Genre: Biografie / Horror
Geregisseerd door: Ken Russell
Met onder meer: Vanessa Redgrave, Oliver Reed en Dudley Sutton
Gesproken taal: Engels, Latijn en Italiaans
Plot The Devils
"Hell holds no surprises for them."
Frankrijk, 17e eeuw. Zijn radicale politieke en religieuze ideeën en rijkelijk seksleven bezorgen een priester vele vijanden. Wanneer een groep nonnen door hem 'behekst' lijken te zijn, maken zijn rivalen gebruik van de resulterende massahysterie om de priester aan te houden.
Father Urbain Grandier
Philippe Trincant
Adam
Cardinal Richelieu
savagemessiah
een van de beste films ooit gemaakt.
een heel erg goed verhaal, zeer mooie decors, vormgeving en kostuums. geeft een goed beeld van de invloed van de kerk en de gekte in frankrijk in die tijd.
Ken Russell's beste film.
ichi
Indrukwekkend inderdaad,Russels beste. Op realiteit gebasseerd. Oliver Reed is erg goed hier. Geweldige sfeer.
Mac Hammer Fan
Is dit ooit op dvd verschenen?
Ja, maar moeilijk te krijgen en onofficieel:
"The Devils" vind ik een waanzinnige, groteske horrorfilm (met indrukwekkende decors van Derek Jarman), niet zonder kwaliteiten, maar ik verkies toch van Ken Russell "The Music Lovers". Warner belooft al een tijd de film uit te brengen op DVD, het is er evenwel tot nog toe niet van gekomen...
goongumpa
Als iemand weet waar deze op dvd te verkrijgen is of hem zelf wil verkopen , laat het mij a.u.b. weten!
Mr Confused
gewoon eens op ebay kijken. Heb de mijne daar ook voor een prikje gevonden.
Vascago
Het verhaal heeft erg veel potentie en ook de decors zien er mooi uit. Maar helaas vind ik dat Russell hier een zwaar irritante, schreeuwerige en kitscherige drambende van heeft gemaakt. Enkel de rol van Reed was verder nog de moeite waard, maar die duivelsuitdrijver haalde me bijna het bloed onder de nagels vandaan. Zo over de top irritant.
pippo il buffone
Nog steeds prima shockcinema,deze moeder van alle nunsploitation movies.Natuurlijk,het is kitsch en Russell had meer aandacht mogen schenken aan dramatische opbouw of karakterontwikkeling,en minder aan pure shock value en sensatiezucht.
Maar dan nodig houdt je een bont,indrukwekkend spektakel over,in niet geringe mate ook dankzij de decors van Jarman.Reed speelt de rol van zijn leven en ook Redgrave is briljant als gebochelde hysterica.
Russell heeft enkele merkwaardige castingbesluiten genomen:zo zien we een Richelieu die op Sean Penn lijkt,een Louis XIII die duidelijk gay is en een exorcist die op een hippie lijkt en inderdaad niet sympathiek is,wat je natuurlijk ook mag verwachten
Russell brengt ook de nodige a-historische couleur locale aan,zoals als kraaien verklede hugenoten,alsmede de onvermijdelijke melaatsen,bloedzuigers en pestlijders.
In een film over inquisitoire processen kunnen folterkamers en brandstapels natuulijk niet ontbreken en R. besteedt er gelukkig de nodige aandacht aan,waarbij in de immolatiescène Dreyer wordt overtroffen.En ja,een hysterische non doet aan dwangmatig masturberen,dus ook dat moet je toch even laten zien,alsmede een non die precies doet wat Regan in de exorcist haar op acrobatisch gebied zou nadoen.
Het enige wat in de film ontbreekt is een dode krokodil...wacht even,die zit er wel degelijk in!
Querelle
Echt waar, wanneer dan?
erik1677
Inderdaad vascago, die duiveluitdrijver haalt je het bloed onder de nagels vandaan,en telkends hoop je ook dat Reed hem een kopstoot of wat dan ook uitdeelt.
maar helaas zulke Steven seagal-acties zijn natuurlijk ver te zoeken in deze historische Drama-prent met wat lichte horrorinvloeden.
Want horror kun je dit natuurlijk absoluut niet noemen.
wat dan wel overblijft is een mooie historische drama met hele mooie decors en acteerwerk.
Maar niet eigenlijk de klasieker die ik verwacht had,en echt hard was ie ook niet.
Heb de film binnen op laserdisc. Ben erg benieuwd.
