• 9.376.523 stemmen

La Tourneuse de Pages (2006)

Drama / Muziek | 85 minuten

Met onder meer: Catherine Frot, Déborah François en Pascal Greggory

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 30 november 2006

Plot La Tourneuse de Pages

De tienjarige Mélanie, afkomstig uit een slagersfamilie, is een getalenteerde pianiste. Ze neemt deel aan het toegangsexamen voor het conservatorium, maar faalt. Zwaar ontgoocheld beslist Mélanie nooit meer een piano aan te raken. Een tiental jaar later ontmoet Mélanie de echtgenoot van de vrouw die destijds haar leven grondig veranderde.

Ariane Fouchécourt

Redlop

Beklemmend, maar een beetje te braaf. Erg sterk acteerwerk wel. Voorlopig 3*

avatar van dedikkekiwi

dedikkekiwi

plat verhaal... idd sterk acteerwerk...

toch maar een 2*

het was te plat

avatar van LaCaméraStylo

LaCaméraStylo

Frankrijk is echt helemaal ondergeplakt met posters van deze film op het moment.

avatar van Citizen Stok

Citizen Stok

Vrij goeie film, sterk acteerwerk, kleine twist in het verhaal maakt het minder hol. 3*

avatar van vincentclaesen

vincentclaesen

wat een affe film

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Inderdaad een erg sterke film. Het wordt allemaal erg klein en subtiel gehouden, maar net daarin schuilt wat mij betreft de kracht.

Regisseur Dercourt rekent volledig op het talent van zijn cast om het (toch wat voorspelbare) verhaal voldoende aan te dikken. Ze doen dat echt voortreffelijk (met speciale pluimen voor Déborah François) en tillen de film naar een hoger niveau.

Nog even over het plot. Want eigenlijk wil ik het liever toch niet voorspelbaar noemen. De richting van het verhaal wordt weliswaar vrij snel duidelijk (de trailer zeker niet kijken!), maar de twists en wendingen in de loop van het verhaal zijn wel erg verrassend. Op een scène na (die met de cello) houdt Dercourt zijn film ook erg homogeen van toon, en bouwt rustig op, om zonder shocks of opgeklopte spanningsmomenten toch bij een verschroeiende finale te eindigen.

Van dit soort strak vertelde verhalen kan ik geen genoeg krijgen.

Dikke 4 sterren.

avatar van olivier

olivier

Matige film. Vrij degelijke regie, maar bovenal ondermaats geacteerd. "Acteer triest" lijkt enige advies te zijn geweest. Eén enkele glimlach en het zou allemaal zovéél realistischer zijn geweest Hier en daar een zeer degelijk shot, een leuke karakteriseing maar bovenal een heel triestige, overdramatische bedoeling. Niet ondermaats, maar niet bepaald een hoogvlieger! 2*

avatar van gotti

Kreeg de volle 5* in de VPRO gids...

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Mooie film, wordt erg mooi sfeertje neergezet en laat je toch even met een beklemmend gevoel achter, terwijl het verhaal an sich niet veel voorstelt. Het is al gauw duidelijk waar het heen gaat, maar vooral het personage Mélanie boeide me, ze zei eigenlijk niks en zat helemaal vol met wraakgevoelens, mooi hoe dat er uitkwam

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Ik vond de muziek wel mooi, weet iemand van wie de soundtrack is

avatar van Richard1189

Richard1189

Geen complex verhaal, klein gehouden zonder overbodige details maar ondanks de aanwezige voorspelbaarheid verteld met een meesterlijke spanningsopbouw. Catherine Frot speelt groots een gerenommeerd pianiste met plankenkoorts. Denis Dercourt geeft me in zijn film een professionele inkijk in de wereld van de klassieke muziek en dat heeft natuurlijk te maken met zijn andere loopbaan: na zijn conservatorium in Parijs speelde hij als solist en in kamerorkest altviool.

Prachtige film!

De Fransen zijn erg goed in psychologisch drama. Une Affaire de Goût, Harry, un Ami Qui Vous Veut du Bien, Lemming, Ozon films etc.

Dit is weer zo'n pareltje. Zeer ingetogen, zeer stijlvast, en erg goed geacteerd. Steeds met subtiele middelen wordt de onderhuidse spanning goed opgebouwd.

