• 9.373.984 stemmen

Geregisseerd door: Gerald Kargl

Met onder meer: Erwin Leder, Rudolf Götz en Silvia Rabenreither

Gesproken taal: Duits

Plot Angst

"Based on a true story."

Een jongeman die in het verleden zijn moeder heeft omgebracht, wordt ontslagen uit de gevangenis. Opnieuw voelt hij die onstilbare drang om te doden. Hij gaat op zoek naar een afgelegen huis, maar niet veel later keren de bewoners terug. Het begin van een sadistisch spel.

brucecampbell

zeer goede thriller! prachtige camerabewegingen en een ijzersterke rol van ERWIN LEDER!

Halcyon

Wanneer Buttgereit Angst voor het eerst zag op een festival in ’94, vond hij dit werkje van de totaal onbekende Gerald Kargl op zowat alle vlakken beter dan zijn eigen Schramm dat exact 10 jaar later verscheen. Als statement kan dat tellen!

Erwin Leder, die hier meteen een dijk van een acteerprestatie neerzet, moet zowat de enige factor van bekendheid zijn in deze undergroundproductie. Veel dialoog valt hem nochtans niet te beurt, want daar zorgt de constant aanwezige voice-over voor. Maar toch heeft Leder genoeg vrijheid om zijn karakter met alle mogelijke visuele kunstjes gestalte te geven; i.e. een onvergetelijke lugubere en chaotische blik die op zijn aangezicht af te lezen valt.

Gedreven door een onstilbare drang om te doden trekt hij erop uit, nog geen dag nadat hij ontslagen is uit de gevangenis waar hij zat voor, of wat dacht u, een verleden als moordenaar. Vanaf dit moment wordt de toon van Angst beschrijvend, zowel in woord als in beeld. Alles verloopt zeer traag, maar door de macaber getinte inhoud van de voice-over en energiek camerawerk met onvoorstelbare cadrages en standpunten, wordt een hallucinant beeld opgehangen van de taferelen die zich in een afgelegen huis in het bos afspelen. Verwacht geen splatterfestijn, maar wel onverwijld sadisme jegens hulpeloze slachtoffers.

Thematisch gezien kan je Angst probleemloos naast grote broer Henry plaatsen, al moet je met vergelijkingen sowieso oppassen. Zeker is wel dat Angst vooral uitblinkt in visuele flair terwijl Henry een stuk grimmiger is en inhoudelijk veel sterker in mekaar zit. Michael Rooker is dan ook net dat ietsje overtuigender dan een verder uitstekende Erwin Leder. Of met andere woorden, Angst mist inhoud. Maar dat is tegelijk ook het succes van deze film, want door zijn voyeuristische stijl ben je als kijker als het ware constant aangewezen op de protagonist, hetgeen identificatie met “het goede” onmogelijk maakt. Een verweesd en verontrust gevoel zou na afloop de kijker moeten bekruipen, maar daarvoor is de aanpak te hysterisch en niet koelbloedig genoeg. Realistisch of niet, het werkt helaas niet voor de volle honderd procent.

Wel verdient deze serial killer flick meer aandacht dan met zijn beperkte cultstatus momenteel het geval is. Op bepaalde vlakken vernieuwend en op andere ongeëvenaard is Angst een bijna volwaardige Europese tegenhanger van het Amerikaanse Henry: Portrait of a Serial Killer.

avatar van Doom

Doom

Zeer sterke recensie Halcyon. Klinkt veel belovend, net zoals het gemiddelde op IMDB. Enig idee waar ik deze film vandaan kan halen?

brucecampbell

bij chainsawvideo.com kun je hem kopen.

schitterende film!

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

"Angst" is een film met een reputatie. Immers is Oostenrijk niet het eerste land waar je aan denkt als je aan seriemoordenaarsfilms denkt, of exploitatiefilms. Verder zou vooral de vorm indruk maken door de vele camerafoefjes en opvallende kadreringen en montage. Voeg daaraan toe de stempel van goedkeuring door arthouse-lieveling Jörg Buttgereit en het is een 'must see' voor elke genreliefhebber.

Het begint aardig met een vanuit de hoogte langzaam neerdalende camera. We maken kennis met een jongeman die uit de gevangenis wordt vrijgelaten. Zijn monotone voice-over legt veel uit, teveel, en gaat gauw irriteren. De originele versie van "Blade Runner" van Ridley Scott, "Badlands", en "Europa" van Lars von Trier hadden voice-overs die voornamelijk ingezet werden als sfeermiddel. En daar werkten ze. Bij "Angst" helaas niet.

