Killer's Kiss (1955)
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Frank Silvera, Jamie Smith en Irene Kane
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Plot Killer's Kiss
"Her Soft Mouth Was The Road To Sin-Smeared Violence!"
Bokser Davy Gordon treedt op wanneer danseres Gloria Price aangevallen wordt door haar baas en geliefde Vincent Rapallo. Davy en Gloria krijgen iets met elkaar, iets dat Rapallo erg hoog zit, zo hoog zelfs dat hij opdracht geeft om Davy te laten vermoorden. Een vriend van Davy is echter degene die vermoord wordt, en Davy en Gloria besluiten te vluchten om voor eeuwig uit Rapallo's handen te blijven.
Vincent Rapallo
Landlord
Taxi Dance Lady
Mza
- 1924 stemmen
De film heeft een lekker tempo en duurt ook vrij kort daarom lijkt het of ie na een half uurtje alweer afgelopen is. Maar dat betekent ook dat ik me kostelijk vermaakt heb. Er zitten prachtige beelden van New York in en het acteerwerk is ook erg goed. 4*
tovenaar
Aardige Kubrick. Leuk om een keer gezien te hebben, maar niet echt speciaal zoals vele andere Kubrick's.
De film verveelt niet, maar dat komt waarschijnlijk ook door de korte speelduur. Het verhaaltje is misschien iets te simpel voor een langere film. De eindscene in de poppen-fabriek is wel heel erg leuk gedaan.
edit: half sterretje extra voor het "licht-werk".
Boule
Laten we dit maar beschouwen als een goede opwarmer voor de rest van de carriere van Kubrick!
Goodfella
Lekker filmpje. Hele mooie plaatjes van de stad (Manhattan, eat your heart out) en een gave achtervolging met afsluitend gevecht aan het eind.
3,5 sterren, Kubrick rules
Niet onaardig. Het scenario is niet boeiend, maar er wordt wel het maximale uitgehaald. De beelden van New York zijn een sterk punt en er zitten vaak leuke vondsten en grappige scenes in de film. Met name de eindscene was goed. Maar de film was vermoedelijk in de vergetelheid geraakt als een andere regisseur hem gemaakt had. Het acteren komt niet boven de middelmaat uit.
Dit was voor mij de laatste van de normaal verkrijgbare Kubricks. En ik vond het veruit de minste van het hele rijtje.
titan
Weinig bijzondere film waarbij (op het gebruik van licht en donker en de eindscene wellicht na) niets erop wijst dat we hier te maken hebben met het werk van een later genie. 2,5*
Da Jando
Vermakelijke film met een leuk plotje. Er wordt ook mooi gebruik gemaakt van spiegels en licht, viel me op. Zijn die achtervolgings scnenes (via de brandtrap het dak op, vluchten in een doodlopende straat) later niet veel nagedaan van deze film? Of was dat al van nog eerder?
De scene tussen de etalagepoppen was ook erg leuk. Wat mij betreft had de film één minuut eerder af mogen zijn. Ik heb het niet zo op dit soort happy ends
Maar al bij al een 3,5*
Freud
Ik heb deze film vorige week voor de tweede keer gezien, in het filmmuseum in Antwerpen, samen met twee korte documentaires van Kubrick (kortfilms van Kubrick!!! Stel u mijn enthousiasme voor toen ik dat had ontdekt!)
Eén ging over een priester in Mexico die zo'n grote parochie had dat hij met een vliegtuig van kerk naar kerk moest vliegen, was vooral erg leuk vanwege de belachelijke verteller. Die priester heeft nog live in de documentaire een ziek babytje gered door het met zijn vliegtuig te gaan halen bij de moeder (die alleen thuis was, haar man was gaan werken
) en dan naar het vliegveld te brengen waar een ambulance stond te wachten. Waarna die verteller zei: 'It might seem an adventure, but for this Padre it's just an ordinary working day' en ik ging eraan
De tweede documentaire ging over een bokser, en vooral over de verveling en de zenuwen die hem een hele dag teisteren als hij 's avonds een wedstrijd heeft. Dat was wel leuk, maar de wedstrijd zelf was echt stom, die in Killer's kiss was veel spannender. Maar dat was wel interessant, er waren zeker vijf shots in Killer's kiss(de bokser voor de spiegel, een beeld van het gevecht van onderuit, enz.) eigenlijk gewoon letterlijk uit die tweede documentaire overgenomen. Dus zelfs Kubrick, de man die zelfs nooit twee keer in hetzelfde genre filmt, heeft zichzelf herhaald in het begin!
