig dat Nancy (Blake Lively) niet het grootste gedeelte van de film tegen zichzelf moest argumenteren. Want geloof me vrij, gezellig keuvelen met de bloeddorstige haai die kringetjes rond haar zwom, stond niet op haar programma.
En dan komen we dus terecht bij het volgende item uit de wereld van de fauna. De 6 meter lange psychotische haai die blijkbaar niet genoeg had aan het rottende kadaver van een walvis. En hem storen tijdens het eten is bij deze carnivoor uit den boze. Deze haai vergelijken met zijn befaamde verwante “Jaws” is iets onvermijdelijks. Anatomisch zal het wel allemaal kloppen. Alleen dat in “The shallows” het over een compleet door een computer gegenereerd exemplaar gaat, terwijl het Jaws model een mechanisch en elektronisch model betrof. Niet dat sharky in deze film nep leek of anatomisch niet klopte, maar toch kreeg je in “Jaws” meer de indruk dat het over een levensechte afgerichte haai ging. Toen ik nog een snotneus was, won ik op de kermis zo’n plastieken mensenhaai wiens bek opengesperd stond, waardoor hij er in mijn ogen (als ukkie) nogal dreigend uitzag. Totdat je hem tegen de grond propte en zijn smoelwerk zich dubbel plooide. Dan zag dit plastieken monster er stukken minder dreigend uit. Eerder lachwekkend. Observeer de ontknoping in “The Shallows” en je zal begrijpen wat ik bedoel.
Tussen al dat subtropisch geweld dartelt het enige menselijke wezen rond in een minuscule bikini. Nancy is een ravissante verschijning die na het overlijden van haar moeder een bezinningsmoment in haar leven nodig heeft. Niets is dan zo leuk om te gaan bezinnen in een Mexicaanse baai waar haar moeder vroeger ook eens rondslenterde. Blake Lively was voor mij een grote onbekende, maar na het zien van haar afgetrainde lichaam en de perfect ogende vrouwelijke lichaamsdelen, ben ik van plan om toch ook eens de films waar ze aan deelnam te controleren. Ik geef het eerlijk toe. Lively liggend op haar surfplank met een camerastand strategisch gericht op haar strak gevormd zitvlak, was een adembenemend zicht. Een pluim voor Collet-Sera om deze film op dusdanige manier te brengen dat mijn aandacht werd afgeleid van deze lichamelijke bekoringen, ondanks dat ze een gehele film in badpak rondloopt. Alle lof ook voor Lively die eigenlijk bijna de gehele film cavalier seul speelt. Geen eenvoudige taak die ze met verve uitvoert. Ook wel een beetje dankzij de superieure medewerking van Steven Seagull.
Op vlak van verhaal stelt het eigenlijk niet veel voor. Exotische blondine surft wat af in azuurblauw water, verandert in de ogen van een reusachtige haai in een hartelijk hapje, verzeilt op een stuk rots te ver van het strand en ook boei. De opdracht is dus om in veiligheid te komen terwijl de hoog intelligente haai in de buurt patrouilleert. Niet echt bijster origineel. Wat rest zijn de beeldschone beelden. Zowel de slow motion beelden van de over subtropische golven scherende surfers, als de onderwater fragmenten zien er subliem uit. Perfecte beelden die zouden passen in een Bounty reclamefilmpje. En dan is er de gestaag oplopende spanning. Het is wachten op het opdagen van de haai, de fatale aanval en de vraag of Lively er in zal slagen om in leven te blijven (weeral een toepasselijk naam) en aan de haai zal ontsnappen. Al bij al veel positieve zaken (behalve het totaal van de pot gerukte einde) in deze film met eenvoudige verhaallijn. Dan blijft voor mij Steven Seagull het briljante hoogtepunt van “The Shallows”.
Gh8st
- 2008 stemmen
Aardig survival filmpje. Eigenlijk een beetje een mengelmoesje van films als 127 hours, All is Lost en Jaws (of misschien gewoon elke film met een haai erin). Daarnaast zit er nog een stukje drama in, maar dat verhaaltje vond ik verder niet zo sterk. Ze gaan in het survivalgedeelte vervolgens wel een beetje over the top. Zeker rond het einde. Waardoor ik het geheel toch weer wat minder serieus neem.
