The Wave (1981)
Geregisseerd door: Alexander Grasshoff
Met onder meer: Bruce Davison, Lori Lethin en John Putch
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot The Wave
Om zijn leerlingen de atmosfeer in het Duitsland van de jaren '30 duidelijk te maken speelt geschiedenisleraar Burt Ross een gewaagd experiment: hij noemt zichzelf leider van een nieuwe beweging, De Golf, en uit ideeën over macht, discipline, en meerderwaardigheid. Zijn studenten volgen hem, en de gehele school raakt onder invloed van de beweging.

Justinw
heb deze nog niet gezien maar wel de duitse versie, met duits auf school. Ik wil deze ook wel eens en kijken of ze veel verschillen.

yeyo
is dit een soort van wanebe nazi kortfilm? of ben ik daar compleet mis in?

marximaal
Ik heb het af en toe nog steeds over deze film terwijl het voor mij al meer dan tien jaar geleden is dat ik hem op school heb gezien.
Maakt heel goed duidelijk dat iedereen vatbaar is voor bepaalde groeperingen.

AddictedToMovies
Het (waargebeurde) verhaal boeit me heel erg. Ongelofelijk hoe makkelijk zo'n beweging totstand komt. Natuurlijk zit er het verhaal van de outsider die nu eindelijk voelt dat ie ergens bij hoort en degene die er niet in mee doet, maar het is allemaal erg aangrijpend. Ook heeft het een hele heftige climax als hij hun leider laat zien aan het eind.
Wat jammer is, is dat het zo'n amateuristische tv-film is; de uitwerking laat heel wat te wensen over. Het filmen is ontzettend verouderd en het acteerwerk is heel slecht. Enkel Ross kan er nog mee door. Een betere uitwerking en verdere karakteruitwerking was mooi geweest, helaas. Maar het verhaal is sterk genoeg om de film te laten werken.

nognooit
Het verhaal is erg sterk en boeiend, helaas is het soms wat knullig in beeld gebracht. Het is duidelijk een wat low budget tv-film, vandaar dat ik geen drie en een halve ster kan geven. Wat dat betreft is de Duitse remake, Die Welle, een stuk meer geslaagd.

barns
De remake was duidelijk beter..
Dit zat in mijn optiek echt te simpel in elkaar.

Wootser
De film gebruikt in mijn lessen over dictatuur en democratie (maatschappijleer). De boodschap komt goed over op de leerlingen, blijft een indrukwekkend werk.

Jessen0wnt
Sterke en vooral bijzondere film. De film moet het vooral hebben van de boodschap, die er dik op lag, maar toch erg goed en sterk overkwam.
Acteerprestaties en film-technisch niet veel bijzonder. Toch leuk voor een keer (en niet 5 keer met school)...
2,5 ster

The Almighty
Redelijke film, die helemaal moet steunen op het verhaal, want film-technisch en quea acteerprestaties is het natuurlijk bagger. Het is best lang geleden dat ik deze film heb gezien. Ik denk dat ik de remake maar eens een keer ga kijken.

rensie32
Het verhaal van de film verdient zeker 5*, alleen jammer dat het camerawerk en het acteren zo matig is. Met de Duitse remake was ik ook al niet helemaal blij. Er valt zoveel uit dit concept te halen en toch lukt het net niet bij deze twee films.
3.5*, maar er had veel meer ingezeten.

Heil Grasshoff.
Want deze film heeft nogal wat stof doen opwaaien. Alleen vanwege de inhoud, want cinematografisch gezien ziet de film er allesbehalve kundig uit. Misschien dat daarom een BluRay-release altijd is uitgebleven.
Het waargebeurde verhaal over een leraar die zijn klas een lesje groepsdynamica leert is interessant. Het onderwerp an sich is namelijk nogal heftig en kan plots ontstaan. Zie de dodenherdenking dit jaar. Maar ook in de bioscoopzaal bij bijvoorbeeld The Expendables. Las op MovieMeter dat het publiek geïrriteerd raakte door het gillen van 'Stallone's liefje'. Schijnbaar zijn hier nogal wat zuchten en andere ongemakkelijkheden in audio aan voorafgegaan. Waardoor het publiek zichzelf op bepaald punt dusdanig had opgezweept en één was geworden met elkander, dat toen de vrouw keihard werd neergeslagen iedereen nog nèt niet voluit juichte. Ach, het is maar film. Maar je zal maar net het zaaltje vol doodgewone burgers binnenlopen vlak voor zoiets gebeurd. Je waant je op zijn minst eventjes buitengesloten.
Groepsdynamica en massahysterie, ze lijken met elkaar verweven tot op het bot. Zo wist ook de volstrekt gestoorde Adolf Hitler. Om dit soort types in de toekomst minder kans te geven en de jeugd van 'tegenwoordig' wat spiegels voor te houden, werd deze productie uit de grond gestampt. Inclusief de slappe acteerprestaties en het matige camerawerk.
Geslaagd als video-les tijdens het saaie Maatschappijleer en interessant voor videofielen vanwege de zeldzaamheid. De cinefiel zal hier naast zijn interesse weinig vinden. Een welnadenkend mens ook niet. En dat is de schuld van de makers. Want de omslag van het klasje naar een groep gehersenspoelde volgelingen wordt uitermate ongeloofwaardig neergezet.
Twee golfjes.