Over Killer's kiss: het is natuurlijk maar een klein filmpje, maar het is erg charmant en vooral schitterend gefilmd (net als die docu's trouwens, was ik nog vergeten: Kubrick heeft ze eigenlijk enkel gefilmd, maar dan wel ongelooflijk goed) en het einde met die paspoppen is super. Bovendien is het meisje echt mooi, is het verhaal spannend, en zijn sommige dingen leuk gevonden (enkel de 'raamvertelling' in het station is nogal stom, gewoon omdat er zo goed als niets meer gebeurt nadat de man zijn verhaal verteld heeft, dan heb je die raamvertellig ook niet nodig)
Het einde is trouwens leuk nagedaan in de Kiekeboe-strip 'De zaak Luk Raak', maar dat terzijde...
mister blonde
prachtig in beeld gebracht. aantal erg goede scenes. redelijk plot. geen groots meesterwerk, wel leuk om een keer gezien te hebben. 3,5 sterren.
Dionysos
Dat Kubrick een zeer groot cineast was/is, blijkt zelfs uit dit verder matige, maar vermakelijke, werk. Wat een schitterende beelden, met name de moord op Albert, de achtervolging en de eindscène zijn me bijgebleven. Zijn (ongetwijfeld toen al perfectionistische) oog voor detail is hier ook aanwezig. Alleen de fotografie al maakt deze film het kijken waard IMO.
Het script is daarentegen zeer eenvoudig, door de korte speelduur worden alle stappen razendsnel gezet. Dat in combinatie met de regie en de grappige momenten in het verhaal maakt de aandacht van deze simpelheid enigszins wordt afgeleid. Echter, om starbright boy te parafraseren: een andere regisseur was hier waarschijnlijk niet mee weggekomen.
Waar ik echt kromme tenen van kreeg was het acteerwerk in deze film. Het was gewoon slecht. Vooral Kane leek in zo'n beetje iedere scène die ze had op elk moment in lachen uit te kunnen barsten. De gezichtsuitdrukkingen pasten niet, de lichaamstaal was stroef. Enkel in de eindscène kwam een en ander los. Hoewel niet overtuigend, was het wel heel grappig en heel stoer gefilmd.
Echter, het acteren kost de film over het geheel wat aan beoordelingspunten.
Wat maakt dat ik voor deze film 3* geef, waarbij ik onmiddelijk toegeef dat ik een groot fan en dus onbeschaamd bevooroordeeld ben. Excuses daarvoor.
EDIT: en mijn score rond ik naar boven af omdat ik in dit geval veel respect heb voor het feit dat Kubrick deze film helemaal zelf heeft gemaakt. Zoals gezegd: fan en bevooroordeeld. Sorry.
Zachery Glass
Verdraaid aardige film
"De Het Had Anders Kunnen Lopen"-film
Davy ontsnapt aan de dood omdat twee befezde kerels (= een kolderske voorstelling van het toeval?) zijn sjaal voor de gein ontrafelen.
Davy ontsnapt aan de politie omdat hij nét was vertrokken naar het appartement van Gloria.
In het poppenatelier: Rapallo denkt dat hij Davy vermoord heeft :"Ik heb 'em" (voor de tweede maal veronderstelt hij het verkeerd, wat een grap
) en probeert het gebouw te verlaten (terwijl Davy tevens probeert te vluchten) om - o toeval! - Davy opnieuw tegen het lijf te lopen
Zeg nu zelf: Kubrick is een verduivelde grapjas
Verder zijn er verdraaid prachtige schots van het gevecht aan het begin van de film/de vluchtscène over de daken.
