• 9.370.292 stemmen

Met onder meer: Anders de Wahl, Karin Molander en Tora Teje

Gesproken taal:

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Erotikon

"A Daring Fable of Modern Love"

Marthe (Karin Molander) is stiekem verliefd op haar oom, professor Carpentier (Anders De Wahl). Ondertussen is Carpentier's vrouw, Irene (Tora Teje), verliefd op baron Felix (Vilhelm Bryde), terwijl de huisvriend Preben Wells (Lars Hanson) op zijn beurt weer zielsveel houdt van Irene. Professor Carpentier is overigens niet eens rouwig om het feit dat zijn vrouw flirt met andere mannen, want ook hijzelf heeft een ander op het oog.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Professor Leo Charpentier

Professor Sidonius

Jean the Butler

avatar van beavis

beavis

Deze film is voor het jaar 1920 zeker groots te noemen en ik het is goed te zien waarom een Ernst Lubitsch deze film als inspiratie voor zijn stijl noemde. Wat betreft het eerste punt hebben we buiten opnames (ook vanuit een vliegtuig) en een grote theater productie midden in de film. Maar de inspiratie komt veel meer van het type komedie waar deze film toe behoort. Die is er eentje van riskante grappen die op een subtiele manier worden verteld. Ok, er is ook een verstrooide professor (type Zonnebloem meets Elephantman) die voor wat simpeler "comic relief" zorgt, maar het zijn de amorele situaties en hoe daar mee om gegaan wordt die vooruitloopt op de Lubitsch touch en wellicht (moeilijk in te schatten vanuit een stomme film) het screwball idioom.

avatar van Flavio

Flavio

Daar waar Gosta Berling Saga en Herr Arnes Pengar, die ik beiden recentelijk zag, me goed bevielen, valt deze vroege film van Stiller me toch best tegen. Zijn andere films zijn vaak behoorlijk meeslepend, met soms geweldige shots, dat is in Erotikon, ook gezien de technische (on)mogelijkheden een heel pak minder. De acteurs overtuigden ook niet helemaal, de bedrogen echtgenoot is een bestudeerd-sullige geleerde, zijn vrouw is nogal ouwelijk en allerminst onweerstaanbaar. Het nichtje dat haar brave voorkomen van zich afgooit zodra ze alleen is had nog wel wat grappigs.

Verhaaltechnisch ook duidelijk een hele vroege film. Het grote misverstand, ofwel het centerpiece van de plot, berust op een niemandalletje, en het loopt allemaal met een sisser af.

avatar van Fisico

Fisico

Een vrij suffe stomme film die volgens de moraal van die tijd misschien hitsig was, maar vandaag de dag nauwelijks indruk maakt. Ons tante mag dan wel gek zijn van mannen, maar een bom kan je het allerminst noemen.

Haar echtgenoot eveneens niet die nogal overkomt als een sullige professor. Hij heeft meer aandacht voor zijn kevers dan voor zijn vrouw. Gelukkig brengt het nichtje nog een beetje plezier.

Die verschillende affaires en amoureuze betreden liefdespaden maken weinig kndruk. Het kleurgebruik is erg fel met voornamelijk dat oranjegeel. Tijdens de ook "erotische" langdurende opera schakelde me over op groen en fel rood. Mooi gerestaureerd, dat wel, maar inhoudelijk vrij flets.