• 9.379.105 stemmen

Geregisseerd door: Christophe Gans

Met onder meer: Radha Mitchell, Sean Bean en Laurie Holden

Releasedatum: 25 mei 2006

Plot Silent Hill

"We've been expecting you."

Sharon (Jodelle Ferland), het dochtertje van Rose (Rahda Mitchell), wordt geplaagd door nachtmerries waarbij ze altijd dezelfde naam roept: Silent Hill. Nadat Sharon een bijna-doodervaring heeft tijdens een van haar nachtelijke slaapwandelingen, besluit Rose, ondanks de protesten van haar man (Sean Bean), om met Sharon naar Silent Hill te gaan. Tijdens een nachtelijke dollemansrit, waarbij ze op de hielen worden gezeten door overijverige politieagente Cybil (Laurie Holden), verliest Rose de macht over het stuur en krijgt een ongeluk. Wanneer ze bij haar positieven komt is Sharon verdwenen, en Rose zet alles op alles om haar terug te vinden in het mysterieuze spookstadje.

Rose Da Silva

jordandejong

lekkere horror met een creepy sfeertje eigenlijk wou ik een 4,- geven,

maar door het wat verwarrende verhaal een 0,5 puntje aftrek

• 19752 berichten

Dit was geloof ik de laatste horror/thriller die ik uit het rek bij de videotheek heb gehaald en heb gezien. Ik stop met het kijken van dit genre, want er zit echt zelden nog iets vernieuwends of engs in. Een horror moet gewoon eng zijn, ik wil niet hoeven lachen(dan huur ik wel een comedy). Misschien ben ik er te oud voor geworden, 29 jaar en dan te oud voor horror. Zou niet zo moeten zijn toch? Als ik een horror heb bekeken moet ik daarna bijna met open mond nog naar mijn tv staren en de eerste 5 minuten even niet van mijn plaats durven gaan. Het moet dus impact maken na de film en niet alleen tijdens de film.

Jammer dat de horror-makers mij een tijd geleden al zijn kwijtgeraakt.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Misschien moet je eens films als Ju-On (The Grudge) of Re-Cycle proberen.

sinterklaas schreef:

Misschien moet je eens films als Ju-On (The Grudge) of Re-Cycle proberen.

The Grudge heb ik ook gezien. Die was wel aardig inderdaad.

Maar ook dat the ring-achtige Aziatische sfeertje is uitgemolken in die horror-films. Re-Cycle kan ik op mm even niet vinden, maar neem aan dat je deze bedoelt?

Ik blijf voorlopig wel even in mijn eigen genre-hoekje, maar zeg nooit nooit

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Re-Cycle staat hier:

Gwai Wik (2006)

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Re-Cycle is totaal niet eng - alleen in 't begin is 'ie even spannend. [REC], dat vond ik dan weer wél een spannende en enge film.

Three years later..

Zoveel tijd zat er dus tussen de eerste keer dat ik deze film zag en nu. In die tijd heb ik ook de hele reeks gegamed en ben ik een groot Silent Hill fan geworden. Met een nog kritischere blik begon ik dus aan de herziening..

.. Maar wat een prachtfilm is dit. Het sterke sound design, het respectvol behandelen vvan het bronmateriaal, visueel ook behoorlijk impressive maar de grootste troef is sowieso de sfeervorming. Ook de steunpilaar van de games. Wat vooral erk knap gedaan is door Gans is dat ie die sfeer ook in de film weet over te brengen. Hij loopt niet te klooien met gore effecten, schrik effecten of zogenaamde spanningsbogen, hij doet wat het uitgangspunt was van de bedenkers van de game; suggestie.

