
Wild Orchid (1989)
Verenigde Staten
Drama / Erotiek
103 minuten
geregisseerd door Zalman King
met Mickey Rourke, Carré Otis en Jacqueline Bisset
De sensationeel mooie advocate Emily gaat op zakenreis met haar sensuele bazin Claudia. Claudia stelt Emily voor aan de intrigerende en rijke zakenman James Wheeler. De onschuldige Emily raakt al snel gefascineerd door deze mysterieuze man. Wanneer ze merkt dat hij ook in haar geïnteresseerd is, probeert ze dat uit te buiten. Als ze hem echter tracht te verleiden, reageert Wheeler uitermate stug. Hij blijkt bang te zijn voor intimiteit.
- nummer 98 in de flop 100
TRAILER
https://www.youtube.com/watch?v=gLygFQcEORo
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Ik wou dat ik positiever kon zijn over deze film die ik zelf voor het eerst op TV zag in de lente van 1993. Maar helaas, als begin-twintiger maakte de film meer indruk op me dan tegenwoordig. Dit niemendalletje is voor mij alleen nog geschikt om een keer te bekijken op een ledige warme zomeravond of nacht, al dan niet in charmant gezelschap. 2*
Het plotje dat een kapstok zou moeten zijn voor een erotisch getinte thriller trekt op niets en wat overblijft is ... ja, wat blijft er eigenlijk over?
Alles is zo nietszeggend, de dialogen trekken op geen fluit en het hoogtepunt van de film is een seksscène. Say no more.
Mickey Rourke en de mooie Carré Otis hebben een ongelooflijke chemie in de laatste scène, maar voorts proberen ze om ter slechtst te acteren. Alles komt zo amateuristisch over.
In de eerste helft is er nog wel een broeierig sfeertje aanwezig, met rare taferelen. De muziek is daar niet vreemd aan. Maar als een thriller spannend moet zijn, is dit zwaar mislukt.
1,5
"Look at them. Tell me what you see."
"I see ... two people having sex."

Maar zoals gezegd voordat je het slot hebt gehaald moet je hard ploeteren om door alle overbodige scenes heen te komen. De dialogen zijn vaak om te janken en de uitvoering is vooral door Rourke erg routinematig en zonder bezieling. De enige reden dat hij waarschijnlijk heeft meegedaan is vanwege de slotscene.
Matig.
Zo ook in Wild Orchid. King had voor deze productie Mickey Rourke met zijn toenmalige liefje Carré Otis en Jacqueline Bisset weten te strikken. Bisset speelt een gehaaide zakenvrouw die Otis heeft ingehuurd om een schimmige deal tot een goed einde te brengen. Rourke is een al even schimmige zakenman, die overal opduikt waar geld te verdienen valt. Otis en Rourke krijgen wat met elkaar, maar omdat Rourke bang is van intimiteit gaat dat niet van een leien dakje.
Dat is het wel zo’n beetje. Rourke speelt altijd de zelfde rol, die van engerd die spelletjes speelt. Zo ook hier. Bisset lijkt geen idee te hebben wat ze in deze film doet. De opnamen zijn gemaakt in Rio de Janeiro en dat levert altijd fraaie plaatjes op van het carnaval. Van de deals snappen we niks omdat ze niet uitgelegd worden. Het gaat kennelijk over een in aanbouw zijnd hotel. Maar dat doet er natuurlijk niet echt toe. Het gaat om Rourke en Otis en die hebben zeker chemie.
De film is een klassieker geworden om de vreemde reden dat er nog steeds gediscussieerd schijnt te worden over de vraag of Rourke en Otis het in de slotscène nu echt deden of dat het fake was. Rourke schijnt zoiets gesuggereerd te hebben. Waar het natuurlijk om gaat is het resultaat. Dat lijkt wat mij betreft meer op een acrobatische act dan op twee mensen die de liefde bedrijven. We hadden het kunnen weten. Alle films van Zalman King lijken op elkaar.
De vaak zwoele dialogen slaan nergens op.
Mickey Rourke is wel een heel aparte acteur, maar overtuigen doet hij nu ook niet.

Wild Orchid is een bijzonder fraaie, broeierige film in de geest van Eyes Wide Shut. Prachtige warme beelden, mooie locaties, nóg mooiere hoofdrolspeelster, fraaie muziek en scènes die je bijblijven. Ik kan eigenijk niet één punt opnoemen dat niet goed is aan deze film, maar het zal wel weer de Nederlandse preutsheid zijn die de meeste kijkers doet verkrampen.
Deze gaat zeker m'n top 250 in.