Voeg daaraan toe dat de op zich aardige en slimme cameratruckjes na een kwartier zich ook al gaan herhalen en je blijft zitten met een eindeloos lang durende film die alleen maar erg vervelend wordt om naar te kijken. Te weinig materiaal om de spanningsboog vol te houden. Te veel opslachtig geëxperimenteer met vorm. Teveel van alles dus eigenlijk. En dus blijft de kijker uiteindelijk zitten met teveel niets.

avatar van Wouter

brucecampbell schreef:

bij chainsawvideo.com kun je hem kopen.

schitterende film!

Met ondertiteling?

Halcyon

Neen, maar zo erg veel wordt er niet gezegd. Het gaat vooral om het visuele .

avatar van Johan1

Johan1

Deze film had beter een half uur kunnen duren.

Het grijze kleurgebruik, de camerabewegingen, de composities, de camerastandpunten: allemaal zeer indrukwekkend. Gaspar Noé noemt Angst een inspiratiebron en dat blijkt. Helaas is het verhaal niet veel en de editing, de muziek en het acteerwerk (op Leder na) ronduit slecht. Teveel uitgesponnen idd.

avatar van Fikret8

Fikret8

Grootste inspiratie geweest voor de films van Gaspar Noé.

2 trailers van Angst: trailer 1 | Trailer 2

avatar van zombie

zombie

Zeer realistische blik in de gedachtegang van een gestoorde psychopaat. Dit is grotendeels te wijten aan de waanzinnige acteerprestaties van Erwin Leder in de rol van de psycho, die al snel laat blijken dat hij maar voor 1 ding op aarde is....zijn zieke fantasie laten botvieren op de mensheid. De voice-over geeft een extra dimensie aan de film, waarbij gebruik is gemaakt van de getuigenissen van seriemoordenaar Peter Kürten aka Der Vampir von Düsseldorf (iMDb). En dan is er nog de vervreemdende soundtrack van Klaus Shultze, die het geheel een onprettige sfeer geeft.
Het verhaal is trouwens gebaseerd op een deel uit het leven van psychopaat Werner Kniesek en volgt het vrij gedetailleerd (behalve dat de hond een kat was die ook werd vermoord ).

brucecampbell

Ik ben blij om te zien dat er nog mensen zijn die deze film kunnen waarderen!

avatar van zombie

zombie

Ik denk wel dat enige voorliefde voor het genre gewenst is...

avatar van klute89

klute89

Is de acteur die de psychopaat speelt in deze film niet dezelfde acteur die in Das Boot de machinist speelt?

Ze lijken best veel op elkaar.

Erwin Leder, ja.

avatar van klute89

klute89

Halcyon schreef:

Erwin Leder, ja.

Ah, okee het was in iedergeval een goede keus van de regisseur van Angst. Leder is er geknipt voor.

avatar van niethie

niethie

Anstaanjagende maar facinerende kijk in de geest van een seriemoordenaar, de film heeft (zoals Halycon al zei) overduidelijk als invloed gediend voor het latere Henry: Portrait of a Serial Killer en ook in de films van regisseur Gasper Noe zijn er invloeden van terug te vinden. De manier waarop de camera de man telkens volgt is echt subliem gedaan, je staat er als kijker als het ware zo dichtbij dat het je gewoon doet schrikken. Ook de onheilspellende en paranoide sfeer in combinatie met de soundtrack en de- griezelige (lege) locaties was geweldig. Plus hoofdrolspeler Leder zet een geweldige rol neer. Doodzonde dat de film zo onbekend en ondergewaardeerd is.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Hallo beste Moviemeter bezoekers, kan iemand mij aan deze film helpen, wil hem meer dan graag zien.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Een tegenvaller en dat zeg ik niet met plezier. Angst is een voorbeeld van hoe je enorm veel potentieel deels om zeep helpt. Angst wordt geweldig in beeld gebracht, Leder zet zeer overtuigend een geesteszieke neer en de soundtrack is werkelijk fantastisch, maar wat is deze film verder leeg zeg. Een scenario om van te huilen en extreem oppervlakkige slachtoffers werken een klassieker naar de middelmaat. Op psychologisch vlak valt er een hoop te analyseren aan het gedrag van het personage van Leder, maar alleen tegen het eind had dit enig effect op mij, wanneer hij als een sensatiebeluste idioot tekeer gaat. Misschien dat eerdergenoemde elementen bij herziening verdreven worden en ik meer kan halen uit het audiovisuele en psychologisch aspect. Ik hoop het ten zeerste, want Angst heeft het in zich de europese tegenhanger van het meesterwerk Henry: Portrait of a Serial Killer te worden.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Toch een halfje erop. Film blijft hangen.

