• 9.370.282 stemmen

Met onder meer: Petra Nielsen, Grete Havnesköld en Emma Åberg

Gesproken taal: Engels, Fins, Duits en Zweeds

Plot Frostbiten

"Dawn is a month away."

Annika is met haar dochter Saga verhuisd naar een dorpje in Lapland, waar ze in het ziekenhuis zal gaan werken. Saga vindt het eerst allemaal maar niets, maar al gauw raakt ze bevriend met Vega. Dan blijkt dat er iets vreemds aan de hand is in het plaatsje...

avatar van keimpeS

keimpeS

Een horror/comedy met een paar leuke momenten, maar daar blijft het voor mij ook bij. Ik hou gewoon meer van een andere stijl/genre qua vampieren films. Ik kijk liever naar Underworld, Interview with a Vampire, Nosferatu (Herzog) beetje meer serieuze genre. Er zijn genoeg horror/comedy's waar ik wel van kan genieten en vond deze film middelmatig. (leuk tussendoortje, maar me echt bijblijven zal het niet).

avatar van Woland

Woland

Frostbiten heeft best wel wat leuke elementen, met een niet onaardig verhaal waarin wel een paar leuke vondsten zitten, een vermakelijke setting ver in Noord-Zweden (vergelijkbaar met 30 Days of Night), en zo her en der komt er nog wel een grappige scene voorbij. Maar Frostbiten is helaas een horror-komedie met voornamelijk heel veel komedie, van een overwegend wat brave en uiteindelijk simpelweg niet zo grappige variant. Qua horror stelt het allemaal niet zoveel voor, en qua special effects is het best beroerd. Echt storend slecht is de film ook weer niet, hoor, en het is best oke weg te kijken. Maar het is vooral een wat lichtgewicht dertien-in-een-dozijn popcornfilmpje geworden, terwijl er qua verhaal en setting veel meer in had gezeten.

avatar van Collins

Collins

Rommelig, niet spannend en een beetje komisch.

Hoewel het voor de vampier natuurlijk ideaal is om zich te vestigen in een gebied waar de zon zich niet laat zien, vond ik de setting verschrikkelijk. Zweeds Lapland in de winter is een afschuwelijke plaats. Ik zie een vampier graag in meer traditionele omstandigheden en op meer traditionele plekken op de aardbol zijn ding doen. Zweeds Lapland hoort daar niet bij. Als decor voor een film waarin de vampier centraal is het gebied weinig sfeervol. Hoewel donker, druipt de duistere sfeer er niet bepaald af.

Het decor negeren is helaas geen optie. In erg veel scènes zijn de winterse omstandigheden primair of secundair zichtbaar en is de confrontatie ermee niet te vermijden. Het is een zeer geschikt decor voor een film over drankzucht en depressiviteit, maar sfeervol in de horrorgeest is het allerminst.

In de film doen veel personages mee. Die personages bevinden zich zelden op dezelfde plaats. Het perspectief in het verhaal switcht daarom veel. Dat gebeurt met vervelende abrupte scènewisselingen die veel gebeurtenissen onafgerond laten die vervolgens op andere momenten in de film terugkomen en dat blijven doen tot ze zijn afgerond. Op die manier is er veel actie en hectiek op veel verschillende fronten. Het maakt van de film een rommelig en onrustig geheel. Het gevolg is dat er weinig mogelijkheden zijn om aan heuse filmbeleving te doen en een gevoel van spanning op te pikken.

De spanning moet dan gehaald worden uit de echte horrormomenten. Omdat van een echte horrorsfeer geen sprake is, is dat lastig. Wat goedkope gore, een man in een rubberen pak en een jolige jumpscare halen in dat opzicht niet veel uit. Kansloos dus.

De humor is wel erg geslaagd. Een paar hele grappige momenten houden de moed er in. Ook niet goed voor de horrorbeleving, maar ze zorgen er tenminste voor dat de film het bekijken waard blijft.

Waarom niet alles op de humor gegooid, dacht ik na afloop.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Mwhaa, ik kon niet in de humor geraken, laat ik zeggen dat ik gewoonweg niet eens een kleine trek rond de mond dat een glimlach heet kon toveren op mijn gezicht. En dan werkt deze prent niet, de kapstok voor de film film is juist de gebruikte humor. Maar het moet je dus wel liggen.

Niet echt mijn ding, redelijk in beeld en een paar stukken lekkere muziek. Te weinig allemaal om het naar een voldoende te trekken voor Left4Dead. 2,5**

avatar van Phantasm

Phantasm

Leuke vampierfilm, prima mee vermaakt.