• 9.372.704 stemmen

Geregisseerd door: David Cronenberg

Met onder meer: Peter Weller, Judy Davis en Ian Holm

Gesproken taal: Arabisch en Engels

Releasedatum: 31 juli 1992

• Bioscoop Donderdag 12 februari in één bioscoop (Groningen)

Plot Naked Lunch

"EXterMINate ALL RatIONAL ThoughT."

Filmische interpretatie van het hallucinerende boek van William Burroughs. Schrijver vermoordt per ongeluk zijn vrouw, waarna zijn typemachine in een pratende kakkerlak verandert en hij betrokken raakt in een dope-schandaal.

avatar van jedymaster

jedymaster

wie kan me ff de logica uitleggen van deze film?

avatar van Jarre

Jarre

wie kan me ff de logica uitleggen van deze film?

Ik adviseer je, dat je eerst wat mugwab juice inneemt.( )

Dan snap je het wel.

avatar van chrissie

chrissie

er zit gewoon geen logica in. Ik heb het boek thuis, ben er al verschillende keren in begonnen en heb het nooit uitgelezen. De film heb ik wel uitgezien maar ik heb er weinig van begrepen. De pint achteraf smaakte veel en veel beter.

avatar van David Visser

David Visser

Ik heb ´m net gezien en ik vond ´m echt geweldig. Ik snap niet alles (uiteraard), maar ik heb wel een aantal theoriën. Ik ga er in ieder geval nog over nadenken en dan plaats ik wel een spoiler ofzo.

avatar van Jos2

Jos2

Uitgezet.

as

De film is niet alleen gebasseerd op naked lunch maar ook op Junky, beide van Buroughs.

Het is een samensmelting van beide boeken.

Junky bevat dagboekaantekeningen van een bepaalde periode in zijn leven (rond de jaren 50 vermoed ik ), het junky leven.

Naked lunch is gewoon een waanzinnige trip door de krochten van een getroubleerde geest.

Geschreven volgens de Cut-UP techniek.(papier waar een verhaal op staat in vieren delen en in willekeurige volgorde weer bij elkaar leggen en weer overschrijven)

Verder heeft Cronenberg zelf nog wat extra dingen toegevoegd, zoals de typmachine!

Nog meer weten? Roep maar!!!

Alles om meer liefhebbers van Buroughs op de wereld te krijgen.

Gruutn !!!

as

Ps: Er zit zeker wel een logica in, hoor.

De logica van onlogica!!

avatar van Hemdale

Hemdale

Ik snap deze film niet... slaat nergens op!

avatar van gotti

Tja, wat zal ik hier nou van zeggen. De logica in deze film ontbrak bij mij ook een beetje. De schrijver die z'n vrouw vermoordt, een typmachine die in een pratende kakkerlak veranderd en een groen monster waar de schrijver in het café tegen praat. Nee, ik kon er niet veel wijs uit worden. Gewoon té vaag, naar mijn mening. Voor nu 2*.

avatar van Goodfella

Goodfella

Ik hou erg van surrealisme in films, maar Cronenberg gaat hier in bijna AL z'n werk hier iets te ver in, met deze film als toppunt. Surrealisme betekent in de ogen van Cronenberg blijkbaar het expliciet in beeld brengen van monsters en vreemde wezens, ranzige gore-effecten en totaal absurde verhaalsconstructies. Waar is de sfeer? Waar is die machtige hand die je het verhaal insleurt en je met volle teugen laat genieten van de door de regisseur gecreërde (droom)wereld? Het is vaak zo afstandelijk en raar allemaal, betere woorden heb ik er eigenlijk niet voor..

Gelukkig is deze film erg grappig af en toe en bovendien is de jaren '50 setting best oké, maar ik vond het dus opnieuw tegenvallen. Geef me dan die andere David maar

avatar van Padd0

Padd0

Dit is gewoon één van de vreemdste films die ik ooit gezien heb. In het begin leek het nog een normale film totdat er plotseling allemaal vreemde pratende insecten tevoorschijn komen.

Vanaf dat moment wordt je gewoon meegesleurd in een draaikolk van "weirdness".

Ik vond de film heel leuk om naar te kijken maar op sommige momenten wordt het me toch echt te vreemd, 3,5*.

gimli f

Deze film (DVD) is te koop bij FRS, voor slechts 6 Euro (op DVD staat 7, maar ik kreeg 1 Euro korting).

Ik heb hem gekocht, vooral vanwege de reacties hier.

Hoe vreemder, onbegrijpelijker- hoe beter!

Moet ik de film tenminste meerdere malen zien, en krijg ik dus meer waar voor mijn geld, haha.

Misschien zegt de tekst op de poster al genoeg...("Exterminate all rational thought")

As, steek maar van wal!