De film is in ieder geval wel mooi geschoten waarbij de omgeving natuurlijk helpt. Blake Lively is daarbij ook niet verkeerd om te zien, maar weet verder ook gewoon overtuigend te acteren.
Jammer dan weer dat de CGI iets te duidelijk CGI is, maar daartegenover staan dan weer de real life acteerprestaties van wereldacteur Sully "Steven" Seagull.
Zeker geen topper maar ik heb niet verveeld zitten kijken.
Een welkome aanwinst binnen het karige genre van de kwalitatief goede haaienfilm, al schiet dit werkje herhaaldelijk tekort. Vooral het onnodige gebruik van opzichtige CGI, met name tegen het einde van de film, doet behoorlijk afbreuk aan de spanning. Gelukkig staat daar een reeks geslaagde intense momenten tegenover. Blake Lively is daarnaast goed gecast in de hoofdrol. Uiteindelijk duidelijk geen Jaws of zelfs The Reef, maar best oké.
Kondoro
The Shallows
Voor The Shallows ga ik het niet al te lang bespreken want als ik eerlijk mag zeggen: de film was niks aan. Maar, wat maakt de film dan goed. Laten we beginnen bij de prachtige natuurbeelden die The Shallows te bieden heeft dat is dan vooral alleen het strand met de zee en de tiet-vormige bergen, zo werd mij dat verteld door de film. Een mooie hoofdrolspeelster, wat een prachtige vrouw en ook nog eens op het eind een paar goeie shots van haar kijkend naar de zee. Toch vond ik de film soms ietwat te traag, spanning opbouwen kon ik zelf niet echt vinden in deze film.
Toch zijn er zeker wel wat scenes waarvan ik dacht: “dit is gaaf!”. De scene dat ze aangevallen word is prima maar, ik vond in alle scenes waarbij de haai aanviel dat de film te weinig liet zien. Er kwam een dronken man bijvoorbeeld naar haar surf bord toe gezwommen. De man werd duidelijk aangevallen door de haai maar, dat krijgen wij niet te zien. Als de film deze scenes herkenbaar liet dan zou ik hem gaver vinden maar, er gebeurd soms gewoon net iets te weinig.
Qua verhaal vond ik de film prima. Blake Lively (oef) gaat naar de baai van haar moeder, haar moeder was daar ooit geweest en zij wou nou wel eens kijken daar, en besloot om te surfen. Tijdens het surfen kwam ze twee mannen tegen, toen zij nog een keer ging en hun weg gingen kwam de haai op haar af, ze was blijkbaar in zijn voeder gebeid gezwommen, een dooie walvis. Na haar aanval en een wond rijker haar been kwam ze terecht op een klein rotsen-eiland aangezien het eb was. Na een aantal ontspanning pogingen word ze gered, eind goed al goed.
Hoewel de film toch niet zo saai was, was de zit ook niet al te fijn, dubbele gevoelens voor toch wel een redelijke film.
DVD-T
Mooi plaatjes, wat bloed en een enkele toffe scene. Helaas verder behoorlijk "shallow"
De film wil graag meer zijn dan de zoveelste "Shark Attack" film. Er wordt getracht meer diepgang in het verhaal te brengen dan andere haaien films. Dat komt niet helemaal goed uit de verf, want vanaf het eerste moment als Nancy in het water gaat verandert de film in een redelijk standaard maar toch wel vermakelijk survival filmpje. En vanaf de aanval wordt de film wel wat beter. Al zijn sommige scenes behoorlijk overbodig. Verder zitten er een aantal erg goede momenten in de film. De spanning is soms erg goed aanwezig. Vooral geholpen door de fijne score van Marco Beltrami. Verder kent de film enkele erg mooie shots en blijft het een genot om naar die blauw/groene zee te kijken. Erg jammer dat de haai er in de climax wel erg CGI uitziet. Haalt toch wel heel veel van de spanning weg.
Vermakelijk. Maar niet de topper waar ik op gehoopt had.
Simpele haaienfilm.
