• 9.377.400 stemmen

Goodbye Bafana (2007)

Alternatieve titel: The Color of Freedom

Oorsprong: Duitsland / Frankrijk / België / Zuid-Afrika / Italië / Verenigd Koninkrijk / Luxemburg

Geregisseerd door: Bille August

Met onder meer: Joseph Fiennes, Dennis Haysbert en Diane Kruger

Releasedatum: 6 september 2007

Plot Goodbye Bafana

James Gregory (Joseph Fiennes), een racistische Zuid-Afrikaanse blanke, krijgt de opdracht om een belangrijke gevangene te bewaken op Robben Island. Gedurende de twintig jaar waarin zij met elkaar te maken krijgen, groeit er een band tussen de twee mannen, ondanks het feit dat de gevangene een neger is. De naam van de gevangene is Nelson Mandela (Dennis Haysbert).

James Gregory

Nelson Mandela

Gloria Gregory

Brett Gregory

Major Pieter Jordaan

avatar van Johannez10

Johannez10

Erg mooie film, heeft me geen seconde verveeld. Goede acteerprestatie van Joseph Fiennes. Top 250-waardig.

avatar van b00ts

b00ts

Goede film. In het begin twijfelde ik even over het niveau van de film maar al snel zat ik er middenin. De band tussen Mandela en Gregory had wat mij betreft nog wel wat verder uitgediept mogen worden. Vier sterren van mij.

avatar van kleez

kleez

b00ts schreef:

Jups! Inderdaad! Ik was verder niet echt bekend met Nelson Mandela zn verhaal, dus dit was voor mij ook iets nieuws! Alleen het gevangenisleven op het eiland was volgens mij wel veel zwaarder dan in de film. Ook qua sanitair etc.

avatar van pillie55

pillie55

Hele mooie film Hoe het wordt gespeelt Geen moment verveeld

avatar van Mr. Teeuwen

Mr. Teeuwen

Mooie film

avatar van Clearview

Clearview

Indrukwekkend!! Prachtige verfilming van een schijnbaar klein gegeven spelend op de achtergrond van een grootse revolutie; het verdwijnen van de Apartheid.

avatar van Dridge

Dridge

Aardige film waarvan ik de laatste 40 minuten een stuk minder vond dan de eerste 70. Het einde begon hier en daar wat te rammelen.

avatar van Keutul

Keutul

Ik had meer van de film verwacht. Vooral het laatste half uur boeide de film mij minder. Er had van mij wat meer gevoel in de film gemogen.

Het is echter een bijzonder (waargebeurd) verhaal en vind het wel realistisch weergegeven en belangrijk in de geschiedenis. Acteerprestaties is niets op aan te merken.

avatar van G72

G72

Een mooie film door het gegeven maar het verhaal is een beetje dun en langdradig. HIj verveelt zeker niet, maar is ook niet de meest boeiende film over Apartheid. Op een enkele scene na blijft het een beetje lief verhaal en daardoor lijkt het ook geromantiseerd. Ik vond persoonlijk dat de karakters niet echt worden uitgediept waardoor het allemaal een beetje aan de oppervlakte blijft hangen.

Kortom, iets beter dan gemiddeld, daarom een 3,0.

avatar van Leviathan

Leviathan

Zeker een aanrader dit... ik ben geen drama fan, maar drama's zoals deze weten me wel te boeien.

avatar van EflYn

EflYn

G72 schreef:

Kortom, iets beter dan gemiddeld, daarom een 3,0.

exact dezelfde mening, jammer dat ook vooral het personage van nelson mandela zo oppervlakkig wordt uitgewerkt. Ik geef deze film een (helaas, want er had meer in kunnen zitten!) 3,5*

avatar van akka

akka

Het verhaal over Mandela inspireerde mij altijd wel.

Een goede film met veel pluspunten

-onderwerp

-tijdsrevolutie (verschillende auto's later enz.)

