Explorers (1985)
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot Explorers
"The adventure begins in your own back yard."
Ben Crandall is geobsedeerd door aliens en droomt op een nacht over een circuit bord. Samen met zijn vrienden Wolfgang en Darren tekenen ze het circuit en ontdekken dat ze de basis van een ruimteschip in handen hebben. Vliegend in hun zogeheten Thunder Road vinden ze de aliens waar Ben van droomde. Maar de enige vraag die ze nog hebben is of deze aliens echt zijn.
Ben Crandall
Wolfgang Müller
Darren Woods
Lori Swenson
Steve Jackson
Mrs. Müller
Nasty Kid at School

Eerste helft is fantastisch. Als de aliens in beeld komen valt de film als een pudding inelkaar. Heel erg jammer.

petey
- 1901 berichten
Wat een bagger cover trouwens, niet echt uitnodigend. Leuke film als je zelf net zo oud bent als de hoofdrolspelers.

NERD
Hier heb ik als Mini-NERD uitermate geboeid naar zitten kijken. Kan me grappige en indrukwekkende (tsja, als je klein bent is iets al snel indrukwekkend) scenes herinneren.
Maargoed ik zal van de week de film nog eens zien. Tot nu toe 3 sterren.

gremlin gizmo
Ik hou wel van joe dante films net zoals gremlins dit is heel anders maar ik vind het wel een goeie film 3 en half

Ook na ruim 20 jaar nog steeds leuk, hoewel bepaalde aspecten natuurlijk hopeloos gedateerd zijn. De eerste helft is inderdaad veel beter dan de tweede, maar toch is de film als geheel nog goed te pruimen. Leuke akteurs, leuk verhaal en goed gemaakt. Grappige bijrol van James Cromwell als de vader van River Phoenix. De dvd-versie is iets anders dan de VHS van vroeger: 2 scenes zijn verwijderd (wel nog als deleted scenes te bekijken) en 1 nieuwe is toegevoegd aan het einde. Mooie muziek van Jerry Goldsmith overigens.

Waku
Leuke avontuurlijke sf film.
Dante weet toch altijd een apart sfeertje te creeeren
in zijn films.
Ook in deze Explorers.

matthijs_013
Op het begin wel leuk, maar de slechte special effects verpestte de lol een beetje. River Phoenix acteerde heeel goed.
Voor Ethan Hawke was het duidelijk dat dit zijn eerste film was.
*2,5

Quentin
The film was never finished, and was released as a work in progress when the studio decided to move up the release date and release the film as it was, telling director Joe Dante that he was finished and they were going to go ahead and release what he had at that point.

elry
hmm leuke informatie.
vandaar dat de 2e helft zo anders is.
begin van de film is geweldig.
vind de cover trouwens erg goed.

powerman
Het is een avonturenfilm voor kinderen met de toen nog kleine Ethan Hawke in zijn eerste rol. Later zagen we Ethan Hawke nog in Training Day en Before Sunset.
In deze film gaan de jongens op onderzoek naar buitenaardsen en in het binnenste van de aarde vinden ze iets, maar zijn het echt buitenaardsen?

dutchtuga
Ietwat knullige film, maar wel eentje die een typisch Dante stempel draagt. Veel jaren '80 sfeer gegarandeerd dus met ook typische jaren '80 kindsterretjes.

Jazzthieve
Dit is een film volledig in de stijl van Gremlins en heeft ook een "Goonies" gevoel. Een typische jaren tachtig kids film met toch wel wat kwaliteiten. De score van 2.79 in vrij onterecht.

Melvin Udall
Wat een heerlijke film! Vooral het eerste uur zit je met een continue grijns op je gezicht te kijken naar de ontdekkingen die de jonge hoofdrolspelers doen. Een echte kinder-avonturenfilm.
Zoals hierboven genoemd doet veel denken aan Goonies, Gremlins etc. maar ook E.T. en andere films uit de begin jaren 80. Gekeken met m'n zoon van 10 die hem ondanks alle mega cgi films van heden toch erg leuk en grappig vond.