Déborah François is ZO enorm goed. Wat een uitstraling ook. Een actrice waar we nog veel van gaan horen in de toekomst.

Catherine Frot speelt meestal in lichtere films, maar ze kan ook deze rol van instabiele pianiste goed aan.

De muziek is ook erg mooi.

4,5 sterren

avatar van ronaldverh

ronaldverh

Vanavond film bekeken in Plaza Futura in Eindhoven, ik was erg onder de indruk van de film, geweldig acteerwerk. Ook camerawerk sterk en de subtiel opgebouwde spanning was goed voelbaar. Op zich had ik een iets confronterendere tekst op de foto verwacht die haar man onder ogen kreeg. Deze tekst, daar had ze nog een "draai" aan kunnen geven. Maar niettemin en prachtige film. Staat op mijn lijstje om nogmaals te bekijken. Ook mooie muziek overigens. Punt 5.0 (=10)

De Franse en Italiaanse films blijven toch veelal mijn voorkeur hebben vanwege het subtiele drama.

(Il Postino, Rebecca, Il finestra di Fronte, Trois Couleur Blue (en Blanc en Rouge), La double vie de Veronique en mijn favoriet Amelie natuurlijk, ectetera)

Het was weer een prachtige bioscoopavond....

avatar van jherb

jherb

mwoa. iets meer venijn had leuker geweest. het was nu wel erg liefjes en schattigjes. daarnaast was de hele plot gebaseerd op wraak. beetje treurig. 3

avatar van lngrid

lngrid

Wel een mooie film, maar toch niet helemaal bevredigend. Waar lag dat aan? Ik weet het niet zo goed.

Ik had denk ik graag gezien dat het zware thema van de film (wraak) óf luchtiger gebracht was, zodat het tragisch-komisch was geworden, óf dat het verhaal wat meer was uitgewerkt. Veel blijft nu open in de flim. Of ben ik nou een domme filmkijker die alles uitgekauwd wil hebben? Maar ik vond het nu toch een beetje teveel niksig.

Maar goed, zeker de moeite hoor. 3*

avatar van james_cameron

Subtiele, verontrustende thriller die op knappe wijze, zonder traditionele spanningsopbouw of geweld, toch zeer effectief is. Hoe een bijna te verwaarlozen detail uit iemand's verleden het levensdoel van die persoon kan worden om een ander persoon volledig te vernietigen. Prachtig gespeeld en rustig verteld, met mooi camerawerk.

avatar van marion22

marion22

Mooie Franse film, voor de liefhebber een must. 3.5*

avatar van ehuurman

ehuurman

Prachtige ingetogen film die tot het eind blijft boeien!

Het vreemde aan het eind vond ik wel dat haar man die foto met tekst direct 'fout' interpreteerde. Ik vond de tekst niet persé sexueel getint, dit kon je op 2 manieren uitleggen. Met een beetje moeite, maar toch

avatar van DeVrouw

DeVrouw

Het verhaal leek me leuk, de film begon erg goed. Het depressieve en obsessieve van het kind kwam beklemmend over. Ik verwachte dus heel wat van de volwassene Melanie. Maar dat kwam er niet echt uit. Subtiel werd af en toe obsessie aangegeven, en dat was erg mooi. Maar bij de aftiteling had ik het gevoel dat de film nog niet af was.

2,5

avatar van boebele

boebele

Best een leuke film, maar ik vond niet alles even goed uitgewerkt. Dat de vrouw des huizes ineens zo verliefd was op haar bladomslaandster en dat deze haar leven veranderd zou hebben (?) is me een beetje ontgaan.
Voor de rest snap ik nooit waarom ze in dit soort films altijd actrices nemen die nog nooit een piano hebben aangeraakt. Dat ziet er zo nep uit! Ik vond het daarom wel leuk dat de 2 kinderen wel echt piano konden spelen en ook de andere 2 acteurs waren in het echt ook musici.
Ik heb me wel vermaakt (vooral voor musici is deze film erg vermakelijk), maar vond het geen goede film. 2 sterren van mij.

avatar van kort0235

kort0235

Gisteravond de film gezien. Mooi ingetogen film. Niet echt een topfilm van de Franse Cinema maar wel de moeite waard.

