• 9.378.044 stemmen

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

Western / Drama | 160 minuten

Genre: Western / Drama

Alternatieve titel: The Assassination of Jesse James

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Andrew Dominik

Met onder meer: Brad Pitt, Casey Affleck en Sam Rockwell

Releasedatum: 8 november 2007

Plot The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

"Beyond the myth lies America's greatest betrayal"

Een film over de legende Jesse James gezien vanuit het oogpunt van Robert Ford, die niet alleen grote bewondering voor de snelste schutter van het Wilde Westen had, maar zich ook bij zijn bende aansloot. Langzaam maar zeker ziet Ford echter in dat James niet de perfecte held is uit de boekjes.

avatar van FreddyK

FreddyK

Best mooie film die soms wel een beetje langsradig wordt. Mooie beelden en ook prima acteerprestaties. 3*

avatar van Metalfist

Metalfist

Ga allemaal voor de 2 disc edition van de UK (is regio 2) Voor 5€ meer heb je hem met een 44 pagina's tellend boekje en een 2e disc met extra's. Ziet er ook een pak mooier uit dan de versie die ze nu in de frs verkopen...

avatar van Ramon K

Ramon K

Het klopt verder wel dat in andere westerns het in de rug schieten als een ultieme laffe daad zien, maar bij deze film kreeg ik dat gevoel minder.

Wel eens gelezen dat er in het wilde westen meer in de rug geschoten werd, dan dat er echte eervolle en heroische duels werden uitgevochten zoals je in de meeste westerns wordt 'wijsgemaakt'.

Ik vind het een mooie film. Mooi geschoten, soms haast poetisch in beeld gebracht en, zoals in zo veel westerns, prachtige settings. Het laatste half uur (vanaf de moord) kende ik qua plotdetails al omdat ik onlangs Samuel Fuller's I Shot Jesse James (1949) zag, een film die begint bij de moord en die het schuldcomplex van Ford juist behandelt (the aftermath). Ik vind de voice-over trouwens vrij irritant (dat had al iemand genoemd) omdat ie juist de motieven van personages blootgeeft die je als kijker eigenlijk zelf zou moeten kunnen ontdekken. Toch 3,5*

avatar van Dion

Dion

Nou...Ik had er veel meer van verwacht, werkelijk doodsaaie film

avatar van The One Ring

The One Ring

Ramon K schreef:

Dat lijkt me zelfs erg waarschijnlijk, maar het is natuurlijk de mythe van de western die zegt dat in de rug schieten laf is (wat natuurlijk ook wel waar is). John Wayne weigerde in een aantal films andere personages in de rug te schieten, naar het schijnt. Alleen voor John Ford had hij het soms over.

Die voice-over vind ik ook geen compliment aan de acteurs, die eigenlijk al die gevoelens die de voice-over meedeelt juist op zichzelf al perfect weten over te brengen. Geen van al deze acteurs was ooit beter. Vooral Affleck is groots hier.

avatar van prodeje

prodeje

Jesse James. Wat maakt deze bandiet nou anders dan andere Westerse "collega's"? Als het één ding is wat deze film laat zien dan is het wel dat legendarische personen behalve supermens bovenal gewoon mens zijn. Daarnaast is de film ook portret van het paradoxale gegeven dat legende-status niet inherent is aan "goed" of gerechtigheid, zoals Robert Ford dat ondervindt.
Het Wilde Westen is meestal aanleiding geweest voor films vol patserige typjes, echter "The Assassination of Jesse James.." oogt realistisch, op een haast poëtische manier. Jesse James is bij uitstek een personage dat met gemak gebruikt had kunnen worden om in een zoveelste spaghetti-western te dienen als tough but lovable outlaw. In deze film wordt gekozen voor een karakterstudie van zowel laatstgenoemde, maar zeker ook van de nieuwste aanwinst van de James-gang: Bob Ford. De lange titel van de film laat geen misverstand bestaan waarover het verhaalt, en de narrator neemt je mee door de laatste maanden van het leven van de beroemde gunslinger.

