Goodbye Bafana (2007)
Alternatieve titel: The Color of Freedom
Duitsland / Frankrijk / België / Zuid-Afrika / Italië / Verenigd Koninkrijk / Luxemburg
Geregisseerd door: Bille August
Met onder meer: Joseph Fiennes, Dennis Haysbert en Diane Kruger
Releasedatum: 6 september 2007
Plot Goodbye Bafana
James Gregory (Joseph Fiennes), een racistische Zuid-Afrikaanse blanke, krijgt de opdracht om een belangrijke gevangene te bewaken op Robben Island. Gedurende de twintig jaar waarin zij met elkaar te maken krijgen, groeit er een band tussen de twee mannen, ondanks het feit dat de gevangene een neger is. De naam van de gevangene is Nelson Mandela (Dennis Haysbert).
James Gregory
Nelson Mandela
Gloria Gregory
Brett Gregory
Major Pieter Jordaan
Quentin
Een van de eerste Engelstalige films die van de Belgische belastingmaatregelen profiteren, net zoals destijds met wat Engelstalig CV-broddelwerk in Nederland?
catweasel
Klinkt best interessant. Heb van Bille August alleen Les Miserables gezien. Moet The House of the Spirits snel eens zien.
CyraX
vreemd dat er nog geen reacties zijn hier, de film is toch al eventjes in de zalen lijkt me.
Simpelweg mooie film. Niet echt overdonderend, maar gelukkig op geen enkel moment te melerig.
christophel
Je moet wel wat meer van de achtergrond weten, maar uitstekend gespeeld...****4.0
Uitstekende film zonder valse sentimenten.
mixmaster
klasse film , niet overdreven hard maar uitstekend in elkaar gezette film met geweldige acteurs.
****4.5
Knisper
Uitstekende film zonder valse sentimenten.
Ik kan me het nauwelijks voorstellen. Alleen de trailer al droop van het sentiment, dus ik heb hier hele verwachtingen van.
BlueVelvet
dus ik heb hier hele XXX verwachtingen van.
wat staat er op de XXX?
minketijsen
wat een slechte film is dit, in de film laten ze eigenlijk zine dat de blanke best aardig zijn geweest, die man heeft 27 jaar vast gezeten op een eiland, omdat ie niet eens is met de apartheid, nee als je dan toch een film wilt zien kijk dan red dust
niet erg boeiende verhaal maarja dus een 3*
Het verhaal was juist top en waar gebeurt.
speedy23
Eerst en vooral, begrijp mij niet verkeerd, maar ik veroordeel zeker en vast de apartheid.
Ik heb maar één blanke gezien in deze film die slechts na verloop van tijd een lichte sympathie begon te voelen voor de persoon Mandela. En dan deed hij nog zijn job door gegevens door te spelen aan de veiligheidsdiensten. De rest was anti-zwart tot en met.
En Mandela zat niet enkel vast omdat hij 'tegen apartheid' was. Hij (en verschillende medestanders) waren wel degelijk veroordeeld wegens terrorisme en 'staatsondermijning'. Hij werd veroordeeld wegens z'n betrokkenheid in de Rivonia-bende, die moordaanslagen plande en ook uitvoerde tegen blanken in Zuid-Afrika. Mandela was trouwens één van de leiders van de gewapende tak van het ANC.
Al bij al een goeie, historisch correcte 'brave' film met degelijke acteerprestaties en filmisch mooi in beeld gebracht.
e8212
Leuk om ff te kijken, maar geen echte topper vind ik. Sommige delen in de film is gewoon te langdradig en saai. 3*
jassefras
****4.5
ej-b
Leuke film, vooral door het onderwerp (heb zelf in zijn oude cel op Robben Island gestaan) Maar het acteren was nou niet echt goed, met name die van de vrouw van James Gregory was erg slecht
balkanG
Een prachtige film!
Af en toe wat langdradig, maar boeiend tot aan het einde.