Macmanus
Dante
Eerste deel is inderdaad top. Effecten zijn tot dan toe ook nog best geinig. Mag die stijl van Dante altijd wel. Ga weer eens wat meer van hem kijken. Kinderen hebben altijd van die leuke kamers. Leuk karakter ook die Wolfgang. De jongetjes zijn ook weer eens uitstekend gecast. Helaas merk je dat de film niet af is. Zo duurt het deel met het uitzoeken van de bol wat te lang en is de uiteindelijke climax kort en slap. De aliens zien er ook niet uit, die stijl waardeer ik dan weer totaal niet. En zijn ze ronduit irritant met ze tweeën. De jongetjes lijken daar ook uit te stralen alsof ze geen idee hebben wat de film hier nou weer doet.
Jammer, geeft de film een vervelende nasmaak. Maar begin is voor mensen die van die Stand By Me vriendengroepjes die een avantuur beleven een must.
3 sterren.

Eens met velen boven mij. Een fantastisch eerste deel, maar als ze eenmaal met de aliens in contact komen wordt het een zooitje. Compleet sfeerloos en een enorm matig einde. Erg jammer.

Biosguru
Erg leuke kinderfilm. Net Gremlins afgezet, daar blijft weinig van over na al die jaren, deze zag ik net voor het eerst. Blijft prima overeind. Waarbij gezegd moet worden dat ik me totaal niet of nooit stoor aan gedateerd special effects.

Ai.
Wel eens met de rest hier, al vond ik het in z'n geheel dan wel wat minder. Maar het eerste deel is duidelijk het best en wie plat gaat voor die typische 80s sfeer komt hier vol aan z'n trekken.
Een groepje typische 80s kids bouwen in "no time" een tuigje dat hen het hele dorp rondvliegt. Tot ze ontdekken dat ze eigenlijk ook veel verder kunnen. De film maakt een paar stevige bokkensprongen om het verhaallijntje in z'n vorm te boksen, maar mits wat "ach, voor kinderen" tussendoor komt deze Explorers er wel mee weg.
Problematisch is het tweede deel, met de debiele aliens en één of andere verkapte moraal die compleet niet overkomt. Zal best dat de film nooit echt is afgemaakt, maar daar heb je als kijker natuurlijk niet zoveel aan. Het verklaart hoogstens waarom het tweede deel zo belachelijk slecht is.
Beetje jammer is het wel, al ben ik verder ook geen echte fan van die 80s kindergroepjes. Er hangt een degelijk sfeertje, maar het is vaak toch iets té kinderachtig en melig en het draagt eigenlijk zelden voorbij de helft van de film, of het nu wel of niet afgemaakt is door de regisseur.

Aardige film waarin een jongen een droom heeft over een circuit bord die hij vervolgens met zijn vrienden namaakt. Een avontuurlijke jeugdfilm dat tijdens het tweede gedeelte bijna om zeep wordt geholpen. De special effects komen nu wat knullig over, maar dat maakt het aan de andere kant ook wel weer charmant. Verder leuk om een jonge Ethan Hawke te zien hier in zijn eerste rol. Een kleine 3.0 sterren.

jono
De film Explorers is niet zo heel bijzonder, maar voor filmliefhebbers interessant genoeg omdat deze film het debuut betekende van twee jonge acteurs die later vrij bekend zouden worden: de destijds 14-jarige Ethan Hawke en de even oude, helaas veel te vroeg overleden River Phoenix.
Het verhaal gaat over de drie vriendjes Ben, Wolfgang en Darren die een computerprogramma ontwerpen waarbij ze een grote bol kunnen laten vliegen. Met wat schroot van een vuilnisbelt maken ze een geïmproviseerd ruimteschip, waarbij ze de ruimte gaan onderzoeken en daarbij een stel buitenaardse wezens ontmoeten.
Het is een onwaarschijnlijk verhaal, voor de jeugd waarschijnlijk nog redelijk genietbaar maar ernstig aangetast door de tand des tijds. De buitenaardse wezens zien er lachwekkend slecht uit en de special effects kunnen vandaag de dag echt niet meer. Maar laat ik niet al te negatief zijn: het is al met al een sympathieke film die goed uit te zitten is, en de acteerprestaties van de jonge acteurtjes zijn gewoonweg prima. 3*

