• 9.378.915 stemmen

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Spaans

Releasedatum: 5 december 2002

Plot Ghost Ship

"Sea Evil"

Kapitein Murphy en zijn bergingsbemanning verdienen de kost met het lokaliseren, opknappen en naar de wal slepen van verlaten schepen. Als op een dag piloot Ferriman hen attendeert op een vreemd schip dat hij bij de kust van Alaska zag drijven, besluiten ze het schip te onderzoeken. Het oude verroeste schip lijkt verlaten, maar behuist iets onmenselijks. Het team komt er al snel achter dat het spookt op het schip en de bemanningsleden van Murphy's schip vallen een voor een ten prooi aan het kwaad dat op het schip huist.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Beetje vergeten, tot dat een collega van mij mij aanbood om een dvd van Ghost Ship uit te lenen.

Wat heb ik gemist? Om te beginnen nog een ogenschijnlijk standaard verhaal, dan wel weer een boekverfilming, maar toch was Virus de zaak voor. Die fenomenale openingsscene, dan die crew die op spookschepen jaagt en deze vervolgens naar de kust versleept... en ja hoor... krijgen ze nu een hele bijzondere spookschip op hun radar.

Nou, ze betreden boord, dat er een paar doodgaan is natuurlijk al 100% zeker, we krijgen een geest van een meisje te zien en... nee, toch niet helemaal. Op den duur richt de film zich op het onderliggende verhaal van de flashback aan het begin (1962 om precies te zijn) waardoor het toch wat interessanter wordt.

Een element die Ghost Ship toch wel een stukje sterker maakt, ondanks de vele clichés eromheen. Behalve dan dat de geest van dat meisje geen kwaad wou.

Maar voor een doordeweekse avond goed te doen.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Middelmaat.

Als niet-horrorliefhebber is Ghost Ship me bij momenten nog behoorlijk meegevallen. Vooropgesteld dat het eerder richting B-film gaat dan dat het serieus bedoelde cinema wil zijn, doet men niet heel veel mis. Het is allemaal redelijk standaard, inwisselbaar en soms zelfs verwaarloosbaar. De sfeer zit wel oké - voor mij zowat het belangrijkste als op het op horror aankomt. Het begin is uiteraard erg bekend. Met reden. Wat nadien volgt is wisselend succes. Erg boeiend is het geenszins.

avatar van Noodless

Noodless

De openingsscène van deze film is knap ; origineel en schokkend. Jammer van het laatste halfuur waarbij de ontknoping en het slot enorm tegen vallen. Gemiddeld. 6/10

avatar van Film Pegasus

Regisseur Steve Beck heeft maar 2 films gemaakt (Thirteen Ghosts en deze Ghost Ship), maar beiden zijn op hun manier best wel de moeite. 2 films met geesten die met het bijhorende budget (42mio en 20mio) wel goed gedaan zijn. De man had al ervaring met visual effects in The Abyss, The Hunt for Red October en Indiana Jones and the Last Crusade.

Ghost Ship moet het vooral van het begin hebben, dat een iconische scène is in het genre. Het niveau wordt nadien niet meer gehaald, al is de film met anderhalf uur tijdsduur nooit te langdradig en krijgen we de nodige entertainment met een eenvoudig maar leuk verhaal. Een cast waarvan je sowieso weet dat niet iedereen het einde haalt. Gabriel Byrne heeft meer B-films dan Oscarwaardig materiaal, maar is wel het bekendste gezicht. De andere grote namen zitten in de bijrollen met 2 acteurs in hun prille carrière: Emily Browning in haar 2e filmrol. En Karl Urban die datzelfde jaar te zien was in Lord of the Rings.

Ghost Ship valt best goed mee. De effecten zijn leuk speels, maar stilaan wat gedateerd helaas. Al kon het erger. En zijn veel scènes nog wel de moeite. Ik dacht eerst bij mezelf dat dit wel eens een remake zou mogen krijgen. Maar langs sommigen dingen zijn zo goed, dat het niet eenvoudig is.

avatar van ibendb

ibendb

Een groep medewerkers aan boord van een sleepboot ontdekken een verlaten cruiseschip uit de 60's in het midden van de oceaan. Naar verluidt zou er miljoenen aan goud te vinden zijn aan boord. Onwetend gaan ze op goudjacht maar de boot en zijn spectrale bewoners hebben wat trucjes uit te halen met hen...

Ghost Ship heeft een veelbesproken openingsscène. Zelfs al heb je de film niet gezien, velen weten wel over dewelke het gaat. Lekker abrupt en zeer goed uitgevoerd. Dan verplaatst het verhaal zich naar de 21ste eeuw en merk je vrijwel onmiddellijk een kwaliteitsdip. Die dip wordt doorheen de film niet meer goedgemaakt en we blijven voor de komende 80 minuten met een nogal lelijke 00's stijl. Dit houdt vooral in dat er heavy metal, ruwe kleuren, uiterst corny dialogen en slechte editing aanwezig moeten zijn. Er is een overvloed aan shots met lage frame rates om dramatiek te accentueren. Mooi is het niet en het neigt eerder naar het goedkope toe.

Toch zit deze film barstensvol leuke ideeën die nooit echt goed worden uitgevoerd. Ik steek het op de lage productiekosten en een mengelmoes van elementen die men niet aan elkaar kon rijgen. Misschien heeft de regisseur gewoon niet echt veel talent. Die heeft trouwens ook het abominabele Thir13en Ghosts in dezelfde lelijke stijl gemaakt. Ik ga van dat laatste uit.

2,5* voor de originele ideeën in een foute verpakking.