• 9.413.875 stemmen

Geregisseerd door: Christophe Gans

Met onder meer: Radha Mitchell, Sean Bean en Laurie Holden

Releasedatum: 25 mei 2006

Plot Silent Hill

"We've been expecting you."

Sharon (Jodelle Ferland), het dochtertje van Rose (Rahda Mitchell), wordt geplaagd door nachtmerries waarbij ze altijd dezelfde naam roept: Silent Hill. Nadat Sharon een bijna-doodervaring heeft tijdens een van haar nachtelijke slaapwandelingen, besluit Rose, ondanks de protesten van haar man (Sean Bean), om met Sharon naar Silent Hill te gaan. Tijdens een nachtelijke dollemansrit, waarbij ze op de hielen worden gezeten door overijverige politieagente Cybil (Laurie Holden), verliest Rose de macht over het stuur en krijgt een ongeluk. Wanneer ze bij haar positieven komt is Sharon verdwenen, en Rose zet alles op alles om haar terug te vinden in het mysterieuze spookstadje.

Rose Da Silva

Distressed Woman

Christabella's Aide

avatar van ReignBlue

ReignBlue

Meningen verschillen, maar ook al zaten er soms stukken van waar je bij in slaap viel deze film bleef mij wel bij.

De sfeer van de film en ook vooral het geluid vond ik echt geweldig. Ook al is het niet echt een horrorfilm waar je telkens een hartverlamming bij krijgt.

Soms is het inderdaad zoals sommige zeggen een beetje chaotisch en lijkt het alsof sommige stukken nier in de gehele lijn van de film passen. Maar ik moet wel zeggen dat je de film om hem te snappen minstens een 2e keer moet kijken.

Verder is de sfeer en stijl (zowel visueel als audio) goed overgenomen van het spel. Speel deze film af op een Ambilight tv met een goede surroundset s'nachts compleet in het donker en dan wil ik mensen nog wel eens horen wat ze ervan vonden.

Kortom een film die langdradig soms chaotisch kan zijn, maar zo'n geweldige sfeer heeft dat hij bij mij na het keken zeker nableef.

avatar van Tyr

Tyr

Ik snap echt niet waar het gezeik op deze film vandaan komt. Ik zou de film niet bestempelen als een horror film, eerder een thriller, maar ik vond het verhaal wel geniaal. Hoe alles bij elkaar komt en het vage einde daar op volgt is gewoon goed gedaan. Ja ok, dat met die meisjes was een beetje vergezocht en deed wat af aan de sfeer. De sfeer is geweldig en ook de locaties zijn prachtig. Een ondergewaardeerde film dus.

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

Het was moeilijk om deze film op te sporen, na lang zoeken vond ik hem eindelijk bij Plato in Leiden...voor 15 euro zonder extra's of wat. Dan maar voor 2 eurootjes op video kopen, de slechtere beeldkwaliteit past eigenlijk wel bij Silent Hill. Ik zeg dit allemaal niet alleen omdat ik ervan baal dat de film zo moeilijk te vinden is. Ik zeg dit ook omdat ik het schandalig vind dat een mislukte gameverfilming zoals Resident Evil een groot commercieel succes wordt, en een gameverfilming zoals Silent Hill, die de games tenminste nog eer aandoet en ook nog resulteert in een goede film, compleet genegeerd wordt.

Als fan van de game heb ik een hoop te zeiken over de film, maar tegelijkertijd vond ik de film prachtig en deed het de games qua horror en vooral sfeer eer aan. Christophe Gans is overduidelijk een fan van de games, je ziet het in alles: de op personages uit de games gebasseerde hoofdrolspelers; de monsters (ook 'The Janitor' die speciaal voor de film werd gecreëerd); de soundtrack en een perfecte spookstad, precies zoals het stadje ik jaren geleden mijn eerste stappen in zette als Harry Mason, op zoek naar mijn dochtertje.

Christophe Gans heeft heel veel gebruik moeten maken van CGI om de angstwekkende sfeer uit de games te hercreëren, en slaat daarin helaas een beetje door. Het is goed dat voor de meeste monsters mensen in pakken zijn gebruikt, maar ze zijn daarna zodanig bewerkt met de computer dat ze nu overkomen als geheel digitale wezens. Dat is een beetje jammer, maar dankzij het prachtige en gruwelijke ontwerp van de monsters die mij in de games de stuipen op het lijf joegen, moet ik toch zeggen dat de film geheel geslaagd is om de Silent Hill van de games, compleet met mist, monsters en de overgang naar de alternatieve realiteit, te kopiëren naar de film.

