Genre: Western / Drama
Geregisseerd door: Andrew Dominik
Met onder meer: Brad Pitt, Casey Affleck en Sam Rockwell
Releasedatum: 8 november 2007
Plot The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
"Beyond the myth lies America's greatest betrayal"
Een film over de legende Jesse James gezien vanuit het oogpunt van Robert Ford, die niet alleen grote bewondering voor de snelste schutter van het Wilde Westen had, maar zich ook bij zijn bende aansloot. Langzaam maar zeker ziet Ford echter in dat James niet de perfecte held is uit de boekjes.
Jesse James
Dorothy Evans
Sheriff Timberlake
thomzi50
- 1991 berichten
Ik heb er toch mijn twijfels bij, bij deze titel. Natuurlijk, het lijkt me geen film die het moet hebben van een verrassendde plot, maar zo wordt elke mogelijke spanning eigenlijk al weggelaten. Nouja goed, ik ga hier waarschijnlijk zeer snel heen (moet ook wel, draait maar in weinig zalen nu al) en dan komt mijn ware oordeel. Heb er wel hoge verwachtingen van.
L. luchtloper
Ik kan weer ergens naar uit kijken deze week.
Denk dat ik door de week of in het weekend ga.
BobdH
Ik heb er toch mijn twijfels bij, bij deze titel. Natuurlijk, het lijkt me geen film die het moet hebben van een verrassende plot, maar zo wordt elke mogelijke spanning eigenlijk al weggelaten.
Je zult het zelf wel gaan zien, maar dat is juist het knappe: de onderhuidse spanning is tegen het eind te snijden! Bovendien zorgt deze kennis vooraf voor een heel ander effect van de gebeurtenissen, de 'donkere wolk boven de personages', als het ware.
JesseJames
Mijn naam zegt genoeg lijkt me, Top Film niet alleen het verhaal maar ook het acteer werk is geloofwaardig en sterk
Hierbij een 5,0
The One Ring
Waarschijnlijk gaan de makers er dan ook wel vanuit dat de legende van Jesse James bekend genoeg is om het einde in de titel te kunnen plaatsen. In Amerika is Jesse James uiteraard veel bekender dan hier. En dit is ook al de zoveelste verfilming van het verhaal.
Markvo
Ik die Spits van vandaag kreeg deze film 2 sterren.. Maar als ik de reactie's zo lees ga ik hem toch maar eens bekijken.
timburton
Komt niet vaak nog voor in de Filmwereld, is het niet? Ik dacht dat het Western-Tijdperk was afgelopen. Mij hoor je niet klagen... Het wordt tijd dat er weer 's nieuwe western's worden gemaakt. Ik heb altijd gehoopt dat bijvoorbeeld Gore Verbinski een soort a la Pirates of the Carribean film zou maken: Cowboy's of Texas of zo...
Net zoals hij ook in het piraten genre weer leven had ingeblazen!
Maar ja, die dingen bedacht ik me toen ik 9 was...
timburton
ik denk dat er überhaubt bijna geen verassingen in zijn, aangezien de meeste filmliefhebbers wel 's de oude Jesse James-film hebben gezien. (Ik niet, als ik eerlijk moet bekennen
BobdH
Nuja... Het is al een tijdje geleden weer flink begonnen op te leven. Naast 'moderne' westerns als Three Burials of Melquiades Estrada, zijn ook de traditionele westerns bezig met hun revival, zoals John Hillcoats The Proposition. De komende tijd kunnen we nog genieten van 'moderne' western No Country for Old Men van de Coen broertjes, en het meer 'traditionele' 3:10 to Yuma. Nog eventjes en men klaagt alweer over uitmelking...
Redlop
Juist veel western-cliché's worden op de hak genomen. Casey Affleck als de autistische Robert Ford was geniaal. Erg melancholische film verder wel. Zelden, nee nog nooit zo'n afwijkende western gezien. 4,5 *
Redlop
Had wel trekjes in die richting, dus waarom niet? Overigens geen waarde-oordeel.
BobdH
Tja, ik vind dat wel erg kort door de bocht... Het is een onzeker persoon, gefrustreerd door zijn 'liefde' voor Jesse, maar autistisch... Dan plak je er meteen zo'n label op. Ik denk ook dat autisme heel wat serieuzer is dan dit.
Redlop
Ja is ook serieuzer... Maar ik gebruikte de term om aan te geven dat trekjes in zijn gedrag mij in die richting deden denken.
Is ook niet zo belangrijk. Belangrijker is dat het een geweldige acteerprestatie is in een voor mij onverwachts knappe fim.
ikvoereendjes
Nou ik ben benieuwd na het lezen van alle reacties ik ga hem vanavond zien en verwacht veel van de acteurs met name affleck(zijn broer bakt er niks van maar je weet maar nooit..) en sam rockwell!
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Leuke film. Het mooie was dat je in de film niet Jesse James, de hoofdfiguur, volgt. Maar de personages om hem heen, waaronder Robert Ford. Jesse James zie je dan eigenlijk alleen in de scenes waarin hij andere personages tegenkomt. Dit was een mooie manier om het verhaal in beeld te brengen en zo ook Jesse.