Thomas83
Lange tijd een best charmante film. Een mooie alledaagse setting, en een ode aan avontuur, nieuwsgierigheid en de oude sciencefictionfilms van de jaren vijftig. Tot dat laatste veel en veel te ver wordt doorgedreven in het laatste bedrijf, als de jongens (een leuk clubje met River Phoenix, Jason Presson en Ethan Hawke in zijn allereerste filmrol) de aliens uiteindelijk ontmoeten. Wat een afknapper. En het lijkt ook een beetje ten koste te gaan van de afronding van het verhaal op aarde. Je verwacht in zo'n 80's film op zijn minst een amusante scène waarin wraak op de bullies wordt genomen.
Het treurige is dat de film met Joe Dante daarvoor waarschijnlijk ook gewoon in goede handen was geweest. Maar hij heeft niet de film mogen maken die hij voor ogen had. Het laatste deel vloekt met wat daarvoor wordt getoond. Ook ineens een veel kinderachtigere film. Echt bizar. Wel best goede effecten heel de film door. 2.5*.

shugenja
Joe Dante vind ik echt een meester. Zijn shots zijn heel boeiend en er zit altijd beweging in deze film het verveeld nooit. Grappig ook dat er weer flink wat uitvinders aanwezig zijn (de vader in Gremlins is ook een uitvinder). Deze keer zijn het wel wat competentere uitvinders want ze vinden zowaar een soort ruimteschip uit! Ja echt genieten deze film. Hij ging voor mij echt regelrecht naar de vier sterren. Totdat... ja jullie zeiden het al, die aliens. Ik moet zeggen ik vind het tweede deel ook vet vanwege die sets (de binnenkant van het ruimteschip) en juist de special effect vind ik heel goed in deze film! Je moet het wel vergelijken met andere films van die tijd en niet met nu. Al moet ik zeggen, ik zie liever gewoon nagebouwde sets en ruimteschepen dan al dat gepruts in greenscreen. Veel mooier.
Op zich is het natuurlijk een geinig idee, alien kinderen die contact leggen met mensen kinderen omdat ze zo nieuwsgierig zijn naar de planeet aarde. Maar het voelde een beetje afgeraffeld en dat kan ook wel kloppen aangezien ze dus blijkbaar de stekker uit de productie hebben getrokken. Dit moet ook een best budget hebben gehad voor zo'n soort film denk dat Dante op het einde zo hard door de pegels ging dat de producer snachts badend in angstzweet wakker zal zijn geworden.
Eeuwig zonde natuurlijk! Als Dante zijn film had kunnen maken zoals het hem voor ogen stond was het makkelijk een 4 ster. Nu gewoon een 3 ster en een gematigde toevoeging aan zijn euvre.

Basto
Knotsgekke aliens!
Bij mijn weten heeft deze in Nederland geen bioscoop release gehad. ik kende m dus enkel van VHS.De uitgave op blu ray van Shout was reden m aan te schaffen en herzien. In mijn herinnering was het namelijk een hele leuke film.
Het is natuurlijk en film over jongetjes, dus altijd even afwachten of het dan niet te kinderachtig is geworden. Moet zeggen dat het sfeertje best leuk is, maar het eerste half uur kabbelt het een beetje en is het los van de experimenten allemaal een beetje leeg. Personages zijn niet van de kwaliteit als Stand By me of back to the future.
Toch is het wel geinig de jonge Ethan Hawke en (immer jonge) River Phoenx te zien spelen.
Maar als ze eenmaal de ruimte in gaan en de ontmoeting met de aliens hebben, maakt het z'n oude reputatie meer dan waar. Dit moeten met afstand de meest campy en maffen aliens zijn ooit op celluloid gevangen. Wat een hilarisch wezens! Het is ook een hele fijne visuele presentatie geworden met alle tv beelden en 'commentaar' op onze maatschappij. Zo wordt het uiteindelijk toch weer een verrassende en uiterst originele en leuke film.
Kleine 4*

Basto
Grappig, heb het exact andersom beleefd.

Amber Heard geeft eerste interview sinds vertrek uit Hollywood, Dwayne Johnson keert toch terug naar 'Fast & Furious'-franchise | MovieMeter Recap

Netflix deelt trailer voor nieuwe docuserie 'Tour de France: Unchained' van makers 'Drive to Survive'

Dwayne Johnson heeft ruzie met Vin Diesel bijgelegd en keert toch terug naar de 'Fast & Furious'-franchise

De tien best beoordeelde films van de jarige Liam Cunningham (62)

The Fisher King

Playing by Heart
Drama / Romantiek, 1998

Stakeout
Komedie / Actie, 1987
washington dcdroomruimtevaartuigruimtereispestenbuitenaards wezenbeste vriendinyoung lovecircuit board
Realtimes | Publishing Network
Social media