Lively alleen op een kloeke rots, een haai die haar weg naar het strand afsnijdt, een meeuw die haar noodgedwongen gezelschap moet houden. Daarmee heb je deze film wel zo'n beetje samengevat. Dat je daarmee amper aan 90 minuten raakt mag duidelijk zijn, vandaar dat er wat randdrama bijgetrokken wordt. Wat gezemel over Lively's moeder en haar onafgemaakte studie, wat mij betreft hadden ze de film gewoon 20 minuutjes korter mogen maken, maar daar zijn bioscopen ongetwijfeld niet zo blij mee.
Lijvige intro in ieder geval. Het duurt even alvorens de haai in beeld komt, maar eens in beeld is hij niet meer weg te denken. Wat volgt is een dik uurtje aan narrow escapes en dappere pogingen om te overleven. Lively krijgt het hier zwaar te verduren (en ziet er uiteindelijk ook stevig gehavend uit), maar naarmate de film vordert wordt het toch wat te belachelijk. Vooral die scene met de kwallen kan eigenlijk echt niet voor een film als deze.
Als simpel vermaak weet de film zich nog net staande te houden, mede dankzij de mooie omgeving en wat interessante toevoegingen (de walvis en de meeuw), maar veel meer hoef je van deze shark attack film niet te verwachten.
Filmkriebel
De woedende haai in de prachtige baai
Ik heb me echt goed vermaakt met deze film, en op het vlak van suspense valt hij goed mee. Eigenlijk meer een survival film, waarbij een individu zich met de middelen voorhanden moet behelpen om uit een benarde situatie te raken. Een echt verhaal is derhalve bijzaak en voor mij hoefde meer plot zeker niet. Mooie surf- en onderwaterbeelden en Blake Lively's pijn en hulpeloosheid zijn indringend. Er kwam ook heel wat knap Visual FX werk bij kijken. De digitale haai is voor rekening van een Zweeds bedrijfje, Important Looking Pirates en de surfprestaties van Blake zijn het gevolg van digitale gezichtsveranderingstechnieken... Niet van het ambachtelijke niveau van Jaws, maar als moderne variant zet het de standaard!
Halcyon
Ontiegelijk slechte genrefilm die de ongeloofwaardigheden opstapelt, ondanks het goede begin waarin de adembenemende natuurpracht in beeld wordt gebracht. Daarnaast kunnen de gebrekkige digitale effecten anno 2016 echt niet meer door de beugel. Beide elementen zorgen ervoor dat de finale veeleer lachwekkend en ergerlijk is dan spectaculair. Het boeiende aan dit soort overlevingsfilms blijft evenwel de projectie op de kijker: je blijft je tijdens elke scène afvragen hoe je zelf in een gelijkaardige situatie zou reageren.
Ik begrijp niet echt de negatieve kritieken op deze film. Blijkbaar wil men toch meer haai en spektakel of wordt elke haaienfilm al bij voorbaat afgeschoten omdat er nooit een 2e Jaws zal komen.
Ik wil deze film niet vergelijken met Jaws, maar je kan er ook moeilijk om heen. Alsof je een nieuwe dinosaurusfilm zou maken en nooit durft te denken aan Jurassic Park. Het is wel zo dat van alle haaienfilms die er gemaakt zijn (Deep blue sea, Sharknado, Open Water, Shark Attack, Shark night, ...) dit de eerste haaienfilm is die ook maar in de buurt van Jaws komt. De intro is misschien wel lang, maar Jaws nam evengoed zijn tijd. De haai zelf blijft vrij ver uit beeld gelukkig, zodat er veel suggestie is, en als hij in beeld komt is het geloofwaardig gedaan.
De film is dan ook op de eerste plaats een overlevingsfilm en geen avonturenfilm of actiefilm. Na de intro wordt de spanning mooi opgebouwd en behouden, omdat het kwestie van overleven is. En geen aftelrijmpje van een handvol personages die 1 voor 1 het loodje leggen zoals gebruikelijk in horrorfilms. Ook geen liefdesaffaire of grote explosies.
