• 9.373.043 stemmen

The Mahabharata (1989)

Drama / Fantasy | 318 minuten / 164 minuten (bioscoopversie) (miniserie, 3 delen)

Genre: Drama / Fantasy

Speelduur: 318 minuten / 164 minuten (bioscoopversie) (miniserie, 3 delen)

Oorsprong: België / Australië / Verenigde Staten / Zweden / Portugal / Noorwegen / Nederland / Japan / Ierland / IJsland / Finland / Denemarken / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Luxemburg

Geregisseerd door: Peter Brook

Met onder meer: Georges Corraface

Gesproken taal: Engels en Hongaars

Plot The Mahabharata

Mahabharata vertelt het verhaal van de strijd tussen twee zijdes van een Indiase familie. Aan de ene kant de oudere tak, de Kauravas, en aan de andere kant de jongere tak, de Pandavas. Zij strijden om de troon van Hastinapura, het koninkrijk van de Kuru clan. In zijn reikwijdte is de Mahabharata meer dan slechts een verhaal over.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Wouter

God, die heb ik ook nog ergens liggen...

avatar van gotti

Had ik maar eens iets leuks ergens liggen waar ik het bestaan niet van af wist. Je hebt een zwaar leven volgens mij...

avatar van neo

neo

En heel veel verborgen filmkluizen.

avatar van wookier

wookier

Een van de mooiste films ooit gemaakt!

Prachtig acteerwerk in een mooi verhaal. Peter Brook heeft dit epos tot de nodige essentie weten terug te brengen.

avatar van ewalk

ewalk

Is dit niet de serie die op de BBC werd vertoont? Toch een onderdeel van de Ayur Veda of zo?

avatar van Cinemaatje

Cinemaatje

Deze film is nu voor 15 euro te koop. Twee DVD's. Een de originele bioscoop film en een de lange versie (300 minuten).

Er is vroeger ook een Hindi versie gemaakt met Engelse ondertitels. Maarliefst 99 afleveringen van elk een uur! Heel India lag plat toen deze werd uitgezonden op tv. Zelfs het dienstrooster van de trein werd aangepast, want iedereen zat voor de tv.

Het is geen actiefilm, gebaseerd op een toneelstuk, echt een film voor mensen die meer inzicht willen krijgen in de Indiaase levensfilosofie / Vedantische leer. Het speelt zich af ongeveer 3000 BC, maar de inhoud is actueel.

avatar van milus

milus

Cinemaatje schreef:

Waar heb je em gezien voor 15 euri ?

Waarschijnlijk konden ze door met de inhoudsopgave te spelen er een kortere film van maken, geinig dat dat kan met dvd. Hoewel ...er kan ook 5 uur op 1 schijfje... mmmm

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Ook hier verkrijgbaar

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Had hier enorm veel van verwacht, een magistraal epos met prachtige beelden en een sterk verhaal. Het viel dus ook enorm tegen om in plaats daarvan een oersaai en braaf verhaaltje te zien dat een kleuterschool misschien nog in spanning zou achterlaten, maar mij ijskoud liet. De beginscène is prachtig geregisseerd, maar vanaf dan gaat het enorm achteruit. Acteerprestaties? Dat woord prestaties zou ik toch maar achterwege laten. Iedereen loopt er stokstijf bij en spreekt zijn tekst uit zonder enige intonatie of gevoel.

Heb deze gratis bekeken met de 'cinemalink' van de MovieKilometer ketting-wedstrijd. Een geluk dat ik er geen geld aan heb uitgegeven, maar spijtig dat ik mijn code heb verspeeld aan deze bleke pulp.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Zo'n gigantisch epos kun je onmogelijk in zelfs 4 uur vatten.In India was men ook niet erg enthousiast over deze Europese productie.Ironisch,want Brooke wilde met deze film geen college Vedanta filosofie geven(de Bhagavad Gita stof wordt in een paar minuten afgeraffeld) maar een soort rainbow-nation achtig verhaal vertellen over de mensheid als 1 grote familie.Zo wordt Arjuna gespeeld door een blanke,Bhima door een zwarte,Drona door een Japanner,Draupadi door een Indiase enz. enz.

Verder een goede 1ste kennismaking met dit niet te bekende stuk wereld- historisch erfgoed dat,als je de moeite neemt,vele vragen oproept.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

De Mahabharata is het langste episch gedicht ter wereld. Omdat ik het epos ken en de Bhagavad Gita heb gelezen en mij ook heb verdiept in de Indiase mythologie, religie en filosofie heb ik erg kunnen genieten van deze uitvoering (ooit gezien op de Nederlandse TV en opgenomen op video). Ook van de Indiase uitvoering heb indertijd veel afleveringen op BBC gezien. Daarin waren de kostuums en decors adembenemend, met veel goud en kleurtjes. In deze uitvoering van Peter Brook is het tegengestelde het geval: een sober decor en sobere kleuren. Daarentegen blijft het verhaal en de boodschap overeind en door het dramatische, tevens ingetogen spel van de acteurs kwam het bij mij erg goed over.

Ik vind dit stuk prachtig en zeer boeiend verfilmd. Het draait hier om enorm indringende en zeer diepgaande symboliek en mystiek.

Ik zou zeggen: kijk eerst een fragment van Peter Brook's Mahabharata op Youtube om een idee te krijgen en te zien of het iets voor je is.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Er is nu ook een goedkopere uitgave, van "Homescreen", voor € 11.99 bij de F.R.S. met zowel de 311 minuten versie als ook de bioscoop-versie!

En bij "Bol.com" voor € 9,99:

Heb hem vanavond in mijn handen gehad bij de FRS, nog nooit van gehoord, maar ik zag wel op tegen de extreem lange speelduur van 318 minuten (op de hoes staat geloof ik 311 minuten)....

Maar ik ben toch wel benieuwd naar deze film!

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Deze fascinerende film is bij vlagen haast een spirituele belevenis. Mede door de briljante muziekkeuze, de vaak dwingende, toneelachtige mis-en-scene, de hele mystieke, oosterse sfeer en het ensemble van bonte personages. Een unicum.

avatar van AardeWerk

AardeWerk

Een van de weinige films die echt invloed op mijn leven heeft gehad. ik zag hem voor het eerst in 1989 en was al meteen onder de indruk van dit epische verhaal. Een openbaring, dat was het voor mij. Heel lang had ik de film op VHS en gelukkig kwam hij later ook uit op DVD. Ook de op real World uitgebrachte soundtrack is fenomenaal. In elk geval is de Mahabharata een must see . Je moet wel de lange versie kijken want anders dan mis je zoveel van het verhaal .