• 9.375.363 stemmen

Gesproken taal: Nederlands en Arabisch

Releasedatum: 1 maart 2007

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Kicks

In Kicks krijgt de jonge supermarktmedewerker en rapper Redouan midden in de nacht inspiratie. Hij belt een vriend met het plan om direct van deze flow gebruik te maken en te gaan rappen. Het besluit om zijn nachtelijk bed te verlaten heeft grote gevolgen, wanneer hij even later dodelijk wordt getroffen door een politiekogel. Agent Frank die het schot lost houdt het op noodweer: het was nooit zijn bedoeling hem te doden. Een aantal Marokkaanse Nederlanders ziet het als een duidelijk geval van racisme, terwijl de meeste autochtone Nederlanders geneigd zijn Frank te geloven. Op de scheidslijn van zwart en wit staan twee jonge Marokkaanse Nederlanders: Redouans broer Said (Mimoun Oaissa), een met een Nederlands meisje (Chantal Janzen) samenwonend en bij blank en zwart geliefde kickbokser en Aaliyah (Maryam Hassouni), politie-agente in opleiding en getuige van de schietpartij. Ze worden verscheurd door de dilemma's waarmee ze geconfronteerd worden. Beiden dreigen speelbal te worden van de hoog oplaaiende emoties van zowel de Marokkaanse als autochtone Nederlanders.

avatar van gotti

Interessante poging, maar helaas niet helemaal geslaagd. Het probleem bij zo'n caleidoscopisch portret is dat er zo goed als altijd boeiende en minder boeiende verhalen bij zitten. Duidelijk is dat de verhaallijnen die direct iets met het vermoorde jongetje te maken hebben het interessants zijn (de laatste boksscène van Oaissa was prachtig), alhoewel dit zo nu en dan ook wat knullige en vreemde scènes opleverde (de scène waar de vriendengroep van de vermoorde jongen met stenen (a la de palastijnen) tegenover de politie staat, kwam nogal knullig over; was ook vrij plotesling afgelopen).
Dan het verhaal van Hadewych Minis die 'opeens'
op zoek gaat naar een allochtoon. Kwma op mij ook een beetje vreemd over.
Het verhaal wat helemaal uit de toon viel, was die film reclamefilmer Roeland Fernhout. Flauw, cliché en totaal ongeloofwaardig.

Interessante poging, maar een Nederlandse Do The Right Thing, Short Cuts of Magnolia zat er helaas niet in.

avatar van neo

neo

Had meer ingezeten. Niet alle verhaallijnen waren even boeiend en ook leek niet alles 'opgelost' te worden. Dat weede zou op zich niet een punt zou moeten normaal gesproken, maar hier eigenlijk wel. Kreeg een gevoel dat er wat mistte. Ook vond bespeurde ik een wat moralistische ondertoon die soms ietswat vervelend was. Best aardig alsnog. 3 sterren

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

De film viel me een beetje tegen. Ik vond het nl nogal saai. De verhaallijnen op zich vond ik zeker goed, maar het verliep allemaal zo traag. Bijvoorbeeld dat stelletje dat ruzie kreeg in het begin van de film omdat zij geen maagd meer zou zijn. Daarna zie je ze ruim een half uur niet meer en opeens maken ze het weer goed en gaan trouwen. Een beetje vlug gezegd, maar veel meer gebeurde er niet. Daar had toch wat meer mee gedaan kunnen worden.

Ook het verhaal van Eva Duijvenstein. Je ziet haar in het begin van de film af en toe een beetje daaps voor zich uit kijken tussen een paar scene's door. Maar het eerste drie kwartier van de film ( en ja, ik heb echt naar de tijd gekeken) zie je weinig tot niets van haar. Alleen een scene in het opvanghuis tijdens een intake. En als het verhaallijn dan eindelijk gaat lopen, kom je er alleen achter dat ze af en toe coke gebruikt en dat ze iets anders met haar leven wilt. That's it ! Niet echt interessant dus.

En het verhaallijn met die film vond ik nou ook niet echt wat toevoegen aan de film. Als ze die er nou uit hadden gelaten en wat meer aandacht hadden besteed aan de andere verhalen, dan had het misschien wat interessanter geworden.

