• 9.371.070 stemmen

Warriors (1999)

Drama / Oorlog | 175 minuten / 135 minuten (oude Nederlandse dvd) (miniserie, 2 delen)

Genre: Drama / Oorlog

Speelduur: 175 minuten / 135 minuten (oude Nederlandse dvd) (miniserie, 2 delen)

Alternatieve titel: Peacekeepers

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Peter Kosminsky

Met onder meer: Matthew Macfadyen, Darren Morfitt en Cal Macaninch

Plot Warriors

Liverpool, 1992. Vier jonge Engelse soldaten op verlof staan op het punt hun vreedzaam bestaan te verruilen voor de verschrikkingen van een burgeroorlog. Ze maken deel uit van een van de eerste contingenten, uitgezonden door de VN naar het oorlogsgebied in Bosnië. Hun doel is het beschermen van de bedreigde burgerbevolking. In hartje winter weten ze zich gevangen in een verschrikkelijke oorlog vol onvoorstelbare wreedheden en volkerenmoord.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Pte. Alan James

Pte. John Hookway

Major 'Brick' Stone

avatar van Apster

Apster

Een goed beeld van een VN dat machteloos moet toekijken, met sterke scenes. Ik vond de film alleen een wat warrig scenario hebben, er zaten toch wat gaten in het verhaal en af en toe een wat vreemde montage. Kan zijn dat dit gewoon een tv productie is, maar het kwam nogal slordig over.

avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

Wat een indrukwekkende film is dit zeg. De film kiest wel degelijk een kant, maar goed, dat komt ook door de situatie waar de Engelse inzaten. Hier kan je ook een beetje aan zien hoe de Nederlanders zich hebben moeten gevoeld. Een oorlogsfilm zonder veel schoten, etc en zoveel impact... fantastisch...

avatar van Exploitation

Exploitation

Net gekeken, zeer indrukwekkend.

Goede oorlogsfilm, die een goed beeld geeft van deze oorlog. Camerawerk was vrij goed voor dit soort docu/film en de acteurs wisten hun karakters goed over te brengen! Een goede oorlogsfilm die je met een naar gevoel laat zitten aan de afloop...

avatar van Castor Troy

Castor Troy

Idd een geweldige goede film, indrukwekkend en meeslepend vanaf het begin en het wordt steeds erger.

Je voelt je net zo machteloos als de soldaten door het feit dat ze voor het merendeel alleen maar kunnen toekijken naar de gruwelen en niet mogen ingrijpen.

avatar van Sutherland

Sutherland

Heel mooi, indringend en indrukwekkend...En dan te bedenken dat dit allemaal op waarheid berust!

avatar van pjutter

pjutter

mooie film, al ben ik absoluut niet bekend met de hele geschiedenis. 4*

Kan iemand in het kort wat vertellen? Wiki is weer veel te uitgebreid...

het gaat dus om serven, bosniers en moslims, maar waarom al die burgerslachtoffers? en wat was de taak van de UN als ze haast geen bevoegdheden hadden.??

ik zag op wiki een verdeling van voor en van na de oorlog, in de verdeling van voor de oorlog waren er veel moslims, na de oorlog geen meer.. zijn deze allemaal verjaagd??

dit is een lijst van de mensen die nog steeds vermist zijn (!)

avatar van starbright boy

Vooral sterk in het laten zien van de frustraties van in een oorlog gedropt worden zonder eigenlijk echt te weten wat je daar moet doen. Gruwelijke dingen zien en het zo ongeveer moeten laten gebeuren. Thuiskomen en daar omdat niks meer erg of de moeite waard lijkt nadat je Bosnie hebt gezien.

avatar van detje

detje

realistisch beeld van hoe een soldaat zich voelt tijdens een uitzending, deze film krijgen militairen ook verplicht te zien voordat ze op missie gaan, ikzelf heb hem ook gezien voordat ik als marinier op missie moest

avatar van veron35

veron35

Mag deze film in de top 250? Ik dacht dat daar geen tv films en miniseries in mogten.

Ja dat mag. Er is op MovieMeter geen onderscheid tussen tv-films, bioscoopfilms en films die direct op dvd verschijnen.

Van mini-series had je het wel goed onthouden.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Gezien tijdens GV dagen in de AMO en ik moet zeggen dat het een verdomd realistische weergave is van de werkelijkheid.

Akelig frustrerend werken voor die jongens. Wie deze film kijkt krijgt een beter beeld van de frustraties waar militairen mee te maken krijgen.

