• 9.376.788 stemmen

Geregisseerd door: Moustapha Akkad

Met onder meer: Abdallah Ghaith, Mona Wassef en Ali Achmed Taram

Gesproken taal: Arabisch en Engels

Plot Al-Risâlah

Arabische versie van 'The Message' (1976). De film vertelt het verhaal van de profeet Mohammed die met zijn volgers de stad Mekka bevrijdt en de geschiedenis van de Koran en de moslims.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Arabische versie van The Message. Zelfde script, zelfde sets, zelfde crew, maar met een volledig andere cast.

avatar van FisherKing

FisherKing

Apart. En welke versie is het best ?

YuLaw16

De arabische versie vind ik persoonlijk het best, omdat deze veel meer realisitsch is. Dat het een andere cast is, wil niet zeggen dat de acteerprestatie minder is, ik vind het acteren net zo goed als bij de 'engelse' versie. En ja, als de film in de taal is opgenomen, die ze toenertijd hadden, is de sfeer uiteraard meer te proeven.

Verder top film! 5/5

avatar van starbright boy

Een beetje hetzelfde principe als ze vroeger ook nog weleens in Europa deden (met name voor de oorlog) zo lijkt het. Twee keer dezelfde film opnemen in twee talen. Het ging in Europa dan vaak zo: Eerst mocht de belangrijkste taal een scene spelen, daarna werd in de andere taal met andere acteurs dezelfde scene gespeeld. Wegens geld- en tijdgebrek was de kadering van de scenes in de tweede versie vaak stukken minder. Als een acteur in de belangrijkste versie kleiner was, viel er in de tweede versie nog weleens een stuk hoofd weg. Bekend voorbeeld van wat latere datum is de Ciske de Rat-film uit 1955, die werd tegelijk ook in Duits gemaakt.

FullMoon

De Arabische versie is definitief beter indien je een moslim en Arabier bent, maar ook als je de Arabische taal verstaat en goed kan volgen zoals dat het geval bij mij is. De Engelse versie is ook goed, maar toch klinkt het raar.. Engels in de woestijn van meer dan 1400 jaar geleden. Anthony Queen doet het prima, vooral voor zo'n westerling, maar Abdullah Ghaith naar mijn mening veel beter, omdat hij als Egyptenaar en Arabier dat simpelweg beter weet... maar dit is slechts mijn mening en observatie.

Ik heb beide films al sinds mijn kindertijd tig keer gezien en toch zal ik er nooit genoeg van krijgen...

avatar van Diesel

Diesel

Beter dan The Message maar een meesterwerk is het niet.

YuLaw16

slammers, waarom gaf je de film een 0.5?

Het is in een woord: Een Meesterwerk

Krijg er kippevel van als ik eraan denk. Een van de beste epossen ooit gemaakt.

De regisseur Moustapha Akkad is helaas overleden bij de aanslag op het hotel in Jordanie een paar maanden geleden. Hij was bezig met een nieuwe film... waar ik veel van verwachtte.

Weet niet of deze nu nog uitkomt. Ik denk dat het wel gaat lukken...

Salto

De film waar mustapha Akkad mee bezig was ging trouwens over Salahudinne (Saladin)...

Die ook gespeeld werd in Kingdom of Heaven...

avatar van William Wallace

William Wallace

Propaganistische film; voor de afdwalende Moslim.

William Wallace schreef:

Propaganistische film; voor de afdwalende Moslim.

En dit terwijl the patriot in jouw top 10 staat, *zucht*.

avatar van thugster

thugster

• 1977 stemmen

geweldige film

avatar van DokterBerber

DokterBerber

schitterende opnames en prachtig neergezet!

Opnames in marokko mikslukte een keer omdat de kaba ("zwarte kubus in mekka") was omgewaaid waardoor veel figuranten dachten dat ze de film niet mochten maken van Allah en daardoor niet meer kwamen opdagen,

DokterBerber schreef:

4,5 *

Hahaha meen je dat echt?? Die is grappig. Mensen gaan gauw denken dat God een teken heeft gestuurd of zoiets.

avatar van movieloverx

movieloverx

prachtige film

avatar van ags50

ags50

Na het zien van "The Message" (de Engelstalige versie, dus) was ik nieuwsgierig naar "ar-Risâlah" (in het Arabisch), die ik te zamen als dubbel-DVD had gekocht. Met mijn beperkte (en inmiddels roestige) kennis van het gesproken Arabisch maar dank zij de ervaring via de Engelse versie was het mogelijk alles te volgen, zelfs zonder de tekst letterlijk te kunnen vertalen (beide films heb ik zonder ondertiteling).

