• 9.376.783 stemmen

Met onder meer: Ryan Gosling, Shareeka Epps en Anthony Mackie

Releasedatum: 20 september 2007

Plot Half Nelson

"Secrets don't let go"

Geschiedenisleraar Daniel Dunne werkt in een arme, zwarte buurt in Brooklyn. Op een dag betrapt Drey, een van zijn leerlingen, haar leraar terwijl hij in de wc crack zit te roken. Het blijkt dat Daniel al een hele tijd worstelt met een drugsverslaving die steeds meer van hem eist. Drey heeft medelijden met hem en de twee bouwen een bijzondere vriendschap op.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Macmanus

Macmanus

Ryan Gosling!

Eindelijk zien we wat hij kan. Na een hoop flauwe Hollywood filmpjes. Krijgt Gosling weer eens de kans om te laten zien wat hij echt kan en dat is goed acteren. Hij heeft alles in zich om zich onder acteurs als Christian Bale en Edward Norton te scharen. En met deze fenomenale rol komt hij weer een stapje dichterbij. Echt diep onder de indruk. Over de rest van de film ook overigens. Erg fijne kleine gevoelige film. Heerlijk subtiel verhaal dat alle ruimte laat aan de acteurs. Ook nieuweling Shareeka Epps doet het erg sterk, mooi naturel gespeelt.

Gosling verdiend de Oscar natuurlijk, maar die zal wel weer gaan naar iemand die een historisch figuur speelt

4 dikke sterren.

Het is een goede film met een geweldige hoofdrol van Gosling (de nieuwe Norton) maar het is me allemaal iets te zwartgallig en depri. Het tempo deed me snakken naar wat enerverends in plaats van de langzame negatieve en onvermijdelijke spiraal.

Ik kan me voorstellen dat anderen de film wel erg goed vinden (misschien lag het ook aan mn stemming), maar mensen die bijvoorbeeld deze film willen kijken door Goslings rol in The Notebook kunnen beter wegblijven.

Wel een geweldige soundtrack trouwens.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Goed geacteerd, maar verder heeft de film weinig om het lijf. Geen al te interessant verhaal, geen noemenswaardige karakterontwikkeling, het sukkelt maar wat voort en eindigt halfslachtig.

2.5 sterren

avatar van james_cameron

De film viel me zwaar tegen, vooral omdat het tempo erg laag ligt en er bijzonder weinig verhaal is. Het akteerwerk is uitstekend, vooral Gosling is erg goed, maar de personages zijn moelijk te doorgronden. Ook met de politieke subtekst kon ik weinig.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Om Rec uit mijn systeem te krijgen heb ik deze hele sympathieke dramafilm maar opgezet. Het aloude verhaal van de inspirerende leraar wordt hier omgezet in dat van een junkie-leraar die juist veel van zijn leerlinge kan leren. Hij is een emotioneel wrak met een voorliefde voor drugs; zij is een wat eenzame jonge meid die het juk van een criminele broer moet dragen. In hun eenzaamheid vinden ze een beetje menselijke warmte in elkaars samen zijn. En daar zit je eigenlijk de hele film naar te kijken, zonder dat het overdreven zoetsappig of sentimenteel wordt. De dramatische momenten hadden wellicht iets soepeler in elkaar over kunnen gaan, maar uiteindelijk doet het de truc afdoende voor mij. Heerlijk onsentimenteel, een tikkeltje grauw en qua verhaallijn vol engagement. Zo zie ik mijn films graag gepresenteerd worden.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Deze prent gisteren voor de derde keer gezien en wat blijft dit magnifieke cinema.

Zowel op visueel als muzikaal vlak is Half Nelson voor mij zowat as good as it gets: sublieme melancholische kleuren, korrelige beelden, een dicht-op-de-huid-zittende camera en natuurlijk de übersfeervolle soundtrack. Compleet mijn soort film. Ook de locatie (Brooklyn) waar alles zich afspeelt past hier ideaal bij.

Maar Flecks debuut is meer dan de verpakking, veel meer. De chemie tussen Ryan Gosling en Shareeka Epps is zo speciaal en heb ik in nog geen enkele andere film gezien. Beiden spelen dan ook de pannen van het dak en ook de andere acteurs (ik denk hierbij aan bijvoorbeeld Anthony Mackie als dealer Frank) zijn zeer overtuigend: elk personage wordt op genuanceerde manier geschetst waardoor het geheel veel dieper raakt.

