• 10.551 nieuwsartikelen
 • 161.742 films
 • 10.094 series
 • 29.645 seizoenen
 • 613.219 acteurs
 • 192.890 gebruikers
 • 8.964.329 stemmen
Avatar
 
banner banner

Independence Day (1996)

Actie / Sciencefiction | 145 minuten / 153 minuten (special edition)
3,30 3.462 stemmen

Genre: Actie / Sciencefiction

Speelduur: 145 minuten / 153 minuten (special edition)

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Roland Emmerich

Met onder meer: Will Smith, Bill Pullman en Jeff Goldblum

IMDb beoordeling: 7,0 (602.244)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 3 oktober 1996

Plot Independence Day

"Don't make plans for August."

Gigantische buitenaardse schepen komen richting de aarde, en hangen boven enkele grote steden. Nadat een poging tot communicatie met de aliens tot niets leidt, komt David Levison er achter dat de aliens in minder dan een dag aan zullen gaan vallen. Nadat de grote steden compleet verwoest zijn door de buitenaardse schepen besluiten de overlevenden terug te vechten met behulp van een buitenaards schip dat enkele decennia geleden op aarde is neergestort.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Capt. Steven Hiller

President Thomas J. Whitmore

David Levinson

Marilyn Whitmore

Julius Levinson

General William Grey

Russell Casse

Constance Spano

Albert Nimzicki

Marty Gilbert

Alle Media

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van MovieHolic

MovieHolic

 • 1149 berichten
 • 2041 stemmen

Hahah godsamme wat een Amerikaanse propagandafilm is het eigenlijk toch he. Daar lette ik veel minder op toen ik hem voor het eerst zag, maar dit is wel heel extreem.

Hoe dan ook, stem blijft gebaseerd op de eerste keer dat ik 'm zag.


avatar van umbra

umbra

 • 3607 berichten
 • 3386 stemmen

Vroeger als klein manneke vond ik deze nog wel leuk, maar nu, naah. Ben ook al geen fan van Will Smith. Eigenlijk heb ik ondertussen veel betere in het genre gezien.


avatar van filmfan0511

filmfan0511

 • 954 berichten
 • 996 stemmen

Een beetje het prototype van de 'Emmerich spektakel blockbuster'. Het is een film waar je heel veel op aan te merken zou kunnen hebben, maar als je je verstand even op nul zet is dit vrij vermakelijk. De special effects zien er, voor toch al 25 jaar oud te zijn, goed uit, en het is vooral tof dat er vanaf het begin al een goed tempo in zit. Geen lang getreuzel, neen, meteen een paar grote steden die plat gebombardeerd worden. Independence Day volgt misschien wel iets te veel personages, en in feite is enkel Jeff Goldblums karakter tof om te volgen. Die man weet het niveau van elk ding waar hij in zit wel omhoog te trekken, en doet dat ook hier door wat luchtigheid in het geheel te brengen. Buiten het niet slecht in beeld gebrachte spektakel en fijne tempo is het wel een film die wel heel erg verzandt in vals sentiment en belachelijk Amerikaans patriottisme. Zeker tegen het einde wordt dat om ziek van te worden. Maar bon, het is uiteraard inherent aan het genre dat België/Nederland op hun dooie gemakje wat zitten aan te modderen tijdens een apocalyptische crisis. Laat die Amerikanen het maar oplossen, kuch.
3*.


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 8900 berichten
 • 4107 stemmen

Ik zou president Trump aanraden om Independence Day te bekijken. Daar zal hij een sterke speech zien van de POTUS, gespeeld door Bill Pullman, die zijn volk verenigt om naar de overwinning te leiden. Want een verdeeld volk wordt onverbiddellijk onder de voet gelopen van aliens.

