• 9.200.598 stemmen

7 Men from Now (1956)

Western / Actie | 78 minuten

Genre: Western / Actie

Alternatieve titel: Seven Men from Now

Geregisseerd door: Budd Boetticher

Met onder meer: Randolph Scott, Gail Russell en Lee Marvin

Plot 7 Men from Now

Ben Stride, een voormalig sheriff uit Silver Springs, die wordt geplaagd door het verlies van zijn vrouw tijdens een overval op een depot van Wells Fargo, jaagt op de zeven mannen die verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn vrouw. Onderweg helpt hij een koppel dat westwaards van Kansas City naar California reist, en wordt gedwongen ook nog twee andere outlaws, waarvan Ben ooit één naar de gevangenis heeft gestuurd, onder ogen te zien.

avatar van trebremmit

Brix schreef:

Héél merkwaardig dat "7 Men From Now" ontbreekt in de Budd Boetticher western DVD Box "Five Tall Tales", want het is m.i. de beste die Boetticher samen met Scott maakte.

Deze is van Warner Bros en die in de box zitten zijn van Columbia, ik denk dat het daarmee te maken heeft.

Verder wordt het natuurlijk wel tijd dat deze eens op blu-ray uit komt!

trebremmit

Ach ja, natuurlijk, dat zal het zijn.

Dank voor de input.

Met een blu-ray versie zou ik ook erg blij zijn, inderdaad.

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

Deze uitstekende western gisteravond na vele jaren herzien en heb mij prima vermaakt met deze classic.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Een klassieker lijkt de film mij voorzeker. Het was volgens mij ook de eerste western die definitief

bij mij de aandacht trok voor Randolph Scott als western acteur. Droog, houterig en weinig expressief,

maar beschouw ik hem inmiddels, steevast beheerst en cool en zonder uitgesproken rollen, juist

daarom als een van de meest authentieke acteurs in het genre. Het type acteur waar je op den duur

ook aangenaam vertrouwd mee raakt.

avatar van clubsport

clubsport

Sluit mij bij bovengenoemden aan , een fijne western met een heerlijk stoicijnse Scott en een lekkere valse rol goed ingevuld door Lee Marvin .

Het verhaal is verder ook prima verzorgd vrij simpel maar doeltreffend .

avatar van scorsese

Goeie film waarin een koppel dat westwaarts trekt hulp krijgt van een voormalige sheriff. Een simpel, maar goed genoeg verhaal met zelfs een plotwending. De personages komen goed uit de verf, wat ten goede komt voor de onderlinge verhoudingen. Mooie plaatjes van het landschap en een goeie rol van Lee Marvin als de bad guy. Simpelweg een solide western met geen grammetje vet.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 1971 stemmen

Geproduced door Batjac Productions van medestichter John Wayne was het eerst de bedoeling dat Wayne de hoofdrol zou spelen. En dat zie ik wel volledig in de rol die uiteindelijk Randolph Scott mocht spelen. De cast wordt verder aangevuld met enkele booswichten waarvan Lee Marvin eruit springt. Heerlijk acteur met een kop die voor geen cent te betrouwen is. Ook een fijn weerzien met Gail Russell. In kleur ziet er ze even goed uit als in de b&w movies wat niet iedereen gegeven is. En acteren kan ze ook.

De verhaallijn kent een prima spanningsopbouw. Het heeft eigenlijk nog veel weg van een whodunit waarbij beetje bij beetje informatie vrijkomt met betrekking tot paard en kar. De kijker mag eerst zelf een eindje gissen samen met Scott. De manier waarop Walter Reed aan zijn einde komt, is wel een beetje stupide, m.n. de naïviteit waaraan het personage zich overgeeft.
Deze film bevat eerder spaarzame actie en focust vooral op de onderlinge relaties van de protagonisten tegen de achtergrond van dorre wijdse landschappen. Prima in beeld gebracht door Budd Boetlicher en co. Een shot dat bijvoorbeeld bijblijft is het afscheid van Scott van de huifkar waarbij je hem op de achtergrond in de boog van de huifkar ziet verdwijnen terwijl Reed en Gail voorwaarts gaan met paard en kar. Ten laatste vind ik de score van de Poolse jood Henry Vars erg smaakvol, niet te veel en niet te weinig.