Dat Half Nelson minder realistisch is dan pakweg Entre Les Mûrs stoort mij eigenlijk niet: het gaat ‘m over de band tussen Teach’ en Drey, minder over de lesmethoden of de rest van de klas. kimberlyVD vindt die relatie niet zo bijzonder, nou, ik wel. Aandoenlijk om deze eenzamen naar elkaar te zien toegroeien, en fantastisch hoe dit met veel naturel op de pellicule werd gebrand.

Misschien wel de sfeervolste prent die ik ken, met een uitmuntende Gosling als charmante puinhoop en een al even voortreffelijke Epps als tegenspeelster. 5*

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Wel aardig, maar qua thematiek weinig interessant. Aangezien er qua camerawerk, muziek, personages weinig bovenuit springt, is dit gewoon een (net iets boven) middelmaat filmpje.

avatar van Tommeh

Tommeh

Wat een rol van Gosling zeg. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo geraakt ben door een personage. Verder kan ik me alleen maar aansluiten bij het bericht van Zandkuiken.

Prachtige film!

avatar van Erwinner

Erwinner

Aardig filmpje, erg gebeurt alleen te weinig. Een behoorlijk gebrek aan inventiviteit maar gewoon een lesje dat we in de jaren 90' al veel beter en leuker hebben gezien. Geen vervelende film, wel opgepept met diverse gevaarlijke cliche's.

avatar van omnitoaster

omnitoaster

tja,

half nelson is een beetje een twijfelgevalletje.

vooruit: ryan gosling doet t erg leuk, dat is waar, shareeka epps weet ook een leuk konijn uit d'r hoed te vissen. maar dan begint t al: na de eerste 30 minuten raakte ik steeds minder geboeid door de chemie van Teach en Drey. er Gebeurt gwn net iets te weinig om goed te kunnen waarderen. er word iets te lang op dezelfde manier voortgezet, en te lang dat gedoe met die dealer ook.

3* en dat is jammer, want met IETS meer tempo had er veel meer ingezeten

Tegenvallend.

Gosling is inderdaad sterk. Heeft wel een aantal trekjes die vaak terugkomen, zoals het wat verdwaasde blikje en dat schuchtere lachje dat opeens op komt zetten. Maar hij doet het ook hier weer erg sterk.

Jammer genoeg een beetje zonder gevolg, aangezien z'n personage zo verdrinkt in zwalpend zelfmedelijden dat ik er maar weinig mee kon. De muziek versterkt dit jankerig eigengejammer alleen maar. Vond het erg jammer aangezien het verder best aardig was. Epps doet het ook leuk en verder is het drama solide.

Visueel jammer genoeg ook belabberd. Alsof alles van erg ver gefilmd was, maar dan extreem ingezoomed. "Dicht op de huid", maar dan vooral wel willen maar niet kunnen. De vergelijking met Kerrigan begrijp ik, maar die kan het wél. Heb me meer dan eens gestoord aan het wazige camerawerk.

Al bij al geen slechte film die genoeg sterke punten heeft om je al kijker er doorheen te slepen, maar het emogehalte lag mij hier iets te hoog om er ook daadwerkelijk van te kunnen genieten. Gaf de film een fake laagje mee.

avatar van DeCol

DeCol

Ik word nog fan van Ryan Gosling. Na The Notebook en The United States of Leland is dit de derde film die ik heb gezien waarin Ryan Gosling heel erg sterk speelt. Ook Shareeka Epps speelt echt goed. Hun vriendschap was mooi en integer. Jammer dat de rest wat magertjes is. Ik kwam er maar moeilijk in en hetzelfde blijft maar voortkabbelen. Er gebeurd niets, er is geen verandering. Duidelijk is wel dat Daniel weet van zijn drugsverslaving en dit niet wil veranderen. Nogmaals, echt top acteerwerk!

Al met al geen slechte film, maar het verhaal had wel wat meer diepgang mogen hebben.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Tja... Beetje gemengde gevoelens bij Half Nelson.

