Genre: Biografie / Muziek
Geregisseerd door: Olivier Dahan
Met onder meer: Marion Cotillard, Sylvie Testud en Pascal Greggory
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 8 maart 2007
Zondag 22 februari in één bioscoop (Rotterdam)
Plot La Môme
"The extraordinary story of Edith Piaf."
Biografische film over het leven van de befaamde Franse chansonnière Edith Piaf. Vanaf haar kinderjaren wordt de grote invloed van haar moeder belicht, waarna haar adolescente periode en vervolgens haar klim naar de top worden belicht.
Edith Piaf
Marcel Cerdan
Louise Gassion
Raymond Asso
schaper
Vandaag de film bekeken, nu is het niet mijn muziek en tijd, maar heb genoten van de film en spel. Goed gefilmd in de tijd zoals het was, en gebracht volgens het verhaal Piaff. Het is absoluut geen vrolijke film maar een goede docu zoals het hoort. Ook als je niet van de muziek houdt, of haar kent is het een fascinerende film die heel boeiend gemaakt is. Krijgt van mij 4.5 ster.
Dr.Strangelove
Het laatste half uur maakt deze film zó de moeite waard!
Herrer
Dit weekend deze film gezien. Ook niet mijn muziek, maar heb enorm veel respect gekregen voor Piaf. Zeer goed acteerwerk en het heen-en weer geschommel stoort zeker niet. Wel eens prettig een biografie te zien die niet simpelweg de feiten opsomt maar er een kunstwerkje opzich van maakt.
En hoewel het niet mijn muziek is kan ik er nu niet meer naar luistern zonder kippevel te krijgen!
****1/2
Apster
Het acteren is prima in orde en het oogt erg sfeervol door de prachtige decors en het camerawerk. Jammer dat de vele tijdsprongen afbreuk doen aan de film. Toch 3,5*
JohnStacks
saaiste film ooit !!!!
troep gewoon !!!! zelfs een halve ster is hij niet eens waard
Leviwosc
Fijn dat je zo inhoudelijk op de film ingaat John en dat je ook precies beschrijft waarom jij dit zo'n saai film vindt en deze niet meer dan een halve ster waard is...
Of vond je het tegenvallen dat deze 'biografische' film niet zoveel geweld bevat? Had je liever gehad dat Édith Piaf een snel Frans spionnenmeisje was in een strak lederen pak -- waarin haar boezem leuk naar voren komt -- die iedereen, die haar in de weg staat neerknalt?
Gezien je top 10 ben je niet echt het type voor een biografische film over een Franse chansonnière, dus wat dacht je eigenlijk toen je deze film ging kijken!? Niet veel ben ik bang...
Tarkus
Prachtige film over een bijzonder succesvolle carrière, maar ook over een bijzonder tragisch leven.
De vertolkingen zijn uitstekend, zeker van Marion Cotillard die Piaf gestalte geeft. Hoewel ik de echte Piaf alleen maar van beelden ken, en velen zullen in dezelfde situatie verkeren, vind ik dat ze hier prachtig wordt uitgebeeld.
De muziek van Piaf, die ik eigenlijk heb leren kennen door de vertolkingen ervan door Jo Lemaire (die dat met veel verve doet), is natuurlijk prachtig gebracht.
Dat haar leven niet over rozen ging wist ik, maar dat het zo'n tragisch en dramatische vormen had wist ik niet, en veel wordt in deze film duidelijk gemaakt. Al sinds haar jeugd als klein meisje was het ellende troef voor Edith. Dat ze daardoor ook niet de makkelijkste was in omgang met haar entourage zal dan ook niemand verwonderen.
Wat je uit deze film kan concluderen is dat deze dame, die veel te vroeg, in de diepste ellende zoals haar leven was begonnen, stierf, zeer veel respect en waardering verdiend, dat ze wellicht in haar ganse leven te weinig heeft gekregen.
Deze film zou van mij zeker 5 sterren hebben gekregen, ware het niet dat de tijdsovergangen, en het zijn er heel wat, voor heel wat verwarring zorgen, en men had die beter achterwege gelaten, of alleen daar waar het echt nuttig was geweest gebruikt. Een spijtig foutje aan een verder prachtige prent over een helaas niet zo prachtig levensverhaal.