4 *
neo
Late reactie maar vooruit;
Dat is dan ook een erg slechte, oversentimentele trailer die de film vol bombasme promoot. De film is wel degelijk erg ingetogen sentimenteel.
patrick17
Had hem al een paar maandjes hier liggen en dacht ga hem maar is bekijken. De film is uitstekend. Natuurlijk het is waargebeurd maar dat maakt hem misschien ook wel goed. De rol van Gregory wordt heel goed ingevuld. Ook de rol van Nelson Mandela wordt prima ingevuld. Het is wel een redelijk lange film maar ben blij dat ik hem toch eens heb gezien.
3.5 *
validius
Ik heb in de vorige week toevallig een resentie in de krant gelezen (oordeel ben ik alweer vergeten) en op die manier ben ik te weten gekomen over deze film. Op de een of andere manier heeft hij me aandacht weten te trekken en vandaag heb ik hem dus ook zelf maar aangeschaft. De film is best politiek getint (ja in een waargebeurt verhaal moet je ook geen actiescenes toevoegen inderdaad) en dat is niet het genre dat mij in eerste instantie aan spreekt. Toch heb ik van begin tot eind geboeid gekeken (en zelfs delen teruggespoeld wanneer het me even onduidelijk was). Ik vind het een zeer goede en realisitische film. De rollen worden erg goed ingevuld (al had ik aan de hand van resenties een meer rasistische Gregory verwacht). Persoonlijk vind ik het een erg mooie film. en ook zeer leerzaam. Spijtig dat het vroeger (en tegenwoordig steeds vaker) zo moest gaan. 5*
Tarkus
Prachtige film over een onderwerp dat, zeker in de jaren 80, de hele wereld in de ban hield.
Dit waar gebeurde verhaal wordt prachtig gebracht, mede dankzij de sterke acteerprestaties van Joseph Fiennes, Dennis Haysbert en Diane Kruger, die elk hun personage uitstekend gestalte geven.
Deze film heeft, naar mijn bescheiden mening, niet de aandacht gekregen die hij zeker verdiend, van een bioscooprelease heb ik amper iets gehoord, en naar de DVD was het ook een zoektocht.
Nochtans is deze film geschikt voor jong en oud en een film die je gezien moet hebben.
Deze prent maakt meer duidelijk dat enige geschiedenisles ook.
Een van de betere films van de laatste jaren !!
helleke
Heel goeie film over de apartheid in Zuid-Afrika.
Knappe acteerprestaties van Joseph Fiennes en Dennis Haysbert.
Soms wel wa langdradig,maar vervelen deed ie niet.
3,5 sterren.
ThaMovieVoter
Goede film, dat alleen gezien de tijdsperiode van 22 jaar te kort duurt. Hierdoor wordt het verloop een beetje te overhaast weergeven. Ook wordt op het thema 'racisme' af en toe iets teveel nadruk gelegd, waardoor het te moralistisch overkomt. Maar verder wordt er degelijk geacteerd, en alles is erg mooi in beeld gebracht. 3,5*
Nicks
Hoezo langdradig? Mandela heeft bijna 30 jaar vastgezeten dus dan mag een film wel ong. 2 uur duren. Vond hem zelfs bijna aan de korte kant om echt goed de band tussen Gregory en Mandela aan te tonen. Verder een mooi waargebeurd historisch verhaal met goede acteerprestaties. 4*
doeshnormal
Goed geacteerde film, maar toch pakte hij me niet echt. Misschien inderdaad een beetje langdradig, beetje saai. Maar dat kan goed komen doordat het een waargebeurd verhaal is.
Voor het acteerwerk en sfeer: 3 sterren.
gentenaar
Ijzersterke film met een schitterende Dennis Haysbert, een zeer goede, maar ondergewaardeerde acteur (President Palmer in de reeks "24".
De sfeer, acteerprestaties en goede verhaaluitwerking zijn 4,5 sterren waard
Topper !!
kimberlyVD
Lijkt mij een interessante film...
Als ik hem is tegenkom in de winkel dan koop ik hem zeker.
Mooie en boeiende film (zeker omdat het echt gebeurt is) met een prima rol van Joseph Fiennes.

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime

Der Fall Collini