Genre: Drama / Oorlog
Speelduur: 176 minuten / 145 minuten (theatrical release)
Alternatieve titel: Dresden: The Inferno
Duitsland
Geregisseerd door: Roland Suso Richter
Met onder meer: Benjamin Sadler, John Light en Felicitas Woll
Gesproken taal: Duits en Engels
Plot Dresden
De Duitse verpleegster Anna Mauth (Felicitas Woll) heeft niets met de soldaten die haar vaderland aanvallen. Als ze echter op een dag met de neergestorte Engelse piloot Robert Newman in aanraking komt, slaat de liefde toe. Dit bezorgt Anna veel problemen; ook omdat ze verloofd is met Hoofddokter Alexander Wenninger.
Anna Mauth
Simon Goldberg
Maria Goldberg
Pfarrer der Frauenkirche
Simon Goldberg
Duitse top productie waarin oorlog en liefde de goede mix vinden.
Gisteren weer gezien op dvd , een prachtige film.
Duitse cinema op zijn best en voor een tv productie is hier niet op een euro gekeken.
lierg00
Super film, van het begin tot het einde een genot om naar te kijken.
KatieScarlett
goede film, je ziet de beide kanten van de oorlog ( duitsland en engeland), dat vind ik heel goed.
SpikeR
dun en onwaarschijnlijk liefdes verhaal wat leunt op een historische gebeurtenis
snap niet waar iedereen nu zo vol van is
spurs
Ik vond het wel een goede film alleen het einde vond ik een beetje afgeraffeld het wel iets langer moegen duren,
want hoe kwam Robert na het bombardement uit Duitsland want de oorlog duurde nog zo'n 3 maanden.
Tarkus
Goede film over een minder bekend drama uit Wereldoorlog 2.
Iedereen weet wel van de bombardementen op Londen, Coventry, Berlijn, en vele andere grote steden, zowel in Duitsland als in andere landen, Dresden was ook zo'n stad maar toch is dit minder bekend.
Maar Dresden was een bombardement dat nooit had moeten en mogen gebeuren. Het had geen enkel nut om het tij in de oorlog te keren.
Er vielen alleen burgerslachtoffers en een mooie stad was met de grond gelijkgemaakt.
Hoewel ik geen voorstander ben van een liefdesverhaal in een film over een dergelijke gebeurtenis, vind ik deze film toch bijzonder goed gemaakt.
Men ziet de beide zijden, zowel Engelsen als Duitsers, en zowel militair als burgers.
En ook bij de beide zijden zijn de meningen verdeeld, de 2 zussen in de Duitse familie bijvoorbeeld denken helemaal anders over de oorlog, en ook bij de Britse officieren is er duidelijk verdeeldheid over het bombardement op Dresden.
Het ganse gegeven wordt duidelijk in beeld gebracht, zowel de aanloop als de eigenlijke aanval.
Ik heb altijd geweten dat het bombardement op Dresden verschrikkelijk moet zijn geweest, en men toont de verschrikkingen duidelijk, zowel op materieel als menselijk vlak.
Het is eigenlijk nog verbazend dat er mensen zijn die het hebben overleefd.
Dat de bedenker, 'Bomber' Harris, van het plan, later oneervol is ontslagen uit het leger is maar goed, maar het onheil was inmiddels al wel geschied.
Ondanks het liefdesverhaal, dat ik moeilijk kan geloven is de film over de situatie in die tijd, de meningsverschillen over de oorlog, de erbarmelijke hulpverlening, de omkoperij, de verhoudingen tegenover Joden, en het eigenlijke bombardement wel prachtig in beeld gebracht met oog voor detail en zonder enige censuur.
Ik heb het al eerder verteld, er worden in Duitsland tegenwoordig zeer goed films gemaakt over een niet al te mooi verleden, al was dit drama nu wel te wijten aan de gealieerde kant.
45 jaar na de feiten werd de kathedraal, die bij de vuurzee was vernield, wederom ingewijd, nadat hij in zijn oorspronkelijke staat was heropgebouwd, als eerbetoon aan de duizenden slachtoffers van toen.
Liwwie
Minder bekend?
Ja.... minder bekend. Het bombardement op Dresden was een oorlogsmisdaad en totaal misplaatst. London was hierbij niets vergeleken. Dresden was één van de mooste steden Europese steden maar er stond geen steen meer bovenop de andere. Maar ja zoals zoveel gealieerde oorlogsmisdaden wordt daar weinig over gepraat en afgezet tegenover London en Berlijn was de vernietiging Dresden totaal... Ja dus tamelijk minder bekend....
Al eens in Dresden geweest? Tijdens het communistische Oost Duitsland hebben ze echt hun best gedaan om een oud-Dresden opnieuw te bouwen. Was een communistisch prestigeproject om hun walging tegenover het westen te uiten....
Pracht van een film trouwens maar toch iets teveel drama..... evengoed.......
****
kazin
Pracht van een film trouwens maar toch iets teveel drama..... evengoed.......
****
Ze zeggen wel dat de Duitsers de meeste slachtoffers gemaakt hebben.. Dat is ook wel zo ( zowel bij burgelijk als militair )
Alleen van de russen al 21.000.000
Maar de Geallieerde deden ook niet niets. Ik vind dat ook de geallieerde gestraft moeten worden. Als ook de Duitsers gestraft worden. Dan kunnen ze wel zeggen: Duitsers waren racist omdat ze joden en zo gedood hadden. Dat is ook wel zo maar als ze de Duitsers vervolgen en de Geallieerde niet, is dat ook racistisch want bijde partijen hebben gemoord. Nu hebben de Duitsers het meest gemoord maar moorden blijft moorden. Dat is het zelfde als:
Iemand vermoord 2 mensen uit een familie.