Yolanda64
Ik heb de film destijds ook gezien The Wave, ik was me toen al bewust als tiener wat een maatschappij kon doen. Ik vroeg het me ook af, hoe kan 1 man zoveel mensen voortduwen dat ze moorden. Nu Anno 2010 vind ik de film zeer actueel, omdat er weer een groepering aangewezen wordt als zondebok. Weer rent men achter een mens aan. De jaren 30 van de vorige eeuw en wat het voortbracht is voor de jongeren heeeeeeeeel ver weg...met deze groeiende haat tegenover een ander geloof, homo's e.d. wordt het misschien dus weer tijd dat de film uitgezonden wordt. Ik wil de film heel graag op DVD hebben, bij educare kost het 50 euro...erg veel geld en is al uitverkocht. Ik roep ook weer op om de film te gaan zien, en hopelijk wekt het mensen. Yolanda

Killer-Instinct
Rare film waarbij ik me niet kan voorstellen dat dit echt gebeurd is.
Dat mensen meelopers/volgers kunnen zijn ok,dat begrijp,maar waarom ze dat zijn in deze film is lachwekkend en kan me niet voorstellen dat slimme mensen op een universiteit hieraan mee deden want wat is het nu voor hun om zelfs buiten de les je zo druk ermee bezig te houden dat een leraar een grote groep maakt,zeker vlak na een les over Adolfje,niemand die de bedoeling snapt?
Het acteerwerk is echt slecht,alleen die leraar komt er nog mee weg maar die tieners lijken van straat geplukt.
Voor de rest is het allemaal een beetje suf gedaan,de dialogen,de karakters,en het einde is natuurlijk ongelooflijk voorspelbaar.
Gelukkig duurde deze niet zo lang.

justintje123
goeie film, duurt niet zo lang en een perfect beeld van onze samenleving word weergeven. Iedereen is facist, alleen als je nadenkt bij je keuzes, kun je onafhankelijk blijven en ''op het goede paadje leven''. een film met een verhaal, hou ik wel van

qwertzu
Heb deze film vroeger (zo`n 22 jaar gelden denk ik) gezien op school en was behoorlijk onder de indruk!
Heb er jaren later nog vaak aan terug gedacht!
Toen de duitse remake kwam heb ik de film gekocht, mede met het idee om hem aan mijn (toen) 14 jarige zoon te laten zien.

Volgens IMDB duurt deze maar 44 en valt die onder short films dus onder de 45 minuten ?

paterjurn
Deze film kon ik me nog steeds herrineren, ondanks dat het zeker 15 jaar geleden is geweest dat ik hem gezien heb. Ook ik heb hem toen mogen kijken tijdens een les maatschappijleer. 15 jaar later, weet ik nog steeds waar hij over ging en wat het idee erachter is. Dit is echt een film die ze mogen blijven vertonen in klassen en op scholen. Misschien een remake naar de tegenwoordige tijd, maar de les is wel duidelijk.

Dit is echt het voorbeeld van een les Maatschappijleer, en daar zag ik de film dan ook voor het eerst.
Visueel mag het dan allemaal maar bar weinig voorstellen, inhoudelijk is het echter wel een sterk filmpje, die de boodschap in ieder geval goed weet over te brengen. De opbouw van het verhaal is goed, en ondanks dat het acteerwerk van lang niet iedereen voldoende is, blijft het toch redelijk boeiend. Daarnaast verliest The Wave ondanks de minpunten nooit zijn geloofwaardigheid, en dat is eigenlijk toch wel het allerbelangrijkste aspect bij een film als deze.
Vooral het idee, dat zoiets gemakkelijk waarheid kan worden en dat de mens makkelijk beïnvloedbaar is door zijn omgeving, is eigenlijk best eng om te zien. Een beetje regisseur kan met zo’n concept in ieder geval er iets heel goeds uit halen. Grasshoff is echter niet zo’n regisseur en weet er slechts iets aardigs van te maken.

mar007
voor mij is het ook heel lang geleden dat ik deze korte film had gezien.
nu zag ik de film terug en ik wist alles precies nog,toch bijzonder dat zo'n film toen
een bepaalde indruk heeft gemaakt waardoor je het nooit meer vergeet.
ondanks het zeer matige acteerwerk vond ik het toen een sterke film.
als ik toen (toch zeker zo'n 25 jaar geleden)op deze film zou hebben gestemd had ik
zeker hoger gestemd.
nu vond ik het niet meer dan een redelijke film met een sterke boodschap.

TornadoEF5
Blijkbaar heeft iedereen deze op school gezien. Ik heb de remake Die Welle trouwens gezien op school.

Captain Pervert
- 1988 stemmen
De lengte van de film past ook perfect in een lesuur. Alsof de makers het daar voor bedoeld hadden

arno74
TV-productie van begin jaren '80 over een erg interessant waargebeurd verhaal, ook al is het vast gedramatiseerd. Een film die zijn nut diende tot in 2008 een Duitse verfilming kwam van dit verhaal, die deze versie doet verbloemen: Die Welle (2008). Ondanks dat deze versie uit 1981 de tand des tijds niet zo goed doorstaan heeft, verbaast toch wel dat het gelukt is qua effect wat het op de kijker heeft, met name het einde (wat afwijkt van de versie uit 2008) maakt wel indruk. 2,5* omdat het tegenwoordig toch wel in de schaduw van de versie uit 2008 is komen te staan.

De vijf best beoordeelde films van Tom Felton (36) buiten de 'Harry Potter'-reeks

Guillermo Del Toro en David S. Goyer hadden bijna samen een 'Star Wars'-film gemaakt

'De Veroordeling' over roemruchte Deventer moordzaak vanavond zonder reclame op televisie

Netflix onthult met nieuwe beelden de startdatum van spelshow gebaseerd op 'Squid Game'

Le Vieux Fusil
Drama / Oorlog, 1975