De overgang naar de alternatieve realiteit laat echt zien hoeveel Gans naar de games heeft gekeken. Met de inluiding van de overgang door die afschuwelijke sirenes wordt alles donker, de muren worden zwartgeblakerd en de vloeren veranderen in een roestig metaal. De vormgeving van deze alternatieve realiteit kan absoluut de beste overzetting van de games naar film genoemd worden, zeer indrukwekkend en op zijn minst net zo onheilspellend als in de games.

De soundtrack van de games is goed gebruikt in de film. Ik lees veel dat mensen vonden dat Gans er teveel gebruik van maakte. Hier ben ik het niet mee eens. Ik vond dat Gans de juiste muziek op precies de juiste momenten gebruikte, wat vaak voor spanning zorgde als de monsters weer in beeld kwamen. Daarnaast kan ik de puike muziek van Akira Yamaoka (weliswaar bewerkt in de film in sommige gevallen) niet vaak genoeg horen.

Met de Silent Hill games als basis heb je als filmmaker goud in handen. Toen The Ring uitkwam (de remake) en Japanse horror hot was, zat ik te denken hoe goed een Silent Hill film wel niet zou zijn. Japanse horror had zich tenslotte allang wereldwijd bewezen in de gamesindustrie, en een Silent Hill film zou zoveel angstaanjagender zijn dan The Ring. Maar met al die eerder genoemede positieve punten, lukt het deze film maar niet om écht eng te worden, om de kijker op een ongekende manier de stuipen op het lijf te jagen zoals de games dat voor elkaar kregen. Er waren momenten, vooral als de monsters in beeld kwamen, dat ik toch even weer de rillingen kreeg, maar vaak was dit toch meer de herinnering aan de games. Deze film heeft een aantal problemen die de film weerhouden van het verdienen van de titel "ultieme Silent Hill-verfilming" en het ook geen geweldige horrorfilm maken.

Gans slaat een beetje door in zijn liefde voor de games, en zo maakt hij verkeerd gebruik van de vele monsters uit de game. De eerste confrontatie met The Grey Children, perfect overgenomen uit de game, is één van de weinige echt ansgtaanjagende momenten in de film, vooral door dat afgrijselijke gillen. Maar daarna gaat het een beetje mis. Het is gaaf dat de Lying Figure in de film voorkomt, en hij is echt goed ontworpen, maar die ene conforntatie voelt behoorlijk geforceerd aan. Als je die al in de film wilt stoppen, ga dan all-out en stop het stadje vol met die wezens, zoals in Silent Hill 2. Dat zou echt gaaf zijn geweest. Dan was er een constante angstfactor, ook als Rose buiten loopt. Ook Pyramid Head was misplaatst. Hoewel hij erg gave scenes had, hoort hij hier niet thuis. Iedereen die Silent Hill 2 gespeeld heeft, weet dat. Iedereen die niks van Pyramid Head afweet, zal zich toch afvragen wat hij in godsnaam doet in de film. De bekende nurses van het ziekenhuis zijn ook van de partij, wederom totaal misplaatst en op de verkeerde manier gebruikt. Als silent Hill fan stoorde ik me eraan, en dat gevoel was sterker dan de vreugde bij het weerzien van deze wezens in een ehuse Silent Hill film.

Gans lijkt niet af en toe niet te snappen dat hij met een film bezig is en niet met een game. Rose die bepaalde voorwerpen toevallig vind of de route uit haar hoofd kent en dan hardop denkend door de gangen loopt als een levende routeplanner. Het zijn situaties die geheel natuurlijk overkomen in een game, maar in een film niet werken.