AmazingPP
Wat een prachtige film is dit! Ik was best bekend met de muziek van Piaf en wist dat ze niet echt een makkelijk leven achter de rug had, maar om het zo te zien, in deze context; werkelijk prachtig! Cotillard zet haar rol fantastisch neer en de donkere sfeer van de film versterkt alleen de ellende. Niet voor iedereen weggelegd deze biografische film, maar hou je chansons, of uberhaupt van muziek, hou je van goed drama, dan moet je deze film absoluut zien. Ik vond het in ieder geval een topper en heb ademloos twee uur geboeid zitten kijken. (nou ja, ademloos??) 4,5 *
AmazingPP
De laatste zin, dat koste bij mij een halve ster. Ik ben het volledig met je eens.
Figo
Ik begrijp niet waarom de vele tijdsprongen bij velen zo'n slechte indruk achterlaten. Het gaat in deze film - in mijn ogen - niet om een chronologisch gestructureerd verloop. Dahan legt de nadruk juist op het algehele gevoel aan het einde van de rit. Ik vond het een verademing om voor de verandering een film te zien die alle regels met betrekking tot de biopic overboord gooit en met losse flarden uit het leven van een grootheid een overweldigend gevoel weet achter te laten.
Hoewel dit voor mij een bewuste keuze leek van de regisseur, lijken velen deze keuze aan te zien voor een 'fout'. Is dit niet omdat we jarenlang gewend zijn geraakt een strak opgebouwde biopics? Biopics waar de tijdslijn nauwgezet uiteen wordt gezet? De vraag die Dahan hier opwerpt is: wat is tijd? Wie geïntereseerd is in deze vraag kan het werk van Bergson erop nalezen. Tijd is enkel een constructie van de mens. La Môme kan daarom gezien worden als een Bergson-achtige biopic, waarin het gevoel en niet de organisatie van een leven centraal staat.
La Môme heeft een plek in mijn top 10 verdient! 5 dikverdiende sterren.
cafe1900
Ik sluit me helemaal bij Figo aan. 5 sterren en hier en daar zelfs 'n traantje gelaten voor dit mooie en ontroerende werk.
Norma
Mooie film met een sterke Marion Cotillard, maar zooooo bijzonder vond ik het geheel nu ook weer niet. Je krijgt een aardig beeld van het leven van Piaf, dat wel, maar een film als bijvoorbeeld Walk the Line vond ik qua drama en sfeerbeeld veel sterker neergezet.
keukenzout
Ik heb pas de biografie gelezen van Edith Piaf, en ik vond het jammer dat dingen zoals de relatie met haar zusje of haar kind niet wat meer aandacht kregen. Verder echt een mooie film, en fantastische muziek
Even een edit: De biografie is geschreven door Simone Berteaut, haar halfzus en het is echt een aanrader, zeker als je de film mooi vind. Het is net even wat duidelijker
WB
Gister gezien, vanochtend nog even de achterkant van de dvd hoes gelezen, maar daar wordt over het verlies van haar kind gesproken. Volgens mij heb ik dit helemaal gemist...? Wordt dit aan 't einde van de film 'besproken'?
Daarentegen wel een prachtige film, waar je naar het "Non, je ne regrette rien"-moment uitkijkt.
Lenny_DH
!!!WINNAAR VAN 1 GOLDEN GLOBE!!!
BESTE ACTRICE - MUSICAL OF KOMEDIE (MARION COTILLARD)
SalsaLover
Ik heb met schrik de film opgezet in gedachte dat het flauwe kul zou zijn.
Maar niets is minder waar.
Een aangrijpende film,mooi in beeld gebracht en je waant je echt terug in de tijd van Piaff.
Daarbij nog knap geacteerd ook.
Een aanrader voor wie een ernstige film wil zien.
!!!DRIE OSCARNOMINATIES!!!
Beste Actrice (Marion Cotillard)
Beste Kostuumontwerp
Beste Make-Up
SubbiE
Erg knap acteerwerk en goed in beeld gebracht.
