Direktøren for Det Hele (2006)
Genre: Komedie
Alternatieve titel: The Boss of It All
Denemarken / Zweden / IJsland / Italië / Frankrijk / Noorwegen / Finland / Duitsland
Geregisseerd door: Lars von Trier
Met onder meer: Jens Albinus, Peter Gantzler en Friðrik Þór Friðriksson
Gesproken taal: Deens, Engels, IJslands en Russisch
Releasedatum: 3 mei 2007
Bekijk via CineMember
Plot Direktøren for Det Hele
De eigenaar van een IT-bedrijf wil de zaak verkopen. Hij heeft echter een probleem: bij de oprichting van het bedrijf bedacht hij een fictieve baas om zich daarachter te kunnen verschuilen als er onplezierige maatregelen moesten worden genomen. Mogelijke kopers staan erop dat ze zelf met deze "baas" mogen onderhandelen. Omdat de eigenaar geen andere keus heeft dan de façade op te houden neemt hij een mislukte acteur in de arm om deze rol op zich te nemen.
Svend E, Direktoren for det hele, Kristoffe
Kisser
Jokumsen
Narrator
FisherKing
Fijne waardering op IMDB + leuke remark: it would have been better suited as a radio drama
Voor FisherKing en de overige Trier haters (denk wel aan jullie bloeddruk:
De experimentele filmmaker Lars von Trier (Dogville, Manderlay) heeft een nieuw concept bedacht om de kijker meer bij films te betrekken. In zijn nieuwe film The Boss of It All moet het publiek hints opsporen, om vervolgens de oplossing van een raadsel te vinden.
De Deense regisseur laat in de film met opzet dingen zien die totaal buiten de context van de film vallen. Von Trier noemt dit het Lookey-concept: de gemiddelde kijker zal denken dat er een flikkering of een foutje in de film zit, maar voor ingewijden zullen deze Lookeys samen een raadsel vormen dat ze op moeten lossen.
De eerste persoon die alle Lookeys goed raadt wint dertigduizend Deense kronen (ruim 4000 euro). Er zitten vijf tot zeven Lookeys in de film.
Von Trier staat bekend om zijn onconventionele manier van film maken. Zo richtte hij samen met collega filmmaker Thomas Vinterberg Dogma 95 op, waarin ze onder andere vastlegden dat filmmakers af moeten zien van persoonlijke smaak, films op locatie moeten worden opgenomen en de camera altijd in de hand moet worden gehouden.
In The Boss of It All gebruikt Von Trier ook weer een nieuwe filmtechniek: Automavision. Hier kiest de regisseur waar hij een camera neerzet, maar een computer bepaalt wanneer de camera inzoomt, draait of kantelt.
bron: cinema.nl
Lijkt nu toch écht wel een vermoeiende 'filmmaker' te worden...
cornelis
Hoorde uit tweede hand dat het geluid dit maal ook niet gemixt is, maar op basis van een of andere formule op de set met verschillende sterktes is opgenomen, en hard met de shots meegemonteerd. Ik begreep dat dat een flink zooiig geluidsbeeld op heeft geleverd, waarbij de lelijke geluidsovergangen je soms uit je stoel doen opschrikken.
oruiz
Ben benieuwd naar deze film. Overigens snap ik mensen niet die vernieuwende dingen gelijk 'vermoeiend' noemen.
An Luna
The Bos of it all is afschuwelijk. Ik werd er diep ongelukkig van. Niet omdat het vermoeiend is want vernieuwend maar omdat het gewoon slecht is. Ik ben bepaald geen Von Trier liefhebber maar meestal viel er nog naar zijn films te kijken. maar door dat computerprogramma dat bepaalt welk shot we zien en hoe de camera staat, maakt Von Trier filmmakers onbelangrijk en dat zijn ze niet. Film is geen op afstand bestuurbare game. Alles is lelijk. Het verhaal, het licht, idd het geluid.
Echt, ik moet me beheersen om niet in een helse scheldpartij te vervallen. Zo boos word ik ervan!