Zeer goede film en een dikke aanrader!

avatar van Frankeermachine

Frankeermachine

Zwarte bladzijde uit de geschiedenis.

Ben ik de enige die het acteerwerk onder de maat vind?

avatar van Harley1973

Harley1973

geweldige indrukwekkende film, ik als oud VN Bosnie veteraan, heb wel herbelevingen na deze film gehad, ook stonden de tranen in mijn ogen, moet men gezien hebben om eens echt te zien wat er daar allemaal heeft afgespeeld.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Geweldige indrukwekende film inderdaad, je kan het je niet voorstellen hoe mensen zo kunnen worden:4,5

Sterke film inderdaad, wel een beetje eenzijdig, maar dat krijg je nu eenmaal aangezien het puur om het Engelse bataljon gaat.

Hoe zit het nu eigenlijk met deze film ? Zie hier vaak naar verwezen worden als mini-serie ... zijn er twee verschillende versies of is deze gewoon als film aan elkaar geplakt op DVD uitgekomen ?

Op IMDb staan onder andere prijzen van best mini-serie ...

Er zijn twee verschillende cuts. Als mini-serie (2 delen) en een (ik meen) kortere versie als film. De DVD, die ik heb althans, bevat gewoon de 2 afleveringen aan elkaar.

Oké, dankje

De oude Nederlandse dvd bevat de korte versie, de nieuwe dvd bevat inderdaad de volledige serie.

Twee jaar geleden lag de dvd voor 3 euro bij Bart Smit.

avatar van Mug

Mug

De vraag is eerder: is dit van origine een miniserie of film?

Ik denk dat eerste.

Volgens de doorgaans erg betrouwbare BFI database inderdaad een tweedelig drama.

link

De originele uitzenddata staan er zelfs bij.

Krachtig idee.

En zeker tijdens de eerste 90 minuten wordt het ook erg sterk uitgewerkt. Erg droog wordt het contrast tussen humanitaire acties en het daarbij verwachte inhumane gedrag van de uitvoerders blootgelegd. Soldaten die helpen maar dat maar beperkt mogen. Logica primeert boven emotie, het contrast dat daaruit voorkomt is in deze film schrijnend. Helpt ook dat er sterk geacteerd wordt door de soldaten.

Jammer is dat dit uitgangspunt eigenlijk gewoon een keer of 5 herhaald wordt, het laatste half uur zelfs zo letterlijk in je gezicht gegooid dat een deel van de oprechtheid plots in het gedrang komt. Nogal jammer.

Onbegrijpelijk dat ze dit tot een 3 uur durend geheel hebben uitgerokken, terwijl een korte film veel krachtiger had geweest. Heel die terugkeer naar Engeland was compleet overbodig, misschien wel goed voor een film op zichzelf maar niet 30 minuten achter dit aangeplakt.

Verder ook jammer dat er filmisch niet wat meer gedaan kon worden met dit materiaal. Indrukwekkend thema maar gezien het medium allerminst naar behoren uitgewerkt.

Jammer, had veel meer ingezeten. Vertolkingen waren sterk en het uitgangspunt uiterst krachtig. Zit alleen wat gevangen in het zijn van een miniserie.

avatar van 606

ik vond het eerste half uur wel goed

vanwege de verandering die je goed kunt van voor en na de oorlog die ze mee maken zonder zelf te schieten.

ze maakten alleen maar elende mee.

zeer indrukwekkend verhaal laat je niet onberoerd achter.

avatar van Reservoir Dogs

Reservoir Dogs

De top 250: de films met de hoogste waardering op MovieMeter. Om voor deze lijst in aanmerking te komen moet een film minstens 200 stemmen ontvangen hebben.

Waarom zit deze er dan niet in ?

avatar van Bla

Bla

Waarschijnlijk omdat het hier wordt gezien als een mini-serie, echter het fijne weet ik er niet van. Weet wel dat het een zeer goede film is, zeker het kijken waard.

avatar van b_cru

b_cru

Onderhond schreef:

Krachtig idee.

Dan heb je vast geen mensen in je omgeving die dit hebben meegemaakt... Ik heb die wel en kan je vermelden dat het voor "de thuisblijvers" een shock is om te zien.

avatar van Thorak

Thorak

Frankeermachine schreef:

Zwarte bladzijde uit de geschiedenis.

Ben ik de enige die het acteerwerk onder de maat vind?

Ik had juist het idee dat ik NIET naar acteurs aan het kijken was. Deze film komt juist zeer realistisch over, iets dat in vrijwel iedere andere film niet zo is.

avatar van Thorak

Thorak

kos schreef:

Waarschijnlijk als het over meerdere partijen had gegaan was het een beduidend minder krachtige film geweest.