The Shallows is beter dan de meeste mensen hier zullen vinden, maar kan ook niet tippen aan de enige echte Jaws. The Shallows is daarvoor net iets te licht qua omvang met een te lange intro en te weinig bochten in het verhaal om verrast te blijven. De spanning maakt gelukkig veel goed. En de grote troef is natuurlijk Blake Lively die sterk bezig is. En qua overleving een betere prestatie neerzet dan Leonardo DiCaprio in The Revenant. Maar aan zo'n beeldje moet je als jonge actrice in godbetert een haaienfilm, niet eens aan denken. Helaas...
Diederik58
De aantrekkelijke Blake Lively acteert prima in deze film. Haar tegenstander is een computerhaai.
Een verhaal met weinig inhoud. Veel onzinnige avonturen en domme acties. Gewoon zonder te veel pretenties gaan kijken en dan is de film leuk onderhoudend voor een druilige zondagmiddag.
Noodless
Clapboy schreef :
Alles was goed gedoseerd en er zaten genoeg beelden en scenes in met het beest.
Ook de actiescènes waren spectaculair te noemen en het was ook nog eens erg goed geacteerd.
Mee eens. De negatieve puntjes die hier soms worden aangekaart zijn toch wel vergezocht ( denk aan de clichés en continuïteitsfouten ). Dan kun je heel veel films al op voorhand gewoon neersabelen. De uitwerking van de slotscène is heel spannend, maar de climax ervan is overdreven en te gemakkelijk. Blake Lively is sterk in haar rol en weet overtuigend de hele film te dragen. 7,5/10
Metalfist
I've got this little dude, Steven Seagull, here keeping me company
Het lijkt wel alsof elk decennia verplicht is om op zijn minst één iconische film rond surfers/duikers op de kijker los te laten. In de jaren '90 kregen we Point Break voorgeschoteld met flink wat testosteron op een surfbord, in de jaren 2000 deed Jessica Alba heel wat tienerharten sneller slaan in haar bikini en in dit decennium doet Blake Lively met The Shallows een gooi naar de titel. Waar die eerste twee films nog misdaad als tweede belangrijke factor hebben, grijpt The Shallows terug naar zo'n andere waterklassieker: Jaws.
Dat hersenspinsel van Steven Spielberg blijft na al die jaren nog altijd overeind staan, maar het mag gezegd worden dat de haai die Nancy tergt toch wel erg dicht in de buurt komt. Regisseur Jaume Collet-Serra verstaat dan ook zijn vak en beseft dat hij het beest niet te veel moet laten zien. Je wordt als kijker meegezogen in de ervaring van Nancy en wanneer zij de haai niet ziet, dan zie jij hem ook niet. Juist deze suggestie zorgt voor een paar leuke schrikmomenten, maar de haai zelf ziet er bovenal ook nog erg degelijk uit. In ieder geval één van de meest geloofwaardige CGI haaien die ik tot nu toe heb gezien. Verder is dit een film die qua opbouw ook wel goed werkt. Doordat The Shallows zijn monster niet meteen te grabbelen gooit, blijft de spanning hoog. Meer zelfs, na een kleine teaser wordt er zelfs rustig de tijd genomen om Nancy zelf wat te ontwikkelen. Het blijft een ietwat cliché personage, maar hetgeen Collet-Serra en zijn crew op het scherm toveren.. Een handvol van de indrukwekkendste surfscènes/nauurscènes die ik al in een volbloed film ben tegengekomen. Je zou zo meteen zelf op een surfboard willen kruipen, althans toch tot het moment dat de haai op de proppen komt.
Het was eigenlijk dankzij de voldoening die Blake Lively bij haar man, acteur Ryan Reynolds, ten tijde van Buried zag dat ze besloot om ook ooit eens voor een rol te kiezen die ze helemaal zelf moest dragen. Met The Shallows is die rol er eindelijk gekomen, want met uitzondering van een gigantische haai en een zeemeeuw heeft Lively niet veel volk om tegen te praten. Ik blijf het dan ook knap vinden dat je als acteur/actrice een film dan zo boeiend kunt houden en Lively slaagt met vlag en wimpel. Sowieso ook wel fijn om de actrice te zien aftakelen. Deze keer dus eens geen schone deerne in nood die zelfs na ettelijke uren in het water nog geen spatje verbrand is of natte haren heeft. Goede keuze ook wel om dit niet te lang te laten doorgaan. Je voelde dat de ideeën wel wat op waren aan het geraken, maar die laatste confrontatie blijft toch indrukwekkend.