Silent Hill leunt totaal op dit suggestieve aspect. De film speelt vooral met de kijker zijn repulsion en attraction emoties (erg sterk bij het Alessa personage), die door die schommelingen resulteren in mentaal ongemak. Erg sterk. En dat is wat Silent Hill zo bijzonder maakt. Ook de transition van de SH creatures tot live action evenbeelden is magistraal gedaan. De Lying Figures, Mannequins, Grey children en natuurlijk de grootste nachtmerrie van Silent Hill; Pyramid Head . Voor mij persoonlijk blijven de nurses toch het meest angstaanjagend. Erg ongemakkelijke scenes waren dat. Ook erg leuk dat Gans een nurse species heeft gecreëerd die zowel eigenschappen van de puppet nurse als de bubble head nurse heeft.

Acteerwerk is niet geweldig, integendeel maar toch weet dat geen struikelblok te vormen. Mede te danken aan de visuele flair, de sfeer en mijn zwak voor Mitchell. Erg sfeervol filmpje die het bronmateriaal eer aan doet. Als je een fan als mij dan toch weet te overwhelmen dan doe je het gewoon heel erg goed. Twee uur genieten geblazen van dit levendige Silent Hill. Tegen mijn zin in moet ik mijn top 10 dus aanpassen, en dat zegt eigenlijk alles over deze film.

Ik kijk nu al uit naar deel 2, ik hoop dat ze de verhaallijn adopteren van deel 2 (de game), want dat is mijn absolute favoriet en qua verhaal misschien nog wel het meest bevreemdende.

dutchtuga

Top recensie en in hele grote lijnen ook precies wat ik vind van deze film. Een flinke prestatie van Gans aangezien ik de Silent Hill reeks het beste vind wat ooit is uitgekomen, op welke console dan ook.

Naomi Watts

Thanks en de SH is idd één van de betere dingen die ooit is uitgekomen. Op survival horror vlak ongeëvenaard idd.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Zeker goede recensie. Ik krijg veel zin om mijn 4 terug te zetten. Alleen zijn er bij mij nog geen drie jaar voorbijgegaan, ben ik geen gamefanaat en is hij wat vager aan het worden in het geheugen. Een mooi voorbeeld van een ondergewaardeerde film.

Naomi Watts

Erg ondergewaardeerde film inderdaad. Dat Silent Hill in je geheugen aan het vervagen is, is een reden te meer om je aan die herziening te gaan wagen .

• 19752 berichten

Wordt deze horror alleen goed gevonden, omdat de game zo goed was? Lijkt wel alsof dat als referentie wordt gebruikt voor de film namelijk.

Zou liever wat meer meningen willen lezen van mensen die alleen de film hebben gezien ipv dat de verfilming van het spel zo goed is en daardoor de film ook meteen als goed wordt beschouwd.

Pastichio Rocker

Ik had de game nooit gespeeld toen ik de film zag.

moviemafketel schreef:

Naomi Watts noemt toch genoeg aspecten op die weinig met vergelijking te maken hebben?

• 19752 berichten

Misschien als je erg goede herinneringen aan het spel hebt, dat je dan enigszins met een wat gekleurde bril naar de film gaat kijken.

Je snapt dan waarschijnlijk alles al beter en als iets in de film erg lijkt op een spelkarakter of setting bijvoorbeeld dat je dit meteen als goed, leuk of knap betitelt. Ik vroeg het me gewoon even af, aangezien bij het terugbladeren en dus ook bij de recensie van Watts het woord game/gegamed/console haast nergens ontbreekt. Misschien zit er wel verschil in de diehard-fans van de game en de "gewone" filmkijker die deze film voor het eerst gewoon bekijkt.

Heb je 'm al gezien?

Pastichio Rocker schreef:

Heb je 'm al gezien?

Yes

En wat vond je ervan?

• 19752 berichten

Lees effies terug, geen zin om nog een keer te typen

Pastichio Rocker

Je zegt in feite niks. Alleen maar dat horror je bang zou moeten maken en dat je dit genre voortaan laat staan in de videotheek. Lees echt helemaal niks over de film zelf.

• 19752 berichten

Ok zelfs nog even op youtube stukjes reviewed, omdat het zoals ik dus al eerder had gezegd de laatste horrorfilm was die ik had gehuurd en waardoor ik mede ook met dit genre ben gestopt.