Overigens, hoe vernieuwend is die Deen nou helemaal. Op wat trucjes en flauwe verzinseltjes na is die man toch echt helemaal geen aanwinst voor de cinema. Ik vind het een oplichter.
Redlop
...Alles is lelijk. Het verhaal, het licht, idd het geluid.
Echt, ik moet me beheersen...
Kan me hierbij wel iets voorstellen.
Inspiratieloos ook. Als er dan eens een grap de gniffelgrens naderde, werd deze nog wel iets te vaak herhaald. Als je dan tussen mensen zit die overdreven hard gaan lachen om de eerste de beste (Von Trier dus op niveau avondje lachen) grap, ga je je nog ergeren ook.
Twee opmerkelijke uitspraken:
"dit lijkt wel een Dogma-film: je snapt er niks van maar het zal wel belangrijk zijn..."
Von Trier zelf: "mijn excuses aan iedereen die er meer en minder van hebben voorgesteld"
Excuses aanvaard. 2*
Roofvisjunkie
Zaterdag een keer Filmhuis Den Haag genomen...een klein zaaltje...de film begint...het Deens is eerst erg irritant maar went al snel...na enkele minuten begrijp je eindelijk een beetje hoe de rollen van de karakters verdeeld zijn...na ongeveer 20 minuten weet je het zeker...als deze lijn vast gehouden blijft dan is dit eigenlijk best een leuk filmpje. Ik moet toegeven het is een aparte soort van humor...de camerabeelden zijn af en toe ook alternatief geschoten en dat hoort blijkbaar bij die regiseur(automavision) maar over het geheel genomen is het een prima komedie film. Althans, ik ben voor slechter naar de Pathe getrokken. Al met al zat tot mijn verbazing mijn oude buurvrouw achter de kassa en die gaf me ook nog eens "jewasooitmijnbuurjongenkorting" zoals ze het zelf zo lief zei; ofwel 50%ooievaarspas KAt$$$$$$TCHING. Voor of na een restaurantje is die film best te behappen..ik geef hem 5 sterren om het gemiddelde een beetje omhoog te trekken en meer aandacht voor deze film te vragen. Er zijn immers slechtere film die veel meer sterren krijgen...wanneer iedereen hem eerlijk beoordeeld heeft stel ik mijn stem weer wat bij naar 3...:-)
Wat ik echter niet begrepen heb...er schijnt een soort prijsvraag in die film te zitten....ik heb er niets van gezien....
PS2...wat een links tuig in het filmhuis en wat was een zo'n mens toch achterlijk hard en uitsloverig aan het lachen..hallo...ik zit hier ook voor m'n ontspanning dit is een zaal met 25 plaatsen...maar goed daar kan de film niets aan doen ...
Goodfella
Maar ook: "zíj hebben gekregen wat ze verdienen."
Von Trier wil zo hard ijdeltuit worden genoemd dat het de moeite niet meer is, al is dat natuurlijk allemaal een zelfbewuste meta-reflectie op zijn ultieme auteursschap en daarom onmiskenbaar geniaal.
Redlop
...een zelfbewuste meta-reflectie op zijn ultieme auteursschap
Mee eens, wel een pleonasme
maar goed.
en daarom onmiskenbaar geniaal.
Niet mee eens, als een regisseur zichzelf minder serieus neemt, levert dat niet daarom een geniale film op. Althans niet in dit geval.
Vond het als pretentieloze komedie niet geslaagd, niet zijn ding.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11906 berichten
Ik kon hier niet tegen. Die aparte manier van filmen van Von Trier kon ik dan wel waarderen, omdat het een nieuwigheidje is dat het medium film spannend houdt, maar het was gewoon ontzettend SAAI!
Begrijp me goed, Dogville en Manderlay vond ik prachtig (ben ook nog steeds heel benieuwd naar Dancer in the Dark), maar de humor in deze film ontging me volledig. En ook nu ik er nog wat recensies en analyses over heb gelezen begrijp ik nog steeds niet helemaal waarom hij die fictieve baas bedacht.