Zijn (ongetwijfeld toen al perfectionistische) oog voor detail
Inderdaad

het poppetje aan het bed van Gloria/het bordje Watch Your Step wanneer de moord op Albert aan het plaatsvinden is/ ...
The One Ring
Aardige film van Kubrick, maar duidelijk de minste die ik tot nu toe van hem gezien heb. Dit komt vooral omdat er geen diepere betekenissen in zitten en omdat ik meer het gevoel had naar een Hitchcock te kijken dan naar een Kubrick. Het verhaal is wat gewoontjes, maar de beelden zorgen voor nog een redelijk punt. Vooral mooi vond ik de bokscéne door de ogen van een bokser en de scéne bij de etalgepoppen, wanneer je van die poppenhanden boven de hoofdpersoon ziet hangen.
boerenpummel
Een redelijk amusant verhaal en af en toe een mooi gefilmde scene (overigens afgewisseld met een paar te langdurige scenes) maken dit filmpje van Kubrick nog behoorlijk goed. Echt memorabel is deze film echter niet vanwege de korte speelduur en het ontbreken van een achterliggende gedachte aan de film. Wel zijn er al invloeden te zien die Kubrick een paar jaar later in The Killing nog beter uit de verf laat komen.
aegron
Het ziet er allemaal mooi uit (de boksscène is erg mooi gefilmd) en de speling met licht is ook erg goed. De droomscène is al een mooie voooruitblik op 2001. Het verhaal is niet super goed, maar dat stoorde niet.
thomzi50
- 1991 berichten
Ik ken geen enkele Kubrick films maar heb alle (op de allereerste na) films van hem thuis liggen, en ik ga maar chronologisch te werk. Deze heb ik net gekeken. Een kort filmpje, maar ik stoorde me verassend genoeg helemaal niet aan het feit dat de film meer dan vijftig jaar oud is. Het verhaal is niet zo gecompliceerd, maar goed genoeg om mij een uur te vermaken. Het acteerwerk was prima, ik vond de laatste minuut alleen jammer, dat het toch nog zo'n happy-end was . Een vermakelijke film en inkomfilmpje voor Kubrick, 3 sterren.
italian
Met Killer's Kiss is de Kubrick-box met The Killing en Paths of Glory afgerond.
een heel stuk minder dan die andere twee, dat zeker. Kubrick zat toen nog in het begin van zijn carriere en dat nemen we hem dus niet kwalijk want de film zit er mooier uit dan de meeste films uit die jaren. De al eerder vernoemde plaatjes van Manhattan, de achtervolging... allemaal erg vakkundig gemaakt ,net zoals zijn andere twee films die hierboven vermeld zijn. Een genot om naar te kijken. Maar spijtig genoeg is zo al het positieve gezegd
verder dan die mooie opnames komt de film niet : hier had ik geen last van overacting wat in andere films wel was maar in Killer's Kiss wordt er gewon erg matig geacteerd.
Leuk verhaaltje maar door de korte duur kun je er niet alles uithalen wat er in zo'n plot zit; door het langerekt begin heb je geen tijd niet meer om het einde en zo echt goed uit te werken daardoor komen er maar enkele spannende scenes op het einde. De love-theme wordt te vaak herhaald: de eerste keer is het mooi maar hoe meer je het hoort hoe meer het vervelend klinkt... verder wordt er niet al te veel gebabbeld maar de weinige dialogen zijn dan zo nietszeggend en gewoon, niet verwacht van Kubrick !
Nogal gewoontjes begonnen en je begint er pas geinteresseerd naar te kijken een kwartier voordat het eindigt. De achtervolgingen zien er mooi uit maar ze worden zo vreselijk langgerekt! net zoals de scenes met de poppen:
erg leuk om een gevecht te houden tussen al die mannequins maar dan moet dat toch geen 10 min duren he. montage was ook al niet al te best...
beetje teleurstellende Kubrick die het vooal moet hebben van de erg mooie camerabewegingen en locaties.
