• 9.379.078 stemmen

Geregisseerd door: Stefen Fangmeier

Met onder meer: Ed Speleers, Jeremy Irons en Robert Carlyle

Releasedatum: 14 december 2006

Plot Eragon

"As darkness falls, the last dragon will choose its rider."

Wanneer Eragon een glimmende blauwe steen vindt, denkt hij het geluk op zijn hand te hebben; misschien kan hij hiermee eten voor zijn familie kopen. Maar wanneer de steen een draak laat verschijnen, realiseert hij zich dat hij een schat heeft gevonden, die wel eens net zo oud kan zijn als het Koninkrijk. Van de een op de andere dag is zijn leven compleet veranderd en wordt hem een eeuwenoud geheim toevertrouwd. Met een zwaard en de raadgeving van Brom die hem moet beschermen, moeten Eragon en de draak een koning met duistere krachten zien te stoppen voordat hij het Koninkrijk in gevaar brengt. Kan Eragon de kracht van de legendarische Drakenridders op zich nemen? Het lot van het gehele koninkrijk ligt in zijn handen...

avatar van patrickyo2006

patrickyo2006

deze is echt vet. als je van avontuur houd deze heb ik gezien in de bioscoop echt een goede film vind ik althans maar ja je moet er van houden een 4.0* van mij :-P

avatar van pompoen

pompoen

Te vergelijken met deze film, alleen is Eragon veel slechter in acteerwerk...

avatar van Vintage

Vintage

leuke film, alleen slecht geacteerd en ik vind de film enorm gehaast. Ze hadden hem beter 150 min kunnen maken en hetzelfde verhaal vertellen. Ik vind het begin ook te plotseling en te kort uitgelegd.

Ik snap niet dat mensen deze film vergelijken met lord of the rings want als je dat doet is deze film echt waardeloos.

avatar van jacksparrow

jacksparrow

Lekker voorspelbaar en weinig orgineel. Maar leuk om even weg te kijken. Jammer dat het geheel opgebouwd is naar een vervolg.

avatar van Slater

Slater (crew films & series)

Komt door de triologie van de boeken?

avatar van Film Pegasus

Slater schreef:

Komt door de triologie van de boeken?

Kan zijn, maar als je de boeken niet gelezen hebt, moet je toch ook als filmkijker de film leuk blijven vinden. Dat is bij LOTR toch wel gelukt.

Ik vergelijk het weer met LOTR maar imo is deze verhaallijn nogal geïnspireerd door LOTR en de Star Wars reeks.

avatar van Belthazor

Belthazor

Geen topfilm, gewoon leuk; zeker voor de kids.

avatar van nickje76

nickje76

Ik vond het een leuke film....

Aardig in geacteerd.

Leuk verhaallijn

grappige vechtscenes.

Goed te volgen ondanks dat ik het boek niet had gelezen.

Gewoon een combi van Star Wars, Lord of the Rings en Dragon Heart.

Niets mis mee. Heel veel actie-films lijken op elkaar, dus waarom mag het niet in de sf en fantasie-films????

avatar van dumble

dumble

ik vond het wel een leuke film/ begin wat vreemd en ik vond het acteer werk niet echt goed, maar het verhaal had wel wat.

Vergelijken met lord of the rings dat moet niet ter sprake komen natuurlijk. Ik vind ook niet dat ze lord of the rings na hebben gedaan, dit verhaal is 100% van zijn eigen...

Maar ik heb een vraag. Ik neem aan dat er een deel 2 hiervan uit komt? Het verhaal is namelijk nog niet afgelopen volgens mij... Ik denk zelfs dat deel 2 het spannends gaat worden, dan moetie het opnemen tegen de king. Weet iemand af er nog een deel 2 komt, en wanneer?

greetz.>dumble

avatar van DVD+R

DVD+R

Vond het wel een redelijke leuke fantasy-film, hoewel de acteerprestaties soms te wensen over liet. Grappig vond ik wel de rol van Robert C., anders dat we van hem gewend zijn.

3½ sterretje

avatar van deLeeuw

deLeeuw

• 1944 stemmen

komt er nog een 2e of 3e deel? hij eindige teminste alsof dat gaat gebeuren..

Maarja, Ik vond het een goede film, maar net als bij de chronicles of narnia, mochten ze meer laten zien van de bewoonde wereld, en van de cultuur.. Nu speelde het zich alleen af op een paar landschappen..

Als het 2e deel er komt, hoop ik dat hier meer op wordt gellet en dat ze iets meer tijd geven om de film af te maken, het eindigde wel heel snel voor een film waarin je kennis maakt met een hele nieuwe wereld

Maar toch! een mooie film, cker waard om naar te kijken!

avatar van Sunshine1983

Sunshine1983

Ik heb genoten bij deze film.

Alleen jammer dat het een open einde is,

als ik dat van te voren had geweten, dan

had ik gewacht met kijken tot alles er was.

