• 9.374.369 stemmen

Dresden (2006)

Drama / Oorlog | 176 minuten / 145 minuten (theatrical release)

Genre: Drama / Oorlog

Speelduur: 176 minuten / 145 minuten (theatrical release)

Alternatieve titel: Dresden: The Inferno

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Roland Suso Richter

Met onder meer: Benjamin Sadler, John Light en Felicitas Woll

Gesproken taal: Duits en Engels

Plot Dresden

De Duitse verpleegster Anna Mauth (Felicitas Woll) heeft niets met de soldaten die haar vaderland aanvallen. Als ze echter op een dag met de neergestorte Engelse piloot Robert Newman in aanraking komt, slaat de liefde toe. Dit bezorgt Anna veel problemen; ook omdat ze verloofd is met Hoofddokter Alexander Wenninger.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Robert Newman

Pfarrer der Frauenkirche

Simon Goldberg

avatar van clutch

clutch

Te langdradig, en niet echt een aangrijpend verhaal. Het bombardement was dan weer redelijk indrukwekkend.

avatar van marximaal

marximaal

Gisteren Dresden gekeken en ik vond het een zeer mooie film. Een duitse film waarin ook echt duits en engels wordt gesproken. Ook de vrouwelijke hoofdrol speelster vond ik een aangename actrice om naar te kijken.

avatar van Padde

Padde

prima film waarin je steeds meer op het puntje van de stoel gaat zitten

avatar van daantje81

daantje81

Pas op tv gekeken maar vond het een mooie film. En laat zien dat niet alleen de duitsers onverdraagzame dingen deden maar dat de geallieerden er ook wat van konden. Het was een beestachtige aanval met vele onschuldige slachtoffers. Maar aan de ander kant wat had er gebeurd als het wapen hadden kunnen gebruiken.

avatar van Mr. Cullen

Mr. Cullen

Duitse Miniseries hebben al bewezen meesterlijk te zijn, deze is een van de beste... Het verhaal is goed, dramatisch en volgt een verpleegster, haar onmogelijke liefde en de louche zaakjes van haar vader en verloofde tot na de aanval, die tevens ook mooi in beeld is gebracht.

avatar van Theunissen

Het romantische verhaal boeide me totaal niet en was ook nog eens erg saai. Pas toen het bombardement begon werd de film goed.

avatar van Mads Smikkelsen

Mads Smikkelsen

Mooie film, goed geacteerd en goed verhaal, wellicht meer iets voor vrouwen??!!

avatar van ®Tc

®Tc

Goede film naar niks nieuws onder de zon.

Het eerste deel van de film mist iets. Het tempo gaat traagjes vooruit en daarbij komt te weinig interessante randanmitatie kijken. De hoofdrolspelers soliciteren ook niet om echt de ster van te show te gaan worden. Geen van hen kan de film dragen, ook een gemis.

Als het 2de deel begint krijgt de film een enorme boost. De bombardementen zijn top. De bombardementen zien er fraai uit en luisteren ook goed. Er is goed gespeeld met kleur, belichting en geluid. Het lijkt alsof je er midden inzit. Jammer dat het 1rste deel niet van dit niveau was.

Het zat er in maar kwam er niet uit.

avatar van shannen128

shannen128

Echt een prachtige film!

Alleen echt een dom einde...

avatar van Beth

Beth

helleke schreef:

Ik heb intussen het 2e deel ook gezien op prime en dat viel me toch wel behoorlijk tegen.

Het bombardement van Dresden duurde veel te lang waar ik me mateloos aan ergerde en de acteerprestaties waren ook totaal ongeloofwaardig.

Ik blijf er bij,hoe kan een Engelse piloot in die tijd zo vloeiend Duits spreken en als er dan een Nazi-overste voor hem staat durft hij plots geen Duits meer te spreken.

Ik hou het bij 2 sterren,want het kon me niet echt boeien.

Zijn moeder was een Duitse, dus hij heeft waarschijnlijk een tweetalige opvoeding gehad.