De film opent met een wat misplaatste vooraankondiging van hetgeen dat staat te gebeuren en waar de titel al geen doekjes om windt. In de scene daaropvolgend leren we onze hoofdpersonages voor het eerst kennen. Pitt zet de beroemde revolverheld met een zekere ongrijpbaarheid neer. De onverschilligheid waarmee Jesse toestemt in Robert's deelname aan wat blijkt de laatste kaping contrasteert sterk met de visie hierop van diens broer Frank James. Hij lijkt alert in wie zijn persoonlijke cirkel betreed, iets wat later in de film bij meer personages (Zee, Wood Hite) te bemerken valt aangaande de aanwezigheid van de jonge nieuweling. Jesse daarentegen lijkt er niet mee te zitten. De losbandigheid zal later echter steeds meer aantrekken tot een verstikkende doortastendheid.
Het beest in Jesse is duidelijk te voelen, maar er woeden gaanderweg zichtbaar meer innerlijke demonen in hem. Pitt laat meer dan eens zien hoe kwelling, afwezigheid en melancholie geacteerd dienen te worden. Hij zet Jesse neer als een klassieke man welk zijn diepere wateren onuitgesproken laat, echter diens lichaamstaal verraadt een getergd persoon.
Met deze film en Gone Baby Gone ben ik erg verrast door het spel van Affleck, waarmee ik aanbeland bij onze 'coward'. Een dromerige ietwat vreemde jongeman aan de rand van volwassenheid, welk in zijn weg daar naartoe bemerkt dat dromen bedrog zijn. Affleck beschikt over de bijzondere gave om bij de kijker dubbele gevoelens los te maken. Enigszins irritant als Jesse-wannabe met afdwalende blik vergezeld door veelvuldig grijnzen, anderzijds bewonderingswaardig in zijn zekere optreden en vastberadenheid Jesse te willen dienen. Hoewel deze jongen zeker niet bang is, doen obsessief kopiëergedrag en momenten met gebrek aan waakzaamheid de kijker terugdenken aan Frank's afwijzende woorden "You ain't got what it takes".
Ook de overige rollen worden met veel oog voor detail uitgedragen, noemenswaardig is Garret Dillahunt in zijn kleine rol als Ed Miller. De manier waarop hij angst laat doordrenken in zijn koortsige personage is uiterst mooi en subtiel. Sam Rockwell is in zijn element als de domme goedzak Charlie Ford welk de enige luchtige noot is in de over het geheel loodzware sfeer. In sterk contrast hiermee geeft hij met de ogen van een man verteert door schuld in de laatste scenes invulling aan zijn rol.

De regie is veelal wat onopvallend en netjes maar soms wat modest. Dit past goed bij het lome tempo en geeft de acteurs alle ruimte om hun karakters neer te zetten. Bijzonder zijn de vele prachtige panorama's van het koude landschap van Missouri, alsmede de flashbacks/herinneringen met de wazige beeldranden en natuurlijk de aanblik van het treinlicht op de treinkapers tussen de bomen. De stem van de verteller vond ik geenszins storend, al verteld diens monoloog soms louter wat de acteurs al nonverbaal laten zien, hetgeen het acteren alleen maar ontkracht.
Er wordt weinig gebruik gemaakt van muziek, en dat komt de film ten goede. Wat overblijft is rauw, koud en dirigent.

Het moment van de moord is adembenemend, niet zozeer schokkend, maar houdt de mystiek daaromtrent volledig intact. Waarom deed Jesse zijn revolverriem af? Waarom stoft hij plots een schilderij af en keert zo de rug toe naar diegene die hij het meest verdenkt van samenzwering? Voelt hij de onontkoombaarheid van zijn noodlot en ondergaat hij deze, of omarmd hij het juist?.

Dit is een film voor mensen geïnteresseerd in karakters(pel) en de ontwikkelingen daarbinnen. Daarin slaagt de film indrukwekkend ("He's just a human"), en je krijgt uiteindelijk wat de titel belooft. Maar er is veel meer dan dat, in essentie met name over mensen en hun gedrag. Dergelijke films staan of vallen met het acteerwerk, maar het uitmuntende acteren doet deze film fier overeind staan. Dat binnen een boeiende geschiedenisschets, geschoten aan de hand van degelijke regie maakt dit een uitgesponnen, maar bovenal diepe en intrigerende zit.

Uitermate saai.

Misschien wel goed om zo'n man wat te demythologisreren, maar houd het dan gewoon bij een boek.

Er wordt veel gezeten op stoelen...

Weinig verhaal en de mooie western beelden waar ik me op verheugd had kwamen niet. Een paar vluchtige shots in de sneeuw en dat was het wel.

avatar van gotti

Stond ik net op het punt hem te bestellen, doe je me toch weer twijfelen kapp. Onze meningen willen nogal eens akelig overeen komen, haha.

Videotheek kan ook natuurlijk.

avatar van gotti

Mwah. Had laatst zelfs bij de Cultvideotheek iemand die een Woddy Alleen dvd als bierfiltje had gebruikt. Is dan niks meer heilig?

avatar van Abelone

Abelone

Wat een saaie film. Er gebeurt werkelijk helemaal niets...

