Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: John Fawcett
Met onder meer: Sean Bean, Maria Bello en Richard Elfyn
Releasedatum: 19 januari 2006
Plot The Dark
"One of the living for one of the dead."
James en Adèle zijn bezig met het verwerken van het verlies van hun dochter Sarah, die tijdens een tragisch ongeluk is verdronken, wanneer ze plotseling bezoek krijgen van Ebrill. Deze blijkt dan opmerkelijke overeenkomsten te tonen met hun overleden dochter.
Adèlle
Doctor
Librarian
Police Inspector
Rianneke_Dan
Ik vond deze film ook niet geweldig!
De trailer zag er zo goed uit, en het verhaal lijkt daarin heel spannend en alles.
Maar de film valt heel erg tegen bij mij.
Het verhaal slaat nergens op en aan het eind snapte ik er niks meer van.
De cast was opzich wel goed, behalve het meisje, had niet echt een grote persoonlijkheid.
Er zaten misschien bij elkaar 10 min. aan een beetje spannende momenten in.
Jammer want het had een toppertje kunnen zijn!
2,5 sterren van mij.
Linn
Deze film is een mengeling van The ring en Silent hill en heeft me echt veel beter vermaakt als verwacht, Ik dacht weer aan een of ander cliche filmpje maar het verhaal stak toch veel beter in elkaar. En ik vind hem hier dan ook wat ondergewaardeerd. Met tijden erg spannend , maar ook mooi gefilmd en aardig acteerwerk! dikke 3,5*
Matig tot degelijk filmpje.
Begint allemaal wat lauw, verhaal is de zoveelste variatie op en het wordt inderdaad nergens echt eng. De schrikeffecten doen ook enkel hun job omdat mensen nu eenmaal schrikken van lawaai.
Daarnaast is de film visueel wel verzorgd, met een redelijk sterk kleurenpalet, wat uiteindelijk zorgt voor een consistent duister sfeertje doorheen de film.
Naar het einde toe wordt het dan allemaal nog net wat mooier, het einde maakt de film dan ook nog net de moeite waard om een keer te bekijken, al is het niet vanwege de geweldig boeiende ontknoping zelf.
Sfeervol, niet eng, mooi geschoten. 3*, aardig vermaak voor een middagje.
Tegenvallende horrorfilm in allerlei opzichten. Het eerste half uur is erg matig en er lijkt een hoop leentjebuur gebruikt uit andere films. ( o.a. The Ring) Daarna komt de film een beetje op gang, maar overtuigend wordt het allemaal zeker niet. Ook qua engheid valt het allemaal reuze mee. Sean Bean doet het niet eens zo slecht, maar Maria Bello overtuigd echt totaal niet als hysterische moeder.Echt een typisch voorbeeld van hoe het niet moet. Het einde van de film, is dan op zich nog wel aardig gedaan, maar helaas is het bij lange na niet voldoende om de film nog te redden!
Tonypulp
Middelmatig, komt op alle vlakken wat te kort.
Het verhaal lijkt aardig maar hoe langer de film duurt hoe chaotischer en onlogischer het geheel word.
Het einde word daarnaast te lang gerekt en is niet bijster interessant. Er had zeker meer uitgehaalt kunnen worden.
Met de sfeer in de eerste helft van de film zat het wel goed, helaas weet de tweede helft op geen enkel vlak indruk te maken en zie je nog beter dat het er ook veel aan het acteerwerk mankeert, totaal geen emoties overgebracht en van spanning is ook geen sprake.
2* jammer
Metalfist
One of the living for one of the dead
Zelf kijk ik af en toe eens een horror-film maar heb er zelf niet echt veel in bezit. Gelukkig bezit mijn broer een redelijk grote collectie. Soms pak ik daar eens eentje uit en gisteren was het de beurt aan deze The Dark.