avatar van Quentin

Quentin

Geforceerde karakters en verhaallijnen moeten een verwaterde politieke boodschap, die desondanks extreem kort door de bocht gaat, dragen, en falen daar hopeloos in. Wel sterk spel van enkele acteurs en uitstekend gedraaid door Bert Pot. Gelukkig zijn we (voorlopig) van dat geforceerde multiculti gedoe af in de Nederlandse film.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Positieve boodschap over de multiculturele samenleving verzandt in een wat knullige reeks aan ongeloofwaardige scenes. Ik kreeg last van plaatsvervangende schaamte om de wel erg rare wendingen die het neemt. Hoe verzin je het: een vrouw die mensen lastig gaat vallen omdat ze geen Turken kent, een televisiemaker die zo'n beetje alle weten van de fatsoen tart om een film te maken over seks met allochtonen in een pakhuis, enz. De subtiliteit ontbreekt volledig en het maakt de film dan ook vooral irritant. Zonde, want er zit best veel materiaal in dat ze mee hadden kunnen nemen in een veel interessantere film. Als ze nou gewoon bij de boksende Mimoun Oaïssa en zijn rouwverwerking waren gebleven. Daar zat wel een krachtige film in over de pijn van het tussen twee werelden leven. Wat mij eigenlijk het meest stoort is het racisme dat juist dit soort films opwekken. We zien altijd dezelfde Marokkaanse acteurs en die zie je dan terug in van die geforceerd politiek-correcte rollen. Cast nou gewoon eens een ''allochtoon'' in een rol die niks te maken heeft met cultuurverschillen of religieuze denkbeelden. En laat ons de werkelijkheid zien: we zijn allemaal mensen die de boel in Nederland draaiende houden, ongeacht onze etniciteit of afkomst...

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Kicks zou wel een soort variant kunnen wezen op La Haine, vanwege het racistische moord door een politiekogel, maar de film pakt niet veel later wel anders uit. Het is een soort mozaik film die een beetje de racistische meelopende Nederlandse maatschappij laat zien. Het draait natuurlijk om die moord en natuurlijk de haat naar de Nederlandse politie omdat de familieleden en bekenden het niet zien als onmacht van die smeris. En dat is het natuurlijk ook niet want wat die agent allemaal wel niet over buitenlanders uitkraamt. De acteurs zijn ook weer uitstekend en Mamoun Oaissa is weer goed bezig. Daarnaast ook Marcel Musters als die agent en ook Maryam Hassouni als agente. Ook Jack Wouterse zorgde weer voor botte humor. Wie er ook zo'n smeerlap was was Fernhout als filmmaker, die die Afrikaanse vrouwen onder druk zet om een film te laten maken wat ze dus helemaal niet willen. Het was ook wel mooi om te zien dat die Kees Boot daar zijn honden op los liet. Ok, alhoewel dit een bloedserieuze film is, zit er ook wel voldoende humor in. Maargoed, we weten iig dat de multiculturele samenleving hier zo krom is als een hoepel.

En zo is Kicks ook nog wel een leerzame film erover. De vele resultaten in de film zijn ook keihard.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Nee, niet echt goed dit. Het geheel blijft te vaag in wat het wil, vind ik. Verhaallijnen die onvoldoende uitgewerkt worden (was de rol van Eva Duijvenstein niet totaal overbodig in het geheel?). Ook de diverse verhalen en personages komen onvoldoende bij elkaar, met als dieptepunt het vage verhaallijntje van Roeland Fernhout. Het is een vrij slordig en onsamenhangend geheel wat eigenlijk nergens heenleidt.

Ook vaak traag en niet erg sterk geacteerd, vooral de teksten komen er onnatuurlijk uit, een euvel waar Nederlandse films wel vaker mee te kampen hebben, net als het geluid wat vaak slecht is. Had ondertiteling nodig. Maryam Hassouni zou ik trouwens weleens willen zien acteren zonder de tergend lange stiltes die ze altijd laat vallen.

Sympathieke poging, de speelduur is ook aardig uit te zitten (omdat je eigenlijk constant op een soort geweldige climax zit te wachten), maar ik vind het niet erg geslaagd en soms zelfs knullig.

avatar van Elineloves

Elineloves

Ik weet niet wat ik er van moet vinden. Het was rommelig, vond het acteerwerk te storend, de verhaallijnen spraken me totaal niet aan en de humor... tja, wat grappig moest zijn vond ik niet grappig. Het sleepte zich ook voort, er zat geen vaart in. Elk verhaal an sich leek uren te duren en telkens bekroop me het gevoel dat er méér mee gedaan had kunnen worden. Sommige wendingen in het verhaal raakten echter weer kant noch wal en ik vroeg me af wat de toegevoegde waarde er van was.

Wel leuk om Fernhout eens in een film te zien, ik ken hem voornamelijk van 'Ranking with the Stars' en daar vond ik hem wel sympathiek, maar dat verhaal van hem was natuurlijk echt niks. Kon ik dan ook moeilijk serieus nemen. Beetje onnodig in een film die een boodschap naar voren wil brengen.

2.0*, meer kan ik er niet van maken.

avatar van Decec

Decec

Een goede misdaad/drama film...

Prima verhaal...

Een waargebeurd verhaal...

Prima acteerwerk...

Enige bekende acteur Eelco Smits (Bloedverwanten) speelt weinig...

Prima achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...

Prima HD kwaliteit...

Niet slecht voor een Nederlandse film...