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Deze klassieke western werd door het bedrijf Batjac van John Wayne geproduceerd. In eerste instantie was de acteur eveneens van plan om de hoofdrol te vertolken. Nadat de preproductie van start was gegaan, besloot hij om op deze beslissing terug te komen. Dit aangezien John Ford contact met hem had opgenomen voor een rol in The Searchers. Aangezien er al geld was uitgegeven om “7 Men from Now” te maken, kon het project niet worden gestopt zonder het geld kwijt te raken. The Duke riep de hulp in van Randolph Scott om de hoofdrol voor zijn rekening te nemen. In eerste instantie werd Gary Cooper benaderd, maar hij sloeg het aanbod af. Ook Joel McCrea en Robert Preston werden overwogen. Nadat Wayne zich realiseerde dat hij niet in de film kon spelen, overwoog hij om het project te laten vallen. Toen de acteur kreeg te horen dat de vertegenwoordigers van Robert Mitchum waren geïnteresseerd, besloot hij om het project aan Warner Bros. te geven. Wayne gaf de vrouwelijke hoofdrol aan Gail Russell. In het verleden was zij samen met Wayne te zien in Angel and the Badman en Wake of the Red Witch. Dit ondanks de waarschuwing dat ze er 20 jaar te oud uitzag om een personage van halverwege de 20 te spelen. Russell had al ruim vijf jaar geen films meer gemaakt, en kampte met een ernstig drankprobleem. Dit zou haar later op 36-jarige leeftijd fataal worden. Voor haar eerste scène moest Russell onder de modder zitten, en de wagen door de modderpoel helpen trekken. Hoewel de bemanning zich zorgen om haar maakte, was de actrice vastberaden om door te zetten. In totaal bracht ze ruim zes uur door onder de modder en de kou van het water. Boetticher wilde niet dat ze eruitzag alsof ze modder door de visagisten had laten aanbrengen. Tot ieders verbazing deed ze een perfecte neusval in het moddergat, en kwam dit heel realistisch over. “7 Men from Now” was het begin van een samenwerking tussen Randolph Scott en regisseur Budd Boetticher. Laatstgenoemde blies de carrière van Scott nieuw leven in. In totaal maakten ze samen nog zes films. Scott heeft de film gecrediteerd voor het nieuw leven inblazen van een dode carrière. Boetticher, Scott en Russell reden elke ochtend te paard naar de filmlocatie in Lone Pine, Californië. Dit terwijl de rest van de cast en crew conventioneel vervoer namen. Schrijver Burt Kennedy en regisseur Budd Boetticher hadden een hekel aan de titelsong, en liepen met de gedachten rond om het te verwijderen toen de film werd gerestaureerd. Batjac en UCLA stonden er echter op dat de film in zijn oorspronkelijke vorm werd vertoond. Fred Sherman vertolkte de rol van goudzoeker “old timer.” In werkelijkheid was de acteur zeven jaar jonger dan Scott. Fort Crittenden werd in 1867 gebouwd aan het hoofd van Davidson Canyon in Arizona. Specifiek gezien was het een operatiebasis tegen de Apaches dat in 1865 werd verwoest. Het fort werd in 1873 gesloten. Dat betekent dat “7 Men from Now” zich binnen een tijdsbestek van zes jaar afspeelt. (1867-1873) Heuvels en vervallen muren laten dit duidelijk zien. Fort Crittenden werd vernoemd naar een held uit de burgeroorlog. De film werd decennialang zelden bekeken, en werd zo nu en dan op filmfestivals vertoond. Ruim 50 jaar na de bioscooprelease werd hij als een gerestaureerde “Special Collectors Edition” op DVD uitgebracht.

Een prima western die had kunnen resulteren in een geweldige klassieker als Wayne de hoofdrol had vertolkt. Echter mogen de acteerprestaties van Randolph Scott niet worden onderschat, en heb ik me toch 78 minuten lang vermaakt.

3,0 *

Moviestar1979 schreef:

De hemel zij dank dat Wayne de rol aan zich voorbij liet gaan

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Knap verhaal waarin het personage en zijn motivatie/trauma mooi wordt opgebouwd. Goede opening in de regen waarin spanningen in de grot groter en groter worden terwijl je als kijker niet meteen alles vat. Een sublieme scene waar Lee Marvin in de huifkar komt schuilen en een verhaal vertelt voor Scott, Russel en Reed en waarin de spanning te snijden is. Jammer van het einde, het hoofdpersonage wordt een beetje met rust gelaten, de shoot outs gebeuren door anderen zodat de held dan enkel man tegen man moet, het is een beetje te snel opgelost, te haastig afgerond.

trebremmit

Als ik dat zo zie dan ben ik met mijn oude NL DVD release nog beter af.

Vooral door die af te spelen op mijn nieuwe Sony 4K upscale BR speler, die hem digitaal opwaardeert naar 1080p.

Het ziet er prima uit.