• 9.381.558 stemmen

Releasedatum: 24 april 2003

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Van God Los

"Rock Hard and In Your Face"

De 17-jarige scholier Stan sluit vriendschap met de 3 jaar oudere, kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia. Deze ziet wel wat in de jongens en ze maken snel carrière als zijn doodseskader. Hun vriendschap wordt door de gebeurtenissen steeds hechter. Alleen Anna, Maikels vriendin, vormt een probleem. Stan is meer voor haar gaan voelen dan hij zou willen, maar slaagt er toch in haar op afstand te houden. Dan komt Anna erachter waar Maikel zo veel geld mee verdient. Bang geworden, doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. Een onmogelijke keuze.

Anna Sprengers

Mother Stan

Mrs. van de Velde

Mr. van de Velde

fiatlux

Verder is het wellicht interessant te veronderstellen, dat het succes van vGL uw boek niet ongelezen zal hebben gelaten...

avatar van cornelis

cornelis

Ik vind dit allemaal erg off-topic. Mag het verhuizen?

Beste mevrouw valerielempereur, als u meent dat uw auteursrecht geschonden is stel ik voor dat u zich tot een advocaat wendt. Het is de bedoeling dat het hier over de film gaat, niet over uw persoonlijke besognes.

Maar misschien wilt u als deskundige bijdragen aan de discussie over het waarheidsgehalte van de gebeurtenissen in de film?

(Op dit forum gaan we overigens meestal wat normaler met elkaar om, noemen postings van een ander dus niet "geneuzel" of "stompzinnig".)

fiatlux

Nog even niet verhuizen dit topic, want ik ben bijvoorbeeld benieuwd of mevrouw Valerie niet eerder schrijft uit teleurstelling nu ze voor de reclame van haar boek niet de slogan: 'En nu het echte verhaal achter vGL' kan bebruiken?

fiatlux

Overigens probeert en pretendeert vGL nergens een literatuurverfilming te zijn!

fiatlux schreef:

Mevrouw Valerie,

Dat U een boek schrijft op basis van wat echt gebeurt is; op basis van politiegegevens, rechtbankverslagen, buurtonderzoek en wellicht interviews met betrokkenen, geeft U niet het recht exclusieviteit (recht) te claimen als bijvoorbeeld een van de producenten van vGL als research exact het zelfde doet.

Bij mijn medewerking aan de film heeft uw boek geen rol gespeeld, maar bijvoorbeeld wel desbetreffende research en een reeks van artikelen in de Nieuwe Revu. Heeft U dit weekblad ook al om de oren geslagen met uw gevoel voor gerechtigheid?

Overigens deel ik de mening op het forum, dat, indien U een beerput opengooit, er wel iets moet stinken.

Als U goed geinformeerd bent zoals u zegt te zijn, dan zult U ongetwijfeld wel weten dat ondergetekende als journalist voor Nieuwe Revu een groot deel van de artikelen zelf heeft geschreven, ik werkte er toen namelijk zelf; en ik kan toch moeilijk mezelf voor de oren slaan.. Staat ook in mijn voorwoord van het boek. En dank, maar het boek werd volgens de uitdraai van mijn uitgeversoverzicht al héél goed verkocht voordat er sprake was van een film

fiatlux schreef:

Nee ik schrijf niet uit teleurstelling, dat zou teveel eer zijn. En om U dan maar meteen alle wind uit de zeilen te nemen, mijn uitgever vraagt al twee jaar om het boek opnieuw te mogen herdrukken -mocht ik dan zonodig om dat geld verlegen zitten dan zou U me misschien nog kunnen verdenken van een motief. Maar ik blijf erbij: er komt na 144.000 verkochte exemplaren GEEN nieuwe druk meer. Dus verzin een nieuw motief.

ps. heerlijk tijdverdrijf dit forum

fiatlux

Wat nu is dan wel uw motief om zo om U heen te slaan?

Want U weet net zo goed als ik dat U aan uw artikelen in de Nieuwe Revu niet het recht kan ontlenen iemand van jatten te beschuldigen.

Waarom geen herdruk als men erom verlegen zit; ik snap U niet!

Beste mijnheer Fiatlux, ik heb geen motief. Hoe erg dat ook moge klinken. En het gaat me verder niet om rechten... Die film is gedraaid en iedereen moet zijn eigen mening maar vormen. Mocht ik er echt mee gezeten hebben dan had ik er wel een advocaat opgezet, gratis via de NVJ, dus voor de kosten zou ik het ook niet gelaten moeten hebben. Dat ik er vandaag toch eens wat over zeg ligt meer in het feit dat ik toevallig vandaag op deze site zat.