De film was in mijn ogen wel iets te lang. Er hadden zeker een paar scenes uit gekund. Welke scenes dan? Ik zou namelijk een scene, als degene waarin Jesse met Dick Liddel Jim gaat zoeken, noemen. Overbodig in principe. Maar juist in deze scene, waarin Jesse dan de jongen die niks weet begint te slaan, zie je een deel van de persoonlijkheid van Jesse. Hij gaat hier te ver en huilt er om, hij is duidelijk paranoia.
Ik had er wel wat meer van verwacht. Ik had een Jesse James verwacht die meer van zichzelf liet zien. Je krijgt namelijk niet veel over zijn persoonlijkheid te weten, ook omdat hij weinig gevolgd werd. Maar dat wil deze film ook helemaal niet. Het feit dat het personage van Robert Ford heel erg word belicht, ook na Jesse's zijn dood, bevestigd dat.
*3,5
DrStrangelove
Mooie film. Zowel qua cinematografie als score. De acteerprestaties zijn goed. Enig minpuntje is de lengte (3uur) die hier iets te lang voelt.
BLaCkMamBa
Weet iemand wanneer deze film in de reguliere bioscopen te zien is, ik kijk ernaar uit.
Koekebakker
Dat is-ie al, sinds afgelopen donderdag. Alleen slechts in 5 kopieen uitgebracht. Eind december, begin januari zal-ie wel door het land gaan touren.
Co Jackso
- 21924 berichten
Voor mij persoonlijk de eerste topfilm uit 2007. De film heeft alles wat ik graag in een film wil zien: sterke karakters, goed verhaal, prachtige lange shots, goed acteerwerk, uitstekend geluid maar vooral en nogmaals sterke karakters. En wat betreft karakters is Jesse James iemand om te onthouden. De onderhuidse spanning gecreërd door Jesse James, mede door zijn onvoorspelbaarheid, is zeer krachtig in beeld gebracht. Mijn complimenten gaan dan ook uit naar Brad Pitt, die wat mij betreft de film draagt. Die constante spanning in combinatie met die prachtige shots maken van deze film een zeldzame topper, en is waarschijnlijk een tweede bezoek aan de bioscoop waard.
stefan dias
Ik heb de film gisteren bekeken en ben het over de hele lijn eens; Prachtige beelden, je voelt de kou soms in je botten, de winterkleuren maken de film nog killer en de koppen lijken me allemaal redelijk 19de eeuws. UItstekende acteerprestaties dus en een zeer hoge geloofwaardigheid met genoeg nuances in de karaktertekeningen.
Alleen stelde de film mij wel een beetje teleur en het ergste is: ik weet niet eens waarom. Het liet me uiteindelijk allemaal een beetje…euh…koud.
Grappig, ik vond het helemalniet koud er uit zien.
Anyway, een tegenvaller. De film mist focus en plot.
Redlop
De originele cut duurt 4 uur met meer focus op Robert Ford. Onnodig wat mij betreft. Beide karakters krijgen genoeg aandacht. Wel teveel aandacht voor zijplotjes. Uiteindelijk blijft toch het spel tussen Pitt en Affleck de kern van het verhaal.
Hando
Heel erg veel gepraat en typisch cowboy-machogedoe waar je je doorheen moet worstelen, zoals een dialoog over indianen met een schreeuwende kut
Die lange shots vond ik niet zo bijzonder, behalve dan bij de treinkaping. De kracht van de film zit hem vooral in de muziek, muziek die pas echt lekker gaat klinken naarmate er meer personages van het toneel verdwenen en het personage Robert Ford meer aandacht kreeg. Ik vond Affleck dan ook erg goed spelen, veel beter dan Pitt. Pitt weet niet echt meer diepgang aan Jesse James mee te geven. Kleine drie sterren.
Knisper
Ik ergerde me af en toe ook aan de narrator. Die heeft het er dan over dat Jesse James zo paranoia en achterdochtig en onvoorspelbaar was, maar vervolgens legt hij dus wel haarfijn uit wat er allemaal in de man omgaat. Laat de kijker dat dan bepalen, Pitt (en ook Affleck) hebben die hulp niet nodig in deze film.
Daar heb ik ook een halve ster voor afgetrokken. Vrij overbodig dat de narrator verteld wat er in de personages omgaat, terwijl Pitt en Affleck zo sterk aan het acteren zijn, dat dit gewoon van hun gezicht af te lezen is en in hun houding verborgen zit.
Ik ben het met Wouter eens dat de film focus mist. Het duurt allemaal te lang en de film verliest zich in het begin vooral in het vertellen van subplotjes, die bij lange na niet allemaal even interessant waren. Zo verdwijnt Robert Ford naar schatting zo'n 40 minuten uit de film! Dat vind ik iets dat niet kan met een hoofdpersonage, laat staan als hij in de titel staat genoemd.
De beste scenes van de film zijn dan ook als het over de relatie tussen Jesse James en Robert Ford gaat en daarom wist de film mij dan ook, tegen de tijd dat het ook echt richting de assassination ging, steeds meer te interesseren.
Al met al een prima film, met mooie plaatjes (niet uitzonderlijk mooi, maar het zag er goed uit) en sterke acteurs, die zichzelf een beetje verliest in de speelduur. Dikke 3*.
Vijf uitstekend beoordeelde films die het heel slecht deden in de bioscoop

There Will Be Blood

Babel
Drama, 2006

Dolores Claiborne
Drama / Mystery, 1995
dodenadmiration hold-up robberyto shoot deadidolmissourimediajesse jamescowardlinessfamiliecoward