

Narayama Bushiko (1958)
Genre: Drama
Speelduur: 98 minuten
Alternatieve titels: Ballad of Narayama / 楢山節考
Oorsprong:
Japan
Geregisseerd door: Keisuke Kinoshita
Met onder meer: Kinuyo Tanaka, Teiji Takahashi en Yūko Mochizuki
IMDb beoordeling:
7,8 (3.683)
Gesproken taal: Japans
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot Narayama Bushiko
Het verhaal volgt de 69-jarige Orin die nog een uitstekende gezondheid heeft, maar het gebruik in het geïsoleerde bergdorp waar zij leeft, dicteert echter dat ouderen op de leeftijd van zeventig jaar door hun kinderen naar de top van de berg Narayama worden gebracht om daar in de sneeuw te sterven. Voordat het zover is, heeft Orin nog een aantal zaken te regelen: zij zoekt een geschikte vrouw voor haar oudste zoon, die weduwnaar is. Intussen bereidt zij zich in alle kalmte voor op haar eigen reis naar de dood.
Externe links
Acteurs en actrices
Orin
Tatsuhei
Tamayan
Matayan
Matayan's son
Teruyan
Kesakichi
Matsu-yan
Messenger
Video's en trailers
Reviews & comments

Mug
-
- 13949 berichten
- 5968 stemmen
Goh, ik wist niet dat deze prachtige film een remake was...
Is deze originele versie ook te verkrijgen?

Ramon K
-
- 13576 berichten
- 0 stemmen
Tartan heeft deze film van Kinoshita op dvd uitgebracht. Ben er erg benieuwd naar. En dan kan ik me daarna eens aan de Imamura versie wagen want die is in Nederland te verkrijgen. Cool.

starbright boy (moderator films)
-
- 21184 berichten
- 4353 stemmen
Weer een DVD voor mijn veel te lange verlanglijstje. Er was even wat onduidelijkheid welke van de twee versies Tartan ging uitbrengen, ben blij dat het deze is.

Ramon K
-
- 13576 berichten
- 0 stemmen
Eindelijk een tweede film van Kinoshita kunnen zien (na het geweldige Twenty-four Eyes). Wederom een fantastische film. Gebaseerd op een boek van Shichiro Fukuzawa, is Narayama Bushiko een meesterlijke film over menselijkheid en dood als onderdeel van het leven gebleken. Een niet allerdaagse mix van film- en (Kabuki-)theater technieken, met prachtige toneelmatige scene-overgangen, een joruri-verteller, shamisen (typisch Japans instrument met 3 snaren) begeleiding en een mooi en uniek kleurenschema. Kinuyo Tanaka (oa Oharu in Mizoguchi's The Life of Oharu) is ijzersterk als het oude vrouwtje Orin. Ze speelt hier zo'n 20 jaar boven haar eigen leeftijd. Fantastisch!. Zo worden ze niet meer gemaakt! 4,5*
Ben nu ook zeer benieuwd naar de Imamura versie! Hulde aan Tartan voor het uitbrengen van deze fantastische Japanse klassieker.

Mochizuki Rokuro
-
- 18912 berichten
- 14433 stemmen
Is (was?) inmiddels betaalbaar via Play (11,49 incl. verzending) verkrijgbaar.
Vooral het eerste half uur is heel fraai. De film is geheel in de studio opgenomen, dus met decorstukken en geschilderde achtergronden (waarin de naden soms te zien zijn). Dat geeft Kinoshita mogelijkheden om naar vrije hand te exmperimenteren met kleur en decor: hij gebruikt het effect ten maximale. Met name de kleuren zijn prachtig, met dan weer paars achtergrondlicht en dan weer herfstig oranjebruin. Het stoort totaal niet in het verhaal, omdat het een opzet kent van kabuki, met zingende (jengelende?) voice-over.
De vaart gaat er op een gegeven moment wel een beetje uit, mede omdat duidelijk is waar het naar toe gaat. Gegeven de studio setting en de tocht naar het gebergte en de sneeuw wordt dat ook een weer een fraaie enscenering. Hoewel suggestie is ook 'de tandenscnene' in deze versie weer eentje die door merg en been gaat. Zwakste vond ik het gedoe met de buurman Mata-yan, dat zelfs leidt tot in de film dissonerende toestanden.
Daarnaast vraagtekens over de duiding van de wat mij betreft mysterieuze eindscene met de trein. Iemand? Ramon K?
Niet alleen door de kabuki setting, maar ook door de oranjerode Japanse esdoorn blaadjes en de gedoemde (familie)liefde verhalen leek me dit ineens de inspiratiebron te zijn geweest voor Kitano's Dooruzu.

Baggerman
-
- 10566 berichten
- 7928 stemmen
Oei! Schitterend. Hoewel je niet ècht goed hoeft te kijken om te zien dat de film in zijn geheel is opgenomen in de studio stoort dit totaal niet. Werkelijk prachtig vormgegeven, zelfs nog mooier als in het latere Kwaidan!
Een niet allerdaagse mix van film- en (Kabuki-)theater technieken, met prachtige toneelmatige scene-overgangen, een joruri-verteller, shamisen (typisch Japans instrument met 3 snaren) begeleiding en een mooi en uniek kleurenschema.
Dit werkt wonderbaarlijk goed.
Zelf vond ik de scène waar de familie aan het eten is erg sterk (waar de zwangere veelvraat kleindochter nog eens extra opschept!). De egoïstische domheid die kleinzoon en eega uitstralen! Goed acteerwerk!
Daarnaast vraagtekens over de duiding van de wat mij betreft mysterieuze eindscene met de trein.
Tja, vroeg ik me ook af, maar ik heb geen antwoord. Tenzij er niet meer achtersteekt dan dat Kinoshita wilde laten zien dat de film en het boek wellicht is gebaseerd op waargebeurde verhalen????
Ben nu ook zeer benieuwd naar de Imamura versie!
Ik ook!