Veranderingen in het sterke verhaal van de eerste game. Waarom? Waarom hebben ze het personage van Dhalia Gillespie compleet veranderd? Zij was een belangrijke factor in het verhaal van de game, dus met deze verandering alleen al is het verhaal compleet anders. Dat gedoe met de cult zorgt ook voor Monty Python-achtige taferelen als een hele menigte "Burn the witch!" blijft brullen. Het originele verhaal had beter overgezet kunnen worden. Eigenlijk is dit ook de grootste reden waarom dit niet de geweldige Silent Hill-film is die het had kunnen worden. Het alternatieve verhaal is een stuk minder en leidt ook naar een beduidend mindere finale dan in de game, ook al is het lekker bloederig. De andere personages zijn op zich niet echt slecht. De actrice die Cybil speelde was erg goed, De hoofdrolspeelster was ook goed als de vrouwelijke versie van Harry Mason, de hoofdpersoon in de originele game. Het meisje speelde aanvankelijk behoorlijk slecht, maar als demoon en Alessa wist ze te overtuigen. Sean Bean's personage had niks te zoeken in deze film. Zijn subplot bracht mij als kijker meer dan eens letterlijk en figuurlijk buiten Silent Hill. Weg sfeer. We leren niets meer van zijn bevindingen van die van Rose. Zonder Christopher zou de film ook een stuk minder lang zijn geweest en had het meer weten te boeien. Ik heb gelezen dat Gans zijn personage erin schreef onder druk van de studio, dat zich zorgen maakte om de te grote vrouwelijke cast. Erg jammer, de studio had moeten beseffen dat de film een stuk beter had kunnen zijn zonder dit onnodige subplotje. Alleen aan het einde blijkt zijn personage nog wel nuttig om te laten zien dat Rose en Sharon nog steeds gevangen zitten in de alternatieve realiteit van silent Hill, maar dit had er ook makkelijk uitgelaten kunnen worden. De rest van de cast acteerde over het algemeen matig. Je zou het kunnen zien als een eerbetoon aan de houterige voice-acting van de eerste 2 Silent Hill games.

Al met al ben ik niet geheel tevreden over de keuzes die Gans maakte in deze verfilming van mijn geliefde horrorgames. Het verhaal en de personages hadden meer overeenkomsten met de eerste game kunnen gebruiken. De monsters zijn ontzettend goed overgezet van game naar film, maar worden vaak op de verkeerde manier gebruikt en hebben geen echte functie in de film, zelfs niet om te shockeren omdat je voelt dat ze er niet thuishoren. Maar hij heeft ook een hoop goed gedaan. De sfeer is perfect, en doet in ieder geval de fan herinneren aan die geweldige sfeer in de games. De alternatieve realiteit is indrukwekkend en al die knipoogjes naar de games die verwerkt zijn in de film vond ik erg leuk. Maar dat is een probleem met deze film. Het laat genoeg gruwelijke dingen zien, dat is erg leuk. Maar het wil toch niet eng worden, omdat er net iets teveel dingen mankeren aan de film. Het is een leuke film, helaas geen enge film die het eigenlijk had moeten worden.

Mijn cijfer van een 3.5 is misschien iets positiever dan mijn recensie doet vermoeden, maar ik heb toch genoten van de film als fan en als horrorliefhebber. Het heeft genoeg te bieden voor beide doelgroepen. Objectief kan ik gewoon niet zijn als fan. Als iemand die de games niet kende, zou ik de film waarschijnlijk een 2 of een 2.5 hebben gegeven.

avatar van Joeri_000

Joeri_000

Kan iemand mij uitleggen waarom ze op het laatst in 2 verschillende werelden zitten ???

Want Rose en Sharon kunnen Chris niet meer zien ja...

avatar van Zellof

Zellof

Joeri_000 schreef:

Want Rose en Sharon kunnen Chris niet meer zien ja...

Dat is zo doordat ze bij het auto ongeluk ergens in het begin van de film al zijn overleden! Ik vond de klap al zo groot en dan heeft de auto ook nog niet eens schade.

avatar van soom

soom

Veel sfeer, veel engheid. Beetje donker, beetje schrikeffecten.

Toch een net-niet film eigenlijk. Films gebaseerd op computerspellen hebben gewoon een manco, en dat is hier toch ook wel duidelijk. Hoeveel sfeer er ook in deze film hangt, ik vind het toch, op de een of andere heel vage manier duidelijk dat het een film is die op een computerspel gebaseerd is. 2*.

avatar van FilmFreakDimi

FilmFreakDimi

Ik vind deze film zo dom en ik snap er helemaal niks van het maakte me gek.

avatar van Patat

Patat

Ruim gepromote horrorprent uit 2006 die heel wat verwachtingen schept, maar ze maar gedeeltelijk waar maakt. De film bezit een grimmige sfeer en vooral tijdens het eerste uur is de zoektocht naar Sharon spannend en geheimzinnig. Vooral wanneer de sirenes loeien in het verlaten dorp Silent Hill weet je dat je iets ergs staat te gebeuren. Ik hield wel van die afwisseling tussen de veilige periodes en de scènes waarin de Duisternis toeslaat.