Nu moet ik toegeven dat ik sowieso wel fan ben van Blake Lively. Blijft één van de mooiste actrices in het huidige Hollywood, maar ze weet de laatste tijd ook wel wat leuke rollen uit te kiezen. The Shallows is dan ook beter dan de standaard haaienfilm (Sharknado, Open Water, Shark Attack, ...) die we in de nasleep van Jaws hebben gekregen. Dat, en een uitstekende Lively zorgt gewoon voor net dat beetje extra waardoor de film zijn genre overstijgt.
pmeester
Ik sluit mij helemaal aan bij metafist en had het niet beter kunnen verwoorden. Waanzinnig knap als je met maar een aantal "onderwerpen" een hele film boeiend kunt houden. En Blake verdient een oscar wat mij betreft. Een film in je eentje dragen en ook nog overtuigen kan lang niet iedereen. Ben met samengeknepen billen aan de film begonnen en ge-eindigd met zweet op mijn voorhoofd. Klasse deze film die met gemak het Jaws niveau haalt. Een dikke 4.
darkknight
Ondanks de vele lovende recensies die hierboven staan, vind ik dit een matige horrorfilm die op geen enkele manier in de buurt komt van all time klassiekers als "Jaws", in die zin doet de film zijn naam eer aan en blijft vooral erg oppervlakkig, de geringe characterbuilding kon totaal geen indruk op mij maken, voor mijn part had ze het niet overleefd. Lively stoort echter niet met haar acteerwerk en is wat dat betreft goed gecast voor deze rol.
Vanwege enkele goed geplaatste schrikeffecten, een redelijke CGI en uiteraard "Steven Seagull" toch nog 2,5 ster. Verder een film die ik snel ga vergeten.
N00dles
De toon die aan het begin van de film wordt neergezet is nogal vreemd. De verzadigde kleuren, de slow-mo surfmoves, de drone-shots van een witstrand met azuurblauwe zee; het heeft nog het meeste weg van een kruising tussen een Sunweb-reclame en een O'Neill promovideo. Gemiste kans om aan spanningsopbouw te doen. In plaats daarvan worden we getrakteerd op wat vrouwelijke rondingen van de knappe Blake Lively, die het als hoofdrolspeelster zeker niet slecht doet (jammer alleen dat ze een vrij naïef en dommig personage speelt).
De film begint pas echt op gang te komen als ze het drijvende karkas van een walvis tegenkomt. Hoe het kan dat zij (of die surfdudes) dat enorme beest niet eerder hebben gezien, is een raadsel, maar als ze besluit ernaar toe te zwemmen krijgen we voor het eerst te maken met de haai.
Onder een vergelijking met Jaws kan men natuurlijk niet onderuit; de haai ziet er in The Shallows een stuk beter uit (goede cgi) maar in tegenstelling tot Jaws, die al met zijn iconische tune de spanning wist op te bouwen, weet deze film dat spanningsniveau niet te bereiken.
Ste*
- 2073 berichten
Man, wat trek ik dit soort films toch slecht. Ik kan veel te goed meeleven, waardoor het voor mijzelf ook een 90 minuten lange beproeving wordt. Zélfs als een film niet heel goed is, zoals deze. Want er valt wel behoorlijk wat op aan te merken. Met name dat er ongeloofwaardig veel erge dingen gebeuren, en dat dingen regelmatig behoorlijk belachelijk zijn, vooral alles rondom de haai (hoe ze zijn rondje gaat timen, alsof zo'n beest als een computerfiguur keurig hetzelfde rondje zwemt. En hoe die dronken vent doormidden gebeten werd dat was eerder nogal lachwekkend).
Best spannend hoor, en wel aardig gemaakt, vooral de haai was wel oke. Maar verder ook niet echt heel serieus te nemen.
K. V.
Deze film eens bekeken en 'k vond het een vermakelijke film. Een entertainende film die niet verveelde en heb zelf af en toe eens moest lachen.
De cast deed het niet slecht en verder zag de film er prima uit.