**** sterren

avatar van Phileine

Phileine

Ik heb gewoon heel hard gelachen, zo onzinnig vond ik deze film. Het verhaal loopt niet, het tijdsverloop is werkelijk een raadsel (misschien moet je het boek gelezen hebben...) en het acteerwerk is matig. Sleutelscene aan het einde vond ik al helemaal lachwekkend. Sorry, maar dit zou ik echt niemand aanraden.

avatar van Hansjoh21

Hansjoh21

Heb de film gisteren bekeken. Je moet bij deze film niet van te voren vergelijkingen maken met andere films. Beschouw het als iets nieuws, uiteraard zullen er bekenden dingen in voorkomen, maar na zoveel jaar films zal dat in de toekomst alleen maar meer worden en probeer dan origineel te blijven.. Toegegeven, verhaal is simpel, acteerwerk kon beter en het is eigenlijk te kort. Maar... de film kijkt lekker weg, muziek is mooi en sommige fragmenten zijn schitterend met de natuur op de achtergrond.

Had een leuk avondje en deze film krijgt 3.5 ster..

Leuk om 1 keer te zien!

avatar van fritsy

fritsy

Film is een Sprookje je houd er van of niet.

avatar van edwinb82

edwinb82

Vond het wel een leuke film, schitterende beelden maar acteerwerk matig. Jammer van open einde. Toch nog van mij een 3*

avatar van Agaroth

Agaroth

edwinb82 schreef:

Dat open einde is omdat het een trilogie is.

avatar van pawman_

pawman_

meesterlijke film

niet perfect, maar daarom kan ik het jusit waarderen.

perfectie vind ik maar saai.

dit is nou echt een dungeons & dragon film met:

toffe draken,

beesten, (vooral die soort van schaduwwezens zijn enger dan die belachelijke orcs van lotr.)

prachtige cinematografie, omgevingen zijn in deze film gewoon een lust voor het oog wat deze film alleen maar ten goede komt( veel beter dan die doffe fake landschappen in lotr)

kwade magiers,

betere gevechten dan lotr,

veel magie enz..

goed tempo, geen langdradigheid als in lotr.

iedereen lult dat die jonge geen goeie indruk maakte in deze film als een leading role, sowhat het is het eerste deel en hier is hij nog jong en heeft nog kapsones enzo

de regisseur hoeft niet alles meteen weg te geven..

op naar fuckin deel 2 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

avatar van Carcamel

Carcamel

ja deze film keek lekker weg, niet een super film(mede door het open einde) maar hij keek heel lekker weg

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Een heel aardige film, wat in een behoorlijke vaart verteld wordt.

De effecten zijn erg mooi uitgevoerd en het geluid is oke.

Een paar zwaargewichten als akteurs met een nieuwkomer in de hoofdrol.

Hij speelt zeker niet slecht maar mag zich nog niet meten aan de andere, hij sneeuwt een beetje onder.

Al met al een trilogie om naar uit te kijken.

avatar van prospero

prospero

Ik vond 'm wel vermakelijk. Niets bijzonders overigens, want het verhaal was nogal gehaast en ik vind de acteurs eigenlijk gewoon slecht. Het is allemaal te "posh" zoals Narnia.

een 2.5*

avatar van Blood Duster

Blood Duster

Zeer vermakelijke avonturen film, goed voor een regenachtige Zaterdag op te vullen:)

*3,0*

avatar van Modar

Modar

Tijdje terug gezien en ik vond het wel een vermakelijke film. In mijn ogen mocht het verhaal wel wat meer uitgebreid mogen worden. Des al niet te min geen slechte film. 3.5 sterren =)

avatar van KaniffNL

KaniffNL

Bij deze film had ik echt het gevoel van aanzetten en het leek alsof ik hem in 10 minuten afgekeken had.. Nee ben niet tevreden het ging me allemaal net effe te snel. De film had beter uitgewerkt mogen worden dan maar een film van 2/3 uur. Ongeloofelijk het vreemde en spontane begin en dan het te vlugge einde. Hopelijk wordt het vervolg (als die er überhaupt komt) beter..

Acteurs speelde wel oke, Djimon, John Malkovich speelde wel aardig voor zover je ze zag, maar die Edward Speelers mag meteen stoppen. Wel leuk dat Rachel Weisz de stem van Saphira insprak. Toen ik het plot las dacht ik aan een rip-off LotR, maar ik vind deze film niks gemeen hebben met LotR gezien het verloop. Saphira deed me denken aan Draco (Dragonheart) vanwege het praten e.d.

avatar van MrAmsterdam

MrAmsterdam

Goede film, leuke effects en zeker een leuke familie film.

Voor jong (niet te jong) en oud zeer vermakelijk!!

