• 9.377.538 stemmen

Microcosmos: Le Peuple de l'Herbe (1996)

Documentaire | 80 minuten

Met onder meer: Jacques Perrin

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 13 februari 1997

Plot Microcosmos: Le Peuple de l'Herbe

"15 years of research. 2 years of equipment design. 3 years of shooting. One great movie to restore your sense of wonder."

Op een mooie zomerochtend dalen de biologen Claude Nuridsany en Marie Perennou af in de jungle van een grasveld. Ze gaan er op zoek naar de bewoners van een onbekende wereld binnen de wereld, die van de fantastische wezens die tussen het gras en op het water leven. Door hun vergrootglas ontdekken ze een parallelle micro-wereld waar andere wetten gelden.

Récitant / Narrator (stemrol)

Zo af een toe eens wat uitleg over wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt, leek me geen overbodige luxe. Het ziet er erg mooi uit, maar het wordt zo een beetje plaatjes kijken

avatar van gotti

Schitterende film/documentaire. Heb de volle 80 minuten genoten van echt schitterende beelden. Van vrijende slakken (je geloof het of niet, maar dit zag er echt ontroerend uit!) tot een mierenetende fazant (en hier had ik dan weer medelijden met de fazant.
Ook kreeg ik het gevoel dat er meer achter de film zat, maar pardon me if I'm wrong:Aan het begin van de film hoor je iemand zeggen dat het leven in het gras ontzettend langzaam gaat. Een minuut is een uur, een uur is een dag, een dag is een seizoen en een seizoen is een leven. Je ziet ook dat aan het aan het begin van de film de dauw nog op het gras ligt en de zon nog niet is opgekomen. Het begin van de morgen dus. Aan het eind van de film zie je de zon ondergaan en je zou dus denken dat deze docu zich in een dag afspeelt. Ik dacht dus dat deze film het leven van een incect (en dat is dan weer on grote lijnen vergelijkbaar met het leven van de mens) in een dag voostelde. Het gedeelte voor de grote plensbui staat voor het baren van kinderen en het ontdekken van de wereld (de slakken die de liefde met elkaar bedrijven is hier een voorbeeld van). Dan krijg je de grote plensbui. Dit staat dan voor het harde leven waarmee je te maken krijgt en dit leven zit dan ook vol tegeslagen (de vele beesten die half verzuipen door de voor hun o zo grote regendruppeld). Het stuk na de regenscène staat voor het heropbouwen van het leven en ook voor het sterven. Het heropbouwen zie je gebeuren door de mieren die hevig in de weer zijn om de grote zandbrokken uit hun nest te halen. En het sterven zie je bijvoorbeeld gebeuren doordat een inscect in een vleesetende plat vliegt en doodgaat naarmate de plant dichgaat. De eindscène eindigt war de film begon: namelijk vroeg in de morgen, het begin van een nieuw leven.
Misschien zoek ik wel te veel achter deze film en is dit allemaal bullshit (of in ieder geval niet zoals de makers het bedoeld hadden), maar ik vond het wel 'leuk' klinken. Ik geef nu 'maar' 4*, maar dit smaakt zeker naar meer!!

Zoals eerder al gezegd was het begin het leukst. Echt genieten van prachtige shots.

Enkel houdt het geen 70+ minuten. De film mist ofwel extra abstractie, ofwel extra context. Het geheel blijft wat random nu, en ik ben verder ook niet zo'n fan van beestjes, laat staan natuurdocumentaires. Ook de muziek viel wat tegen, had meer mee gedaan kunnen worden.

Nietemin wel een leuk filmpje, met enkele fantastische scenes (die slakken), maar ook wat flauwe scenes (domme mestkever). 3.5*

avatar van tsjidde

tsjidde

Die parende slakken zijn echt behoorlijk ranzig.

avatar van renske

renske

Ja, ik vond 'm ook een beetje eentonig worden en te lang. Ook de geluidseffecten werd ik zat. Kies dan écht voor parodiërende geluiden, begon ik te denken.

Maar de beelden zijn inderdaad prachtig. Ik heb trouwens ontdekt dat ie het best werkt op een feestje met het zingen van Ella Fitzgerald als filmmuziek.

avatar van Baggerman

Baggerman

Schitterende documentaire! Kreeg er helemaal een Maja de Bij-gevoel bij.

Hoogtepunt vond ik de scene waarbij onder bombastische muziek (Richard Wagner's Also Sprach Zaharadnogwat?? Dezelfde als in 2001 S.O. ??? Weet ik even niet meer!) je een prachtig engelachtig wezen uit het water ziet oprijzen. Oogverblindend mooi!!!

Maar het blijkt uiteindelijk wel een vieze steekmug te zijn!!!

Hier wordt de kijker prachtig op het verkeerde been gezet en geleerd anders tegen bepaalde dingen aan te kijken.