Het was wel een leuk filmpje en toch wel de moeite om eens gezien te hebben.
Imane10
The shallows
"What is this island called"
"- If I tell you, I must kill you"
Typisch zee filmpje vol met cliches, maar ach,zolang er een vrouw met the looks in speelt is dat al een bonus punt. Voor een horror had ik het meer bloederig verwacht maar het voorzichtig Amerikaans sfeertje had de film onderworpen. Ach, ik had niet anders verwacht.
Hoewel de spanning er soms wel degelijk in zat deed het hem bij mij niet echt. Ik vond de personages niet echt serieus overkomen. En het verhaal toch net iets voor de hand liggend. De film had een aardige start, het werd redelijk en eindigde...matig. Verder was het ook onduidelijk hoe de haai plotseling terecht kwam op het 'naamloze eiland'. Wat me bij bleef was dat ze bij het filmpje die ze terugspoelde om in te zoomen een soort antenne zag bij de mond van de haai, waarop ze toen zei : 'someone got you'. Ik snap de toegevoegde waarde er niet van. Het was een beetje vaag naar mijn idee.
De film heeft iets te veel weg van "open water" dat het bijna een afkijkertje lijkt,not a big deal. Maar goed, ik vond het 50/50. Het was een filmpje die je wilt zien omdat hij in de spotlight stond. Maar was de film het kijken waard?Mwah,hij was niet om over naar huis te schrijven en ook niet voor herhaling vatbaar. Voor nu een mager zesje.
Brent B
Zeer sterke thriller. Best niet vergelijken met Jaws, want dan verliest The Shallows uiteraard. Toch moet ik zeggen dat het een waardige opvolger is die een nieuwe generatie mensen bang maakt van de zee
Want daar draaien haaienfilms toch meestal om, niet?
PS: Pluspunten voor Stephen de meeuw! Dat beest heeft erg goed geacteerd!
Aapje81
Bijzonder geslaagd uitstapje van Jaume Collet-Serra na al zijn Liam Neeson films.
The Shallows is een van de beste haaienfilms tot nu toe. De film wordt rustig opgebouwd en is bijzonder sfeervol te noemen. De mooie beelden dragen daar zeker aan bij maar het is vooral Blake Lively die hier haar beste rol speelt. Ze slaagt erin om de film alleen te dragen zonder dat het melodramatisch of kitscherig wordt. Naast haar indrukwekkende fysiek, waar de regisseur dankbaar gebruik van maakt, is Lively bovenal een goede actrice.
Verder zit er meer dan voldoende spanning in de film en is de haai toch wel indrukwekkend. Natuurlijk is er van alles op deze film aan te merken maar ik heb de lekker korte filmduur volledig in spanning gezeten en het vleugje humor droeg zeker bij aan een aangename kijkervaring.
Maar bovenal was dit de grote Blake Lively show. Haar fysieke prestatie en acteerwerk waren zeer indrukwekkend.
Zeer goed
P.S. Bijna vergeten. De meeuw was fantastisch. Hoop in de toekomst meer van hem te zien.
LOTR-lover
Ik had wel wat meer verwacht van The Shallows. Eigenlijk puur door de trailer, die ik erg tof vond en waar de spanning vanaf droop. Dat gevoel had ik niet tijdens de film, eigenlijk werd het nooit echt ontzettend spannend. Ook zaten er echt teveel fouten in de film om 'm een voldoende te geven. Ondanks het feit dat ik Blake Lively prima vond acteren verder.
5/10 (IMDB)
Decec
Een goede drama/horror/thriller film...
Prima en spannend verhaal...
Prima acteerwerk...
Onrustig camerabeweging (af en toe)...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...

Blake Lively verdwijnt van Netflix: 'The Shallows' nog maar kort te zien

In de ban van 'Under Paris'? Met deze haaienfilms blijf je nog even lekker in de sfeer

Veronica komt in mei met recordaantal films en televisiepremières

An Inspector Calls

Split
Horror, 2016

The Infiltrator
Misdaad / Drama, 2016
mexicostrandsurfereilanddierlijke aanvaloverlevingschepselyoung womanhaaigreat white shark gevangenanimal horrorprey