Agente bloedt wel(met motor gevallen met helm nog wel) daardoor dood/andere dimensie en vrouwtje bloedt niet als ze haar hoofd keihard tegen het stuur aan heeft gekregen waardoor ze dood is gegaan. Alleen even au. Dat klopt dus niet. En dan kun je zeggen ja dat is niet belangrijk, maar daardoor zetten ze de kijker op een dwaalspoor door eigenlijk een fout te maken. Zet me dan anders op een ander spoor.

De monsters waren lachwekkend. Die poppen waar ze door heen moest leken meer uit een muziekclip van Daft Punk te zijn weggelopen.

Het hele ik weet niet dat ik dood ben-sfeertje is zo vaak gebruikt na the sixth sense. Ze kan nadenken toch en inzien dat ze in ieder geval niet meer leeft met al die narigheden in silent hill.
Dat overkomt je niet bij de dagelijkse buurtsuper. Ze stapt soms zo makkelijk over helse dingen heen en gaat dan weer verder met haar zoektocht naar dr dochter.

Ze is dood/andere dimensie, maar toch vangt haar man een deel van haar voicemail op met het bericht "I am not ok please hurry"?

Die agente wordt op een gegeven moment totaal in elkaar geramd. Hoe het eruit zag had er niks meer van dr over moeten zijn, maar mevrouw agent hangt later gewoon weer redelijk weliswaar bebloed aan die ladder.

Dan uiteindelijk ook nog het kopiëren van pinhead met kettingen(wat in hellraiser natuurlijk geweldig was de 1e keer) in dit geval dus prikkeldraad.

En dan ook nog dat verschrikkelijke zinnetje toen die moeder vroeg waarom ze haar met rust had gelaten: "Because you are her mother" . Zo'n dooddoener weer.

En dan op het laatst komt ze thuis(niet echt want ze is dood al heeft ze dit nog niet door lijkt het na alles wat ze net heeft meegemaakt??),, maar ze kan wel heel knap een deur openzetten in dode toestand.

Resumerend:

Nou ik kijk dus niet meer naar dit soort films. Ze zijn niet eng, ze kloppen vaak voor geen meter, ik wil best zeg graag nadenken over een film, maar dan moet het uiteindelijk dus hout snijden anders begin ik me nog dom te voelen ook en de monsters zijn lachwekkend. Ik richt me weer op de andere genres films waar gelukkig nog wel steeds genoeg kwaliteit in te zien is.

moviemafketel schreef:

Dat er in een recensie over een gameverfilming vergelijkingen met de spellen worden gemaakt, lijkt mij niet vreemd, toch? En als de sfeer, die onmogelijk te verfilmen werd beschouwd, succesvol naar het grote scherm wordt gebracht, hoort dat toch becomplimenteerd te worden? Ik snap niet helemaal waar je naartoe wil. Ik was juist enorm huiverig over deze verfilming, maar alles is me veel beter bevallen dan gedacht. Er is geen sprake geweest van een roze bril.

• 19752 berichten

Ik wist niet eens dat er een game van was toen ik deze film ging kijken jaren geleden, dus dan kijk je er anders naar en stap je er anders in als dat je de game dus wel goed kent.

Dus ik was zoals eerder gezegd meer benieuwd of de mening/toekenning van het aantal sterren beïnvloed zou worden door dit feit(roze bril dan wel zwarte bril).

Mijn mening heb ik nu duidelijk verkondigt over deze film in ieder geval, zonder dus ook maar iets van die game af te weten tot vandaag.

moviemafketel schreef:

Zorgt bij mij alleen maar voor een nog kritischer oog.

Bij een verfilming zijn dit toch altijd zaken waar je op let. Ik vind het wel belangrijk dat je goed om gaat met het bronmateriaal. Niet zoals de verfimingen van Resident Evil.

Je kan het ook overrijven natuurlijk. Ik vergelijk maar ga genoeg in op de materie van de film.