Ik wil meer over Burroughs weten. Ik dacht altijd dat hij bij de grotere Amerikaanse schrijvers van afgelopen eeuw hoorde (Hemingway, Mailer, Updike, etc.). Maar het lijkt er nu meer op dat het een (gevierde?) cult-schrijver is/ was...

Wist je dat die Burroughs trouwens even zijn opwachting maakt in het bizarre The Book of Life van de onafhankelijke Amerikaanse film-maker Hal Hartley? Je ziet hem niet, je hoort hem alleen- als radio-preker die op sinistere, neerslachtige wijze het einde der tijden aankondigd...

Als fan moest je dat filmpje maar even zien.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Het eerste deel van de film is nog wel te volgen, maar richting einde raakte ik echt de kluts kwijt. Leuke momenten wel, als er een grap wordt gemaakt over een Nederlandse travestiet en een stelletje Arabieren, of het verhaal van de sprekende aars

Vond het wel interessant, 3,5*

avatar van Sjan

Sjan

Toevallig ook net gekeken. Het eerste deel is gewoon te volgen, maar daarna wordt het steeds vreemder en vreemder en steeds moeilijker om te volgen: of is dat niet eens nodig en moet je je gewoon mee laten sleuren in de bizarre fantasiewereld? Dat tweede heb ik iig gedaan en dat zorgde er voor dat ik een bizarre, aparte, originele en erg grappige film gezien heb (zoals idd het aarsverhaal ). Ook leuk dat er een paar acteurs in zitten die ook in Cronenbergs latere werk 'Existenz' zitten.

gimli f

De geaarsde laars heeft de bevindingen van de Hollandse travestiet waargemaakt. De Arabische knul deed de as in zijn zak en brouwde een typemachine. De dwerg maakte een buiging en deed of ie nieste. Het rationele verstopt zich in de moederbuik van ons aller gedachten. De pop verstopt de cornflakes. Tovenaar heeft geen stok, de wielrenner kan er niets mee. De bas-taart vreet zijn koffie: 1 melk graag, en een suikertje vleug.

gimli f

Hmmm...werkt nog niet echt, die Cut-UP techniek.

Nog even oefenen.

avatar van tovenaar

tovenaar

gimli f schreef:

Tovenaar heeft geen stok, de wielrenner kan er niets mee.

as

Hee Gimli! Buroughs heeft in nog meer films een bijrol vervult. Kijk Drugstore Cowboy van Gus van Sant er maar op na. Daar speelt hij een oude preacher bij wie Mat Dillon af en toe langs komt. Ook heeft hij een film in de late jaren 60 gemaakt met Allen Ginsberg en nog wat vrienden maar de naam is me ontschoten. (iemand?)

Buroughs heeft een ontzettende grote invloed gehad op de hedendaagse muziek-film en schrijf cultuur. Getuige zijn bijdragen aan films en samen werkingen met onderandere SONIC YOUTH en TOM WAITS. Met de laatste heeft hij nog samen gewerkt voor het theaterstuk: The Black Rider.

Er is een plaat van te koop. Burroughs heeft het theaterstuk geschreven en Waits de muziek. Een aanrader!!! Zou er heen afgelopen February, maar werd afgelast omdat Waits de rechten voor de muziek niet meer wou verlenen. Bastardo!!!

Hij is inderdaad meer een cult schrijver gebleken dan een grote naam in de literatuur. Maar elke generatie ontdekt weer de boeken van Buroughs. Daar blijkt wel weer uit dat hij een stempel blijft drukken op de hedendaagse literatuur. Ook David Lynch heeft vaak geopperd dat hij een groot Buroughs liefhebber is. Ook Kurt cobain was een groot liefhebber en heeft muziek gemaakt op een hoorspel van Burroughs genaamd: "The Priest they called him". Verder zijn er nog tal van cd,s (moeilijk te krijgen) waar hij op voordraagt uit eigen werk. Oh, en er is een video genaamd "Commisioner of sewers" waar hij ook uit eigen werk voor draagt met bevreemdende efecten op de achtergrond.

PS. Ik check even die Hartley film! THANX voor de tip. Als je meer wilt weten........................Vraag maar raak. Ik pretendeer niet alles te weten maar ik ga dan in ieder geval op onderzoek uit.

(Leuk dit soort dingen)

as

Oh ja, de film waar ik niet op kon komen is Chappaqa. Of zo iets!

gimli f

Nuttige info geef jij, as!

Daar is zeker wat mee aan te vangen. De namen die door Burroughs beinvloed zijn, mogen er zelf ook al wezen...

Ik vond Naked Lunch in ieder geval een heerlijke, bizarre film. Misschien niet te begrijpen, maar we hebben het hier wel over hallucinaties en niet over dromen (beter te duiden)...