Geweldige film. Een hells potret van de middeleeuwen en de idiotie van de inquisitie. Op zeer eigenzinnige en energieke wijze brengt Russell de gekte van de middeleeuwen op het scherm. Een unieke film die niets aan kracht heeft ingeboed en zo eigen is, dat hij totaal niet onder zijn 40 jarige leeftijd te lijden heeft. Echt tijdloze cinema dit, die zowel visueel als inhoudelijk zich kan meten met de meest controversiele over artistieke films uit deze tijd. Geweldig geacteerd door de gehele cast. Vond die duivelsuidrijver perfect. Wat een vreselijk sujet.
En enpassant is het ook nog eens de beste rechtbankfilm ooit. Herkende daarnaast een sounddesign dat ook in Apocalypse Now hoorbaar is en ook Brando en Coppola zijn natuurlij zwaar schatplichtig aan Reed en Russell. Wat een geweldige eindscene.
Kont overigens volgende week een se dvd van uit in Engeland.
Mochizuki Rokuro
Is dit ooit op dvd verschenen?
Kont overigens volgende week een se dvd van uit in Engeland.
Om precies te zijn 19 maart (a.s. maandag) is de release. Het gaat om de originele Britse 'X'-certificate versie.
Opvallend, in mijn beleving komt deze DVD release redelijk zonder buzz 'ineens' - terwijl het een van de hidden treasures is/was van de Europese cinema.
beavis
het uitblijven van de buzz komt een beetje doordat het toch nog niet de complete cut is
maar cult-fans in het algemeen zijn erg blij! waaronder ik
Mochizuki Rokuro
Ik zie dat jouw waardering voor deze klassieker ook opvallend laag is - maar niet zo laag als de mijne. Ik herinner me vooral een rommelige en ridicule film. Heb ooit een VHS gezien (van Godzilla- of Korte Jans-videotheek in Utrecht) - geen idee welke cut dat was, moet ergens in 1990/1991 of zo geweest zijn. Deze gaat wel in de herkansing.
beavis
gaat bij mij ook zeker in de herkansing!!
denk dat ik em op een totaal verknipte vhs heb gezien ergens in "mijn jonge jaren"
De film is absoluut rommelig en ridicuul, maar ook hectisch en intens. Een bizar schouwspel met een hoog love or hate it gehalte. Zal eens kijken welke cut ik gezien heb. Was de japanse laserdis. Zag niets echt wereldschokkends, het is meer het geheel dat nogal aanstootgevend is voor aanhangers van de kerk.
Ik heb de originele 111 minuten versie gezien. De restored versie gaat 6 minuten langer duren. US versie is 106 min, de uk cut 103.
Mochizuki Rokuro
De DVD die morgen komt is 108 min. Rekening houdend met PAL-speedup zal dat de 111 minuten versie zijn.
Op wikipedia staat dat het een 107 minuten durende uk cut is, maar wellicht hebben die niet nagedacht over het speed up effect. Het lijkt in ieder geval niet de meest complete versie te zijn.
Vinokourov
Whehe, ik kon hier de humor wel van inzien. The Devils is shock-cinema op zijn best: ontblote nonnen, masturberen op een Jezusbeeld, diverse martelscenens en een gevecht met een dode krokodil als wapen. Het keek wel aardig weg, af en toe wat ongemakkelijk maar soit. Vreemd dat ik nog nooit van deze film gehoord had, want controversieel is dit zeker!
Redlop
Shockerend en gewaagd en vooral niet gedateerd. Onderdrukte sexuele behoeftes vormen de basis voor strenge religieuze dogma's. Godsdienstwaanzin, de hypocrisie en machtsmisbruik van religieuze en politieke instituten zijn nooit weggeweest. Schreeuwerige maar ook indrukwekkende film. 4*
henkula
Wat een rot muziek, dat deel is wel gedateerd. Wel typisch voor die tijd (1971).
droombolus
Ik zag 'm destijds in de bios en was diep onder de indruk. Was benieuwd of ik 'm na 40 jaar ook nog goed vond en kocht een paar maand gelden de nieuwe DVD release. Gelukkig valt na zoveel jaar niet alles tegen en werd ik opnieuw helemaal weggeblazen ......
Ty_00n
Ik vind het ook best vreemd dat deze fim zo weinig bekendheid geniet, want shockerend moet het in 1971 (zelfs nu nog) wel geweest zijn. De ergste scènes zijn dan nog verwijderd!