Of je de game kent of niet, dat kan niet het verschil maken om deze film nou goed of slecht te vinden. Het geeft wel meer inzage hoe knap deze verfilming wel niet is. Pastichio vond hem anders ook goed zonder enige kennis van de game. Maar het is wel een film die meer naar de wensen van de SH fan is gemaakt.

dutchtuga

Primaire doelgroep van de film is dan ook de liefhebber van de game. Lees maar wat interviews met Gans erop na. Logisch dat mensen die niets, of waarschijnlijk niets met de spellen hebben, deze film ook minder snel zullen waarderen. Silent Hill is gewoon een heel fijn en eigenwijs concept en gelukkig hebben de makers het niet op willen blazen tot een blockbuster als bv bij Resident Evil het geval is geweest, waar de film weinig meer te maken heeft met het bronmateriaal.

WOW!

Na afloop van de film had ik er geen bal van begrepen, maar ik had wel de behoefte om het totaalplaatje te zien. Dus ben ik maar wat gaan surfen en uiteindelijk vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Dat de film hier en daar wat vaag en/of complex werd, heeft me allerminst gestoord. Integendeel, het mysterieuze sfeertje zorgde voor een meer dan aangename kijkervaring.

En een aparte ook. Ik kende het computerspel niet, maar had al wel vernomen dat deze film hierop gebaseerd is. En met die info in het achterhoofd zie je inderdaad de gelijkenissen tussen deze film en de virtuele wereld die in computergames gecreëerd wordt. Dat merk je vooral aan de fictieve wereld waarin alles zich afspeelt. Er gelden totaal andere wetten dan in de doorsnee horrorfilm en dat maakt het enorm boeiend om naar te kijken. Voor wie de link met computergames niet meteen legt, zal Silent Hill eerder overkomen als een droom/nachtmerrie.

Dat is meteen ook de kracht van deze film: het mysterie, het surreële. Dat weerspiegelt in de algemene cinematografie, maar meer specifiek ook in de bizarre situaties, de duistere locaties en de sinistere figuren die er rondwaren. Silent Hill is geen film die je om de vijf minuten doet rechtveren uit je sofa, maar wel een die je door een prachtige sfeerschepping helemaal meeneemt in een demonische wereld.

Ik heb uiteindelijk weinig minpunten gezien. De special FX vond ik meer dan behoorlijk, de diabolische creaturen huiveringwekkend mooi gemaakt en de plot boeiend genoeg om twee uur te volgen. Maar het is vooral de "aparte kijkervaring" die me is bijgebleven. Ze was zelfs zo intens, dat ik me bij vlagen een personage in het spel voelde. Horrorfilms als deze mogen ze beslist meer maken!

Met dank aan Naomi Watts die mijn nieuwsgierigheid had gewekt met het plaatsen van enkele stills in het forum.

Naomi Watts

Prachtige review Halcyon .

You're welcome . Fijn dat het je interesse aangewakkert. Toch fijn dat de film acknowledgment krijgt van de toch wel horror fanatics hier op MM (Halcyon, dutchtuga). Begon al denken dat ik hier alleen in stond.

Halcyon

Ik las trouwens in een van je berichten dat hier een vervolg op zou komen. Heb je daar meer info over?

Edit: Heb hem ondertussen op IMDb gevonden. Ik kijk hier in elk geval naar uit.

Edit 2: Ik lees net dat de scenarist een jaar achter de tralies verdwijnt wegens rijden onder invloed en het veroorzaken van een dodelijk auto-ongeval.

dutchtuga

Mooie review en geweldig dat Silent Hill je heeft bekoord. Ik had er eigenlijk wel een goed voorgevoel over .

Dit soort surreële trips mogen inderdaad wel vaker voorkomen in de horrorfilmerij, net als horrorfilms die trouw blijven aan het bronmateriaal.

Wat vond je trouwens specifiek van Pyramid Head? Past wat mij betreft moeiteloos in het rijtje van horrorlegendes.

dutchtuga schreef:
Bruut monster! Hoe hij in één ruk die vrouw stroopte, hard!