Ik zou het geen psychologische thriller willen noemen, maar het willen rangschikken onder het lichte drama.

De pianomuziek was prachtig!

Een 3.5*

avatar van Reinbo

Aardig filmpje, maar zowel het plot als de uitvoering zijn toch wel erg magertjes. Wraak had van mij wel wat heftiger gemogen. 3*

avatar van Peter J

Peter J

Door de subtiliteit van het verhaal, de mooie beelden en de bijzondere muziek was deze film indrukwekkend.

avatar van gotti

Uitstekende film. Uitstekend gebalanceerd (in elke scène voel je dat er iets op knappen staat), ingetogen en met pijnlijke precisie wordt naar 'het hoogtepunt' toegewerkt. Dat er dan hier en daar wat haken en ogen aanzitten mag de pret niet drukken.

Dik 4*.

avatar van appelsapgodin

appelsapgodin

Mooie subtiele film met veel ingehouden psychologisch drama dat doorschemerd naar de oppervlakte. Goed acteerwerk en de muziek is ook zeker niet te versmaden.

Ik heb eigenlijk maar 1 ding op de uitwerking aan te merken en dat is: dat het einde van mij nog wel 2 minuten langer had mogen duren. Nu vind ik het onduidelijk of de vrouw (Ariane?) wel beseft waarom Melanie wraak op haar nam.
Ik had verwacht dat haar zoon hetzelfde stuk zou spelen als Melanie bij haar examen en dat ze dan bij het zien van de foto met handtekening zich zou herinneren wie Melanie was... misschien zelfs met een flashback naar het begin van de film. Dit had bij mij wel een vaag gevoel over het einde van de film kunnen voorkomen en ik denk dat het de uitwerking misschien wat sterker had kunnen maken.

Maar zelfs met dit minpuntje vond ik deze film nog wel 3,5 * waard.

avatar van Mug

Mug

Alleraardigste onderhuidse thriller die echter hier en daar de verkeerde pianosnaar raakt.

De grootste troef is de prima uitgewerkte tegenstelling tussen de twee hoofdactrices. De jonge Déborah François met een emotieloos gelaat versus de oudere Catherine Frot met een gelaat waar de emoties vanaf druipen. Het wraak-thema wordt verrassend uitgewerkt m.b.v. een liefdesverhouding tussen de twee dames.

Andere grote troef is de muziek, die de dreigende sfeer onderstreept. Het camerawerk daarentegen is zo kil, dat het zelden mooie plaatjes oplevert, visueel dus weinig spannend. Hoogstwaarschijnlijk was dat ook de bedoeling, maar ik vind het wel een gemis.

Daarnaast zijn er nog een aantal compleet overbodige scenes die het thriller-aspect goedkoop wilden uitbuiten. Belangrijkste voorbeeld was het moment dat Mélanie Tristan onder water houdt. Het hoorde niet thuis in het verhaal als je het mij vraagt.

Desalniettemin een film die gezien mag worden, de opbouw is zeer goed met een paar missers. Een keurige 3,5* van mij.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Zéér sobere, rustige film met een zéér mooie Déborah François.

Alles verliep een beetje te rustig, er had wat meer pit mogen inzitten.

Een 3.

avatar van betekenis

betekenis

Een mooie, rustig verlopende film. Waarin zeer goed geacteerd wordt! Er wordt eigenlijk heel veel non-verbaal verteld; prachtig die mimieken! En inderdaad Deborah Francois mag er wezen!

avatar van Gish

Gish

Subtiel, maar nogal bedacht. Toch heel erg mooi uitgewerkt.

Het wraakmotief vond ik eerst erg vergezocht.

Als je echter, in diverse scenes, het wrede karakter van de wraakengel doorkrijgt, is het verloop van de film logisch maar verrassend. Deborah speelt een zeer mooie maar tamelijk "gestoorde" dame. Ga hem binnenkort nog eens kijken.

avatar van dinal12000

dinal12000

Onderhoudende film met veel onderhuidse spanning. Het plot was echter ongeloofwaardig en teleurstellend. Die stijve man reageert nogal overdreven op de brief. En alsof de 'tourneuse' haar wraak op deze manier had kunnen plannen: beetje onwaarschijnlijk. Maar ondanks het teleurstellende en wat gezochte plot een spannende film die de moeite waard is.