Echter, halverwege verliest de film wat de pedalen. Alles wordt uit de doeken gedaan, er komt een soort secte opzetten en vanaf dan wordt het allemaal minder interessant. De finale kon m'n koude kleren niet raken, dus dan scheelt er toch iets. Daarnaast maakt de film rijkelijk gebruik van CGI, wat hier vaak nogal stoorde.

Ach, geen slechte film, maar Silent Hill bewijst dat heel wat nieuwe "Hollywood-horror" vaak de plank mis slaat.

avatar van Marcellox

Marcellox

Hele fijne griezelfilm met een erg creepy sfeer en fantastische beeld en geluidseffecten. Aan het eind wordt de film wel wat langdradig maar niet te storend. Het is meer een audiovisueel spectakel dan een heftige horror. Toch een 4,5 van mij.

avatar van ML Webdesign

ML Webdesign

Heeele mooie film! goede sfeer, echt toppie!

avatar van Beholder

Beholder

Er was veel meer mee te doen. Het verhaal vind ik niet echt fantastisch. En meerdere scenes en gebeurtenissen komen belachelijk en overdreven over. Ze voelen niet als waarheidsgetrouw aan binnen de eigen setting.

avatar van uhmmmmmmm

uhmmmmmmm

Het is wel een vermakelijke film om te zien. Er zijn wel wat schrikmomenten, maar einde is wel matig.

medansavamhel

Geweldig verhaal en een van de engste sferen die ik ooit heb gezien in een film. Jammer is het wel dat die sfeer enorm afzwakt naarmate je meer te weten komt. Dat is enigszins logisch; Ik zou niet weten hoe je dit verhaal uit kan leggen zonder een deel van de lugubere sfeer te verliezen. Het is ten slotte het mysterieuze element dat deze film zo bizar en donker maakt. Als men even niet kijkt naar hoe de sfeer zich door de gehele film ontwikkelt, en enkel kijkt naar het verhaal zelf, dan kan ik toch concluderen dat het goed in elkaar zit. Niet het meest originele verhaal, maar het bevat zeker wel briljante elementen. Zo vind ik de locatie en het verhaal erachter erg goed, en ook het einde heeft wel wat.

Ik moet zeggen dat ik het einde wel lichtelijk frustrerend vond. De film lijkt goed af te lopen, maar Rose en Sharon lijken in de andere wereld te blijven, dus ze komen niet echt meer bij de echtgenoot. Het frustrerende hieraan is dat de vloek zeg maar opgeheven lijkt te zijn, maar het verhaal eindigt tóch niet met een omhelzing van het echtpaar. Het blijft hangen tussen een goed en een slecht einde. Anderzijds is dit wel weer een uiterst origineel einde.

Ik zie veel digitale schilderijen en traditionele tekeningen op internet van Pyramid Head, en hoewel het ontwerp van dit character uniek is, begreeo ik het niet helemaal. Ik bedoel, waarom een piramide op zijn kop, en waarom een uit de kluiten gewassen dolk? In de film wordt geen informatie gegeven over dit character, maar ik begrijp nu wel waarom het zo populair is. Enigszins jammer dat hij niet iets vaker voorkomt in de film.

Ik heb de computer spellen nooit gespeeld, maar de film doet zich wel een beetje aan als een computer spel. Met name op het moment dat een bizar monster aan komt waggelen en zijn bijtend zuur over de agente heen strooit. Ook het feit dat 'de duisternis' om de zoveel tijd komt doet zich als een computer spel aan. Ik speel normaal nooit computer spellen maar na het zien van deze film ben ik erg nieuwsgierig.

Conclusie:
Een beetje zonde dat de lugubere sfeer afzwakt, en dit kost helaas punten. Tóch is dit nu een van mijn favoriete films en hoewel andere films in mijn top 10 bij mij een 5 scoren terwijl deze film van mij een 4,5 krijgt door die ontwikkeling van de sfeer, verdiend deze film tóch een hoge rang in mijn top 10.