Ik denk dat je je beter helemaal laat meeslepen in die draai van rariteiten, en niet al te veel naar betekenissen moet gaan zitten zoeken (wel leuk om later achtergrondinfo te zoeken, waarmee e.e.a. te verklaren valt) .

Stijlvol gefilmd, mooie jaren '50 beelden en goed acteerwerk in ieder geval. Ook de performance van Ian Holm mag er wezen! De freaky, experimentele jazz (o.a. Ornette Coleman, muziekscore is van Howard Shore) geeft alles een nog ongemakkelijker gevoel.

Al met al, de bizarriteiten en de sfeer, plus de nodige humor die in de film te vinden is, doet mij dit de film een 4 geven.

En nu op zoek naar het boek!

gimli f

Nog wat info over de film:

de twee vrienden Hank en Martin stellen twee andere grote namen uit de Beat generatie voor, te weten Jack Kerouac en Allan Ginsberg.

Naked Lunch- de film

Naked Lunch-the film

Hier nog wat over het boek, met delen uit zijn boek:

Naked Lunch-an excerpt

Naked Lunch-the text

Toch leuk om te weten.

avatar van renske

renske

as schreef:

Heeft Robert Wilson het dan alleen maar geregisseerd en niet geschreven? Ik wist niet dat het nog steeds gespeeld werd, tot februari dan.

as

Robert Wilson heeft het inderdaad toendertijd alleen geregisseerd. Buroughs heeft het geschreven (misschien ook wel een beetje in samenwerking, hoor). De voorstelling van de rider is afgelast omdat Waits de rechten voor de muziek niet wou verlenen. Het boek is wel aardig te verkrijgen maar je zult even moeten zoeken. In het Nederlands(wat ik je aanraadt)is het ronduit moeilijk. Je kunt geluk hebben bij een 2e Handsboekenzaak. En inderdaad zij stellen Kerouck en Ginsberg voor. Gaaf hoe Cronenberg de juiste toon weet te pakken en er echt wel over nagedacht hoe het aan te pakken. Het is misschien een vaag filmpje maar wel een MEESTERLIJKE film!

Oooooh I think i,m going to cry.

Gruutn!

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik hou dr wel van, dit soort vage films. Altijd goed om even flink te lachen om de bizarre dingen. En als je er over na gaat denken valt er misschien nog wat logica uit te halen ook. Ik ga na het zien van deze film zeker op zoek naar boeken van Buroughs, lijken me erg leuk. 4*.

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Zeker op zoek gaan naar die boeken, BoordAppel!

avatar van chrissie

chrissie

BoordAppel schreef:

Je bent net een maand of twee te laat, want Gimli heeft mijn exemplaar van het boek overgenomen.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

chrissie schreef:

Blimey! Nou ja, dan maar ff in de bibliotheek kijken als ik weer ns in de stad kom want hier zullen ze m vast niet hebben.

gimli f

chrissie schreef:...want Gimli heeft mijn exemplaar van het boek overgenomen.

Waarvoor nog steeds mijn dank, chrissie!

Boek is in ieder geval lekker leesvoer, vooral voor 's ochtends (verder weinig tijd) in de bus, als ik nog niet echt wakker ben(lees: nog echt niet) en het net lijkt alsof die hallucinaties mij nog enigszins normaal overkomen.

Overigens, om het maar even bij Cronenberg te houden:

een tip voor verstokte lezers:

binnenkort begin ik aan een nieuw boek, wat ik ooit al voor de helft had gelezen maar wat ik om e.o.a. duistere reden nooit heb uitgelezen (denk tijdgebrek).

Dat boek heet Spider, is geschreven door Patrick McGrath en dat is natuurlijk het "onverfilmbare boek" dat wederom door Cronenberg is verfilmd.

Mocht je een echt weird boek willen lezen, dan is dit jouw boek! Vond ik Naked Lunch bizar maar wat weinig sfeervol, Spider is echt een ultiem weirde, erg sferische, donkere, psychologische, beklemmende roman met nogal bedrukte sfeer! Zeer veel vreemder dan b.v. die films van van Warmerdam.

Mensen die de film kennen en van lezen houden: grijp naar dat boek!!

Iets voor as, Zachery Glass?

as

Ben al op zoek, waarde heer! Maar even tussen ()jes : ik vond Naked Lunch zeker wel een sfeervol boek hoor! Anders heb ik nog een tip voor je, namelijk: Nova Express. Een volledig over the top spionage machtcentralisatie-sf roman. (Misschien iets voor mijn waarde vriend Trinity? als hij/zij/het daar toch zo geintresseerd in is...)

avatar van Justice4All

Justice4All

hele hele hele erg vreemde film, Cool!!!