Altijd leuk om Jeremy Irons weer eens terug te zien!

avatar van Thomas83

Thomas83

Sfeervolle en avontuurlijke films zijn wel mijn ding, en de Lord of the Rings-films vind ik geweldig, dus ik was erg benieuwd of deze fantasy-film me ook zou bevallen. Helaas viel het me allemaal heel erg tegen.
Bij de introductie van het verhaal, helemaal aan het begin, deed de boel me gelijk al een Star Wars denken. Gaandeweg de film viel me ook al snel op hoeveel er voor het verhaal is 'geleend' van bijvoorbeeld de Lord of the Rings. Natuurlijk zijn er zoveel verhalen die op elkaar lijken, zeker dit soort fantasy-verhalen waarin de underdog het tegen de grote boze vijand moet opnemen. Maar bij Eragon heb ik het idee dat er wel heel veel afgekeken is. Iets meer originaliteit mag ook wel.
Het boek schijnt vrij goed te zijn, maar de film is dat zeker niet. Je valt de film heel erg van de hak op de tak binnen, maar niet echt op een manier waardoor je nou bepaald gelijk in de film zit. Ik totaal niet tenminste.
Je kan ook goed merken dat deze film een verfilming van een boek is. Het komt echt heel erg over als een uitgebreid verhaal dat in een film van dik anderhalf uur is gepropt. Er wordt wel in extreem hoog tempo door de film heen gelopen. Hierdoor kon ik me totaal niet inleven in de personages en vond ik veel vooral dramatisch bedoelde scenes wat belachelijk overkomen. Zo deed de (verschrikkelijke cliché-)sterfscene van Brom me helemaal niks. Je leert hem amper kennen in de film, laat staan waarderen. Datzelfde geldt ook voor de als schokkend bedoelde ontdekking dat die ene jongen de zoon is van Morzan, en de vermeende sterfscene van Saphira de draak. Ook kon ik me door het hoge tempo en het gebrek aan uitdieping van de karakters totaal niet inleven in Eragon. Hij groeit ook wel heel snel uit van een eenvoudige boerenjongen tot een drakenrijder en leider die zich kan meten met die zwarte magiër bad guy.
Dat de acteerprestaties niet al te best zijn helpt daar allemaal ook al niet bepaald bij. Edward Speleers vind ik vooral de emotionele scenes erg zwak spelen. Vooral de keren dat hij dingen roept als 'ik heb hier niet voor gekozen' en 'waarom moet ik de drakenleider zijn?' vond ik soms gewoon genant.
Jeremy Irons vond ik nog wel redelijk goed spelen, veel meer ook niet, en John Malkovich is een uitstekende acteur maar speelt zijn rol (waarschijnlijk moest dat) wel heel erg over de top vind ik. Net zoals die zwarte magiër bijvoorbeeld. Ik vond ze daardoor niet eng of als bad guys overkomen maar vooral grappig. Lijkt me niet helemaal de bedoeling. Dit en de meerdere irritant overgedramatiseerde scenes maken de film nogal kinderachtig vind ik. De dialogen zijn vaak ook nogal oppervlakkig en simpel. Natuurlijk, dit is een film die ook voor een wat jonger publiek bedoeld is, maar je kunt ook overdrijven.
Het camerawerk vond ik wel prima, de draak zag er gewoon goed uit, de meeste special-effects ook, en de kostuums vond ik er meestal ook best mooi uitzien. De landschappen zijn soms prachtig en de decors zien er goed uit, al is dat niet altijd zo vind ik. Zo is bij de scene dat Eragon dat meisje gaat bevrijden het decor weinig bijzonders vind ik. Die scene is ook wel een erg korte, en het bevrijden gaat hem opvallend makkelijk af.
De muziek is op zich niet slecht, maar verre van memorabel. Dat vaste thema-liedje klinkt best goed, maar de muziek valt verder niet echt op en is niet bijzonder gevarieerd of origineel. Verder snap ik ook helemaal niks van het nummer dat ze bij de aftiteling draaien. Bij een fantasy-film kies je dan toch eerder voor een fantasy-achtig nummer, in plaats van een poprock-achtig Avril Lavigne plaatje?
Al met al is het wel duidelijk dat ik Eragon gewoon een zeer zwakke film vind. Meer dan 1.5* kan ik er helaas niet van maken. Het boek schijnt een stuk beter te zijn. Goddank heb ik die niet gelezen. Anders had ik me denk ik nog meer geërgerd aan deze film.

avatar van grovonion

grovonion

goede review, Thomas83!

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Goede film die lekker wegkijkt en ook een mooi sfeertje heeft. Het acteerwerk was aardig en het verhaal, ondanks het simpel en voorspelbaar is, is ook wel leuk. De film is vooral vermakelijk en Jeremy Irons heeft een goede indruk gemaakt.

avatar van Thomas83

Thomas83

grovonion schreef:

goede review, Thomas83!

Bedankt!

avatar van Zwart kijker

Zwart kijker

Absoluut Zeer vermakelijke avonturen film .

Zeer mooie oogstrelende beelden .

Leuk verhaal en in een extreem hoog tempo .

De tijd vliegt voorbij .

4.5 sterren