Basto
-
- 9752 berichten
- 6736 stemmen
Hoog tijd dat Rutte en Co deze film gaan kijken. De jeugd opofferen om de oudjes te redden is bezopen. We moeten anders naar de dood leren kijken. Deze film laat op schitterende wijze zien dat dat kan.
Schitterende decors en prachtige fotografie. Erg indrukwekkend deze versie.
4,5

Flavio
-
- 4346 berichten
- 4601 stemmen
Een film over zelfopoffering (de oude Orin) versus egoïsme (haar kleinzoon en zijn vriendin, de buurman die zijn oude vader de berg opsleurt), die ik vooral interpreteer als een aanklacht: oude mensen worden gezien als een last en maar niet willen aftakelen (verbeeld door het sterke gebit van Orin) is eerder een schande dan een zegen.
Een versie die niet verrassend een stuk minder rauw is dan de remake van 25 jaar later en ook meer in de Japanse traditie staat met de sets en vooral muziek. Nu vind ik de Japanse cultuur erg tof en in een aantal opzichten superieur aan de onze (denk alleen maar aan de wc's), de traditionele poppentheatermuziek is een aspect waar ik wat minder waardering voor kan opbrengen. En die is vrij dwingend aanwezig in deze film. Toch kom ik net als bij de remake uit op 3,5 ster vanwege het sterke acteren en de mooie sets- de remake vind ik als ik moet kiezen wel de betere film.

Fisico (moderator films)
-
- 7566 berichten
- 4388 stemmen
Goh, wat kan ik zeggen van deze film. Per ongeluk op deze uit 1958 gestoten in plaats van de remake uit 1983. Uiteindelijk toch verder gekeken. Op zich geen verkeerde film al is de tand des tijds sterk aanwezig. De prachtige decors en de filosofie van de film maken veel goed.
Aan de andere kant vaak erg theatraal geacteerd en die zingende voice-over wekte af en toe een beetje ergernis op. Orin daarentegen deed het wel prima als oude vrouwtje. Om nog maar te zwijgen van het vele gepingel tussendoor. Het zou ontspannend en sfeervol moeten zijn, maar dat was bij minder het geval.
Verder wel leuk om een inkijk te krijgen van de traditionele oude Japanse cultuur met zijn soms voor ons Westerlingen vreemde gebruiken. Maar intrigerend is het wel.

Basto
-
- 9752 berichten
- 6736 stemmen
Goh, wat kan ik zeggen van deze film. Per ongeluk op deze uit 1958 gestoten in plaats van de remake uit 1983. Uiteindelijk toch verder gekeken.
Haha, had exact hetzelfde. Was er wel meer onder de indruk van.

Fisico (moderator films)
-
- 7566 berichten
- 4388 stemmen
Hehe, de versie uit 1983 zag ik op het Japans online filmfestival van enkele dagen geleden. Maar ik was niet thuis en kon geen verbinding maken met de site. Ik moest de tijd doden op de smartphone en dacht via Youtube al een stukje in te kunnen pikken, want daar had ik wel verbinding. Pas na een tijdje had ik door dat ik de originele uit 1958 te pakken had

Basto
-
- 9752 berichten
- 6736 stemmen
Je hebt m op je smartphone gezien?
Dan heb je wel heel wat gemist. De fotografie en de kleurrijke decors zijn echt adembenemend.

Fisico (moderator films)
-
- 7566 berichten
- 4388 stemmen
Klopt, iets wat ik dus zelden doe ...
Maar ik moest iets doen met mijn verveling. Ik begrijp dat sommige films dan minder tot hun recht komen. Ook deze versie uit 1958 dus. Ik pik hem misschien nog wel eens op een andere manier mee.

Sir Djuke
-
- 312 berichten
- 882 stemmen
Eén van de meest existentiële vragen in onze westerse wereld is: wat doen we met de kerst met moeder? Een kwestie die geheel in het niet valt bij het volgens overlevering in bepaalde delen van Japan gebruikelijke ritueel “obasute”, waarbij improductieve ouden van dagen naar een berg werden gebracht om daar te sterven en zo het aantal monden dat gevoed moest worden te reduceren.
De Japanse schrijver Shichiro Fukazawa wijdde er een kortverhaal aan dat als “Narayama Bushi-ko” tweemaal werd verfilmd.
De eerste keer gebeurde dat in 1958 door Keisuku Kinoshita die er een kabuki-theater-achtige verfilming van maakte, overduidelijk in de studio opgenomen. Het is even wennen dat de theaterlichten de overgang van dag en nacht vormgeven, maar het verhaal en de acteerprestaties zijn zo sterk dat je dat binnen een paar minuten vergeten bent.
Het laatste nieuws

HBO deelt nieuwe trailer voor vierde seizoen van hitserie 'True Detective' met Jodie Foster

Nicolas Cage wil stoppen met in films spelen: 'Misschien nog drie of vier en dan wil ik iets anders doen'

De tien best beoordeelde films van de jarige Jeff Bridges (74)

Relatief onbekende tranentrekker 'Ordinary Love' met Liam Neeson vanavond te zien op televisie
Bekijk ook

Meshi
Drama, 1951
20 reacties

Powaqqatsi
Documentaire / Experimenteel, 1988
32 reacties

Naqoyqatsi
Experimenteel / Muziek, 2002
22 reacties
Gerelateerde tags
familie relatiesdying traditionssocial convention
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.