Die Nazi-overste zou meteen zijn Engels accent herkennen en zo zou Robert opgepakt worden.

avatar van brielen

brielen

Ik vond het een zeer goede produktie. 144 min. is lang, maar het was mijn kostbare tijd méér dan waard!3.

avatar van eefke123

eefke123

vanaf de eerste minuten dacht ik 'dit wordt een pracht film'

het eerste en grootste gedeelte was ook prachtig.

maar vanaf het bombardement vond ik het persoonlijk iets te langdradig en te bloederig.

het einde vond ik ook slecht. je blijft met zo'n leeg gevoel achter.

al bij al toch nog een geslaagde film.

avatar van filmsmurfje

filmsmurfje

Hoewel enkele mensen het einde van de film niet echt geslaagd vinden, vind ik juist wel dat de film mooi afgerond wordt. Het gaat niet alleen om de (verboden) liefde tussen een Duitse en Engelsman, maar het gaat immers ook om de stad waar zich alles heeft afgespeeld: Dresden. Het drama van Dresden... Het is voor historici een verboden vraag, maar was deze geallieerde afrekening met vooral burgerslachtoffers echt nodig? Duitsland had zonder Dresden ook wel de oorlog verloren? Natuurlijk zelf -gelukkig- oorlog niet hebben meegemaakt, weet je niet wat oorlog met mensen doet. De Frauenkirche sluit de film af en kan gezien worden als een symbool voor een roep naar een duurzame vrede; de wederopbouw ervan de definitieve afsluiting van WO II.

avatar van 606

Prachtige oorlogs film op het randje van het einde van de oorlog.

Goede acteurs en interessant stukje over dresden.

avatar van briek

briek

Weer een goede duitse oorlogsfilm. Het gebrek aan financiële middelen valt regelmatig wel op, maar al bij al valt het goed mee. De cast en regie zijn goed.

avatar van Poefta

Poefta

Matig verhaal, vrij slecht acteerwerk, langdradig. Omgeving en decor slecht nagemaakt. Schakelen van authentiek beeld uit die tijd, en de gelikte animaties waren veel te duidelijk, met nadruk op de gelikte computeranimaties van de vlieggedeelten. Echt heel slecht computer-werk.

Ook was het plot vooral in het begin veel te toevallig en onrealistisch. De onderlinge communicatie in de film deed modern aan, typisch amerikaans en veel te hedendaags voor een film uit 1945.

Helaas, weinig bijzonders dus.

avatar van gukker

gukker

De eerste 2 uur van de film waren saai. Een verpleegster die een engelse piloot ontdekt en zo in problemen raakt met haar verloofde...boeiend. Het bombardement maakte veel goed. Er zaten veel aangrijpende scenes in die echt lieten zien hoe erg het er daar aan toe ging.

avatar van shrink

shrink

Erg goede film voor maar 2,50 euro. Goed verhaal, mooi gemaakt en gelukkig gewoon duitsers die duits praten.

avatar van Rutte

Rutte

Mooi oorlogsdrama met een goed verhaal, prima acteerwerk en een passend einde.

Ik had echter van de bombardementen wat meer spektakel verwacht.

Zeker eens zien!

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

De hoofdlijn van de film is dun en zelf vrij voorspelbaar. Ook op clichés kan je deze film snel betrappen, maar ook overbodige scènes waren aanwezig. Bovendien was ook het acteerwerk heel wat over-the-top, en viel dit nauwlijks goed te noemen. Na een heel saaie en slechte eerste 90 minuten achter de rug te hebben, maakten de bombardementen heel wat goed. Alles werd ook iets geloofwaardig en elk al gegeven argument ging de lucht in. Maar dat was niet voldoende voor een voldoende...

avatar van dinal12000

dinal12000

Spannende film, met enige romantiek, bombardement spannend in beeld gebracht. Maar hier en daar slecht geacteerd en erg onwaarschijnlijk. Wat langdradig aan het eind.

avatar van Ruurd Kempenaar

Ruurd Kempenaar

Zeer mooie film. Ik heb 'm helaas nooit uitgezien, zeer jammer. De laatste 20 minuten heb ik gemist. Maar wat ik gezien heb, maakte veel indruk op mij.

avatar van OliverDogg

OliverDogg

Ruurd Kempenaar schreef:

Zou je de film niet helemaal uitkijken voordat je stemt?

avatar van LeonoreVH

LeonoreVH

Goede film die ik zeker niet langdradig vond, zoals ik bij een aantal reacties lees.