Ik heb trouwens wel genoten van de totale krankzinnigheid van de inquisiteur.
wibro
Deze film sinds lange tijd weer herzien. Nou ja, herzien, volgens mij moet het destijds een kopie zijn geweest waarin nogal wat scènes uit zijn verwijderd, want bepaalde heftige scènes kon ik mij toch echt niet herinneren dat ik die ooit gezien heb. En die scènes logen er toch echt niet om.
Toch had ik aanvankelijk niet het idee dat ik naar een drama zat te kijken. Sommige scènes waren zo komisch dat ik dacht dat ik te doen had met een film met Monthy Python. De scène van de totaal geflipte koning Lodewijk XIII die op rennende hugenoten verkleed als vogels stond te schieten deed mij toch echt rollebollen van het lachen. Ook hoe van die kardinaal Richelieu een karikatuur gemaakt werd en dan natuurlijk die scène met die dode krokodil, dit soort scènes verwacht je toch alleen maar in een film met zoals ik al zei Monty Python. En dan heb ik het nog niet gehad over die scène met die hysterische naakt rondlopende nonnen.
Tot zover het komische. Naar het einde toe werd deze film toch duidelijk meer serieus drama. De scène van Grandier op de brandstapel vond ik zelfs heel heftig. Ja, als we de wiki mogen geloven schijnt deze film grotendeels op feiten gebaseerd te zijn. Dat maakt de marteldood van die priester in zijn geheel nog meer beklemmend.
Toen deze film uitkwam las ik dat hij in meerdere landen was verboden en dat er ook flink in geknipt was. Dat natuurlijk vanwege het controversiële onderwerp. Tja, de Rooms Katholieke Kerk die in de jaren zeventig nog best veel macht had, werd in deze film natuurlijk genadeloos onderuit gehaald. Maar ja, macht corrumpeert nu eenmaal. Of die nu in handen is van de kerk is of welk ander instituut, macht leidt altijd tot misbruik van datgene waarvoor die instituten oorspronkelijk voor stonden. Dat werd o.a. al prachtig beschreven in de Grootinquisiteur van Dostojevsky. Wat dat betreft, vertelt deze film helemaal niets nieuws.
droombolus
{ knipperdeknip }
De DVD is een director's cut met scenes die de bios nooit gehaald hebben.
Het verhaal is gebaseerd op een essay van Aldous Huxley: The Devils Of Loudun geschreven naar de historiese feiten en voorzien van de psychologiese en maatschappelijke achtergronden van de tijd. Pittig stukkie leesvoer ..........
De jaren zeventig was de tijd, waarin regelmatig een choquerende film verscheen en “The Devils” mag zich zonder twijfel tot die groep rekenen. Choquerend staat echter niet automatisch gelijk aan goed, want ik vond dit persoonlijk niet zo best.
Het verhaal is nogal rommelig en de scenes die voorbijkomen zijn nogal losstaand. Alle rare, bizarre momenten zijn al wel zo’n beetje door anderen benoemd. Het is allemaal serieus bedoeld, maar soms oogt het allemaal als een parodie. Het grote probleem is echter dat het in eerste instantie erg lelijke cinema is. Visueel is het niet mooi, maar daarvoor is het waarschijnlijk ook niet bedoeld. In tweede instantie is het allemaal erg vervelend om naar te kijkend. Ik kon niet echt lachen om de naakte nonnen, de dode krokodil en alle andere onzin die voorbij kwam. Het enige leuke is dat de Rooms Katholieke Kerk weer eens lekker onderuit gehaald wordt, maar ik ken films, waarop dat op een veel betere en vooral ook leukere manier gedaan wordt.
Niet mijn film dit dus. Zoiets proberen is zeker bewonderenswaardig, maar ik kan er maar weinig positieve elementen in ontdekken.
goongumpa
Het is allemaal serieus bedoeld, maar soms oogt het allemaal als een parodie.
Visueel vond ik deze trouwens wel echt indrukwekkend! Die Derek Jarman-sets alleen al.

Nog niet uitgegriezeld na Halloween? Deze klassieke horrorfilms behoren tot de vijftig best beoordeelde

In de ban van 'Pray and Obey' op Netflix: zes films over een sekte

Don't Look Now
Horror / Drama, 1973

Running on Empty
Drama / Misdaad, 1988
christendominquisitionnonorgieexploitatiechaoshysteriabiografielouis xiii sinsatiregebaseerd op een waargebeurd verhaalcontroversyburned alivesurrealismepriestermartelenhistorischperverted masturbatiecultfilmroman catholic churchblasphemyconvent (nunnery)nunsploitationenemassexual perversion nuditysacreligeblasphemous