Zie ook: Cult Movies Reviewed - cultmovies.blogeiland.nl

avatar van Brakeburner

Brakeburner

dutchtuga schreef:

Helemaal mee eens! Hier kan ik weinig aan toevoegen, maar toch ga ik het doen!

Het is al deels aangehaald, ik kom er nog even op terug:

"Angst is een meesterwerk want..."

- De cameravoering is echt ongelooflijk goed en bevreemdend gedaan (Dacht soms zelfs dat er iets mis was met mijn scherm: die trillingen!!!),

- De soundtrack is enorm retro en gedateerd: maar net dat geeft de film nog extra kracht!

- Het startconcept vind ik sterk: een psychopaat die hervalt in zijn daden vanaf minuut 1 na vrijlating...

- De eindscene is echt de eindscene van een meesterwerk... jammer genoeg...

"Angst is GEEN meesterwerk want..."

Het middendeel van de film is echt vrij leeg en inhoudsloos (op enkele "voice-over-quotes" na). En dat is jammer, heel jammer...

Misschien liggen ergens in een kelder nog wat "deleted scenes" die het geheel wat naar boven kunnen krikken... Ik vrees ervoor!

Een 3,5

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

De IMDB score is ook zeer hoog. 8/10 , amai.

avatar van krizl

krizl

straks is bekijken, review volgt...

avatar van erik1677

erik1677

In tijden niet zo n verontrustende film gezien.

na het zien van deze prent blijf je gewoon achter met en zwaar onbehagelijk gevoel.

Echt een topper in zn genre dus.

De muziek,voice over,kamerawerk en het acteerwerk,het is allemaal in orde.

Zwaar macaber

DwarreI

Heel benieuwd naar deze film, Gaspar Noe zegt dat zijn films erg door Angst zijn beïnvloed.

avatar van Boeikens

Boeikens

Matig.

Angst?

Goed, het doel van de psychopaat, trouwens goed vertolkt door Leder, is angst op te roepen bij zijn slachtoffers maar voelbaar is dit nergens. Het wat dun verhaaltje blijft zonder spanning en redelijk sfeerloos.

De nogal amateuristische cameravoering biedt soms wat betere effecten maar maar die monotone voice-over begon op den duur wat op m'en zenuwen te werken. Hier had ik liever toch wat 'sprekende' acteurs gehad.

De smaak voor deze film loopt blijkbaar sterk uiteen, goed of niet goed, mij kon hij niet echt bekoren...

'amateuristische cameravoering'

Volgens mij heb jij niet zoveel kaas gegeten van cinematografie.. Ik heb slechts enkele minuten van deze film mogen aanschouwen en daar likte ik mijn vingers al af bij het camerawerk.

Ik raad je wat monotone voice-overs betreft trouwens vooral af om Gaspar Noes's Seul Contre Tous te bekijken

Is dood, kan de dvd hier nergens van vinden, wie helpt me?

DwarreI schreef:

'amateuristische cameravoering'

Volgens mij heb jij niet zoveel kaas gegeten van cinematografie...

Ik had zelf geen zin om er op in te gaan, maar 'k ben blij dat iemand het toch gedaan heeft. De cameravoering is net datgene wat de film zo goed maakt. Door de aparte camerastandpunten en cadrages wordt een bevreemdend effect nagestreefd. De wansmakelijke en gestoorde leefwereld van de moordenaar wordt zo bijgestaan door de beeldtaal. Een klassieke truc die hier feilloos wordt toegepast.

Is dood, kan de dvd hier nergens van vinden, wie helpt me?
Chainsawvideo.nl is er inderdaad mee opgehouden. Bij Amazon.de kan je hem kopen voor €10,99.

avatar van Vascago

Vascago

Behoorlijk grimmig filmpje met een geweldige rol van Erwin Leder. De manier van filmen en de soundtrack zorgen voor een kille sfeer. Mooi dat je de film vanuit de ogen van de psychopaat te zien krijgt. De voice-over werkt op zich prima, maar toch had er van mij wel iets meer tekst in gemogen.

Dankjewel Halcyon