MXO
Ik heb twee Stanley Kubrick boxen gekocht en ik ben van plan ze chronologisch te kijken. Daarom begon ik met killer's kiss (fear and desire zat niet in de box)
Ten eerste vind ik killer's kiss van de korte kant. Gelukkig zit er een vlot tempo in de film wat een hoop goed maakt. Het is een dunne verhaallijn en het thema 'verrassing' komt er vaak in terug.
Ik vond de acteurs erg tegenvallen. Ik vind Davy slecht acteren met verkeerd gelpaatste gezichtsuitdrukkingen. Ook vind ik Gloria erg houterig acteren. Vincent vind ik daar in tegen beter acteren.
Omdat ik de acteurs matig vond en de film het niet moest hebben van het verhaal vind ik de shots erg opvallen. Ik vind de boks scene in het begin erg sterk. Ook het oog van detail vond ik erg mooi. Ik vond het bordje 'Watch your step' daar het mooiste voorbeeld van. Daarbij vond ik de scene waarbij de baas van Davy wordt vermoord erg mooi gefilmd. Er wordt daarbij mooi met het duitser gewerkt waardoor alleen de silhouetten van de 'gangsters' te zien zijn. De poppenscene is ook erg leuk alleen was de raamvertelling niet nodig, zoals Freud al zei.
Ik hoop dat dit een voorbode is op de films van Kubrick die zullen komen. Ik vond het een matige film en ik hoop dat de andere films van Kubrick beter zijn.
Maak je geen zorgen, hij gaat hierna met grote stappen vooruit.
sju
Zeker een van Kubricks minste, maar toch vind ik hem nog ondergewaardeerd. Ik heb uiterst genoten van de film, leuke opbouw en grappig verhaal... De korte lengte had ik helemaal geen moeite mee, de film is namelijk precies lang genoeg! Ik vond het een beetje vergelijkbaar wat Blood Simple voor de Coen-broers was...
Gewoon een aangename kleine film voor tussendoor!
dikke 3,5*
Drs. DAJA
Een rustige en wel vermakelijke film, die ik 3 sterren zou geven. Maar voor die 2 legendarische scene's (de boxscene en die grand finale in die werkplaats met alle etalagepoppen) geef ik een halve punt extra.
Overigens laat Kubrick hierin geweldig camerawerk zien. Erg orgineel, neem bijvoorbeeld het moment dat de vissen gevoerd worden. En bij de boxscene is gewoon alles te danken aan de uiterst geniaale cameravoering.
Silvio Dante
Erg sterke film van Kubrick al weer; ik had verwacht dat het dit keer wat minder ging zijn, maar niets is minder waar.
Alweer wist de grootmeester me te verbazen!
Ik vond het wel leuk dat dit een korte film is geworden met enkele prachtige scènes waarbij zeker de finale in het poppenhuis een heuse vernoeming waard is, de scène is echt superspannend en het gevecht zat erg goed in elkaar.
Verder wordt de film in tact gehouden door een stevige soundtrack dat het flinterdunne plot ondersteunt.
Met deze gezien te hebben, heb ik ook meteen alles van Kubrick gezien en kan ik hem nu zonder twijfel uitroepen tot één van de beste regisseurs ooit: Noir, Sf, erotiek, misdaad, epiek, horror,... hij kan het allemaal.
brucecampbell
Deze film laat sommige aspecten van Kubricks talent zien maar meer ook niet.
Indien dit niet van Kubrick was zou het maar een doorsnee film zijn.
Voorlopig een 3.
Madecineman (moderator films)
Toch heeft iedere Kubrick die ik gezien heb wel iets bijzonder, zelfs deze tweede langspeler Killer's Kiss die niet algemeen bekend staat als zijn beste werk. Ondanks de best wel matige acteerprestaties en het niet echt bijzondere plot, is het toch een heel aardig filmpke met enkele sterke en bijzondere scènes en genoeg aan prachtige beelden.