-Verandering van mening van James Gregory

Het enige minpunt vond ik het genre drama, want ik vond dat er een paar saaie stukjes in zaten

al met al

4.0

avatar van OlafK

OlafK

Goodbye Bafana is een mooi, intrigerend portret van Nelson Mandela. Ikzelf ken slechts de 'basic-geschiedenis' over deze historisch belangrijke man, maar ik kreeg het idee dat de film een geloofwaardig beeld schetst van zijn geschiedenis. De film vertelt het verhaal vanaf zijn gevangenschap tot 27 jaar later, wanneer hij eindelijk vrijkomt.

In het door rassenhaat verscheurde Zuid-Afrika, wordt bewaker James Gregory gekoppeld aan de gevangene Nelson Mandela. Gregory is cipier op Robben Eiland, waar onder andere Mandela gevangen werd gehouden omdat hij fel tegenstander was van de Apartheid.

In Goodbye Bafana vallen vooral de sterke acteerprestaties op. De film moet het hier dan ook van hebben, naast het boeiende verhaal. Een echte karakterfilm, die van begin tot eind boeit.

Het grootste minpunt van de film, vond ik de stukken tussen Gregory en zijn vrouw. Deze duurden me vaak iets te lang, waardoor de vaart uit de film werd gehaald en deze stukken ook nogal geforceerd overkwamen.

Voor de rest is er weinig op Goodbye Bafana af te dingen; 4 sterren.

avatar van AGoos

AGoos

ik vond het erg jammer van de veel te expliciete dialogen... zoals het uitleggen aan de kinderen op de boot aan het begin van de film waarom rassen zijn gescheiden in zuid afrika...of het gruwelijke zinnetje van fiennes: "hoe voelt het nu...om vrij te zijn na 27 jaar?" dat soort zinnetjes... nog zoiets trouwens...met alleen een snor maak je joseph fiennes niet ineens twintig jaar ouder...of te wel de make-up vond ik niet echt overtuigend...de plukjes grijs haar bij dennis haysbert evenmin... Nelson mandela verdient een betere film en hopelijk gaat die er met The Human Factor van clint eastwood binnekort komen...

avatar van crowdsurfer

crowdsurfer

Sterke film, die goed aantoont hoe iemand kan twijfelen over bepaalde overtuigingen maar daar geen weg mee kan door zijn omgeving of door de leiders van het land. Indien hij dit wel zou doen berokkend hij er zichzelf en zijn familie alleen maar nadeel en schade bij...

avatar van Elineloves

Elineloves

Indrukwekkende, mooie film. Ging met een nuchtere kijk deze film in, en daarna was ik prettig verrast. Ik kan hem iedereen aanraden, je moet hem een keer gezien hebben.

avatar van sjoukevisser

sjoukevisser

Deze film was niet echt bekend bij mij, maar ik was snel geïnterreseerd door het onderwerp. En ik was erg benieuwd hoe Dennis Haysbert (voor mij voornamelijk bekend van 24 en the Unit) de rol als Mandela zou gaan spelen. Vooraf was ik een beetje sceptisch, maar nu ik de film gezien heb moet ik zeggen dat het toch een knappe vertolking is. Hij heeft zich goed ingeleefd in de rol.

Verder is het een film die interessant blijft tot het eind. Het blijft een indrukwekkend verhaal...

avatar van Natasja22

Natasja22

Super mooie film vond ik het en wou dan ook geen seconde missen

avatar van boemboem27

boemboem27

hier kan ik kort over zijn,gewoonweg mooie en goede film...punt

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Weer een schitterende appartheid/Zuid-Afrika thema film waar ik toch niet genoeg van krijg. Dit keer grotendeels op het Robbeneiland waar Mandela opgesloten zat en zo kan ik toch zien dat de Robbeneiland er heel anders uitzag dan ik dacht. Hierin zien we weer hoe smerig blanken tegen zwarten zijn, zo ook Fienes als Gregory en zijn gezin en de kinderen die al van kleins af aan ingesmeerd krijgen dat negers slechte mensen zijn. Al vond ik dat Gregory nog best subtiel was in het begin, en al helemaal waneer er een band ontstaat tussen Mandela en hem. Dat waren toch wel de meest indrukwekkendste en baanbrekende scenes uit de film. En zo zien we ook hoe een rasechte blanke Zuid-Afrikaan van mening kan veranderen over negers.... wat grote gevolgen heeft. Heel sterk.

