Explorers (1985)
Familie / Sciencefiction
109 minuten
geregisseerd door Joe Dante
met Ethan Hawke, River Phoenix en Jason Presson
Ben Crandall is geobsedeerd door aliens en droomt op een nacht over een circuit bord. Samen met zijn vrienden Wolfgang en Darren tekenen ze het circuit en ontdekken dat ze de basis van een ruimteschip in handen hebben. Vliegend in hun zogeheten Thunder Road vinden ze de aliens waar Ben van droomde. Maar de enige vraag die ze nog hebben is of deze aliens echt zijn.
Trailer
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (6,6 / 19935)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)iTunes: € 3,99 / huur € 3,99Google Play: € 5,99 / huur € 2,99Maargoed ik zal van de week de film nog eens zien. Tot nu toe 3 sterren.

Dante weet toch altijd een apart sfeertje te creeeren
in zijn films.
Ook in deze Explorers.
Voor Ethan Hawke was het duidelijk dat dit zijn eerste film was.
*2,5
vandaar dat de 2e helft zo anders is.
begin van de film is geweldig.
vind de cover trouwens erg goed.
In deze film gaan de jongens op onderzoek naar buitenaardsen en in het binnenste van de aarde vinden ze iets, maar zijn het echt buitenaardsen?

Zoals hierboven genoemd doet veel denken aan Goonies, Gremlins etc. maar ook E.T. en andere films uit de begin jaren 80. Gekeken met m'n zoon van 10 die hem ondanks alle mega cgi films van heden toch erg leuk en grappig vond.
Eerste deel is inderdaad top. Effecten zijn tot dan toe ook nog best geinig. Mag die stijl van Dante altijd wel. Ga weer eens wat meer van hem kijken. Kinderen hebben altijd van die leuke kamers. Leuk karakter ook die Wolfgang. De jongetjes zijn ook weer eens uitstekend gecast. Helaas merk je dat de film niet af is. Zo duurt het deel met het uitzoeken van de bol wat te lang en is de uiteindelijke climax kort en slap. De aliens zien er ook niet uit, die stijl waardeer ik dan weer totaal niet. En zijn ze ronduit irritant met ze tweeën. De jongetjes lijken daar ook uit te stralen alsof ze geen idee hebben wat de film hier nou weer doet.
Jammer, geeft de film een vervelende nasmaak. Maar begin is voor mensen die van die Stand By Me vriendengroepjes die een avantuur beleven een must.
3 sterren.
Wel eens met de rest hier, al vond ik het in z'n geheel dan wel wat minder. Maar het eerste deel is duidelijk het best en wie plat gaat voor die typische 80s sfeer komt hier vol aan z'n trekken.
Een groepje typische 80s kids bouwen in "no time" een tuigje dat hen het hele dorp rondvliegt. Tot ze ontdekken dat ze eigenlijk ook veel verder kunnen. De film maakt een paar stevige bokkensprongen om het verhaallijntje in z'n vorm te boksen, maar mits wat "ach, voor kinderen" tussendoor komt deze Explorers er wel mee weg.
Problematisch is het tweede deel, met de debiele aliens en één of andere verkapte moraal die compleet niet overkomt. Zal best dat de film nooit echt is afgemaakt, maar daar heb je als kijker natuurlijk niet zoveel aan. Het verklaart hoogstens waarom het tweede deel zo belachelijk slecht is.
Beetje jammer is het wel, al ben ik verder ook geen echte fan van die 80s kindergroepjes. Er hangt een degelijk sfeertje, maar het is vaak toch iets té kinderachtig en melig en het draagt eigenlijk zelden voorbij de helft van de film, of het nu wel of niet afgemaakt is door de regisseur.
Het verhaal gaat over de drie vriendjes Ben, Wolfgang en Darren die een computerprogramma ontwerpen waarbij ze een grote bol kunnen laten vliegen. Met wat schroot van een vuilnisbelt maken ze een geïmproviseerd ruimteschip, waarbij ze de ruimte gaan onderzoeken en daarbij een stel buitenaardse wezens ontmoeten.
Het is een onwaarschijnlijk verhaal, voor de jeugd waarschijnlijk nog redelijk genietbaar maar ernstig aangetast door de tand des tijds. De buitenaardse wezens zien er lachwekkend slecht uit en de special effects kunnen vandaag de dag echt niet meer. Maar laat ik niet al te negatief zijn: het is al met al een sympathieke film die goed uit te zitten is, en de acteerprestaties van de jonge acteurtjes zijn gewoonweg prima. 3*
Het treurige is dat de film met Joe Dante daarvoor waarschijnlijk ook gewoon in goede handen was geweest. Maar hij heeft niet de film mogen maken die hij voor ogen had. Het laatste deel vloekt met wat daarvoor wordt getoond. Ook ineens een veel kinderachtigere film. Echt bizar. Wel best goede effecten heel de film door. 2.5*.
Op zich is het natuurlijk een geinig idee, alien kinderen die contact leggen met mensen kinderen omdat ze zo nieuwsgierig zijn naar de planeet aarde. Maar het voelde een beetje afgeraffeld en dat kan ook wel kloppen aangezien ze dus blijkbaar de stekker uit de productie hebben getrokken. Dit moet ook een best budget hebben gehad voor zo'n soort film denk dat Dante op het einde zo hard door de pegels ging dat de producer snachts badend in angstzweet wakker zal zijn geworden.
Eeuwig zonde natuurlijk! Als Dante zijn film had kunnen maken zoals het hem voor ogen stond was het makkelijk een 4 ster. Nu gewoon een 3 ster en een gematigde toevoeging aan zijn euvre.