Vind het prettig om eens een hedendaagse Amerikaanse Indie film te zien die wat rauwer en zwartgalliger is dan het veelal nogal gezapige sfeertje wat daarin doorgaans wordt weggezet.
Het onderwerp blanke leraar op zwarte school in Brooklyn biedt dan ook zeker de mogelijkheid om eens een wat meer realistischer inkijkje te geven in de lagere regionen van de Amerikaanse samenleving. Het had zo een thema uit een Spike Lee film kunnen zijn, echter geeft die laatste zijn hoofdpersonen altijd een motivatie mee en dat miste ik hier enorm.

De film is vooral leegheid, onderhond sprak al over zelfmedelijden maar dat is het niet helemaal. Ik miste gewoon de motivatie waarom die gast zo ongelukkig zou moeten zijn... Hij heeft ouders die om hem geven, hij heeft gestudeerd, hij heeft een aardige kop en ligt niet slecht bij de dames, hij vindt schijnbaar zijn werk ook leuk... Dus, waarom!?! Jammer hoor, ik kan dus niet zoveel met zo'n karakter en dat gevoel van zwelgen in zelfmedelijden kwam bij mij dus ook wel erg sterk opzetten.

Verder acteert Goseling best behoorlijk en overtuigend, alhoewel hij af en toe net wat te doorzichtig zo zijn maniertjes heeft. Ook Epps prestaties waren prima verzorgd dus daar ligt het echt niet aan.

Visueel is de film niet echt opmerkelijk te noemen. De gekozen locaties zijn uitstekend, het had volgens mij overal in iedere (middel)grote stad in de VS geschoten had kunnen zijn. Ik kwam er pas bij de aftiteling achter dat de film in Brooklyn speelde. Het camerawerk had wel wat minder nerveus gemogen.

Al met al, niet slecht maar ook niet zo goed als het had kunnen zijn.

avatar van peterjames777

peterjames777

Wat mij betreft een echt meesterwerkje. Hij is in mijn top 10 geland!

Wat zo mooi is aan deze film vind ik het feit dat het zo ongepolijst overkomt en clichés worden vermeden. Het voelt echt, rauw en inspirerend.
Gosling is weer fenomenaal goed zeg!

Ook de andere acteurs zijn zeer goed net zoals de dialogen. Dat komt vooral door het feit dat er op non-verbale manier veel meer word gezegd. Op verbaal niveau draaien de personages er soms heen om wat ze daadwerkelijk willen zeggen. Maar toch komt het over. Dat is pas acteerwerk.

Ik begrijp dat veel mensen het traag en saai vonden. Maar ik vind het juist heerlijk. Het komt daardoor realistisch over en we leren de personages goed kennen.
Het camera werk is tevens ook puik, net zoals de muziek!

Mijn Favoriete scene is de scene waarin Dre de hotelkamer binnenkomt en Dunne daar tegenkomt. Ze helpen als het ware elkaar naar de ondergang Deze scene is echt een voorbeeld van het magistrale acteerwerk want er wordt geen woord gezegd, maar toch wordt er zoveel gezegd.

avatar van Zeriel

Zeriel

Verfrissende film. Ik was even bang dat we een moraliserend verhaaltje krijgen van leraar die een kansarme klas verheft, maar niets is minder waar. Daniel Dunne en Drey gaan samen ten onder, terwijl de USA ook (terecht) onderuit gehaald wordt.

avatar van K. V.

K. V.

Zelf ben 'k iets minder enthousiast over deze film. De film vond 'k niet zo waw. Het hoofdpersonage was niet zo'n interessant persoon en omdat hij nogal een prominente rol in de film heeft, was de film dus ook niet zo interessant. De verhaal blonk nergens echt uit, het ging zo z'n gangetje.

Ryan Gosling speelde overtuigend, net als dat meisje, maar desondanks vond 'k de film eerder matig.