Deze blijft toch een heerlijke blockbuster met een goede afwisseling van sentimentele, patriottische retoriek en schitterende actiescènes. De ultieme militaristische fantasie van een fascistisch Amerika lijkt dit wel. Een land dat op wereldschaal de aanval op de aliens coördineert, het liefst met nucleair wapentuig, dat zouden ze zeker zien zitten. Een film die je onmogelijk serieus kunt nemen en dat weten de makers ook wel. De humor met de obligate oneliners is overmatig aanwezig; wat denk je bvb van Will Smith die een alien een smak recht in zijn grote kop geeft om daarna met een sigaar in zijn mond "Now that's what i call a close encounter" zegt. Heerlijk! En wat een special effects heeft deze film, het resultaat van complexe 3D modellering (zie de making of). Die luchtgevechten onder een gigantisch alien schip vind ik nog altijd enorm geslaagd.

De mindere punten van de film zitten vooral in die relatieperikelen en dan vooral deze tussen David en zijn vrouw waarvan hij al enkele jaren gescheiden is. Hij hangt zo hard de held uit dat de brokken vanzelf weer aan elkaar lijmen.

Ik heb de "special edition" gezien en vond de extra scènes, zoals meestal bij "special editions", echt niks toevoegen. Voor wie een kijkje wil nemen :

Independence Day (Comparison: Theatrical Cut - Extended Version) - Movie-Censorship.com


avatar van Flavio

Flavio

 • 4430 berichten
 • 4702 stemmen

Soms kun je films die ooit indruk maakten beter niet herzien maar wilde deze toch nog eens bekijken voor ik me aan het vervolg waag. Deze zag ik destijds in de bioscoop en vond het toen een behoorlijk spectaculaire film, ook al omdat aliens nu eens niet als aaibare hoogintelligente wezens werden voorgeschoteld maar als gevaarlijke monsters. Waarschijnlijk vielen het vermoeiende patrotisme en het belachelijke verloop toen ook wel op maar was ik minder kritisch. Nu stoorde dat echter, en daarbij ziet de film er ook inmiddels behoorlijk gedateerd uit, met af en toe opvallend slechte CGI. Acteurs ogen ook alsof ze er niet zo veel zin in hebben, vond geen enkele lead erg sterk. En dan wat opzichtig jatwerk ("nobody's perfect"), nee ik was hier snel klaar mee. Nou ja snel, het duurde maar en duurde maar. Weinig zin in deel twee dat nog (veel) minder moet zijn als ik de kritieken moet geloven.


avatar van Lebarron

Lebarron

 • 1019 berichten
 • 702 stemmen

Independence Day was ten tijde van zijn release een spectaculair actiespektakel. Nu ruim 20 jaar na zijn release zie je dat de effecten wel flink verouderd zijn. Het zij zo, daar ontkom je niet aan. Toch is het nog steeds een amusante film met name dankzij de behoorlijke cast. Jeff Goldblum is top. Randy Quaid is op een leuke manier over the top. Will Smith doet het naar behoren. Bill Pullman is met zijn blue collar voorkomen en stoere stem op zich perfect gecast voor de rol van POTUS maar hij kampt met het probleem dat zijn personage ongeloofwaardig is. Verder zijn de bijrollen van Robert Loggia en Judd Hirsch ook uitstekend. Wat overblijft is dus een tikje bombastische film met een ongeloofwaardig verhaal die nergens geweldig of verrassend is dus maar wel vermakelijk is. En daar is op zich niets mis mee.


avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

 • 4008 berichten
 • 2691 stemmen

Meevaller.

Het moet toch al bijna een jaar of 20 geleden zijn dat ik deze als kind zag. Toentertijd was dat natuurlijk cool: aliens, Will Smith met een hoop 'grappige' oneliners, een gekke wetenschapper, .. Independence Day heeft het allemaal en is daardoor, wat mij betreft, één van dé (Amerikaanse) spektakelfilms van z'n tijd. Komt daarbij dat het meer dan 25 jaar later nog redelijk goed meevalt. De film is niet hopeloos ingehaald door de tijd.

En dat is de grootste meevaller. Vooropgesteld dat je als kijker weet dat je naar een typisch Amerikaanse spektakelfilm aan het kijken bent. Want Roland Emmerich gaat all the way in het opblazen van niet alleen steden, maar ook het patriottisme. Hoogtepunt daarvan is natuurlijk de president die zelf een stukje gaat meevechten, ongeacht of hij daarmee zijn kind wees maakt of niet.