Ook heb ik een beetje het gevoel alsof dit een voorlopertje is van Invictus die ik nog moet zien.

Voor de rest ijzersterke film

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Mooie film, heel sereen en ingetogen verteld, iets te ingetogen zelfs. Wat ik zeer goed vond was die symmetrie tussen het veranderende politieke klimaat en het gevangenisregime van Mandela. Eerst zeer hard en militaristisch tijdens de hoogdagen van de Apartheid, daarna een versoepeld gevangenisregime, dan bijna vrijheid. De film is ook bijzonder kritisch voor de onwil van de blanken om het land te delen met de zwarten. Goede weergave van een veranderend Zuid-Afrika, maar als biografie over Mandela nogal zwak al geloof ik ook niet dat het de bedoeling was om op biografie te focussen.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Erg overtuigd ben ik niet. Het verhaal boeit niet omdat ze hebben gekozen voor een perspectief vanuit Gregory, zodat je niet echt in die strijd van Mandela zelf zit. Je bent net zoals altijd als blanke, een outsider. De film probeert sympathie te wekken door wat afranselingen van negers te laten zien, maar er werd nergens iets nieuws verteld, of een nieuwe blik op gegeven. De film leek daarom maar voort te duren, en vond ik het niet opbouwen naar de grootse finale van zijn vrijlating wat de bedoeling geweest zou moeten zijn. Het gebeurde gewoon. Daarom geen goede opbouw, nauwelijks interessante versie op de geschiedenis. Acteerwerk liet ook het een en ander te wensen over. Joseph Fiennes speelde redelijk maar meer zeker niet, en bijrollen waren ook niet om over naar huis te schrijven. Tegenvaller, maar slecht is de film zeker niet. Het blijft een redelijk tot matige geschoten film over een boeiend historisch persoon, helaas zien we het door de ogen van een heel wat minder boeiend persoon.

avatar van nachtschade

nachtschade

Het verhaal Gregory speelt een veel te prominente rol, alhoewel ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat dit ook daadwerkelijk de bedoeling was. Immers, de film maakt pijnlijk duidelijk dat niet alleen Mandela gevangen zit, maar ook de gehele familie Gregory; beiden opgescheept met een regime dat aan allebei de kanten slachtoffers maakt. Waar heb ik dat meer gezien? Juist, in "das Leben der Anderen", alleen in die film werd het toch veel overtuigender verteld. Goodbye Bafana is af en toe langdradig, en naarmate het einde van het verhaal nadert, lijkt het budget op te zijn. Iets wat de climax zou moeten zijn, wordt jammerlijk afgeraffeld. Helaas een gemiste kant. Maar toch, zeker geen slechte film.....

avatar van AC1

AC1

Biopic van het genre 'dertien in een dozijn'.

avatar van Norma

Norma

De beelden van een naar de vrijheid lopende Mandela staan me nog redelijk helder voor de geest, ik was toen zeer onder de indruk van het feit dat iemand zo lang gevangen kon zitten en ik herinner me nog mijn verwarring toen ik begreep dat hij min of meer vrij had kunnen bewegen in een huis (wat niet echt aansloot bij mijn idee van een gevangenis)

Aardig om nu dan eens het hele verhaal te zien, verteld vanuit het perspectief van een bewaker (neem aan dat hij fictief is?) Prima rollen van Joseph Fiennes en Diane Kruger. Wat een vreselijk mens zet die laatste neer; eerst is het “God wil het zo, en we twijfelen toch zeker niet aan God?” om later te beweren “we hadden geen idee”. Brrr, dat vind ik pas de echte engerds, maar goed. Dennis Haysbert sloot niet zo goed aan bij mijn beeld van Mandela, ik geloof dat Fiennes hem (Mandela dus) op een gegeven moment nadeed, en die stem leek er zefs heel wat beter op.