avatar van BBarbie

BBarbie

Vervelend verhaal met regelmatig vervelend camerawerk, waardoor je af en toe niet ziet wat er op dat moment eigenlijk te zien is. Het gebeurt wel vaker dat de camera de mensen dicht op de huid zit (b.v. in de films van Dardenne), maar niet zo irritant als in dit geval. Daar staat tegenover dat de drie hoofdpersonen heel aardig acteren en daarmee de score nog enigszins optrekken.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Aardig, maar het blijft gewoon niet hangen. Acteerwerk is zoals gezegd behoorlijk goed, maar het camerawerk vond ik gewoon belabberd: van dat typische gezwabber dat de film realistisch en documentaireachtig moet maken. Ik hou daar gewoon niet van. Het verhaal kabbelt een beetje voort en kent niet echt memorabele momenten, maar weet goed genoeg te boeien. Thematische elementen - dialectiek met name - worden soms iets te nadrukkelijk uitgesproken, maar soms heel aardig naar voren gebracht, zoals de spreekbeurten van de leerlingen die de vraag opwerpen wanneer er in situatie x mag worden ingegrepen en met welke reden. Leuk, maar al met al toch geen film die me lang bij zal blijven.

avatar van scorsese

Uitstekende film over een aan drugs verslaafde leraar die een vriendschap aangaat met één van zijn leerlingen. En dit personage wordt niet alleen maar als een junkie neergezet en is hierdoor gelaagder (iets wat eigenlijk wel voor de hele film geldt). Wel wat aan de trage kant, en het verloop is wat voorspelbaar. Ryan Gosling zet een sterke rol neer, en de jonge Shareeka Epps weet zich goed staande te houden tegenover hem. Een ruime 3.5 sterren.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Subtiele dramafilm zonder een duidelijk afgebakend verhaal. Er wordt aardig geacteerd en alles wordt geloofwaardig neergezet. Jammer genoeg is het verhaal gewoon zouteloos en gebeurt er nauwelijks iets van betekenis. Je kunt het dus subtiel noemen, maar ook oersaai.

avatar van NERD

NERD

In de film refereert het karakter van Ryan Gosling tijdens een van zijn lessen aan het zijn van zwart, wit of dat ook een grijs gebied bestaat. Het mooie aan deze film is dat alle karakters hieraan lijken te voldoen. De goede leraar die om zijn leerlingen geeft heeft serieuze problemen. De vader die een "klootzak" is geeft toch om zijn zoon. De drugs dealende familievriend van het meisje geeft, ondanks zijn slechte invloeden, wel degelijk om haar, etc. Niemand is puur goed, maar ook geen van de karakters is gewoon puur slecht in Half Nelson.

Goed geacteerd door alle rollen. Prima film zonder extremen die toch de volle 106 minuten weet te boeien. 4 sterren.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Gemiddeld.

Half Nelson begint vrij goed en behoudt doorheen de speelduur ook wel een zeker niveau aan, maar echt indruk maken doet het niet. Dat er geen Hollywoodeinde tegenaan gegooid wordt is één van weinige positieve punten. Verder blijft de zogezegde vriendschapsrelatie tussen leerkracht en leerling behoorlijk vlak waardoor het eigenlijk twee aparte verhaallijnen zijn. Een scène die erin kapt ontbreekt ook.

Ryan Gosling is niettemin best goed in z'n rol, al heeft hij een paar tics die in elke rol terugkomen. Shareeka Epps maakt evenwel meer indruk. Wat meer gezamenlijke scènes had de film wellicht ten goede gekomen.

Visueel is Half Nelson spijtig genoeg lelijk. Het camerawerk is vaag, nerveus en rommelig. Men probeerde wellicht "dicht op de huid" te zitten, maar mij heeft het vooral geërgerd. Ook de soundtrack is niet al te best. Des te opmerkelijker het is dat de leegte van het boeltje best goed naar voren komt.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Solide film over een drugsverslaafde leraar en zijn vriendschap met een van zijn leerlingen. De meeste indruk maakt Ryan Gosling met zijn brakke kop. Verhaal is zelf wat pointless uiteindelijk en de cameraman had wel een wat vastere hand mogen hebben. Dat geschud heeft een film als deze toch niet nodig...

avatar van IH88

IH88

“Second chances are rare, man. You ought to take better advantage of them.”

Ingetogen drama. Met een uitstekende acteerprestatie van Gosling als geschiedenisleraar met een drugsverslaving. Het mooie aan Half Nelson is dat geen enkel personage zwart-wit is.

De geschiedenisleraar met een drugsverslaving, de drugsdealer die begaan is met zijn nichtje, de weinig aanwezige moeder die politieagente is etc. Allemaal sterk uitgewerkte personages met herkenbare problemen. Het samenspel tussen Gosling en de jonge actrice Epps vormt het hart van de film en ze doen het allebei geweldig.