Uiteindelijk kan ik het wel hebben. Je weet dat je naar zo'n film aan het kijken bent. Het spektakel staat er nog steeds - ook al hangt het van shot tot shot af of de CGI nog meevalt of niet. De dreiging van de aliens - leuk schip trouwens - is meteen aanwezig en men verspilt geen minuut van de toch al lijvige speelduur om er in te vliegen. Het valt me dan ook reuze mee dat al die onbenullige zijsprongetjes en personages nog behoorlijk passen in het geheel. De film begint nergens te slepen. Smith is de geknipte man voor deze rol, maar ik dacht dat hij een grotere rol had. Alle rolletjes zijn zowat evenwaardig, dat was anders in mijn herinnering.

Meer dan degelijk vermaak. Verstand op nul, en kijken naar een hoop onzin vol spektakel: het kan al eens leuk zijn.

3


avatar van alexander038

alexander038

 • 884 berichten
 • 1218 stemmen

Flavio schreef:

Waarschijnlijk vielen het vermoeiende patrotisme en het belachelijke verloop toen ook wel op maar was ik minder kritisch. Nu stoorde dat echter, en daarbij ziet de film er ook inmiddels behoorlijk gedateerd uit, met af en toe opvallend slechte CGI. Acteurs ogen ook alsof ze er niet zo veel zin in hebben, vond geen enkele lead erg sterk.

Hier ben ik het wel mee eens (ik heb hem trouwens toendertijd ook in de bios gezien).

De film is ook behoorlijk zoetsappig!


avatar van wood23

wood23

 • 346 berichten
 • 243 stemmen

Zeer vermakelijke film met een grote korrel zout genomen, kan bijna niet anders maar dat weten de makers waarschijnlijk zelf ook wel. Een van de weinige films van Roland emmerich die echt de moeite waard is. Ok stargate is ook nog wel ok maar verder is het allemaal pulp van de bovenste plank en dan niet in de goede zin van het woord.

Ik kan mij elke keer weer erg vermaken met deze film.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3052 berichten
 • 2237 stemmen

Een weerzien met een film waar ik wel een beetje tegenop zag want hoeveel kon dit nog zijn. Destijds zag ik de film ooit in de bios en maakte best indruk qua spanning en als spektakelstuk, maar met terugwerkende kracht en voortschrijdend inzicht kreeg de film toch een wel oppervlakkig, patriottisch en overdreven imago niet in de laatste plaats ook omdat popie jopie Will Smith mee speelt en destijds in mijn beleving niet echt bekend stond om goede keuzes qua films. Maar fijn, tijd voor een review, dus draaien maar...en goh, met niet al te strenge en vooral jaren '90 gekleurde bril valt het best nog wel een beetje mee.

Het verhaal mag bekend zijn met het bezoek, de bijna vernietiging en gevecht. En wat me toch wel erg opvalt is dat Independence Day een film van extremen is. Zo is er niets, zo is er vanalles, zo is er rust, dan totale paniek, het is hollen of stilstaan en mensen kruipen naar eigen zeggen de schuilkelder al in terwijl het fenomeen er alleen maar aankomt. Ook erg raar het vaartuig dat dreigend boven het Witte Huis hangt toch vlucht de president pas op het laatste moment. Heel dapper, maar het slaat ook nergens op. Het is Emmerich uiteraard en Emmerich heeft Michael Bay trekjes, want het is uiteraard overdreven patriottisch propagandistisch, maar ook de visuele overdaad en overgangen doen regelmatig denken aan Bay. En dan zij er van die rare dingen zoals familie in regering controle kamers, Levinson en vader die aan de hand van Constance tot in de belangrijkste kamers van het Witte Huis kunnen komen of zelfs in Air Force One, dat men die hele stoet met campers de militaire basis oplaat samen met Hiller en de Alien, schijnt de software van onze computers compatibel met die van aliens die lichtjaren verder zijn met hun technologie, en dan van die momenten waar een toestel explodeert maar er nog wel een kort shot is van een schreeuwende piloot. Ja, er is heel veel op te merken aan deze film, en de lijst zou eindeloos kunnen zijn.