Visueel is de film echt wel geslaagd. De constante donkere en dreigende sfeer die over heel de film zit is goed geslaagd en vooral op het einde wordt dit vooral een meerwaarde wanneer Adèlle zich met Ebril en al van de kliffen smijt en zo in Annwyn terecht komt. Qua schrikmomenten is het met The Dark wat een teleurstelling. De enige momenten waarop je soms wat verschiet is wanneer het geluid gigantisch hard wordt opengedraaid.
Het hele gegeven van een priester die gestoord is geworden en een eigen religie heeft opgestart is best wel interessant en zorgt voor een paar coole scènes zoals de schapen die zelfmoord pegen. De rest van het verhaal blijft constant boeien al zat het me op het einde de plottwist soms wel wat tegen. Op zich wel een leuk einde alleen, spijtig genoeg, een beetje voorspelbaar maar dat wordt dan toch weer goed gemaakt door het visuele gedeelte. Gelukkig is het voorgaande gedeelte waar langzaamaan het mysterie rond Ebrill/Sarah wordt ontrafeld wel interessant.
Sean Bean speelt zijn rol van vader niet slecht al had ik wel constant het gevoel dat hij opeens een helm ging opzetten en iets over Gondor of Frodo ging uitslaan. Maria Bello is een mooie verschijning om naar te zien maar slaagt er niet in om haar rol echt geloofwaardig neer te zetten. Ze probeert wel maar toch mis je nog iets. Sophie Stuckey was dan weer ronduit irritant, ik weet niet wat het tegenwoordig is maar ik erger me tegenwoordig bijna altijd als er een klein meisje in een film meespeelt. Abigail Stone daarentegen was dan wel weer zeer goed.
Leuke horror die vast en zeker nog wel eens een herziening krijgt.
Bottleneck
Redelijke film met een spooky vibe, die toch niet eng wil worden. De sfeer is wel goed vanwege het landschap en de locatie, en het verhaal is wel geinig, maar komt warrig over en kon me niet echt boeien. De overdreven geluids-schrikmomenten zijn voor mij een afknapper en de meisjes zijn net te cliché. Toch leuk om een keer gezien te hebben.
DVD-T
Af en toe deed het me wat denken aan Silent Hill. Een meisje waar iets mee is, een hopeloze moeder en Sean Bean. Helaas haalt deze film niet echt het niveau van eerstgenoemde. Beetje inspiratieloos dit.
Een beetje erg matig allemaal. Het is wel allemaal erg mooi geschoten, en het kleurgebruik is schitterend om aan te zien. Verder is het visueel nogal saai. Geld eigenlijk ook voor het verhaal, wat nooit echt goed wil lopen. Ook komt het drama aspect niet helemaal over zoals het zou moeten. Zorgt ervoor dat je nooit helemaal n de film komt. Op een of twee momenten een beetje creepy vooral de hoofd opensnijd momenten , maar nergens echt een goede suspense of horror moment. Een gemiste kans. Het einde zag je ook van mijlenver al aankomen en had veel overeenkomsten met Silent Hill .
tommykonijn
Ik ben absoluut niet zo'n horror-freak maar een weekje terug zag ik hem op RTL8, was alleen vergeten te stemmen. Het is soms best een vermakelijke film, maar zoals ik al eerder zei : het genre doet me gewoon erg weinig. Toch kwam de film soms best creepy over. Het acteerwerk was ook wel aardig. Maar de film heeft helaas ook zo zijn wat saaiere kanten.. Nou, ik houdt het maar op een 2,5*.
Karl van H.