Dat onze Stanley een echte kunstenaar was maakt deze film al duidelijk, vrolijk experimenteert hij er met de camera op los om het gewenste shot te verkrijgen en om de juiste sfeer te scheppen, iets waarin hij echt een absoluut grootmeester is geworden. Niet vreemd als je weet dat hij z'n carrière is begonnen als, niet onverdienstelijk, fotograaf en dus al vroeg wist hoe slechts met één beeld de juiste boodschap of het juiste gevoel moest worden overgebracht.
Ook het gebruik van de handcamera tijdens actiescènes had Kubrick 52 jaar geleden al ontdekt, en sterker nog hij weet er zelfs beter mee om te gaan dan veel hedendaagse cineasten van actie-vehikels.
De film oogt en voelt daarmee al gelijk een stuk dynamischer en moderner dan wat je van een film uit 1955 zou verwachten. In films als Raging Bull, Taxi Driver en Rocky lijken echo's van deze film door te klinken.
Grappig ook om echte "Kubrick-elementen" in deze vroege film terug te zien, daarmee draagt ook deze film uiteindelijk de handtekening van de meester.
Ja ik ben een groot liefhebber van Kubrick zijn films maar zeg nou eerlijk, dit is helemaal niet onaardig voor een film waar hij eerst zelf het geld voor bij elkaar moest harken. 3.5*
dutchtuga
Toch wel een aardige vroege Kubrick. Hier en daar een leuke visuele vondst en de sfeer zit er goed in. Verder kijtk dit gewoon lekker weg en zien we haast nergens het geniala van de latere Kubrick maar ik heb me vermaakt.
reveal
qua actiescenes kan deze film best wel tellen. Ik heb zelden een film film gezien met zo'n realistiche scenes. de gevechten zowel in als buiten de ring zien er heel realistich uit. en dat verdient zeker een pluim. Geen over the top high action actie fragmenten, maar down to live survival. Alleen daar al voor 4*. Iets wat we zelden meer zien in hedendaagse films waar alles moet gaan volgens vastgegde actie stramien.
Apollinisch
Een scripttechnisch zwak maar desondanks erg vermakelijk en sfeervol filmpje dat zijn hoogtepunt kent in de vorm van een mooi vormgegeven achtervolging door de desolate straten van New York. Helaas volgen hierna nog een stompzinnig en veel te lang durend gevecht en een zoetsappig einde, maar echt afbreuk aan de filmervaring doet dat niet. Enkele scènes hadden iets korter mogen duren, maar traag wordt de film nooit – met dank aan de kleine speelduur. 3*, voornamelijk dankzij het amusement dat Killer’s Kiss te bieden heeft.
Co Jackso
- 21924 berichten
De hand van de meester is al duidelijk te herkennen in deze sterke film-noir van Stanley Kubrick. Ik erken dat het plot vrij simpel in opzet is en dat ze voor met name de hoofdrol beter iemand anders konden nemen, maar de uitvoering is zeer effectief. Met name de camera wordt op een manier gebruikt die niet veel te zien is in de jaren 50. Wat dat betreft is deze film zijn tijd zeker 15 jaar vooruit. Verder is de actie keihard en realistisch, en door de korte speelduur verveelt de film totaal niet. Absoluut een aanrader, en ontstijgt duidelijk zijn naam van opwarmertje.
Meneer Bungel
Weer een film die bij herziening stijgt in aanzien. Het verhaal op zich is misschien niet eens zo bijzonder, de uitvoering des te meer. Het geluid laat helaas regelmatig te wensen over(de tand des tijds?), maar tal van scenes geven deja-vu gevoelens met andere, nieuwere films. Op zich niet meteen een reden dat de film zo goed zou zijn, maar Tarantino, de Coens en vele andere filmmakers die ik hoog heb zitten, lijken hier aardig wat mosterd vergaard te hebben.
Ik moet me nog even inhouden om niet meteen een 5,0* te geven en hem in mijn top-10 toe te voegen, maar ik ga hem snel nog eens weer zien en dan zal het er waarschijnlijk wel van gaan komen.
Mooie poster hier, trouwens!

Paths of Glory

Il Posto
Drama, 1961

Eyes Wide Shut
Mystery / Drama, 1999
new york citywoman between two menfilm noirgangsterzwarte film