Onderhond schreef:

Juist dat vond ik zeer sterk en benadrukt het effect op hen die er daadwerkelijk bij zijn geweest!

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1905 stemmen

Een uitstekende, realistische en sobere film, zoals de Engelsen dat kunnen

Er is een blik met prima acteurs opengetrokken, je krijgt echt het gevoel dat je naar "echte" mensen zit te kijken. De sfeer is rauw en sober, zoals het hoort bij een goede film over een oorlog.

Naast de oorlog hebben de mensen in deze film ook nog te maken met hun thuisfront. Dat is een typisch kenmerk van de ervaringen van militairen hedendaags....als je vroeger oorlog had dan voerde je dat voor je eigen land en familie, nu voer je dat ergens anders op de wereld en zit je thuisfront in een hele gewone situatie. Bij terugkomst komt het dan ook vaak voor dat ze niet snappen wat je beleefd hebt en juist dat geeft deze film zo goed weer.

b_cru schreef:

Zelf ben ik geen Bosnië veteraan, maar ik ken ze wel persoonlijk. Ik kan jouw opmerking dan ook alleen maar bevestigen.

Het is triest om te zien hoe van sommigen de relatie/huwelijk kapot is gelopen, ze in de drank/drugs gevlucht zijn en zijn afgekeurd voor de arbeidsmarkt. Maar wat ik eigenlijk nog erger vind om te zien, is hun dagelijkse gedrag. Van het één op het andere moment raken ze aangebrand en worden agressief of verdrietig, om de kleinste dingen. Niks dan respect en lof voor deze mensen, ook voor de Nederlandse Bosnië veteranen.

Wat ik toen zo'n typisch voorbeeld vond van slechte media was tijdens het Scebrenica gebeuren. Iedereen kreeg op tv beelden te zien van feestvierende, Nederlandse soldaten die in de polonaise met een blik Heineken in de hand feest aan het vieren waren. Alsof dat iets slechts is Stel jezelf eens voor in hun situatie en dat je na afloop een pallet vol Heineken word voorgeschoteld... Die mannen hebben in een situatie gezeten waarin ze zich compleet machteloos hebben gevoeld. Dood en ellende. Mogen ze dan na afloop uit frustratie even aan de zuip?! Maarja, juist die beelden komen op tv...Ze wilden helpen maar konden en mochten dat van hogerhand niet. Het enige wat ze konden doen hebben ze gedaan, de slachtoffers zoveel mogelijk geholpen om in de bus te stappen (op weg naar hun dood)... Stel je eens voor hoe dat gevoeld moet hebben... Je geeft iemand uit machteloosheid nog maar zoveel mogelijk waardigheid door ze respectvol te helpen, terwijl je aan de andere kant weet dat ze aan het eind van de middag dood zijn. Maar meer kun je niet doen... Onze Bosnië veteranen verdienen alle lof, dat wou ik bij deze even gezegd hebben. De zwakte ligt bij de leiding en de VN, die het hebben nagelaten om degelijke, militaire ondersteuning te bieden.

Zoals gezegd ben ik zelf geen Bosnië veteraan, maar ik heb wel 2 uitzendingen mee mogen maken. De gevolgen van een uitzending zoals die in deze film duidelijk word gemaakt, ken ik persoonlijk helaas ook. De scene in die supermarkt, het bushokje dat in puin word geslagen....Ik vind het juist zo goed dat ze de terugkeer van de militairen in beeld brengen.

De strijd tussen "Het willen helpen" maar soms "niet kunnen helpen" is heel moeilijk. Na afloop heeft het mij ook 2 jaren gekost van cocaïne (illegaal), prozac en bij vlagen valium (legaal ), Om nog maar te zwijgen over het aantal bezoeken aan de psycholoog.

Heden ten dage gaat het mij prima, alles moet een plaats krijgen en je moet het positieve eruit halen... maar dat sommigen er in negatieve zin in blijven hangen kan ik mij prima voorstellen. Respect voor alle veteranen, uit welk land dan ook.

Ikdenk dat andere MM-users die eveneens veteraan zijn dit kunnen beamen.

Morgen zal ik deze film eens aan mijn vriendin laten zien, geheid dat er een traantje gaat vallen en mijn vriendin zal zich afvragen waar die vandaan komt.

Een topfilm die zijn hoge score meer dan verdiend, misschien klap ik hem later nog wel omhoog naar de volle 5,0*