Maar dan wordt er toch voorbij gegaan aan het Hollywood van de jaren '90 waar vlotheid, charisma, actie, humor en simplisme de boventoon en mix voert. Het moet vermaken en hoeft niet perse correct of realistisch te zijn...en tja, daar voldoet Independence Day wel aan. En in dat kader is het allemaal best wel vermakelijk. Smith in een voor hem bekende rol als luidruchtige opschepper, Bill Pullman als president met ballen die zelf beslissingen maakt en zich niet achter zijn staf verschuilt en vooral een sterke Jeff Goldblum die, zoals andere gebruikers ook al constateerden, het geheel toch naar een beter niveau weet te brengen. En er is natuurlijk het nodige aan humor, en bijvoorbeeld de Alien die wakker wordt tijdens de autopsie en een chaos aanricht is toch best knap gemaakt.

En zo is Independence Day toch best wel te doen voor een keer en vermaakt ook eigenlijk wel weer, en heel stiekem speelt daar ook een stukje jeugdsentiment van toen ik 17 was en me liet overdonderen in de bios en toch wel heel erg moest lachen om de humor van onderandere Quaid. Ik zie nu overigens pas dat Brent Spinner, Mr. Data, de langharige professor speelt. Nooit geweten...


avatar van Boneka

Boneka

 • 2357 berichten
 • 1255 stemmen

Vroeger keek ik bijna nooit naar dit soort onzinfilms. Maar door de jaren heen ben ik ze toch steeds meer gaan bekijken. Puur omdat ze wel degelijk een amusementswaarde hebben. Van sommige films zal ik nooit houden zoals Marvel films. Afijn Independence day is nog niet zo heel erg lang geleden op een prachtige 4k gezet. Moet zeggen hij zit er erg mooi uit. Wat ook geldt voor het geluid. Zodoende kijkt en luistert ie ook nog een stukje beter. De opbouw van Independence day is goed en hoewel er wel wat stukken in zitten die minder boeiend zijn is het geheel erg geslaagd. Genoeg actie en vermaak. En voor die tijd nog een redelijke CGI. Voor actie en spanning zit je goed bij deze eerste Independence day. In ieder geval een stuk meer spanning, dan in de laatste Top Gun die ik onlangs zag.

Film 3.5

Beeld (4K) 4.5

Geluid 4.5


avatar van Alexjc

Alexjc

 • 90 berichten
 • 85 stemmen

Gewoon een lekkere film, die ik zoeven heb genoten.

Natuurlijk wel met het overdreven Amerikaanse heldengedoe. Maar in deze film stoorde mij dat niet echt.

Af en toe zeer goede spektakel . Ik had graag nog iets meer van de aliens willen zien. Zag er wel goed uit.


avatar van D.Bakker

D.Bakker

 • 3 berichten
 • 0 stemmen

Ik heb de film in 1996 in de bioscoop gezien. In de pauze ben ik de bioscoop uitgelopen: een verschrikkelijke bombastische propagdafilm van kijk eens hoe goed we zijn. Twintig jaar later de hele film online gezien en mijn mening is niet veranderd. Het is lachwekkend dat de president en anderen zonder enige training in een moderne gevechtsvliegtuig stappen en de vijand gaan bevechten.


avatar van robertinho

robertinho

 • 1062 berichten
 • 2230 stemmen

D.Bakker schreef:

Ik heb de film in 1996 in de bioscoop gezien. In de pauze ben ik de bioscoop uitgelopen: een verschrikkelijke bombastische propagdafilm van kijk eens hoe goed we zijn. Twintig jaar later de hele film online gezien en mijn mening is niet veranderd. Het is lachwekkend dat de president en anderen zonder enige training in een moderne gevechtsvliegtuig stappen en de vijand gaan bevechten.

Misschien lachwekkend, maar ze redden wel de wereld.