Gewauwel ook constant over dingen als 'off-shoring' en 'out-sourcing'; is dit kantoorhumor op z'n Deens? Ik had ook moeite om me met de personages te identiferen of om ze überhaupt sympathiek te gaan vinden: vooral dat mens die met hem wil trouwen kon ik op een bepaald moment wel schieten omdat ik het zo'n ontzettende muts vond.
renske
Ik ben geloof ik de eerste, na het negatieve rijtje vóór mij, maar ik heb mij eerlijk gezegd zeer vermaakt - ik was dus een van die hardlachende bioscoopklanten. Het camerawerk doet aan televisieseries denken, daar zie je dat constant. Ben ik zo onderhand wel aan gewend (misschien moet ik wat minder tv kijken).
De Ravn-figuur vond ik erg goed gecast.
Ik kan wel begrijpen waarom over Von Trier soms gezegd wordt dat hij er een wat wonderlijke visie op vrouwen op nahoudt; hoewel de advocate wel een fijne, sympathieke rol speelt hier, dus dat compenseert het dan weer.
In de film wordt gespeeld met een intrigerend en ja, zelfs een geloofwaardig gegeven. Iedereen kent wel figuren die liegen om zelf beter over te komen - of is er zelf een. Dat spychologische pselletje fascineert mij zeer in deze film: hoe redden zij zich hieruit? een ding wat mij afleidde aan het slot dat waren die rechten op Booker 5 (of zoiets). Ik wilde heel graag weten of de zes werknemers dat geld nou toch gingen krijgen en dat leidde me af van de rest.
braambes
Ik erger me ook dikwijls aan te hard lachende bioscoopbezoekers. Om er zelf geen te zijn, heb ik af en toe heel hard op mijn tong moeten bijten. 4*
elhamlalila
geweldige film, hield mijn aandacht goed vast... heb hier en daar moeite gehad de film te begrijpen, Vooral in het begin dat delen niet werden ondertiteld.
Er zitten ook erg veel cuts in de film, eerst dacht ik: "sjonge had ie ook wel eens over mogen doen".
later begreep ik dat het de bedoeling was.
al met al ik ben der nog wazig van.....das dus een dikke pluim, 4 punten vooralsnog.
ennuh wat die lookeys zijn???? iemand tips? heb wel soms rare niet in het plaatje thuishorende dingen gezien, wat dat ook al weer was ben ik vergeten helaas.
Aardige comedy.
Geinig concept dat de film wel red, maar toch een paar opmerkelijk dingen. Dat Automavision zal allemaal best wel, maar veel heeft die computer volgens mij niet gedaan. Zag er redelijk modaal uit, enkel de editing was redelijk hard en semi-modern. Dit idee viel in ieder geval volledig in het water, zonder voorkennis is er juist helemaal niks van te merken.
Afgezien daarvan is het allemaal wel lollig, af en toe lekker zuur, von Trier heeft lekker weinig medelijden met z'n personages. De voice over stukjes vond ik minder geslaagd, al kwam dat waarschijnlijk door de dronken vertelstem.
Wat Redlop's opmerkelijke uitspraken betreft zit ik met een probleem, want bij mij zorgde een andere vertaling voor een andere context:
"dit lijkt wel een Dogma-film: je hoort amper wat de personages zeggen maar daarom is het niet minder belangrijk"
"mijn excuses aan iedereen die een langere of kortere film verwacht hadden"
Het einde stak me alleen wat tegen, té gerokken, had wat vlotter gemogen. Verder een amusante en aangename, licht grappige film. Alleen nogal lelijk.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11906 berichten
Jepz, dat viel me toentertijd inderdaad ook al op...
Casii
erg grappig gemaakt en vond het wel eens een keer wat anders met die flikkeringen in het beeld, ik stoorde me alleen wel aan het geluid het maakte de film soms ook wel saai.
maar ik geef de film voor orginaliteit een 4,5
DeVrouw
Ik had me verheugd op de film maar vond het een zware tegenvaller, geen leuke humor en ontzettend irritant beeld, dat heel houterig gemonteerd was en af en toe flikkerde het beeld ook, of lag dat aan de dvd zelf?