FilmFreakDimi schreef:

Ik vind deze film zo dom en ik snap er helemaal niks van het maakte me gek.

Wellicht zegt dit meer over jou dan over de film, en is dit alsmede waarom je deze film zo dom vind.

avatar van FoolofaTook

FoolofaTook

Ik vond het een zeer vermakkelijke en goede film, als fan van de games vond ik dat de sfeer geweldig werd weergegeven in de film, Silent Hill was precies als in de games, de mist, de geluiden.

Het verhaal was ook wel okee, al had er wel wat meer uitgehaald kunnen worden.

Een 3.0.

FoolofaTook schreef:

Ik heb gehoord dat de film tegenover de spellen enorm tegenvalt. Ik zou het zelf niet weten; Ik heb de spellen nooit gezien of gespeeld.

avatar van VierkanteOogjes

VierkanteOogjes

3,5* omdat deze film nog het meest dichtbij staat in vergelijking met het spel.

avatar van shaanstar

shaanstar

Geniaal verhaal, zeer vermakelijk.

Een 4,5.

[ik vond het een superr film in het begin maar hoe was het geëndigd? was die vrouw weer veilig thuis?? en wat gebeurde er met die vrouw die de kids moorde?? WIE WILT DEZE VRAAAG BEANTWOORDE PLEAAAASSS!!

avatar van Mary_Shaw

Mary_Shaw

Zellof schreef:

inderdaat toen ik ernaar keek leek het mij al heel waarschijnlijk haar man kon haar ook niet zien in het midden van de film en de sneeuw de ouderwetse mens? heel duidelijk toch ze zijn dood maar de kleine demon zogezegt haalt ze naar haar wereld voor een gunst en trouwens die officiële beschrijving klopt nie ze gaat niej na nen dokter ze gaat naar die stad waarvan ze wist dat iedereen dood was en ze sluit die zogenaamde deal pas aan het einde van die film

avatar van Mary_Shaw

Mary_Shaw

LiefsteKindjee schreef:

nou een deel weet je al die vrouw en haar kind zijn dood en die andere die die kids vermoorde nouja die is in stukken gereten door prikkeldraad voila daar is je antwoord

avatar van Malibu Stacy

Malibu Stacy

De games zijn beter! Maar al met al toch aardig geprobeerd.

avatar van john constantine

john constantine

Ik vond dit echt een creepy film. Ik ken het spel verder niet, maar ik moet zeggen ondanks deze is ontstaan door een spel vond ik hem ook erg goed. Ik had gedacht 2 uur lang voor een horrorfilm is te langdradig maar dat is hij zeker niet!!

hij krijgt van mij een 5.0*

avatar van NightWish_NL

NightWish_NL

Goede horror film met typisch "fantasy" tintje. De special effects ondersteunde het verhaal goed, dat op een aantal fronten wat rammelt en dun is.

Desondanks is de "gore" goed vertegenwoordigd en heeft de film redelijk los van het spel.

De moord op de secte-leidster voor de kerk heeft me met name bekoord. Wat een prachtig stukje is dat... Driewerf hulde!

avatar van EenFilmPerDag

EenFilmPerDag

Een van de beste horrors van de afgelopen 5 jaar.

avatar van blokkedoos

blokkedoos

Ik vond deze film mwah! Je moet goed bij de les blijven om te begrijpen waar het verhaal om gaat.. Zitten wel leuke en spannende stukken in..

avatar van *kelly*

*kelly*

Heb hem zojuist nog een keer bekeken en ik verhoog mijn stem met een half punt dus nu 4,5*

Prachtig verhaal, enorm hoge spanning, vele schrikmomenten, goede cast=> echte horror!

avatar van Betamax

Betamax

Helemaal niks.
Maar ik hou dan ook niet van horror.
Al die mensen die keer op keer gebouwen in gaan met de engste monsters en dat altijd met zaklampen die er snel mee stoppen.
Verhaal was trouwens niet zo ingewikkled.
Voor de mooie beelden 1,5*

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Betamax schreef:

Helemaal niks.

Maar ik hou dan ook niet van horror.

Verhaal was trouwens niet zo ingewikkled.

Voor de mooie beelden 1,5*

Als je niet van horror houdt, waarom kijk je het dan?