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Als je een spannende western met veel actie en vechtscene's verwacht, kom je bedrogen uit. Maar het is zeker een mooie film met schitterden beelden. De voice-over vond ik zelf niet zo irritant. De meeste mensen weten van te voren toch wel wat er ongeveer gaat gebeuren. De beelden in deze film prachtig. Het verhaal wordt echter vaak heel saai. Pas het laatste half uur is er wat spanning te bekennen.

avatar van timbo_

timbo_

Wat een geniale film. Ondanks de titel die eigenlijk al alles weggeeft toch zo'n boeiend psychologisch spel tussen de twee hoofdrolspelers. Je voelt constant dat er iets tussen de twee is maar het wordt nooit direct uitgesproken. De metamorfose van Ford is ook prachtig. Zo mooi gedaan. Ook nog eens prachtig gefilmd. Vooral die scene met de trein in het begin. Weergaloos. Dan nog Casey Affleck die echt een briljante rol neerzet en veel meer dan Jesse James de persoon is waar de film om draait. Ook niet de heldenverering zoals je vaak ziet in dergelijke films maar gewoon een bij vlagen onsymphatiek mens van vlees en bloed. Ik had er eerlijk gezegd vooraf niet zo heel veel vertrouwen in maar wat was dit enorm goed.

4,5 ster

avatar van prodeje

prodeje

timbo_ schreef:

4,5 ster

Eindelijk iemand die de film op waarde weet te schatten, helemaal mee eens..

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Deze film duurt véél te lang voor wat ze te vertellen heeft. Zijn er echt 160 minuten voor nodig om de oneerlijke tegenstelling uit te leggen tussen de publieke opinie achteraf van de slechte, maar tot de verbeelding sprekende Jesse James en de 'nothing man' Robert Ford? Nee dus, en de rest van de tijd wordt aldus gebruikt voor een mislukte poging Terrence Malick naar de kroon te steken, al levert het zeker een aantal fraaie beelden op.

avatar van Barcel

Barcel

prodeje schreef:

Eindelijk iemand die de film op waarde weet te schatten, helemaal mee eens..

Precies, ik ben het ook met hem (timbo_) eens.

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede film, waar ik eerlijk gezegd toch wat meer van had verwacht.

De film duurt wat té lang voor een verhaal dat onnodig uitgesponnen wordt.

Er wordt wel goed geacteerd in deze prent, zowel door Brad Pitt als Casey Affleck en alle andere acteurs.

Ook de beelden zijn zeer fraai en de soundtrack aan de hand van Nick Cave is zeer mooi.

Maar zoals gezegd, meer dan 2,5 uur is iets te veel van het goede, en het gaat na een tijdje toch een beetje vervelen. Zonde eigenlijk, met zulk een cast had een beter scenario wonderen kunnen doen.

Leuk detail, de DVD zit in een zeer mooie 'houten' verpakking, en blijkt na de Steel Case blijkbaar weer een nieuwe trend te worden, van mij mag het gerust meer toegepast worden.

avatar van Legan

Legan

Voorspelbaar, traag, soms langdradig en met weinig spanning, diepgang of überhaupt enige rauwheid. En toch was het redelijk onderhoudend.

avatar van Mohlive

Mohlive

Werkelijk een doodsaaie FILM!!

Ben ergens aan het einde in slaap gevallen.....

Had er meer van verw8

avatar van Marbar

Marbar

Mohlive schreef:

Werkelijk een doodsaaie FILM!!

Ben ergens aan het einde in slaap gevallen.....

Had er meer van verw8

Je had waarschijnlijk een typische western verwacht, met shootouts en dergelijke, ik moet eerlijk zeggen dat had ik ook verwacht.

Maar toch werd ik aangenaam verrast door dit pareltje.

Het verhaal over jesse james vond ik sowieso al faschinerend,

maar hoe deze film het verhaal verteld vind ik geweldig.

casey affleck vind ik briljant spelen, beter als brad pitt.

En dan die soundtrack, nick cave heeft zijn best gedaan!

Ja dit is mijn nummer 1 geworden

avatar van Ruben. K.

Ruben. K.

Hmmzzzz....

Ik kan het niet anders dan eens zijn met eerdere meningen van discontent.

Vond het echter een goede film totdat het saai begon te worden......(mensen die de film hebben gezien weten wel wat ik bedoel)

avatar van Stino28

Stino28

Nee dat snap ik niet. Wanneer werd ie dan saai?

Ik moet toegeven dat ik hem op een bepaald moment ook wat saai begon te vinden, maar dat duurde helemaal niet lang. Daarna werd het terug een aangrijpende film. Helaas is dat niet voor iedereen gegrepen

avatar van thoms04

thoms04

mooie, voortkabelende film met veel pschychology, ik heb me vermaakt.

