• 9.373.905 stemmen

Genre: Thriller / Film noir

Geregisseerd door: Stuart Heisler

Met onder meer: Albert Dekker, Susan Hayward en Harry Carey

Plot Among the Living

"What horrible fascination did this monster have for women?"

Paul Raden slijt zijn dagen in een psychiatrisch instituut terwijl zijn vader wordt begraven. Paul is mentaal gestoord geworden door de mishandelingen van zijn vader, die hem bovendien jaren geleden via valse papieren heeft laten opnemen. John Raden, Paul's broer, hoort nu pas dat zijn broer nog leeft en in een ziekenhuis woont. Dan ontsnapt Paul en hij vormt al direct een gevaar voor de bewoners van de omliggende plaatsjes.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

John Raden / Paul Raden

Mrs. Pickens

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2072 stemmen

Spannende film die ik zou omschrijven als een thriller met invloeden uit de jaren '30 Universal horror. De onmogelijkheid van Paul Raden om zich sociaal aangepast te gedragen roept bij mij herinneringen op aan James Whale's Frankenstein en daarnaast zijn er ook elementen die me doen denken aan de expressionistische klassieker Das Cabinet des. Dr. Caligari, waarin eveneens een psychoot aan het moorden slaat. De invloed van het expressionisme is het natuurlijke resultaat van de hand van de Duitse cinematograaf Theodor Sparkuhl, die nadien nog zou meewerken aan twee andere vroege film noirs (The Glass Key en Street of Chance). De belichting vind ik dan ook, op zijn expressionistisch, zeer geslaagd en bepaalt helemaal de donkere sfeer van de film.
Het is een vrij korte film (67 min.), met een stevig tempo om het verhaal verteld te krijgen. Albert Dekker speelt een prima (hoofd)dubbelrol. De andere acteurs leveren eveneens solide prestaties. Susan Hayward is, toegegeven, een prachtige actrice die haar rol ook mooi speelt. En daarnaast is dit ook de voorlaatste film van Frances Farmer, voor ze helaas ten onder zou gaan aan haar eigen demonen.

Een vergeten film die wat mij betreft niet moet onderdoen voor de meer gekende suspense/horrormovies uit die tijd. Zou fijn zijn om deze eens te kunnen bekijken in een gerestaureerde versie.

avatar van Corran

Corran

Niet mijn ding, kon er niet zo veel mee. Idee achter de film is okay en die Dekker doet het niet slecht in de hoofdrol(len), maar het kon me niet boeien. Vond het einde van de film ook wat overdreven. Ach ja.

avatar van clubsport

clubsport

Redelijke B film over een mentaal gestoorde man die jarenlang verborgen is gehouden door de dokter van diens familie en de tweelingbroer die niet weet dat hij nog leeft .

Albert dekker speelt de dubbelrol heel goed .

De scenes waarin hij zich onder het gewone volk begeeft en zijn onvermogen om zich aan te passen zijn de sterkste momenten in de film .