Van begin tot eind prettig kijken.

avatar van Magical Elvis

Magical Elvis

Een truttig romantisch verhaaltje in een film over de bombardement van Dresden... Jammer, liever gezien dat ze het 1 of het andere hadden gedaan, maar helaas... Nu is het inderdaad langdradig en kan teleurstellend zijn voor de liefhebbers van oorlogsfilms...

avatar van Rednas 2

Rednas 2

Het enige positieve aan deze film is dat de Duitsers Duits praten en de Engelsen Engels... Oh, en de Lancasters ook goed gefilmd. Het verhaal verder flinterdun en het bombardement behoorlijk nep (wat een subtiele ontploffinkjes voor 2000-ponders...).

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

jammer dat de relatie tussen verpleegster Anna Mauth en die piloot zo ongeloofwaardig was, en had dus de film helemaal verpest

avatar van jan01

jan01

Mooie film. Beetje te veel romantiek, maar goed. En er waren wel erg veel Engelsen die tegen het bombarderen van Dresden waren. Ik vraag me af of dat in werkelijkheid ook zo was. Toch mooi om het geworstel 'wat is goed, wat is fout' in een oorlog te zien. Vooral ook omdat het een film vanuit Duits perspectief is.

De scenes over de bombardementen zelf zijn ronduit indrukwekkend!

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Toch een beetje teleurgesteld in deze film. Het verhaal had helemaal geen afbreuk aan het geheel hoeven te doen als het niet zo slordig was geweest. Anna en Robert worden blijkbaar verliefd op elkaar, maar dat zien wij niet gebeuren. Dat wil zeggen, op het ene moment hebben ze nog nooit een woord gewisseld en niet veel later krijg je allerlei Romeo-en-Julia-achtige toestanden, zo vanuit het niks. En het eind vind ik al helemaal vreemd. Robert had al weet ik niet hoeveel keer dood kunnen gaan maar overleeft het steeds op wonderbaarlijke wijze. Om vervolgens vier maanden na de oorlog neer te storten met z'n vliegtuig. Waarom? Wat is daar nou de dramatische meerwaarde van?

Bovendien worden allerlei verhaallijntjes niet mooi afgesloten. Wat gebeurt er eigenlijk met Anna's verloofde? En met Anna zelf, eigenlijk? Ergens aan het eind zie je haar moeder en zus door de stad lopen en die zus krijgt op een gegeven moment een baby in de armen gedrukt, een baby van wie de vader om voor mij volstrekt onduidelijke reden zojuist is doodgeschoten. En dan? Ik had graag willen zien hoe het toen verder ging. De beelden van de herbouwde kerk zijn natuurlijk hoopvol maar ik denk dat er wel meer 'wederopbouw' nodig is dan alleen die van de stad zelf.

Voldoende kritiek op het verhaal dus, hoewel er ook wel korte, indrukwekkende momenten in zaten. Er waren verschillende scènes in de schuilkelders die ik mooi vond, vooral die waarin een soldaat als het ware uit genade de mensen neerschiet die hij moet beschermen. De beelden van de bombardementen en de brandende stad zijn ook niet niks.

Hierboven wordt al gezegd dat het beste van deze film is dat de Duitsers Duits praten en de Engelsen Engels. Daar ben ik het helemaal mee eens.
Al met al 2,5 ster.

avatar van Jeffjoep

Jeffjoep

2,5

Erg jammer van deze film.

Meestal zijn de Duitse films beter (Stalingrad, Das Boot, Operation Valkyrie)

Hier slaan ze de plank helemaal mis.

Ongeloofwaardig verhaal met die Engelse piloot die toevallig Duits spreekt en die liefdesaffaire midden in ziekenhuis met zaal vol patienten.