Vond het af en toe net niet genoeg voor een echte topper maar dit is zeker een film die boven de massa uitstijgt. 3,75 *

avatar van usr14112

usr14112

Weet niet goed wat ik van deze film moet vinden. Had lovende berichten gelezen maar vond dit er toch niet helemaal uitkomen. De film kabbelde voort en ik kwam er maar niet echt in. Kon geen sympathie opbrengen voor de hoofdrolspelers. Nou hoeft dat natuurlijk ook niet maar ik begreep ze ook niet. De angst die Jesse James inboezemde vond ik wat overdreven. Beetje raar verhaal eigenlijk. Ook wat te lang. Hier en daar gewoon saai.

avatar van serpico

serpico

Saai, saai, saai. Ik lees het hier overal. Maar waarom, zo saai was het toch helemaal niet?

Vooruit, ook ik zie dat er weinig vaart in het verhaal zit en actie vrijwel compleet uitblijft. Het lijkt in de verste verte niet op andere westerns die ik gezien heb als The Good, The Bad and The Ugly of For a Few Dollars More. Leone's dus, één van de mannen die het hedendaagse beeld van de western bepaald heeft. Westerns gaan snel, veel vaart en raadselachtige uitspraken, iedere man is nog een man. En dat alles ontbreekt in The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, wat, zoals vaker gezegd, de perfecte titel is die precies aangeeft waarover de film handelt zonder aan spanning te verliezen.

Het hoofdpersonage van de film is nog wel het minst standaard-western. Een wannabe-stoere held, een soort nooit volgroeid kind, hij heeft moeite keuzes te maken maar voelt zich goed met een pistool in zijn hand. Waanzinnig interessant karakter wat volmaakt wordt neergezet door Casey Affleck en wat in zijn eentje de saaiheid al tegengaat. Dan heb je daarnaast Jesse James zelf nog, Brad Pitt in één van zijn beste rollen bewijst toch maar weer eens dat hij echt wel een goed acteur is, een fascinerende verschijning. De verteller, waar ik me niet echt aan gestoord heb maar die wel weggelaten had kunnen worden, verwoordt het al; rooms seemed hotter when he was there, clocks went slower. Met andere woorden; de mythe die vanaf minuut 1 al rond hem geschapen wordt zorgt ervoor dat hij maar in beeld hoeft te komen en de spanning stijgt. Hij vertoont ook langzaamaan tekens van paranoia, dus wat zal zijn volgende stap zijn? Zijn onvoorspelbaarheid, in combinatie met zijn dan weer aardige, grappige karakter, dan weer een schurkachtig slecht karakter, maakt de film de moeite al waard.

Je moet je slechts even overgeven aan het lome karakter, iets waar ik absoluut geen moeite mee heb, anderen klaarblijkelijk wel. Maar doe je dit, dan vervalt ook al het argument dat de film saai zou zijn. Het is prachtig om deze mannen hun psychologische gevecht uit te zien vechten, om Bob Ford te zien groeien, en om te genieten van het verbluffende visuele aspect van de film. De film is ijzersterk, ieder karakter wordt zorgvuldig geïntroduceerd en continue blijven de onderlinge spanningen tussen hen spannend. Wat zeg ik, fascinerend. De film is aangrijpend en intrigerend, met zeker zo zijn hoogtepunten, bijvoorbeeld de scène waarin Jesse erachter probeert te komen waar Jim Cunnings is, de man die nare roddels over hem verspreidde.

En geholpen door ook nog eens prachtige muziek, die me een beetje deden denken aan wat Jon Brion schreef voor Magnolia, beklijft deze film als een prachtige karakterstudie in een boeiende setting en met heerlijk acteerwerk. Echt een film om van te genieten.

4* - maar met kans op verhoging.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

goeie film met geweldige acteerprestaties dit is zeker en vast een lange film met niet veel actie (bijna geen om precies te zijn) maar ik vind toch dat de film boeit de manier hoe het verhaal verteld word en de fantastisch in beeld gebrachte scenes

avatar van Salto

Salto

Ik denk dat deze film over een tijdje pas echt gewaardeerd gaat worden.

Het is werkelijk prachtig gedaan. Inderdaad, ik moet toegeven, het kon echt langdradig zijn, maar voor een film als deze moet je echt de tijd nemen. Maak het donker thuis, steek een paar kaarsjes aan.... zet je telefoon uit en kijken maar.

Het is echt een speciale film.

avatar van thekid

thekid

Heb hem net gezien. Ik snap wel dat mensen hem saai vonden ik vond hem zelf ook niet al te best. Maar wel knap geacteerd en mooie verhaal lijn maar voor de echte western fans met schieten en dergelijke echt geen aanrader. van mij krijgt hij toch een 4.

avatar van eduard

eduard

Wat een saaie film met een onnozel verhaal.

begrijp niet dat deze zo hoog ingeschaald word.

Trouwens ook een waardeloze kruimeldief was Jesse James als ik de verhalen mag geloven daar hebben we in Amsterdam ook velen van maar toch zijn het geen helden. Als je al tig overvallen moet plegen in je leven doe je toch iets fout.