Jammer ook dat de vriendschap met dat jeugdvriendje er nog weer even tegenaan gegooid werd, vond ik weinig anders toevoegen dan wat vals sentiment. Er moest natuurlijk een achtergrond zijn voor Fiennes’ ommekeer, maar ik vond het nogal flauw en de verandering iets te abrupt. Desondanks verder een heel redelijke film, de moeite waard om eens gezien te hebben.

avatar van huey290495

huey290495

Echte Topfilm ! Het verhaal boeide ten zeerste,mooi uitgewerkt en goed geacteerd !

avatar van black swallow

black swallow

Deze film had vele malen meer diepgang kunnen krijgen, maar het bleef vlak - de kracht is het onderwerp zelf, en daar scoort de film mee.

Het proces van veranderingen en ontwikkelingen in de innerselfs is mager of niet weergegeven - de personages blijven vlak, het worden karikaturen soms, helaas.

Wat was nu zo speciaal aan de band tussen tussen Mandela en Gregory... - wat was hun innerlijke strijd? Hoezo hadden ze een band...? ... - mager mager...

Aan de acteurs ligt dat niet, die doen hun best. Je moet dit als regiseur niet willen... en al helemaal niet met zo'n gouden onderwerp.

Tjah, het viel mij tegen dus. Geen spijt van kijken, dat niet... qua feiten ben ik wel wat opgefrist - maar, een interessant onderwerp hebben is niet genoeg om een goede film te maken.

blijkt maar weer....

avatar van Humphrey

Humphrey

Prima film, erg emotioneel. Zeer goede acteerprestaties van Joseph Fiennes en Dennis Haysbert. Een uitstekende verfilming van het gelijknamige boek. Absolute aanrader voor hen die geïnteresseerd zijn in een stuk geschiedenis van de Apartheid in Zuid-Afrika. 4*.

avatar van BBarbie

BBarbie

Erg mooie film, hoewel het verhaal een beetje aan de oppervlakte blijft. Film gaat eigenlijk over de ontwikkeling die de gevangenbewaarder doormaakt van brute racist tot bewonderaar van Mandela. Het verhaal is gebaseerd om zijn memoires en ik had verwacht dat zijn persoonlijke ontwikkeling wat verder uitgediept zou zijn.

Niettemin meer dan de moeite waard, maar dat komt wellicht omdat ik Mandela beschouw als de allergrootste persoonlijkheid van de laatste vijftig jaar. Ik heb een enorme bewondering voor deze man.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Mooie film met ook nog een paar zaken waar ik nog niet van op de hoogte was. Ik heb naderhand deze feiten later wel gecontroleerd in het geschiedenisboek over de apartheid.

Een Nederlands woord dat helaas werd gebruikt in den vreemde, terwijl veel Nederlanders in het algemeen het totaal (gelukkig) niet eens waren met de politiek in het toenmalige Z-Afrika.

(Denk aan het AntiApartheidComité, wereldwinkels, de kerken en sommige politieke partijen )

Voor de meer jongeren onder ons, de film geeft een deels fictieve inkijk op het leven van de legendarische Nelson Mandela die vooral later in de film goed neer gezet wordt Joseph Fiennes.

Het is een film die ondanks zijn tekortkomingen goed uitgewerkt is.

En het deels fictieve is helaas te wijten aan de schrijver van het boek James Gregory, die de post van Nelson Mandela doorlas voordat het werd verstuurd en zo in het hoofd en de gedachten van Mandela kon kijken en zichzelf daarmee presenteerde als een bewaker die zeer nauw contact had gehad met Mandela.

Ook volgens de bewaker Christo Brandok (gespeeld door Joseph Fiennes) staan er onwaarheden ten faveure aan James Gregory, de schrijver die volgens een biograaf van Nelson Mandela waarschijnlijk deels "hallucineerde" over gebeurtenissen die zouden hebben plaats gevonden.

Toch blijft de film aanbevelenswaardig!