Ik kan me wel inbeelden dat de fans van Edith Piaf deze film nog meer weten te apprecieren dan de objectieve filmliefhebber. Al bij al zeker een kijkje waard.
gauke
Bijzonder knappe acteerprestatie en prachtige muziek. Alleen jammer van het rammelende verhaal; weinig lijn; vloog van hot naar her. Een film waar veel meer in gezeten had en dat is jammer. Toch een 3,5 voor de actrice en de muziek.
darkjaap
dat Marion Cotillard een oscar voor beste actrice heeft is zeker terecht want dat maakte die helefilm compleet
Lenny_DH
!!!WINNAAR VAN TWEE OSCARS!!!
Beste Actrice (Marion Cotillard)
Beste Make-Up
marjoleinnagel
Prachtige film! Ik vind ook dat Marion Cotillard een steengoede rol neerzet. Erg meeslepend en ontroerend!
rokkenjager
Wellicht de grootste reden waarom ik de film zo graag wilde beshouwen. Buiten dat vind ik Édith Piaf simpel weg interresant.
psyche2
Het laatste half uur maakt deze film zó de moeite waard!
Ja, wat me ten diepste heeft geraakt. Ontroerend en geloofwaardig geacteerd.
scrat
Ik hou erg van biografische films en wist wel al een beetje af van Edith Piaf. Toen Cotillard de oscar had gewonnen voor beste actrice werd het toch wel tijd om de film te gaan kijken.
In een woord: adembenemend!
Ondanks dat mijn frans niet bepaald geweldig is, waren er momenten dat ik niet de ondertiteling las, maar gebiologeerd naar deze dame keek. Toen ik Cotillard tijdens de oscars zag, vroeg ik me af of zij wel zo'n temperamentvolle vrouw kon neerzetten, maar na het zien van deze film neem ik mijn twijfels terug.
Ze heeft terecht gewonnen, nu nog hopen dat ze deze film kan overtreffen, want dat zal moeilijk worden.
Wel aardig.
Helaas is Piaf wat mij betreft, ondanks haar uiteraard briljante stem, niet echt een heel innemend of boeiend persoon. Dan kan Cotillard haar nog zo geweldig neerzetten, het blijft allemaal een beetje afstandelijk aapjes kijken, een soort imitatieshow.
Alle onhandige tijdsprongetjes hielpen ook al niet echt.
tottenham89
Mooie,prachtige film.De tijdsprongetjes vond ik bij deze film juist wel boeiend en van Edith Piaf had ik veel gehoord,maar het echte verhaal over haar leven kende ik niet.En daarom was de vertolking van Cotillard erg goed in deze film(verdiende zeker een oscar).Verder was het acteer+camerawerk goed,maar vond wel dat het leven van Edith Piaf wat verder uitgediept kon worden,maar was verder een prachtige film met mooie liedjes.
Emiledj
Er zijn maar weinig films waar ik (man van 36) tranen in mijn ogen krijg en zo enorm gegrepen wordt door het acteren zoals Marion hier neerzet.
On-ge-lo-fe-lijk goed en inderdaad stoorde mij het 'heen en weer' in de tijd totaal niet, want dat maakt het juist zo mooi en compleet. Vooral het laatste half uur (dat ze de kamer in komt strompelen en voor het eerst de tekst van Je negrette rien hoort) was voor mij letterlijk de druppel (uit mijn ogen).
Ik kan verder niets anders zeggen dan dat ik bij deze film écht de pijn, vreugde, gevecht, onmacht, liefde en verlies voelde. Sjesis... ben ik nu echt zo'n watje geworden of hebben we hier te maken met een 5-sterren+ film
"Piaf niet boeiend"... sja, het is geen Amy Winehouse of Marilyn Monroe... nee deze vrouw heeft echt geleden!
RRT
Mooie rol van Marion Cotillard. Verder niet zo geweldig. Vervelende tijdsprongetjes, en haar levensverhaal wordt niet al te duidelijk weergegeven.

Netflix voegt in december 85+ titels toe, dit zijn de zeven best beoordeelde

De beste speelfilms over het leven van beroemde artiesten

La Vie d'Adèle
Drama / Romantiek, 2013