Uit wraak vermoord de andere familie 1 iemand uit zijn familie.
Hij heeft er 2 vermoord en die andere 1. Je kunt in dit geval niet zeggen 2 mensen is meer waard dan 1 dan word de familie van de andere gekwetst en is het een soort van bepaalde voorrecht voor de meerderheid. Dat is met China ook net het geval met zijn 1.300.000.000 mensen. Anders waren zij nu wel het aller machtigse volk. Dus mijn conclusie
Ik ben het volkomen met je eens!
Timmy757
Best wel mooie film, het romantische verhaal is eigenlijk helemaal niet storend en de film ziet er goed verzorgt uit, zeker voor tv film. Op het moment dat de pathfinders de stad hebben gemarkeerd en er allemaal groene lichtfakkels boven de stad hangen krijgt de film echt een beklemmende sfeer. Ook één van de laatste scenes als die Engelse piloot op de frauenkirche staat en de verwoestingen ziet. is indrukwekkend. Wat ik wel weer jammer vind is dat ze bij een aantal vliegscenes de helft archiefbeelden hebben gebruikt.
Al met al zeker een mooie film die de moeite waard is, dikke 3,5*.
veron35
Sodeju wat een goede film. De beste oorlogs film ooit als je het mij vraagt. Ik houd ook van romantische drama's en dan is dit helemaal geweldig. En dat voor 5 euro bij Bart Smit. Geweldig geacteerd en een al even geweldig verhaal. Een film die nog beter is als The Pianist. Op de achterkant van de hoes staat dat deze film bij de tv prumiére 13.000.000 kijkers haalde!
veron35
Buiten dat lijken die twee me niet echt te vergelijken ...
Best wel. Vooral het einde van The Pianist is hier goed mee te vergelijken.
Deze tv-film?!
Ik heb Schintlers List nog niet gezien, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat die beter is dan deze film.
Swing Kids is ook zo'n onbekende geweldige oorlogs film.
Quido
Dat beide/alledrie de films over WO II gaan, wil niet zeggen dat ze te vergelijken zijn.
veron35
Dat snap ik, maar ik moest hierbij wel vaak aan the pianist denken. Bij Edges of the Lord dacht ik bijv. aan geen enkele andere oorlogs film. Nog zo'n onbekende geweldige oorlogs film trouwens. Ik zou zeggen ga deze kijken en oordeel zelf.
%%%%%%
Mooie film.Aleen vond ik soms wat eritand de oude beelden ertussen door.Maar verder zeker waard om eens te kijken.Het einde is mooi gedaan dan kom je nog eens te weten hoe het nu daar is. 3,5
tom bola
- 1922 stemmen
Eindelijk gezien, knarsentandend. Melodramatische RTL 4 woensdag avond film. Regisseur probeert geen partij te kiezen, of juist wel. De slachting van Dresden komt uitgebreid aan bod. De geallieerden hadden beter de spoorlijnen naar de vernietigingskampen kunnen bombarderen. Als film of laten we zeggen wapenfeit een totaal overbodig brouwsel, Er zullen wel en hoop sequels volgen. In Hamburg stierven door bombardementen ook zo'n 30000 mensen.
tom bola
- 1922 stemmen
Oh ja Tarkus die andere bombardementen zijn blijkbaar goed te praten?
nightbreed
Prachtig oorlogsdrama van de ZDF in samenwerking met een filmbedrijf waar ik de volle 140 minuten van heb genoten.
Het verhaal lijkt op 'Pearl Harbour' (piloot, liefde, bommenregen, destructie) met het verschil dat de bommen niet op Pearl Harbour vallen maar op Dresden.
Nog een verschil is dat 'Pearl Harbour' een slechte film is met een slecht script en slechte acteerprestaties, Dresden is een goede film met een goed script en met zeer goede acteerprestaties.
Ik vond het een verademing dat de Engelsen gewoon accentloos Engels praatten (echte Engelsen dus) en de Duitsers gewoon Duits ipv dat er maar 1 taal door beiden werd gesproken wat je wel vaker in oorlogsfilms ziet.
Op de hoes van mijn DVD staat dat het voor 12 jaar en ouder is maar volgens mij is dat een fout want er komen scenes in voor waar elke brute horrorfilm jaloers op zou zijn.
De laatste 40 minuten van de film tonen de totale vernietiging van Dresden in al zijn 'pracht'.
De laatste beelden van de film zijn echt onvergetelijk, de totale destructie en wanhoop prachtig in beeld gebracht.
De epiloog is ook erg bijzonder en geeft de film een waardig einde.
Cijfer: 4,5
tevelenco
Meer liefdesdrama in oorlogstijd dan echte oorlogsfilm met beelden van gevechten.
Behalve dan het laatste half uur met het destructieve bombardement.
Verder wordt er redelijk geakteerd en wordt de film goed en realistisch in beeld gebracht.
Wel vond ik dat de film wat lang duurde en ook vond ik de liefdesrelatie wat ongeloofwaardig.
Maar ondanks deze punten van kritiek wist de film me toch aardig tot het eind te boeien maar een topper werd het niet.
jordybeukeboom
Ik vind dit een aardige film, maar Schindler's List is een behoorlijk stukkie beter, hoewel wel met een andere inslag in de oorlog dan deze film

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

The Kid