Waarom geen herdruk meer? Omdat ik vind dat het tijd is om met iets nieuws te komen... En dat er over "De bende" genoeg gezegd en geschreven is.

fiatlux

Als in een scenario het toeval te vaak het plot helpt, spreken we van een slecht scenario.

Het toeval wil dat de dag, waarop U 'toevallig op deze site zat' om iets over vGL te schrijven, werd voorafgegaan door de televisie-uitzending van vGL.

Worst Case Scenario...

valerielempereur schreef:

Nee, we hebben het hier over een boek, waar ondergetekende een jaar van haar leven heeft ingestoken. En dat betreffende boek zou volgens U dan zomaar zonder toestemming van de auteur gebruikt mogen worden voor het vervaardigen van een film. Waarmee vervolgens door de maker geld zal worden verdiend...

Mooie 'oorzaak en gevolg-gedoetje' hierboven overigens.

Mensen beginnen een bende en moorden wat.

Een journalist gebruikt het verhaal voor haar artikelen in een weekblad.

Er volgt een rechtzaak en een spannende afwikkeling. (Iets met dagboeken in de gevangenis bijvoorbeeld.)

Men schrijft lekker verder in weekblad en in kranten.

Dan denkt journalist: 'Ik ga eens wat bundelen voor een boekje. Maar eerst wat verder researchen en herstructureren. Kaft erom; geld verdienen.

Filmmakers (regisseur en producent) komen uit en kennen de omgeving van de bende. Ze zijn geraakt door het drama.

Ze volgen artikelen in weekblad, rechtzaak en de spannende afwikkeling. Ze lezen lekker verder in kranten en weekblad.

Dan denkt filmmaker: 'Ik moet hier iets mee, iets voor een film. Is er eigenlijk al een boek? Ach zowaar! Toch jammer van die rechten, maar weet je wat: ik ga researchen en structureren. Kaft erom, scenario af, film maken, klein succes en een beetje geld verdienen.

Waarop baseert Mevrouw Valerie haar alleenrecht op een verhaal als dat van de bende van Venlo? Alleen op het feit dat ze artikelen heeft gebundeld en haar naam erop staat?

avatar van mvdw89

mvdw89

Valerie,

Door al deze heisa te maken op het MM forum blijkt dus juist dat U nog wel heel erg met de verfilming van "De bende van Venlo" in uw hoofd zit. Waarom bent U hier niet mee naar voren gekomen ten tijden dat de film nog gedraaid moest worden of toen de film volop aandacht kreeg van de Media. Ik heb een beetje het "ga geen oude koeien uit de sloot halen" gevoel.

U komt hier om uw probleem aan ons voor te leggen en ons op andere gedachten te brengen over de film "Van God Los". Iniedergeval ik ga hier vanuit.

De mensen op dit forum zijn Filmliefhebbers. Zij kijken films en beoordelen ze op hun kwaliteit. Waarom komt U juist naar deze site om te beginnen over auteursrechten en waarheden binnen de film. Dit is een forum om te discusseren over de film, daarbij gaat het over scenes, camerastandpunten, dialogen, special effects etc. De informatie die U hier naar voren brengt voegt helemaal niets toe en is vrij overbodig in dit forum.

Over een tijdje komt BoekMeter uit....ik denk dat U zich daar beter op uw plaats zult voelen.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

mvdw89 schreef:

Dat is er al!

avatar van mvdw89

mvdw89

narva77 schreef:

Dat is er al!

haha...ja ik ben niet zo`n leestype

avatar van JJ_D

JJ_D

valerielempereur schreef:

Dus informatie rond dit thema hoeft niet meer? Waar zijn uw nobele motieven van destijds gebleven?

avatar van rodeni

rodeni

Ok, dat hebben we dan ook weer gehad...

Een film van Nederlandse bodem die mij heeft weten te raken! Dat de film losjes gebaseerd is op De Bende van Venlo is ons nu wel onderhand duidelijk. Het interesseert me eigenlijk niet zo heel veel of het waarheidsgetrouw is of niet. "Losjes gebaseerd" zegt toch al genoeg.

Ik heb genoten van de acteurs. Tygo stond niet bovenaan mijn lijstje van favo BNA, maar na het zien van deze film heb ik toch wel wat meer waardering voor deze acteur. Ook Egbert-Jan vond ik goed, maar die had ik al wat langer hoog zitten.