Dat het verlies van een kind in combinatie met een geestje hier en daar, goed kan werken, werd wel bewezen in El Orfanato. En dat een onverwerkt trauma in combinatie met een geestje hier en daar, best spannend kan zijn, was al te zien in Dark Water. De rest van de berg clichés die in The Dark voorbij komt - een enge zolder, kleine meisjes die niet erg lief blijven te zijn - mogen inmiddels ook wel inherent aan het spookfilmgenre worden genoemd. Wat tilt The Dark dan boven het maaiveld uit? In theorie zou dat het snuifje folklore moeten zijn, dat het uitgangspunt voor het verhaal vormt - maar helaas: de wijze waarop men oude mythen en sagen in het verhaal heeft weten te verwerken is zó geforceerd en ongeïnspireerd, dat het algauw moeilijk wordt naar The Dark te kijken zonder een gnuif te onderdrukken. Zodra de clichématige eerste helft van het verhaal doorworsteld is, schiet de film zodanig uit de bocht, dat het belachelijke geheel - dat bovendien veel te serieus wordt gepresenteerd - dat het een behoorlijk lachwekkende aangelegenheid wordt. En dat is toch wel een klein beetje funest voor een horrorfilm. De laatste plottwist is overigens nog wel best aardig, maar weet de voorgaande dertig minuten lang niet goed te maken.
Lexcoaster
Prima horrorfilmpje, ik snap niet waarom deze zo'n lage waardering krijgt. Het donkere, lugubere sfeertje zit er goed, in, de acteurs doen prima werk, en de film kent een redelijk origineel einde. Helaas heeft het verhaal niet veel vaart en er zijn iets te weinig schrikeffecten.
Horrorfilmpje dat me wel kon bekoren, maar nergens écht in uitblinkt, 3,5*.
alexspyforever
Op het vlak van mysterie is deze meer dan geslaagd. Ik had em al eens gezien en vind deze bij het herbekijken zelfs beter. Geen echte schrikmomenten, maar dat werd voor mij goedgemaakt door het hogere verteltempo dan de gemiddele mysterie-film die soms te lang blijven aanmodderen of langzaam doorkabbelen waarbij ik mijn aandacht ga verliezen. Ik vond het een zeer geslaagd verhaal. Ik denk dat ik het einde nu beter heb begrepen dan de eerste keer dat ik deze zag, al heb ik wel het gevoel dat je dit op meerdere manieren kan interpreteren. De beelden vond ik prachtig, het Welshe landschap is prachtig en indrukwekkend maar aan de andere kant zorgt het ook voor huiveringwekkende beelden. Iedere keer als ik mensen in het water zag belanden, kreeg ik er koud van
arno74
Behoorlijk doorsnee horror, met wat geforceerde schrikmomenten, die af en toe wel hun doel bereiken. Het had ook veel weg van een TV-film. Slechts zo'n 90 minuten en toch vond ik het lang duren.
Het verhaal speelt zich af rond een plek waar een sekte massaal zelfmoord pleegde, en is op zich interessant, maar de uitwerking ervan vond ik duidelijk onder de maat. Ook vond ik het allemaal wat abrupt eindigen, want we weten dus niet waar de echte Sarah nu is, beetje onbevredigend.
SmackItUp
Aardig filmpje dat door 1 ding de nek om wordt gedraaid..
De setting is aangenaam desolaat en het donkere sfeertje draagt bij aan een aardige spanningsopbouw. Je zit er op een gegeven moment aardig in, en dan..
Begint het verschrikkelijke gekrijs van Maria Bello, en wordt al het voorgaande totaal teniet gedaan. De spanning staat weer op nul en Fawcett kan opnieuw beginnen. En zo nog een aantal keer dat ik bedenkingen had bij haar rol. Wat een vervelend personage.
De laatste 20 minuten maken het nog de moeite waard, maar verder is dit gewoon een vervelend filmpje.
joolstein
"The dead don't get second chances."
Oh ik hield wel van de aanwezige Welshe folkloristische elementen. Lekker mystiek met historische religieuze waanzin, suïcidale schapen, een schemerwereld en een griezelig spookmeisje. Als je boe-schrik film of minder voorspelbare verhaalverloop wil, dan is dit niet de juiste film. Maar deze film van het eiland Man (Brits Kroonbezit en daarmee geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk) heeft wel een goede sfeer en een degelijk uitgangspunt. De film start rustig, misschien iets te rustig er is een goed opbouwend eng midden en het werd netjes afgesloten.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen