Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 24 april 2003
Bekijk via NPO Start Plus
Bekijk via NLZIET
Plot Van God Los
"Rock Hard and In Your Face"
De 17-jarige scholier Stan sluit vriendschap met de 3 jaar oudere, kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia. Deze ziet wel wat in de jongens en ze maken snel carrière als zijn doodseskader. Hun vriendschap wordt door de gebeurtenissen steeds hechter. Alleen Anna, Maikels vriendin, vormt een probleem. Stan is meer voor haar gaan voelen dan hij zou willen, maar slaagt er toch in haar op afstand te houden. Dan komt Anna erachter waar Maikel zo veel geld mee verdient. Bang geworden, doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. Een onmogelijke keuze.
Anna Sprengers
Mother Stan
Mrs. van de Velde
Mr. van de Velde
Madecineman (moderator films)
Bericht over persoonlijke top10 verwijderd.
weaselweasel
Acteerwerk is barslecht. Zo verschrikkelijk karikaturaal allemaal.
Dat superneppige accent maakt 't er niet veel beter op. Als iemand in Venlo me zo zou aanspreken, zou ik in de lach schieten.
Tygo kan gewoon geen serieuze rol neerzetten. Hij kan 't niet. Het is een komiek, geen acteur. Net als dat Angela Schijf een soapie is, en geen actrice.
Ik snap niet wat men hier zo fantastisch aan vindt. Een aanfluiting is 't.
weaselweasel
Wat me nu ook opvalt is het afzichtelijke camerawerk.
Die shots, wat een rotzooi! Dat alles op video is geschoten helpt natuurlijk niet mee, maar ze hadden op z'n minst een fatsoenlijke cameraman kunnen inhuren.
En dan die sepia-achtige kleuren. Wie bedenkt zoiets?
LuCos
Dan hebben weaselweasel en heel veel andere (en ik dus ook) een hele andere mening. Maar ik snap niet hoe je erbij komt dat Tygo Gernandt een komiek is? Hij is gewoon een acteur hoor, en vind hem echt wel goed serieus spelen.
Het camerawerk vind ik juist er heel goed bij passen.
Nja , ik kan wel meer dingen aangeven, maar ben bang dat het geen zin heeft, zeker niet omdat je zo negatief over de film typt, en ik moe ben
ongelooflijk brute film
acteren vond ik wel goed.
verhaal is interresant.
3,5 ster
weaselweasel
Hij moet het altijd hebben van de karikaturen. Overdrijven is zijn vak. Altijd maffe stemmetjes en cartooneske gelaatsuitdrukkingen. Daar is 'ie heel goed in hoor, maar ik zou 'm niet in een gewichtige rol stoppen. Het is duidelijk een komedie-man. Zogauw 'ie iets anders doet wordt het totaal ongeloofwaardig.
Angela Schijf was een beetje beschamend.
Dan deed Egbert Jan Weeber het nog 't best van de drie... Maar uiteindelijk hadden ze gewoon echte limbo's moeten casten. Of het verhaal in Amsterdam laten plaatsvinden. Maar niet half om half.
Thomas83
Van God Los heeft al jaren een erg goede reputatie, en Kuijpers heeft een meer dan goede reputatie, dus ik was blij dat ik deze film vanavond eindelijk eens kon zien, op Nederland 3. Maar wat viel hij me tegen. Ik dacht dat de film minstens twee uur zou duren, maar dat blijkt dus 85 minuten te zijn. Maar blijkbaar zijn de makers dat vergeten of zo, want voor 85 minuten zitten er wel heel veel emotioneel intens bedoelde scènes in. Al gauw wordt het nogal lachwekkend, vooral ook door het overacteren en de foute slowmotion die vaak de kop opduikt. Wat een Hollywood-kitsch zeg. De film wordt juist geroemd om zijn acteerprestaties, maar ik ben niet onder de indruk. Egbert Jan Weeber is de koning van de foute mimiek, steeds die oogjes die bewegen en het sippe kijken, al gauw wordt het hilarisch. Hij lijkt net de Harry van Raaij-parodie uit Studio Spaan. Tygo Gernandt doet het wel vrij goed, maar hij gaat onderuit in de zeer intense scènes, met zijn overacting (de sterfscène van Maikel was wat betreft overacteren en overdreven emoties in een scène nog wel het toppunt. Met als climax als Maikel al zijn krachten verzamelt om nog een laatste keer "Annaaaa" te brullen, ondanks de kogel in zijn borst .