Na een uur zat ik al op mn horloge te kijken, veel saaie stukken.
Het enige leuke vond ik eigenlijk wanneer de baas in zijn kantoor zit en de vrouwen naar hem toekomen
. 'Kan je alleen maar ja zeggen?'
Verder erg saai en irritant, een 2
Wel geing filmpje. Experimenteel, soms wat te experimenteel.
Op dit soort humor zit bij mij wel een houdbaarheidsdatum. Ik vond een uur wel ruim voldoende, maar 100 minuten.... ik ging me vervelen.
Van mij had het allemaal nog 10x absurder gemogen. Zo'n Sinterklaasaflevering van Debiteuren Crediteuren, dat niveau.
Drezic
Een beetje tam maar Von Trier vind ik altijd leuk om te kijken. Hij heeft betere films gemaakt.
Het gemiddelde hier vind ik echter absurd laag; het blijft een zeer vermakelijke film helemaal als je van Von Trier houdt.
Van mij krijgt hij 4*
Freud
Ik had het totaal niet verwacht, maar ik vond het een hilarische film. Echt waar, zelden zo gelachen. Ik heb een boon voor Lars Von Trier, dat geef ik toe, voor zijn tics, zijn drang om altijd speciaal te willen doen en aandacht te vragen, maar ook zijn waanzinnige talent en gevoel voor humor. Niets in deze film is serieus bedoeld, waardoor de humor op ongelooflijk veel niveaus tegelijk werkt. Maar zelfs dat is eigenlijk belachelijk
Er zit trouwens best wel evolutie in de film (de drie delen zijn zelfs wat té duidelijk geconstrueerd, maar ze zorgen ervoor dat de film iedere keer een beetje opnieuw kan beginnen, en niet begint te vervelen, althans dat vond ik).
Zonder er speciaal op te letten heb ik trouwens toch al twee foutjes gezien in de film, ook dat gedoe is belachelijk, maar leuk
Typisch frustrerende Von Trier Film. Aan de ene kant inventief, origineel en grappig, aan de andere belerend, pretentieus en flauw. Feit is wel dat het inmiddels heel lang geleden is dat hij een echt goede film heeft afgeleverd. Waar zijn de tijden gebleven van Europa en The Kingdom? Jammer hoor. Toch is deze film het bekijken nog wel waard, ondanks het sporadisch lelijke camera- en montagewerk.
gerre
Na een tweede keer bekijken vond ik hem wel goed. Lekker absurd. Maar de regisseur ligt me wel. The Idiots vond ik heel goed.
En lookeys, geen enkel idee..
Hando
Wel typische Von Trier humor, maar wat het nut is van Automavision ontgaat me volledig.
Freud
Wel typische Von Trier humor
maar wat het nut is van Automavision ontgaat me volledig.
Nochtans sla je de nagel op de kop
Bert1
Grappige film die in vgl. met Dogville en Manderlay weinig indrukwekkend is ("mijn excuses aan iedereen die er meer en minder van hebben voorgesteld").
Toen de acteur de directeur met een beetje steenkool op zijn hoofd (als ode aan Gambini) wou spelen lag ik in een deuk.
Zoals we dat gewoon zijn weer een originele film (Ik hou van regisseurs die niet steeds hetzelfde truckje herhalen.) met voldoende stof tot discussie.
Op de dvd-doos staat: "een aanrader voor liefhebbers van The Office". Hier heb ik serieus mijn twijfels over, Direktøren for det Hele is namelijk allesbehalve main-stream.
Martin Van K
The office is toch ook geen mainstream. De humor daar is op zich ook maar voor een beperkt publiek grappig, en op bepaalde punten zeker te vergelijken met The Boss of it all. De serie had wel vele die-hard fans (en zeker bij journalisten), waardoor een hype ontstond en uiteindelijk een breder publiek bereikte dan wellicht de bedoeling was.

Jagten
Drama, 2012