Ik moet toegeven dat de Arabische film door de taal aan authenticiteit wint. Ik weet dat men spreekt over de verzen in de Qor'aan (zo wordt mijn exemplaar in het Arabisch en Nederlands geschreven), maar hier kon ik ze horen uitspreken (anders dan ik op televisie bij opnamen in madrasses had horen reciteren). Prachtig taalgebruik in klank, werkelijk gedichten.

decsss

Een waar Meesterwerk met prachtige vertolkingen. Dit is dan ook MIJN MOOISTE FILM OOIT!!!.

Zonder enige twijfel 5*****

avatar van de-alchemist

de-alchemist

weet iemand waar ik de dvd hiervan kan kopen???

Een prachtige film, die erg veel indruk op me heeft gemaakt!

de-alchemist schreef:

weet iemand waar ik de dvd hiervan kan kopen???

Een prachtige film, die erg veel indruk op me heeft gemaakt!

Er zijn 2 versies een Arabische en een Engelstalige. welke wil je? de arabische zal hier moelijk te verkrijgen zijn. De engelstalige kan je volgens mij gewoon bestellen.

YuLaw16

Neehoor, als je in Utrecht naar Lombok gaat, dan heb je een Marrokaanse cd zaakje, grote kans dat ze daar de arabische risallah verkopen. En zo heb je nog meer van dit soort buitenlandse cd/dvd zaken, waar er een grote kans is dat hij te koop is. Succes.

YuLaw16 schreef:

Klopt daar kan je hem ook kopen (Arabische versie). Maar is deze voorzien van een Nedelandse vertaling?

YuLaw16

Eh, de versie die ik heb is Nederlands en turks ondertiteld. Maar het kan zeker niet kwaad het even na te vragen. In de Boudisque in Utrecht had ik The Message + Risallah (box- engelse release) gekocht, helaas was daar de Arabische versie niet ondertiteld (alhoewel de dvd heeft wel erg coole extras, dus zeker het kopen waard, 17 euro).

ags50 schreef:

Ik weet niet of je de film: Lion Of The Desert kent? Ik denk dat je die film erg goed gaat vinden. Ik vind het een ontroerende film en ook die is door de regisseur Moustapha Akkad geregistreerd is.

De Arabische versie van Ar-Risalah vind ik persoonlijk beter vanwege de taal uiteraard.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

YuLaw16 schreef:

Bij dat Marokkaanse zaakje heb ik er laatst naar gevraagd, maar ze hebben de Arabische versie alleen met Franse ondertiteling. Ik spreek geen Frans, dus helaas geen koop. Volgens hem kon hij niet aan een andere versie komen en de Engelse versie met Quinn raadde hij me echt af.

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

DokterBerber schreef:

Zo zie je maar weer..

Ik heb de film 5 sterren gegeven. Een film om nooit te vergeten. Het is denk ik overbodig om nog uitgebreid te vertellen waarom ik de film zo hoog gewaardeerd heb. Daar moet je m voor gezien hebben..

Salto

Ik vind de Engelse versie lang niet zoveel diepheid bevatten als de arabische.... Misschien omdat de arabscie acteurs zich beter in konden leven in hun rollen...

Bij de arabische versie heb je het gevoel dat je er midden in zit... dat het echt gebeurd en je terug in de tijd bent gereisd.

Het enige wat ik bij de Engelse versie goed vind is Anthony Quinn.... hij speelt zijn rol echt met beleving.... Ook al vind ik zijn arabische collega de rol beter spelen.

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

Nee, de Engelse versie kan absoluut niet tippen aan de Arabische. Ik heb ze ook allebei gezien. Geweldig.

avatar van Samio

Samio

prachtig!!

avatar van louisvf

louisvf

YuLaw16 schreef:

En dit terwijl the patriot in jouw top 10 staat, *zucht*.

Wil hem trouwens wel zien, maar deze vinden met ondertitels is volgens mij niet meer mogelijk!