Verder vind ik het ook enorm storend dat ze niet gewoon Limburgers gecast hebben en voor bekende koppen kozen. Je hoort nu steeds dat ze Limburgs proberen te praten (en niet al te overtuigend, kan ik als leek zelfs nog horen), en dat leidt echt gigantisch af.
Waarom luistert Anna trouwens steeds naar de Venga Boys? Is dat als een soort running gag bedoeld?
Ik vraag me ook af waarom ze de boel onnodig moesten verlimburgsen. Zo werd carnaval nog getoond, ok, maar in een normale dialoog opeens het woordje alaaf proppen? Of is dat een normaal veelkomend woord in Limburgse dialogen? Zou kunnen, maar het lijkt me sterk. Maar goed, ik ben geen Limburg-insider.
Is dan alles slecht aan de film? Zeker niet. Hij kijkt gewoon erg lekker weg, ook dankzij de korte speelduur en voice-over, en de kleuren en het camerawerk zijn erg fraai. Daarom nog wel een voldoende voor de film, maar een zeer krappe. Ik vind dit echt een overschatte film en neigde erg naar een onvoldoende. Lang geleden dat een film me zo wist teleur te stellen.
weaselweasel
Precies, ik kan nauwelijks naar de dialogen luisteren. Het is gewoon ontzettend storend. De éne keer een zachte G, dan weer een harde... Het klopt gewoon niet.
En Alaaf is bepaald geen veelgebruikt woord buiten carnaval, kan ik je als Limburger verzekeren
Maar zo zaten er wel meer vooroordelen in. Valt me nog mee dat de hoofdrolspelers niet alleen vlaai aten.
Vind het wel opvallend dat je het camerawerk + de kleuren "erg fraai" noemt. Ik vond dat verreweg de grootste afknapper. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar op de filmacademie wordt je uitgelachen als je overal een bleach-filter overheen kwakt.
Maar toegegeven: deze film werd op een vrij goedkoop videosysteem geschoten. Dat wordt natuurlijk nooit zo fraai als op celluloid.
Dnies
en ik vind het een super toffe film!! ik heb m nu al een paar x gezien.. en hij blijft tof om naar te kijke!
Rodehaan
slechte film tot aan het einde , toen werd het zelfs nog
lachwekend ,wat zeker niet de bedoeling was aangezien het
hier om gruwelijke moorden ging maar zo slecht in beeld
gebracht dat je de hele film niet echt serieus kunt nemen als
filmliefhebber.
Het is jammer dat je van een goed verhaal zo een slechte film kunt
maken , ik denk dat dit alleen in Nederland mogelijk is.
1,5 voor de aftiteling.
VeendamManiacs
Ik heb me er een prima avond mee vermaakt! Niet direct één van de betere films, maar hij kijkt lekker weg, en er zit een knap verhaal in!
En inderdaad... Fluisterde ze dat maar eens bij JOU in je oor!
Azra il
Eerlijk gezegd vind ik de film simpelweg slecht. Ik heb geen enkel moment gehad waarbij ik dacht, dit is mooi. Het accent was vreselijk en de verhaallijn rammelde aan alle kanten. Ik had er veel meer van verwacht.
2**
witboek
Niet slecht geprobeerd, maar te voorspelbaar. Ik kon al raden hoe het ging aflopen, dus denk ik dat er iets aan het verhaal scheelde of dat het niet echt orgineel is. Deze film deed mij denken aan een franse film.Zeker geen film voor kinderen.
Thomas83
Valt me nog mee dat de hoofdrolspelers niet alleen vlaai aten.
Wellicht in de special edition?
Ik ben een leek en ken de theorie van de filmacademie niet. Maar ik vond het camerawerk er sowieso goed verzorgd uitzien, zonder dat het allemaal teveel "kijk mij nou" was met hippe invalshoeken etc., zonder dat het wat toevoegde.