Leuke film, acteurs goed gecast en gespeeld. Aan het accent had idd wat meer aandacht besteed mogen worden. Ik kom zelf nl. uit Brabant en het leek m.i. af en toe meer op het accent dat ik hier en daar om me heen hoor dan het echte Limburgse accent.

Geen medelijden met de hoofdpersoon krijgen. Dat is me gelukt en ik denk dat het ook niet de bedoeling was dat je empathie voor hem ging voelen. De flashbacks belichtten te weinig van zijn verleden, om iets te kunnen begrijpen van zijn gecompliceerde karakter. Het karakter van Maikel daarentegen stond me vanaf het begin af aan al tegen en is naarmate de film vorderde alleen maar erger geworden. Seth daargelaten.

Goed gedaan, ware het niet dat die typische Nederlandse scenes (kotsen enz.) er toch weer tussen zaten, wat ertoe heeft bijgedragen dat mijn stem niet hoger is dan
3,5 *.

avatar van Quido

Quido

rodeni schreef:
ware het niet dat die typische Nederlandse scenes (kotsen enz.)er toch weer tussen zaten
Wat een non-kritiek. Hoe had jij in die scène de gevoelens van Stan geuit ? Zijn reactie op de gebeurtenis is een heel normale en logische. Buiten dat; in buitenlandse films nog nooit iemand zien overgeven ? Lijkt me sterk ... zie niet in wat daar 'typisch Nederlands' (en dus slecht volgens velen) aan is.

neo

Compleet met Quido eens. Waar gaat dit in hemelsnaam over?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Voor NL-begrippen is dit gewoon een sublieme film! Zelfs voor internationale begrippen scoort hij nog dik voldoende Tygo is geweldig en dat Limburgse accent maakt veel dialogen een stuk draagbaarder dan veel andere NL-films.

avatar van TimD

TimD

Krijgen we dit weer. NL-Begrippen. Heb je Simon weleens gezien? Vet hard? Het Schnitzelparadijs? Shouf Shouf Habibi? Cool ook wel?

avatar van Respekked

Respekked

Prima product van eigen bodem. Interessant van begin tot eind. Iets over the top met Schijf op een gegeven moment, maar ach.. Weber en Gernand zijn echt prima op dreef en het ziet er allemaal zeer aardig uit.

goede film met 1 HEEL groot minpunt:

wat articuleren die lui allemaal zwak.

ik kon de helft niet verstaan.

en dat heeft niets met accenten te maken of belabberde geluidskwaliteit, gewoon zwak gesproken.

ik verlange gewoon naar ondertiteling.

het is verschrikkelijk vermoeiend om je nonstop te moeten concentreren om de dialogen te verstaan.

neo

Engelse film weleens zonder ondertiteling gekeken?

Charles Manson

euh ja, maar wat is je punt?

neo

Omdat dit niet veel 'zwakker gesproken' is als een Engels film. Je bent waarschijnlijk gewoon teveel gehecht aan ondertiteling.

Charles Manson

nee, in Van God los werd gewoon erg slecht gearticuleerd.

Ik had het bijv bij Simon niet, bij De lift niet, bij Johan niet, Flodder niet, Amsterdamned niet.

Ik ben ook niet de enige die vond dat er onduidelijk werd gesproken in Van God Los.

Mijns inziens ligt het dus wel echt aan deze film.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

TimD schreef:

Bril nodig? Ik zeg toch duidelijk "voor internationale begrippen ook"

Verder noem je behalve Simon een reeks pulp op waarvan ik hoop dat een buitenlander ze nooit hoeft te zien... je zou je ogen uit je kop schamen als nederlander

Charles Manson

Schnitzelparadijs was geen pulp vond ik.

Vond ik wel een sterke scherpe komedie.

avatar van peter74

peter74

Wat een slechte film. Ze willen dat verplichte overdreven Nederlands spreken zoals in iedere Nederlandse produktie, en dat dan toch met een limburgs accent, het is niet om aan te horen en bloed irritant.

avatar van JJ_D

JJ_D

Charles Manson schreef:

wat articuleren die lui allemaal zwak.

ik kon de helft niet verstaan.

Ooit Any Way the Wind Blows of iets dergelijks gezien? Dit heeft gewoon alles met accenten te maken...

Charles Manson

ik durf niet glashard te beweren dat je geen gelijk hebt.

maar ik betwijfel het.

Volgerns mij is de film gewoon slecht gesproken.

er zijn accentrijke films zat die wel goed te volgen zijn.