Omdat ik deze scene werkelijk meesterlijk vind: 4,5*!

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Voor de liefhebbers van echte natuurfilms is dit waarschijnlijk een sterke film, zelf ben ik niet echt een liefhebber van het genre. Daardoor kon de film mij eerlijk gezegd niet elk moment boeien. Wel opvallend was de score, die bij mij ook gedachten opriepen van 2001. Verder was de laatste scène het hoogtepunt van de hele film.

avatar van Spetie

Microcosmos: Le Peuple de l'Herbe is een zeer mooi weergeven documentaire die het leven van insecten op een aparte manier laat zien.

De wijze van het cameragebruik is mooi, en laat zulke goede beelden van de vaak ijverige beestjes zien, dat alles tot in de details te volgen is. De beelden van de mestkever, de hardwerkende mieren en de rupsenparade zijn fraai en geven een goed beeld van hoe de insecten nu leven. Ook de ondersteunende muziek is passend en zorgt ervoor dat de mooie camerabeelden nog meer tot leven komen.

Het probleem van deze documentaire is echter dat de beelden na een half uur vrij eentonig worden en dat het geheel lijkt op een soort van aaneenschakeling van plaatjes, waardoor je erg geconcentreerd dient te kijken. Voor de liefhebbers van mooie beelden van de natuur en de insectenwereld zeer zeker een aanrader.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Het waterballet was gaaf om te aanschouwen. Ik zat mij echt te verbazen dat regendruppels in het woordenboek der insecten terug te vinden zijn als metafoor voor meteorieten, zo veel vernieling en onrust als die dingen zaaiden in het kleine dierenrijk.

Volop genoten ook van veel beelden omdat je de insecten nu onder het vergrootglas zag, waardoor het allemaal wat mooi gedetailleerd maar bij vlagen ook onrealistisch oogde. De scene met de mestkever had daardoor veel weg van stop motion.

Mijn favoriete beest was het lieveheersbeestje dat ten strijde trok tegen een ander insect, dat hem de weg versperde. De spin was een goede 2de. Bij vlagen interessant om te zien, al ebte mijn interesse langzaamaan wat weg. Gelukkig valt er veel schoons te zien en vond ik de muziek vaak van een toegevoegde waarde, in de zin dat hij een bepaalde sfeer probeerde te creëren. De gehele spanningsboog werd gecreëerd door de muziek, maar spanning verwachtte ik aanvankelijk dan ook niet van deze film dus dat deerde geenszins.

Het vrijwel laten ontbreken van een voice over die alles aan elkaar praat, is wat mij betreft een juiste keuze aangezien de film zo vrij sereen overkomt en je wat meer laat verwonderen over wat er zoal gaande is op het scherm. Ik had alleen wat meer ingepalmd willen worden, zoals ten tijden van het prachtige waterballet waar visuele pracht en insecten wat meer hand in hand lopen. 3,5*

avatar van Zinema

Mooie voorloper.

Voordat de BBC losbarste met hitfilms en series als 'Earth' en 'Life', waren het de makers van deze documentaire die alvast voorlopend op dat succes prachtige natuurbeelden lieten zien. En natuurlijk waren ook zij niet de eerste.

Toch zijn er nogal wat beelden 'gekopieerd' naar eerder genoemde series. Logisch ook want deze mosterd zou geen Abraham laten liggen. Een aantal insecten zijn schitterend, maar vooral dus schitterend in beeld gebracht. De film ontbeert een narrator of enige lijn, doch dit drukt de pret amper.

Zeer goed.

avatar van otherfool

otherfool

Normaal interesseer ik me pas voor het dierenrijk als het spinnend en knorrend op m'n schoot ligt, maar dit is bij vlagen echt prachtig beeldmateriaal. Met name de scenes met de spin en de zo ongelukkige tor (? ik weet echt niks van flora en fauna) zijn fascinerend om te zien. Een erg leuk inkijkje in het leven van onze medebewoners.

3,5*.

avatar van K. V.

K. V.

'k vond het ook een goeie documentaire. De docu toont de verschillende aspecten in een insectenleven (bv vechtende torren, parende slakken en lieveheersbeestjes, ...) en de kleine of vaak grote obstakels die ze dagelijks moeten trotseren (die mestkever of tijdens een zware regenbui).

De docu toont een heel aantal verschillende insecten, de ene al mooier dan de andere. Veel wordt er niet in de film gesproken, maar de beelden spreken voor zich. 'k heb veel respect voor de makers van de docu, want hoeveel uren zouden ze niet bezig moeten geweest zijn om al die diertjes in close-ups goed in beeld te brengen.

'k vond het zeker eens boeiend om gezien te hebben, vooral om de wereld eens vanuit hun hoogte te zien (bv 1 waterdruppel die ze met hun pootjes vast kunnen houden).