De kleuren zijn me niet in negatief opzicht opgevallen, ik vond alles er mooi uitzien eigenlijk. Ook de locaties en zo. In visueel opzicht stoorde ik me alleen aan het veelvuldig gebruik van slowmotion.
Overigens vond ik de gewelddadige scènes vrij sterk. Geweld in films doet me vaak niet zo gek veel, maar hier gaf het me toch wel een ongemakkelijk gevoel steeds.
Carolaah
Vond het eigenlijk best een prima film..
Wel beetje dramatised..
maar in de categorie Nederlandse films, prima film.
niethie
Is alweer een geruime tijd geleden dat ik de film zag en toen ik er dit weekend weer wat stukjes van op tv zag herrinerde ik me weer wat een goede film ik dit vond, het verhaal is erg goed uitgewerkt, de sfeer en de acteerprestaties (met name van Gernandt) zijn erg sterk verder kan ik me er niet alles meer van herrineren maar weet nog goed dat hij destijds veel indruk op me maakte houd het voorlopig dus maar even op-
3,5 sterren to ik hem weer zie.
Parisa
Deze film heb ik al een paar keer gezien en hij blijft me boeien. Tygo Gernandt zet een mooie prestatie neer en de andere acteurs ook. Het punt krijgt wat tienden extra voor Tygo's haar. Purrrrr.
trashboi
Zonder twijfel 1 van de beste Nederlandse speelfilms.
Goed verhaal, inhoudelijk sterk, goede acteurs, goede regisseur.
Topper wat mij betreft.
Slynkin
Dan heb jij de prachtige artistieke shots tussendoor, de acteerprestaties van Tygo, de personages en de hele setting gemist. Bovendien is de verhaallijn in deze film juist 1 van de sterkere punten.
Onbegrijpelijk hoe je zoiets kunt concluderen.
Nu ik de film nog een keer gezien heb, verhoog ik m'n stem naar 4.5.
psycholamp
- 1960 berichten
De prachtige artistieke tussenshots heb ik wel gemist, de rest heb ik wel meegenomen in mijn beoordeling. Tadaaa, ik kan dus ook zoiets concluderen.
Slynkin
Gelukkig is je onderbouwing erg goed
Malick
Mijn tweede aanraking met regisseur Pieter Kuijpers. Hoewel de film niet zo geslaagd is als TBS is hij best te pruimen. Vooral visueel zag het er weer sterk uit. Er hangt een grimmige sfeer in de film. De acteurs spelen het vrij aardig alleen had ik in het begin wat moeite met het dialect. Verstond dan ook niet alles. De enige minpuntjes die ik heb is de lengte van de film en de vioce-over. De film is veels te kort en dat komt het verhaal en uitverdiepen van de personages niet ten goede. Met zeker nog twintig tot een half uur extra had Kuijpers meer uit de film gehaald. Het andere kritiekpuntje is het komen en gaan van de voice-over van Egbert Jan Weeber. Als het gewoon beperkt was gebleven tot de intro van de film was er niets aan de hand maar nu was het behoorlijk uitleggerig. Ben nu wel heel erg benieuwd geworden naar de andere films van Kuijpers vooral Dennis P. en Off Screen lijken me wel wat. 6.5
speranza
Ondanks het overtuigende acteerwerk van Tygo Gernandt kan ik niet meer dan 2,5 sterren aan deze film geven.
sinterklaas
Eindelijk eens gekocht en herzien en ik verhoog hem naar 4,5* Een zeer mooi hoogdepunt in de Nederlandse cinema. Lekker realistisch, donker en hard en natuurlijk prachtige rollen.
Slynkin
Dan moet je ook niet zeuren...
Mij hoor je dan niet meer zeuren.
Ik kan vantevoren natuurlijk niet ruiken dat ie wat pagina's terug wel een argumentatie heeft.

Kijkers positief verrast door de serie 'Van God Los': 'Onverwacht juweeltje'

Genoten van 'Ferry' op Netflix? Dan zijn deze Nederlandstalige misdaadfilms iets voor jou

Earth
Documentaire, 2007