• 9.374.037 stemmen

Geregisseerd door: Deepa Mehta

Met onder meer: Lisa Ray, Seema Biswas en Kulbhushan Kharbanda

Gesproken taal: Hindi

Plot Water

"For Five Years, Extremist Groups Waged A Campaign of Death Threats, Arson and Riots To Stop The Production of "Water." But The Filmmakers Were Not To Be Silenced."

Water speelt zich af in het koloniale India van 1938, wanneer Mahatma Gandhi aan de macht komt. Het verhaal begint wanneer de achtjarige Chuyia haar man verliest en naar een huis gestuurd wordt waar Hindoe weduwen in gevangenschap de rest van hun leven spenderen. De kleine, vurige Chuyia beïnvloedt het leven van de andere weduwen grondig. Zo ook het leven van Kalyani, een jonge weduwe die verliefd wordt op de idealistische Gandhi-volgeling Narayan.

avatar van ikkie01

ikkie01

Werkelijk prachtige film. Mooie beelden en ditto muziek.

Een zwaar onderwerp licht voetig gebracht dat wel. Niet normaal hoe die vrouwen behandeld worden.

is een soundtrack van deze film?

avatar van Mug

Mug

Een feministische prent die wel door de beugel kan. Mede doordat niet iedere vrouw geportretteerd wordt als 'sterke vrouw'.

Een vrouw-onvriendelijke traditie wordt ter discussie gesteld door een 8-jarig meisje, wier kinderlijke onschuld een andere kijk laat schijnen op alles wat gebeurt. Mooi camerawerk en non-kleurig palet staan in schril contrast met wat Bollywood anders te bieden heeft, met uitzondering van de uitstekende soundtrack (zonder danspasjes, wees gerust).

De finale met kwijlend eindshot (ook al hebben we dat al vaker gezien, het werkt toch keer op keer) weet de film op te tillen naar een belangrijke parel in de feministische cinema. Een gemakkelijk shot wellicht dat vol symboliek zit.

avatar van Zeriel

Zeriel

Mooie film, Anti-Bollywood kun je het wel noemen, want redelijk realistisch en maatschappij-kritisch. Wel een prettige film om naar te kijken.

Ik dacht dat moslims vrouwonvriendelijk waren, maar die Indiërs kunnen er ook wat van. Omdat 2000 jaar geleden één of andere gefrustreerde "heilige"eikel geschreven heeft dat weduwen, die niet hun hele verdere leven kuis blijven, wedergeboren worden in de buik van een wolf , miljoenen vrouwen anno nu(34 miljoen in 2001), geen leven hebben, en persona non grata zijn. Het is gewoon krankzinnig. Het is net alsof wij nu zouden moeten leven naar de maatstaven van Roodkapje en Klein Duimpje! Bijna niet te geloven. Maar ze mogen zich wél prostituëren, stiekum dan, ontzettend hypocriet. En zo'n Brahman vindt dan dat ie eigenlijk ook nog een goede daad verricht. Walgelijk gewoon.

avatar van Decec

Decec

Een mooi drama/romantiek film...

Mooi verhaal...

Prima acteerwerk...

Super mooi HD kwaliteit...

Af en toe mooi landschap...

Perfect achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Het is moeite waard...

avatar van BBarbie

BBarbie

Bittere, maar niettemin mooie film over de lotgevallen van Hindoestaanse weduwen in India, die ongeacht hun leeftijd volgens de regels na Manu na de dood van hun echtgenoot de rest van hun leven als verschoppelingen moeten slijten. Verbijsterend dat fundamentalisten van hoofdreligies als het christendom, de islam en het hindoeïsme zich in hun geestelijke armoede laten leiden door eeuwenoude geschriften, alsof de tijd én het denken al die eeuwen heeft stilgestaan.

Regisseur Deepa Metha over dit nog steeds bestaande anachronisme een schrijnende film gemaakt, die tot nadenken stemt. Het schitterende slotbeeld plaatst een passend uitroepteken! Kippenvel.